Zobacz pełną wersję : Nikon D3100 i zdjęcia samochodów
PiotrekW
16-09-2014, 13:29
Witajcie,
Dostałem zadanie, aby w jak najbardziej budżetowy sposób porobić u mnie w firmie zdjęcia samochodów do aukcji internetowych. Mają to być zdjęcia aut z zewnątrz + zdjęcia środków samochodów (w tym zdjęcie całej deski rozdzielczej). Coś mi się zdaje, że ze standardowym N18-105 będzie zbyt ciemno do wnętrz. Podpowiedzcie proszę, czy D3100 nada się do tego celu, a jeśli tak to jakich obiektywów powinienem szukać?
Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Ned Stark
16-09-2014, 13:33
Nada się. Dokup filtr polaryzacyjny.
Spokojnie się nada, ale będziesz potrzebował trochę szerszy obiektyw.
Pomyśl nad S10-20
PiotrekW
16-09-2014, 13:49
Dzięki za podpowiedzi.
A co do sigmy, w którą celować? Sigma AF 10-20mm f/4-5.6 EX HSM DC (Nikon) czy Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM (Nikon) ? Czy obu tych obiektywach ostrość będzie automatyczna? Sorki za lamerskie pytania :)
Michalt007
16-09-2014, 17:09
Tak, w obu będzie automatyczna ostrość.
Która z nich będzie lepsza do twoich celów, trudno mi powiedzieć.
Ja kupiłem 4-5,6 i jestem zadowolony, w skrócie pisząc ponoć ogólnie jest lepsza od młodszej siostry pod wieloma względami poza maksymalnym otworem przysłony.
Tylko nie zdziw się, bo jeśli nie robiłeś wcześniej zdjęć szerokokątnym obiektywem, zaskoczeniem dla Ciebie może być zniekształcenie tego co widzisz przy najkrótszej ogniskowej...
Jeśli to ma być aparat tylko do zdjęć samochodów do aukcji, to wydaje mi się, że nawet wiele kompaktów spokojnie dało by radę, nie musisz mieć do tego koniecznie lustrzanki...
Acha - co do światła, nie napalaj się jakoś strasznie na bardzo jasne obiektywy, pamiętaj, że przy szerokim otworze przysłony będziesz miał bardzo małą głębie ostrości. Jak chcesz, mogę po powrocie do domu wrzucić Ci zdjęcie deski rozdzielczej zabytkowego autka zrobione przy 2.8. Ostry jest kawałek o który mi chodziło, reszta nie.
Jeśli chcesz zdjęcia do aukcji, to pewnie będziesz chciał mieć całość ostrą, więc nawet jak będziesz miał bardzo jasny obiektyw, to go nie wykorzystasz...
PiotrekW
16-09-2014, 17:58
Wielkie dzięki Michalt007 za Twoje podpowiedzi.
Z pewnością ogniskowe 10-20 lepiej się sprawdzą do wnętrz samochodów niż 18 z Nikkora 18-105. Co do zniekształceń, to pewnie już sprawa praktyki i przetestowania jakie są efekty. Jeśli to dla Ciebie nie problem, to chętnie zobaczę zdjęcie zrobione Twoją sigmą.
Faktycznie ma to być aparat tylko do zdjęć samochodów, przy czym efekty mają być lepsze niż dotychczasowe robione canonem za 300 zł. Jaki z kompaktów mógłbyś polecić do tego celu? Chętnie poznam Twoje zdanie.
Zdjęcia rób najlepiej w pochmurny dzień lub pod dachem
Wysłane z mojego Nexusa 5
Michalt007
17-09-2014, 17:42
Jak wrócę do domu poszukam zdjęcia i wstawię.
Mogę też spróbować zrobić zdjęcie jedną z tych Sigm, które bierzesz pod uwagę, ale to pewnie dopiero w weekend - przed pracą czas goni a po pracy już ciemnawo (koło 20tej wracam).
Kompakt - nie potrafię polecić konkretnego, za słabo się w tym orientuję, najprawdopodobniej kilka modeli dało by radę.
