PDA

Zobacz pełną wersję : Konto bankowe dla nastolatki

Jarkod
16-09-2014, 13:11
Chciałbym założyć córce konto bankowe. Coś w rodzaju ROR dla dorosłych: na konto wpływa "pensja" od rodziców, dziecko płaci kartą, przelewami, itp. Przeglądam po kolei strony banków, dzwonię na infolinie i zbieram informacje. Zrobię sobie potem zestawienie porównawcze, ale może macie jakieś pozytywne lub negatywne doświadczenia z którymś kontem lub bankiem, które mógłbym dopisać w tabelce?

ithilhin
16-09-2014, 13:25
My mamy bardzo dobre doświadczenie z kontem w mBanku. Prosto się*zakłada, nie ma opłat (chyba tylko opcjonalne za ubezpieczenie karty, ale nieduża kwota), kontak wygodny przez telefon lub online. Rodzice mogą zamknąć rachunek lub wstrzymać wypłaty na jakiś czas.

krolewicz
16-09-2014, 13:26
ja jak mialem bodajże 16 lat to założyłem sobie konto w mBanku, przyjechał kurier z dokumentami, dwa podpisy i tak już mam to konto z 8 lat, nigdy nie mialem powodów do narzekań ;)

freefly
16-09-2014, 13:28
Przecież można założyć subkonto przy własnym rachunku ror i przypisać kartę.

Dorian
16-09-2014, 13:38
Ja mam od ~15 roku życia konto w WBK. Zawsze wszystko przebiegało bezproblemowo, więc polecę ten bank. ;)

skippy
16-09-2014, 17:10
Dzisiaj popatrzysz, jutro zmieni się oferta i już nie będziesz na bieżąco.
http://www.ekontobankowe.pl/ranking-kont-osobistych
Co rozumiesz przez "coś w rodzaju ROR dla dorosłych"? Zwróć uwagę, co zrobić, żeby konto/karta były darmowe - pewnie wpływy na konto nie będą za wielkie i co miesiąc też za dużo kartą nie będzie płacić. Dobre doświadczenia mam z ING, ale w tym przypadku nie wiem, czy będzie wydawać co miesiąc 200 zł kartą, więc lepiej poszukać czegoś innego.

Mamrot
16-09-2014, 17:25
Przecież można założyć subkonto przy własnym rachunku ror i przypisać kartę.
Ale wtedy chyba musisz dzieciakowi udostępnić swoje hasło i login, jeżeli ma płacić przelewami.
Po co płacić za utrzymanie nowej karty, skoro utrzymanie przypisanej do konta małolata jest darmowe?
Tu też chodzi o aspekt wychowawczy, konto jest jej i jej się wydaje, że o wszystkim decyduje.
Moja małolata ma w tym samym banku co ja i jej konto jest przypisane do mojego.
Dzięki temu mam wgląd do jej salda, utrzymanie konta i karty jest darmowe, niezależnie od wysokości wpłat,
a ona ma pełnoprawne konto (PKO BP).

sasz87
16-09-2014, 20:01
Również polecam mbank, sieć wpłatomatów i bankomatów darmowych jest spora, a wpłatomaty będą miały plus jak dziecko dostanie gotówkę na np. urodziny od dziadków, wujków to sobie wpłaci bez kolejek, czy wytyczonych godzin otwarcia placówek.

Majek
16-09-2014, 20:20
Dla klientów PKO BP:
https://junior.pkobp.pl/

Może inne banki też mają podobny produkt przypinany do konta głównego?

Mamrot
16-09-2014, 21:12
...a wpłatomaty będą miały plus jak dziecko dostanie gotówkę na np. urodziny od dziadków, wujków to sobie wpłaci bez kolejek,...
Moja taką gotówkę wręcza tatusiowi, a tatuś przy pomocy apki w telefonie, przelewa córeczce w ciągu 20 sekund,
bez chodzenia i szukania wpłatomatu ;)

Majek
16-09-2014, 21:15
W sensie tatuś jest wpłatomatem? ;-)

Mamrot
16-09-2014, 21:16
Nooo..

sasz87
16-09-2014, 21:18
można i tak :)

KAWON
16-09-2014, 22:01
U mnie jest tak samo. ;-)

Majek
16-09-2014, 22:41
No to ja póki co jestem jedynie bankomatem... A raczej jakimś PayPalem, czy innym czymś, co bezgotówkowo i bezkartowo załatwia transakcje... ;-)