Zobacz pełną wersję : chomikuj.pl jako chmura do backupu
czy to dobry pomysł? teoretycznie nieograniczona pojemność, szybko to chodzi itp. Oczywiscie z hasłem i bez udostępniania.
Mam chmure na mega, ale ogranicznie do 50GB...i trzeba paru kont.
Nie znam się na chomikach, natomiast ja sobie wykupiłem serwer dedykowany w OVH i tam mi się syncują moje rawy. Działa to całkiem fajnie, używam ze 2 lata.
ja używam copy.com, uzbierałem tam prawie 200 giga , na starcie masz jak dobrze pamiętam 15 z moim linkiem dodatkowe 5 gb, używam na komputerze a także na androidzie polecam i daje swój link (https://copy.com?r=vyXF6L) jak się zarejestrujesz z niego i Ty i ja otrzymamy dodatkowe miejsce
RobertMiernik
15-09-2014, 10:19
200 Giga, to mocno marnie, 20 Terra to byłaby pojemność po którą się warto schylić...
Chomika nie polecam jako miejsce do głównego backupu, pamiętaj że nie podpisujesz z nimi żadnej rozsądnej umowy, nikt nie obiecuje dbać o Twoje pliki, któregoś dnia wszystko pójdzie w kosmos i nikt nawet przez chwilę nie pomyśli o odtwarzaniu czegokolwiek nawet jeśli mają jakieś backupy...
To możliwa do rozważenia opcja tylko jeśli to Xty backup i służy tylko jako zabezpieczenie przed kataklizmami jak pożar domu i serwerowni jednego dnia...
Polecam "standardowe" rozwiązanie, to które zaproponował Adrian, też używam od dłuższego czasu serwera do hostingu. Oczywiście nie potrzebujesz do tego serwera dedykowanego - bo duża część hostingów ma nieograniczoną ilość miejsca na dane. Tworzysz konto FTP i jedziesz każdym programem do backupu.
Gdzie dają miejsce bez limitu?
RobertMiernik
15-09-2014, 12:18
Gdzie dają miejsce bez limitu?
Wszędzie...
Ja korzystam z home.pl
piotr_82
15-09-2014, 20:18
Wszędzie...
Ja korzystam z home.pl
Nie wiedziałem, że oferują coś takiego. Propozycja warta rozważenia: https://home.pl/hosting#profesjonalny
Przy tej ofercie Dropbox, którego używam (póki co w wersji free) jest zupełnie nieopłacalny.
RobertMiernik
16-09-2014, 08:32
Dokładnie...
tylko ciekawe ile policza w home za kolejne lata ;)
cena za 3 lata to juz 1800zl... i niby w tym rok jest gratis
RobertMiernik
16-09-2014, 17:48
Płacę 500 zł rocznie i biorąc pod uwagę refaktury dla kilku klientów, których domeny tam trzymam - swoją część serwera mam gratis
Borat1979
16-09-2014, 18:37
Płacę 500 zł rocznie i biorąc pod uwagę refaktury dla kilku klientów, których domeny tam trzymam - swoją część serwera mam gratis
No widzisz ale jak ktoś ma na serwerze tylko swoją stronę to raczej mało opłacalne.
RobertMiernik
16-09-2014, 19:01
Widzę ale wydaje mi się, że nie jest problemem złożyć się z 3 kumplami i płacić 150 zł rocznie za nieograniczonej pojemności backup...
A można się złożyć w 5 a nawet 10 osób a i 50 też pewnie się da...