Fajnie żeby miał dobrą optykę, żeby był jasny i miał małą cyferkę na "krótkim końcu" i żeby miał gwint umożliwiający przykręcenie np. polara.
No i żeby miał dużą matrycę - nie chodzi o ilość pixeli, tylko o fizyczny rozmiar matrycy, w kompaktach bywa różnie. 1/1,7 powinno być ok (pamiętaj, że to dzielenie).
Najmniej potrzebny Ci będzie mega zoom.
Jeden ciekawy kupiłem kilka miesięcy temu Mamie - metalowe body, jasny (chyba 2), zapis w NEFach (na początek niepotrzebne ale jak się wkręcisz to może Ci się przydać, albo jak coś nie wyjdzie i będziesz chciał ratować zdjęcie), stosunkowo duża matryca, dobra stabilizacja.
Nie wiem tylko, czy wystarczająco szeroki kąt jak dla Ciebie. To był chyba p7800 albo 7700. Wymiatacz jeśli chodzi o światło to p330 (1,7) i chyba troszkę szerszy kąt. Najlepiej jak byś sobie spróbował w sklepie jak w tym przypadku szeroki kąt wygląda.
Odnośnie polara taka mała rada (jeśli nie używałeś wcześniej) pamiętaj, że zabiera światło. Niezależnie, czy zdecydujesz się na kompakt, czy lustrzankę. Więc do wnętrza może być kiepsko. Tzn, jak zobaczysz, że Ci czasy zbyt długie wychodzą, po prostu odkręć polar :)
PiotrekW
17-09-2014, 17:54
BaCaaa zdjęcia będą robione pod dachem. Chcą w firmie zrobić coś w rodzaju ścianki.
Michalt007 kolejny raz wielkie dzięki za Twoje uwagi. Kompakty które zaproponowałeś wyglądają fajnie. Pod rozwagę szefostwa zostawię, czy chcą wydać praktycznie taką samą kasę na kompakt czy D3100. Odnośnie polara to zdaję sobie sprawę że zabiera światło. Będę nalegał żeby zainwestowali w porządny statyw. Co do sigmy, to pewnie o ile w ogóle, to wybiorą tańszą Sigma AF 10-20mm f/4-5.6 EX HSM DC.
Michalt007
17-09-2014, 18:14
BaCaaa zdjęcia będą robione pod dachem. Chcą w firmie zrobić coś w rodzaju ścianki.
Michalt007 kolejny raz wielkie dzięki za Twoje uwagi. Kompakty które zaproponowałeś wyglądają fajnie. Pod rozwagę szefostwa zostawię, czy chcą wydać praktycznie taką samą kasę na kompakt czy D3100. Odnośnie polara to zdaję sobie sprawę że zabiera światło. Będę nalegał żeby zainwestowali w porządny statyw. Co do sigmy, to pewnie o ile w ogóle, to wybiorą tańszą Sigma AF 10-20mm f/4-5.6 EX HSM DC.
Z kasą to nie jestem pewien czy tak samo wyjdzie, bo do 3100 jeszcze musisz obiektyw doliczyć :) No i droższy polar - o ile dobrze pamiętam, koło 200zł dałem za polar do tej Sigmy - im większa średnica filtra, tym droższy (zakładając, że mówimy o takim samym pod innymi względami filtrze). A ta Sigma ma sporą przednią soczewę :)
No i statyw musi być lepszy, bo 3100 + obiektyw będzie cięższe niż kompakt.
nikoniarz
17-09-2014, 18:16
Jaki masz statyw? D3100 + Sigma to max 1kg, więc wcale nie trzeba super hiper statywu za 500 zł.
Michalt007
17-09-2014, 20:59
Jaki masz statyw? D3100 + Sigma to max 1kg, więc wcale nie trzeba super hiper statywu za 500 zł.
