PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z odwzorowaniem kolorów

ogor85
12-09-2014, 09:09
Witam
przeglądam forum i nie znalazłem nic co mogło by odpowiedzieć na nurtujące mnie pytanie...
Zakładam sklep internetowy z ciuchami dla dzieci i podczas robienia zdjęć pojawił się problem.
Zdjęcia robię na białym tle z użyciem dwóch lamp studyjnych. Na wyświetlaczu aparatu kolorystyka jest identyczna z kolorem produktu. Po przerzuceniu na komputer kolor zmienia się, tzn. Produkt ma w oryginale kolor jasno zielony z obwódką jasno niebieską, w PC produkt ma kolor jasno niebieski z obwódką grafitową.
Kombinowałem z ustawieniami kolorów i na PC i w aparacie przestawiając z sRGB na ADOBERGB...niestety bez efektów.
Nadmienię iż monitor mam skalibrowany. Na próbę wrzucałem zdjęcie również na Laptopa...efekty te same....
Czy ktoś bardziej obeznany w tematyce jest w stanie mi pomóc?
Jeżeli na forum pojawił się temat odpowiadający mojemu pytaniu, a ja go pominąłem, przepraszam i proszę o ewentualny link.

tomek67
12-09-2014, 09:57
Ustaw balans kolorów na białe tło (albo w aparacie, a jeśli robisz w RAW to możesz to zrobić także na komputerze w odpowiednim programie).
Gdy po tej operacji będzie dalej zafarb to masz coś nie tak z monitorem.

ogor85
12-09-2014, 10:02
Zapomniałem dodać, że balans ustawiałem z szarą kartą..... pomysł z monitorem brałem pod uwagę...ale jeżeli na kilku komputerach jest ten sam problem...to muszę wykluczyć winę monitora :-(
Ps: dzięki za podpowiedzi.

ecml
12-09-2014, 10:10
Na ekranie w body widzisz obrobionego (wg ustawień) przez puszkę JPGa (nawet jak robisz zdjęcia tylko jako NEF) a na monitorze? Właśnie, obrabiasz/oglądasz JPGi czy RAWy? Jeżeli obrabiasz NEFy to może tu jest problem? Może napisz odrobinę więcej o samej obróbce? Pokaż fotkę z EXIFem.

BTW, http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=164332

TOP67
12-09-2014, 10:44
Jedna rada. Trzymaj się z daleka od Adobe RGB. Jeśli to do internetu, to tylko sRGB.
To, że masz skalibrowany monitor..., to też nie pomoże. Klient będzie to oglądał na takim prosto ze sklepu. Dlatego koniecznie sprawdzaj też na zwykłym monitorze czy laptopie.

ogor85
12-09-2014, 10:54
Jak wrócę wieczorkiem do domu to podeślę fotkę. Jeśli chodzi o obróbkę to w lightroomie (zdjęcia tylko NEF) ograniczam się do minimum... kadrowanie ew. jakieś rozjaśnienie. Zależy mi by zdjęcie odzwierciedlało możliwie jak najbardziej produkt.
Dzięki za radę o Adobe RGB.

R
12-09-2014, 11:06
rada z adobeRGB akurat nie jest trafiona...

GonzoG
12-09-2014, 11:28
Jak wrócę wieczorkiem do domu to podeślę fotkę. Jeśli chodzi o obróbkę to w lightroomie (zdjęcia tylko NEF) ograniczam się do minimum... kadrowanie ew. jakieś rozjaśnienie. Zależy mi by zdjęcie odzwierciedlało możliwie jak najbardziej produkt.
Dzięki za radę o Adobe RGB.

1. LR nigdy nie da takich kolorów jak aparat. Tylko i wyłącznie soft Nikona to potrafi.
2. Zmieniłeś w LR profil na któryś z Nikona ??
Jak nie, to się nie dziw, że masz inne kolory, bo LR używa domyślnie profilu Adobe, który daje inne kolory.

TOP67
12-09-2014, 11:35
Dodam tylko, że nie chodzi o profile w zakładce z aparacikiem, tylko o profil zapisu do pliku. To są dwie różne sprawy, przynajmniej w ACR.

sl011
12-09-2014, 12:05
Rób zdjęcia w nef+jpg, przynajmniej dopóki nie ustawisz sobie prawidłowych kolorów z nefa. W jpegu będziesz miał punkt odniesienia - mniej więcej to, co pokazało się na ekraniku aparatu.

GonzoG
12-09-2014, 12:13
Dodam tylko, że nie chodzi o profile w zakładce z aparacikiem, tylko o profil zapisu do pliku. To są dwie różne sprawy, przynajmniej w ACR.

Mnie właśnie chodzi o profile w zakładce z aparacikiem.
Zmiana "Adobe Standard" na "Camera Standard" ma duży wpływ na kolory.

ogor85
12-09-2014, 12:35
To co najdziwniejsze robiąc zdjęcia NEF+JPG problem nie znika...tzn. JPG tak jak i NEF różni się od fotografowanego produktu (problem dotyka i jednego i drugiego formatu).
Pytanie w kwestii LR, mając Nikona D600 jaki profil byłby optymalnym?? Pytam bo w tej kwestii jestem totalnie "zielony"?

GonzoG
12-09-2014, 13:08
To co najdziwniejsze robiąc zdjęcia NEF+JPG problem nie znika...tzn. JPG tak jak i NEF różni się od fotografowanego produktu (problem dotyka i jednego i drugiego formatu).
Pytanie w kwestii LR, mając Nikona D600 jaki profil byłby optymalnym?? Pytam bo w tej kwestii jestem totalnie "zielony"?

Nie ma optymalnego. Każdy sprawdza się w innych sytuacjach - robiąc pod kolorowe światło, czy z kadry z bardzo intensywnym niebieskim lepiej używać profili naśladujących oryginalne Nikona (Camera cośtam). Do portretów zazwyczaj lepiej sprawdza się Adobe Standard.

A najlepiej kupić sobie ColorChecker Passport lub podobny wzornik i tworzyć nim profile za każdym razem. Gwarantowana niemal 100% poprawność kolorów, jak i poprawny WB przy wywołaniu RAWów, bo ma pola do jego pomiaru.

ogor85
12-09-2014, 13:34
Dziękuję za rozjaśnienie sprawy z LR :-)

sl011
12-09-2014, 14:00
Nie jest to więc problem z obróbką nefa, tylko z zarządzaniem kolorami w komputerze.
W jakim programie oglądasz jpegi?

ogor85
12-09-2014, 14:04
U siebie Lightroom, na pozostałych testowanych PC i laptopach były to picassa i windowsowska przeglądarka....

sl011
12-09-2014, 16:07
Jaki to aparat? Czytałem gdzieś tu na forum, że wyświetlacze w niektórych D7100 wyświetlają kolory z zieloną poświatą. Może produkt na zdjęciu faktycznie wychodzi niebieski, a wyświetlacz fałszuje kolory w kierunku zielonego i dlatego niebieski wyświetla się w aparacie jako zielony?
Może spróbuj zrobić korektę balansu bieli w kierunku zielonego?

ogor85
12-09-2014, 18:51
Nikon D600....muszę jutro potestować...