Zobacz pełną wersję : Płyta i procesor
Witam, przymierzam się do upgrade'u kompa i kolega zaproponował mi zakup swoich, używanych dwa lata komponentów - procesora AMD A8-3870 i płyty głównej ASUS F1A75-V PRO. Do tego jest 8GB RAMu. Jak uważacie, warto kupić te używki, czy inwestować w nowe intele - i5 czy i7...? Średnio się orientuję w hardware, komputer przede wszystkim do obróbki foto (PS) i grafiki komputerowej 2d?
Do grafiki 2D lepsza jest architektura oparta na CPU Intela.
Chrzanić rupiecie. ;)
Zainwestuj w Intela. Nowe i7 bije praktycznie wszystkie AMD ( wydajnością i ceną :P )
piotr_82
15-09-2014, 20:12
I pomyśl o co najmniej 16GB RAM + dysk SSD do zainstalowania systemu, zwłaszcza jeśli planujesz przejść / pracować na Win 8.1 (który osobiście polecam).
Dzięki za odzew:)SSD oczywiście mam w planach, to już postanowione, RAM na początek 8GB, ale oczywiście w perspektywie mam zamiar rozbudować do 16GB... Nie znam się na tym, ale też jakoś tak od początku bardziej ten Intel mi pasuje... A może macie jakieś sugestie do skomponowania sprzętu w cenie do 2,5 - 3000zł? Trochę przeglądałem wątki tu na forum, ale nie bardzo łapię o co biega i już mam mętlik, jakby mógł mi ktoś wypunktować co najlepiej do tej kwoty, byłbym bardzo wdzięczny :)
Mobo średniej klasy na chipset Z97, Najdroższy intel na jakiego Cię stać, dobra obudowa, średniej klasy zasilacz, RAM, SSD, i co tam jeszcze potrzebujesz. W tym budżecie nie wiem czy się zmieścisz z topowym i5, albo z i7, ale jakiś wybór będziesz miał.
Ostatnio ktoś budował podobny zestaw - zainteresuj się bardziej tematem, to znajdziesz sporo informacji ;)
piotr_82
16-09-2014, 10:42
Dzięki za odzew:)SSD oczywiście mam w planach, to już postanowione, RAM na początek 8GB, ale oczywiście w perspektywie mam zamiar rozbudować do 16GB... Nie znam się na tym, ale też jakoś tak od początku bardziej ten Intel mi pasuje... A może macie jakieś sugestie do skomponowania sprzętu w cenie do 2,5 - 3000zł? Trochę przeglądałem wątki tu na forum, ale nie bardzo łapię o co biega i już mam mętlik, jakby mógł mi ktoś wypunktować co najlepiej do tej kwoty, byłbym bardzo wdzięczny :)
Niedawno przerabiałem temat ;-) i postawiłem na taki zestaw:
Płyta: Gigabyte Z87X-UD3H LGA1150
Procesor: Intel CORE I5-4670K 3.4GHz LGA1150 BOX HASWELL
Chłodzenie: SilentiumPC Fortis 2
SSD: Intel 530 Series 120GB SATA3
Zasilacz: Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-630W, 80 plus BRONZE
Obudowa: Cooler Master N300
RAM: Kingston 2x8GB 2133MHz DDR3 CL11 DIMM XMP Beast Series
DVD: Lite-On iHAS124-14
Całość powinna się zmieścić w 3000 PLN brutto. Zerknij na morele, szybko wycenisz ;-)
U mnie ten komp stoi na biurku od 4 miesięcy, razem z Win 8.1 nie potrzebuję niczego więcej do zdjęć - myślę, że spokojnie na 3-5 lat do przodu. A jeśli zechcesz pograć - dorzucisz jakąś NVidię czy ATI i pociągnie spokojnie większość gier.
Aczkolwiek inni na forum być może doradzą Ci nowsze podzespoły ;) pytanie czy oby na pewno jest sens w nie inwestować.
W nawiązaniu do zestawu powyżej:
Płyta - na Z97, a nie Z87.
Procesor - Jeżeli jest margines budżetowy, to dość oczywistym wyborem jest i7-4790k, jeżeli nie, to topowy i5 (i5-4690k?).
Chłodzenie - odłożyłbym na później, boxowe coolery intela są ok, a to można zawsze dokupić.
Zasilacz: Corsair seria RM bądź przy mniejszym budżecie CS 550/650 ( w zależności jaką grafikę planujesz w przyszłości ).
Obudowa: To w bardzo dużym stopniu kwestia gustu, na pewno jakąś porządną, z grubej blachy ( musi być odpowiednio ciężka w stosunku do rozmiarów.
RAM: Ostatnio zamiast HyperXów kupiłem Gskill ripjaws. 2133MHz to przesada, chociaż zalezy w jakiej cenie. 1600 CL7, bądź 1866 przy niskich CL brzmią już sensownie.
DVD: O ile potrzebujesz, to bierz którekolwiek, byle nei za 1PLN ;). Tanie a i tak jak ma się zepsuć to wymienisz na nowe.
SSD: w tym momencie wybór jest ogromny, ceny dość niskie, a ja nie nadążam za rynkiem. Z żadnym samsungiem nie miałem problemów jeszcze, a cruciala używam za krótko, żeby się wypowiadać. Są inne osoby na forum bardziej kompetentne w tej dziedzinie.
Dzięki wszystkim za podpowiedzi, temat mi się trochę rozjaśnia, mam punkt zaczepienia:) Na ten moment to chyba zrobię tak, że zostawię starą obudowę z zasilaczem, DVD i dyskiem, a zainwestuję w płytę, procesor, RAM i SSD, za jakiś czas dokupi się nową obudowę z zasilaniem i ewentualnie chłodzeniem...
A jaki masz teraz zasilacz?
Kiepski stary zasilacz może powodować problemy z nowym sprzętem, to jedna z części którą jednak bym wymienił.
Aha... dobra, to muszę sprawdzić, dzięki bardzo:)
Andrzej1974
17-09-2014, 17:23
[...] A może macie jakieś sugestie do skomponowania sprzętu w cenie do 2,5 - 3000zł?
Spokojnie zmieścisz się w 3k z:
- i7,
- 8GB RAM,
- SSD,
- dobrą płytą i zasilaczem. A... i na nową obudowę też styknie a nawet na jakiś tradycyjny dysk. ;-)