A to przepraszam, moja pomyłka, zapomniałem, że 3100 to nie mój staruszek d200 :)
Michalt007
17-09-2014, 21:04
A tutaj zdjęcie:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/DSC_8761JPG-1.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-E2Yvux1EYw8/VBnaVYOHTTI/AAAAAAAADJ8/-t4-HubZlsA/s720/DSC_8761.JPG)
Zwróć uwagę, że ostry jest w zasadzie tylko licznik prędkości + okolica, natomiast kierownica, gała z lewej, przełączniki ginące w cieniu z prawej a nawet wskaźnik paliwa - to wszystko już poza GO. Przysłona 2.8.
Więc z tym szerokim otwieraniem jasnych obiektywów, to spoko ale nie tak znowu w każdej sytuacji, to nie jest lek na wszystko :)
PiotrekW
18-09-2014, 08:36
Dzięki Michalt007 za zdjęcie. Będę miał co pokazać przełożonym i niech sami decydują :) Mam jeszcze jeden problem... Jak powiedziałem, że statyw kosztuje 300 a przyzwoity filtr polaryzacyjny 150 to kazali mi się w głowę puknąć :) Ale to już temat na zupełnie inną rozmowę :)
Michalt007
18-09-2014, 11:39
Możliwe, że bez statywu się obejdzie :
Z zewnątrz będziesz miał dobre światło, a wewnątrz możesz się oprzeć z aparatem o zagłówki i używać statywu w postaci własnych łokci. Ewentualnie najtańszy statyw, nie koniecznie za 300, albo monopod.
Zrobię w weekend zdjęcia swoją bez statywu i wstawię, to sam ocenisz.
Co do polara - jaki polar i gdzie wypatrzyłeś za 150zł do tej Sigmy? Czyli średnica filtra 77mm?
A o tej Sigmie, jeśli nie czytałeś, masz tutaj:
http://www.optyczne.pl/33.11-Test_obiektywu-Sigma_10-20_mm_f_4-5.6_EX_DC_HSM_Podsumowanie.html
i tu:
http://www.fotopolis.pl/n/2679/sigma-10-20-mm-f4-56-ex-dc-hsm-bardzo-szeroki/
PiotrekW
18-09-2014, 12:34
Zdjęcia będą robione we wnętrzu. Jest plan, żeby zrobić ściankę, na tle której będą fotografowane samochody. Więc tu się pewnie statyw przyda.
Co do filtra, to pisałem o polarze do obiektywu w stylu N18-105. Za 150 zł jakiegoś Hoya się kupi. Wiem, że do większych obiektywów polary są droższe.
Dziękuję za linki. Chętnie poczytam.
merkator
18-09-2014, 14:07
Dzięki Michalt007 za zdjęcie. Będę miał co pokazać przełożonym i niech sami decydują :) Mam jeszcze jeden problem... Jak powiedziałem, że statyw kosztuje 300 a przyzwoity filtr polaryzacyjny 150 to kazali mi się w głowę puknąć :) Ale to już temat na zupełnie inną rozmowę :)
Masz rację, temat na osobną rozmowę ;) czyżby szef był właścicielem komisu i miał węża w kieszeni ? Jak nie wyda to nie zarobi ;)
Robiłem zdjęcia aut do allegro aparatem o matrycy zbliżonej parametrami do D40 i szkłem takim jak nikkor 18-55, dało się bez problemu. Bez statywu i bez filtra. Sprzęt jaki masz jest wystarczający.
Podejdź do tematu tak:
1. znajdź dobry plener, najlepiej obrzeża jakiegoś parku, sąsiedztwo atrakcyjnej architektury itp. tak aby zrobić zdjęcia na ładnym tle.
2. wybierz takie miejsce aby móc robić zdjęcia w cieniu - mniej więcej na godzinę przed zachodem słońca
3. auto trzeba dokładnie umyć i odkurzyć, dobrze jest ręcznie nawoskować karoserię, naczernić opony, wyczyścić plastiki i ponownie przetrzeć szyby do czysta
4. fotografować po skosach w różnych perspektyw od niskiej po wysoką
5. utrzymać dystans od auta (8-12 m) by nie zrobić "zbliżenia" na jakieś mankamenty karoserii
5. do zdjęć deski rozdzielczej otwórz boczne drzwi i opuść oparcia foteli ;)
Acha, zdecydowanie pracuj w raw'ach aby mieć możliwość głębszej ingerencji w obrazek.
