Zobacz pełną wersję : d7100 ciemne zdjęcia jpg
kszysiek2
13-09-2014, 11:43
Witam ostatnio po dłuższej przerwie focenia porobiłem trochę fotek w zoo i zauważyłem , że zdjęcia prosto z puszki są niedoświetlone , oczywiście program A . Co radzicie w takich pzrypadkach
Jeśli pokażesz takie zdjęcie z exifem to będzie łatwiej zdiagnozować o co chodzi.
Może masz włączoną kompensację ekspozycji na minus?
kszysiek2
13-09-2014, 13:43
nie mam na 0
Ciężko tak sobie gdybać bez przykładowego zdjęcia. No i ja się już nauczyłem, że żaden automat nigdy nie działa w 100% tak jak byśmy chcieli. Rozjaśnić w obróbce i nie marudzić :)
piotrx25
13-09-2014, 15:33
Jaki masz pomiar ekspozycji ? Może punkowy ?
Zbyt malo informacji, by uzyskac konkretna pomoc, przede wszystkim fotka z exif. Teoretycznie moze byc wylaczona automatyka ISO, ustawione na 100, najdluzszy czas np. na 1/125, a Ty ustawiles f8, co w konkretnym przypadku ew. moglo byc powodem niedoswietlenia. Ale to tylko wrozenie ze szklanej kuli...
Może masz przestawione B 5 > Korekta pomiaru ekspozycji. Żadna ikona tego nie pokazuje.
kszysiek2
13-09-2014, 20:33
sprawdzałem mam wszystko na 0 ,chyba na stałe będę musiał ustawić korekte ekspozycji na +
kszysiek2
13-09-2014, 20:35
wkurza mnie to kolega ma canona 7d i tam zdjęcie idealne za każdym razem
Tak, wkurza Cię... ponarzekać łatwo, ale wstawić zdjęcia się nie chce. Choćby tylko pełnych danych exif z takiego zdjęcia też nie. W takim razie najlepiej sobie kup C 7D jak kolega i będziesz miał idealne zdjęcia...
Przecież na nikoniarzach to wróżki mają dyżury w helpdesku.
gatewayfl
13-09-2014, 21:17
Bankowo to kwestia ustawień nic więcej. Ale próby rozwiązania problemu bez zdjęć i danych o nich to "jak wróżenie z fusów".
Wrzuć coś i z pewnością wszystko się wyjaśni.
A jeśli nie to dział "sprzedam" i nabywca się znajdzie :D
i wtedy Canon tylko wtedy obiekt wymaga więcej ustawień niż aparat ...hahahaa (żartuje)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.sendspace.pl/file/pic/c5e70d3294669b79b144f50/2)
jarekf34
13-09-2014, 21:25
Co to za kolega skoro nie podpowiedział co jest nie tak z USTAWIENIAMI :)
@gatewayfly, cyt.: "
jeśli nie to dział "sprzedam" i nabywca się znajdzie :grin:"
Czyzbys sugerowal, aby sprzedac ew. uszkodzona kamere przemilczajac ten fakt?
gatewayfl
13-09-2014, 21:33
Kupie go w dobrej cenie "tak uszkodzonego" :-P
Po prostu szkoda nabijać postów, fotka z exif wiele powie, jeśli nie wszystko.
To tak jak byś mechanikowi napisał list "coś mi stuka puf puf puf w aucie" i chciał wskazania usterki... :-?
nikoniarz
13-09-2014, 21:37
To tak jak byś mechanikowi napisał list "coś mi stuka puf puf puf w aucie" i chciał wskazania usterki... :-?
Są tacy mechanicy, którzy bez tej informacji nie będą w stanie Ci pomóc :D A takich jest najwięcej...
leszek225
13-09-2014, 21:40
Zmien na canona7d i bedzie po problemie :)
nikoniarz
13-09-2014, 21:42
A brałeś pod uwagę jakich szkieł używa kolega?
kszysiek2
14-09-2014, 08:55
sorki koledzy ale nie mogę wstawić jpg poniewaź jestem na wyjeździe ale dzieki za podpowiedzi...
zotornik
14-09-2014, 16:22
Skoro możemy zgadywać ;)
To ja mam swoją przygodę ze zdjęciami niedoświetlonymi lub prześwietlonymi - winny był obiektyw, w którym zacinały się lamelki przesłony.
Zdejmij szkło i sprawdź - najlepiej patrząc pod światło - czy przesłona pracuje prawidłowo ..... ja to mogłem wyłapać (w sposób jaki opisałem), bo mam pierścień do zmiany przesłony. Ale Ty jak nie masz pierścienia na obiektywie, to i tak masz taki cybancik - jak go przesuwasz to przesłona ulega zmianie.
Skoro kolega pisze, że z canona kumpla wychodzą idealne to zakładam, że w grę wchodzi zwykła niewiedza/nieznajomość obsługi aparatu.