Jedno auto do którego zrobiłem zdjęcia wg. tego co Ci opisałem sprzedawało się 15 minut ;)
Michalt007
18-09-2014, 16:33
Merkator - po pierwsze, to sprzęt założyciela wątku póki co wystarczający nie jest, bo dopiero go zamierza kupić :)
Po drugie - zdjęcia ma robić wewnątrz o ile zrozumiałem.
Więc podejrzewam, że na jazdy w plener nie ma albo czasu albo możliwości :)
Np. ile aut możesz w większym mieście wywieźć w plener, obfocić, wrócić do salonu i zabrać następne? I to jeszcze tak, żeby światło na zewnątrz było ok?
Oczywiście, jeśli ma taką możliwość, to super, ale odnoszę wrażenie, że w większości przypadków będzie jednak musiał używać tej ścianki, gdzie np. nigdy deszcz nie pada i jest na miejscu ;)
merkator
18-09-2014, 17:12
Merkator - po pierwsze, to sprzęt założyciela wątku póki co wystarczający nie jest, bo dopiero go zamierza kupić :)
Po drugie - zdjęcia ma robić wewnątrz o ile zrozumiałem.
Stąd wniosek, że wydawało mi się, iż czytam ze zrozumieniem. A jednak coś przeoczyłem. ;)
Zdjęcia aut w atelier to sprawa o wiele trudniejsza i bardziej kosztowna niż w plenerze. No chyba, że idzie się na ilość a nie na jakość, a wtedy nasze rady są do niczego. Po prostu, kup Pan aparat i pstrykaj. ;) A zboku postaw kilka lampek biurowych z halogenami i jakoś będzie jaśniej.
Zakładając, choć minimalny stopień profesjonalizmu, to do aparatu trzeba będzie dokupić troszkę lamp i parasolek (nie wspominam o softboxach). Powiedzmy, że taki przenośny zestaw musi kosztować około 1000 zł. W pomieszczeniach muszą być dłuższe czasy naświetlania, więc bez statywu ani rusz, następne 200-300 zł do wydania. Ile kosztuje D3100 ? chyba około 1500 zł, czyli poniżej budżetu 2800-3000 zł nie da się zejść, aby w pomieszczeniu zrobić w miarę poprawne zdjęcie auta. Nie wspominam o umiejętnościach, bo te muszą być o wiele lepsze niż do zdjęć w plenerze.
Dołóżmy koszty pomalowania pomieszczenia na biało, by nie było przebarwień od ścian na lakierze i można focić.
http://www.youtube.com/watch?v=MsCZ-PAA8Ms
PiotrekW
18-09-2014, 17:27
merkator Dzięki za świetny opis. Jak tylko będę robił zdjęcia jakiś naprawdę wypasionych modeli to wtedy będzie można pokusić się o wyjazd w plener i poświęcenie większej ilości czasu dla jednego auta. Szef jak to szef, patrzy na finanse. Chciałby fajne zdjęcia przy minimalnym wkładzie finansowym. Staram się jak mogę, żeby podjął jedyną słuszną decyzję :) Rawy to fajna opcja, na pewno będę z nich korzystał.
Michalt007 tak jak piszesz, większość zdjęć będę robił we wnętrzu, tak aby być niezależnym od pogody i żeby wszystkie fotki były mniej więcej robione w podobnym stylu, przy podobnych kadrach, oświetleniu, itd. Do tej pory nasi sprzedawcy robili zdjęcia na zewnątrz, nieumytym samochodom, pod słońce, aparatem za 300 zł. Chcemy diametralnie zmienić jakość fotek zamieszczanych w ogłoszeniach.
Film z powyższego linku już widziałem. Szkoda że nie mogę znaleźć przykładu ustawień do zdjęć w studio, na ściance, czy ogólnie mówiąc we wnętrzu.
merkator
18-09-2014, 17:38
Istnieje taki wskaźnik ekonomiczny jak szybkość obrotu kapitału, czyli im szybciej sprzedajesz towar w który zainwestowałeś pieniądze, tym więcej zarabiasz. Inwestycja w dobrą fotografię reklamowo-produktową jest jednorazowa, a zwrot wielokrotny. Dobre zdjęcia auta w serwisie aukcyjnym to znaczny wzrost szansy na szybkie i droższe sprzedanie samochodu. Wiem to z praktyki, w tym własnej.
A może lepiej będzie zawrzeć umowę z jakimś lokalnym fotografem ? Od razu zrobi obróbkę zdjęć, wybierze najlepsze itp. Odpadnie koszt zakupu sprzętu. Nie można być sknerą, bo tak się samemu nic nie zarobi.
Plener w Olsztynie ? A Kortowo nie będzie dobre do tego celu ?
PiotrekW
18-09-2014, 17:45
Raz wynajęli fotografa, który zrobił zdjęcia dla kilkunastu samochodów, przeważnie po 6-8 fotek. Za każdą fotkę wziął 50 zł. Szefostwo stwierdziło, że kupią aparat i sami będziemy robić zdjęcia. Przecież tak jest prościej i taniej, no nie? :)
Tak jak pisałem, większość zdjęć będzie robiona we wnętrzu na ściance. Gdy trafi się naprawdę fajne auto, będzie można pokusić się o wyjazd w plener. Wtedy masz rację, Kortowo będzie w sam raz. Przy bibliotece czy centrum konferencyjnym jest dużo miejsca i ładne otoczenie do tego.
merkator
18-09-2014, 18:01
merkator
Film z powyższego linku już widziałem. Szkoda że nie mogę znaleźć przykładu ustawień do zdjęć w studio, na ściance, czy ogólnie mówiąc we wnętrzu.
No to popatrz na to:
http://www.youtube.com/watch?v=e4rDpUC3htk
http://www.youtube.com/watch?v=H9a6l-Shtb8
Jak zrobisz coś ładnego to się pochwal ;) Próbuj do skutku. Nie przejmuj się porażkami, będzie ich 10x więcej niż sukcesów. Musisz kilkanaście obiektów "skopać" zanim ten pierwszy wyjdzie jako tako. W plenerze byłoby znacznie łatwiej, bo nie musisz umieć operować światłem.
Pięknych ujęć, życzę !
PiotrekW
18-09-2014, 18:06
Wielkie dzięki! Na pewno się nie poddam, bo po pierwsze w pracy mi nie pozwolą :) , a po drugie ja nie z tych co się poddają :) Jak już zaczniemy i coś mi wyjdzie to podeślę :)
Michalt007
19-09-2014, 00:09
Jeśli pomieszczenie jest w miarę jasne, do biorąc pod uwagę możliwość podniesienia trochę iso, na początek możliwe, że nawet bez statywu się uda jako tako zdjęcia zrobić.
Ja wiem, Merkator, że to dalekie od profeski...nikt nie mówi, że będzie to wyglądało jak zdjęcia zrobione przez zawodowego fotografa.
Ale...
biorąc pod uwagę opis poprzednich zdjęć (nie tych fotografa, tylko tych kompaktem pstrykanych) to i tak będzie duży krok na przód :)
Od czegoś trzeba zacząć :)
Zwiększy się trochę sprzedaż, to może szef będzie bardziej skłonny doinwestować sprzęt - statyw, potem może softboxy lampy itp :)
merkator
19-09-2014, 07:26
Michalt007Nie martw się, da sobie radę. Na ostatnich filmikach które zalinkowałem , jest kilka rozwiązań które prawie bezkosztowo pomysłowy Dobromir zrobi. Jest tylko jeden warunek, by użyć żarówki "fotograficzne" o jednakowej temperaturze barwowej. Za "softbox sufitowy" może służyć kawał białego prześcieradła, przed lampą można na ramce dać również białe płótno lub arkusz kalki technicznej, byle rozproszyć ostre światło. Blendę zrobi na bazie kuchennej folii aluminiowej, "plaster miodu" z rolki po papierze toaletowym i rurkach do picia napojów itp.
Oczywiście nie będzie to wyglądało profesjonalnie, ale będzie działać skutecznie ;)
merkator
19-09-2014, 07:32
W kilku prowizorkach sprawdziło mi się mleczne szkło akrylowe, można je kupić w prawie każdym markecie budowlanym za około 20-30 zł dostaniesz arkusz 1x2 m.
Michalt007
20-09-2014, 21:28
Merkator - fajna sprawa z tymi domowymi sposobami na światło itp. Sam może za jakiś czas skorzystam.
O studyjnej fotografii nie wiem prawie nic, więc dla mnie też pomysły jak znalazł :)
Piotrek - zaraz wstawię obiecane zdjęcia Sigmą 10-20. Nie zwracaj uwagi na jakość - było już ciemnawo, musiałem podjechać z iso bardziej, niż mój d200 daje radę...
Ale zobaczysz sobie pole widzenia przy danej ogniskowej, mniej więcej GO i zniekształcenia.
Michalt007
20-09-2014, 21:37
f4 ogniskowa 10, stojąc w drzwiach auta
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/DSC_28522520f42520ogniskowa10-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-csklUGjGJ-w/VB3SSg2z-YI/AAAAAAAADgY/k86__jHgQz4/s720/DSC_2852%2520f4%2520ogniskowa10.jpg)
Też przysłona 4 i ogniskowa 10, tylko siedząc na tylnym siedzeniu, aparat między oparciami przednich foteli
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/DSC_28612520f42520ogniskowa10-1.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-GOzdhIDS_4U/VB3Ss1nL8DI/AAAAAAAADgg/H0AUR128R5M/s720/DSC_2861%2520f4%2520ogniskowa10.jpg)
F4,5 ogniskowa 12 - jak widać ogniskowa 12 obejmuje całość deski i jeszcze trochę, ale 18 tak jak się obawiałeś - nie dała by rady. Czyli kompakty o których pisałem raczej by się nie nadały.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/DSC_28602520f452520ogniskowa252012-1.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-1ANl4EafZYI/VB3S-bgGIwI/AAAAAAAADgo/_2raSDMMAu8/s720/DSC_2860%2520f45%2520ogniskowa%252012.jpg)
Tutaj f 5,6 ogniskowa też 12
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/DSC_28812520f562520ogniskowa12-1.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-Iw0OIbvlTfY/VB3TMSZ_77I/AAAAAAAADgw/x_JBEl2YYrg/s720/DSC_2881%2520f56%2520ogniskowa12.jpg)
Ostatni- f6,3 ogniskowa 13
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/DSC_28772520f632520ogniskowa13-2.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-2oXIa-rNgt8/VB3TkkdwVoI/AAAAAAAADg4/axEACqHraTs/s720/DSC_2877%2520f63%2520ogniskowa13.jpg)
Ogniskowa 12-14 wychodzi na to, że obejmujew sam raz moją deskę rozdzielczą. Biorąc pod uwagę, że pewnie będziesz miał jaśniej, w dodatku o wieki nowsze body = możliwość podbicia bardziej ISO z dobrą jakością - chyba będziesz spokojnie mógł przymknąć do 5,6 - 6,3 żeby mieć lepszą GO i ostrość.
Czyli jaśniejsza Sigma na wiele by się nie przydała, a mądrzy ludzie piszą, że optycznie jest gorsza od tej ciemniejszej, czyli moim zdaniem wybór na ciemniejszą :)
PiotrekW
21-09-2014, 09:53
Wielkie dzięki Michalt007! Zrobiłeś idealny test dla moich potrzeb :) Wydaje się, że 13mm będzie w sam raz. Z takich kadrów i z takiej jasności na zdjęciach szefowie na pewno będą zadowoleni. Tak jak pisałem wcześniej, ma być lepiej niż kompaktem za 300 i taniej niż wynajmować raz po raz fotografa co bierze 50 pln od zdjęcia. Jeszcze raz wielkie dzięki!
Michalt007
21-09-2014, 11:36
Spoko, daj proszę znać po zakupach co kupiłeś i wstaw coś jak popstrykasz :)