Zobacz pełną wersję : Samyang 85/1.4 czy Nikkor 85/1.8 D do analoga
Witam.
W ostatni czasie coraz częściej sięgam po analogowe body i doszedłem do wniosku, że zamiast kupna szkła m42 lepiej zrobię jak kupie analogową puszkę nikona, bo będę mógł szkła też podpiąć pod cyfrę.
Teraz zastanawiam się co wybrać czy Nikkora 85/1.8 D czy Samyanga 85/1.4 który da ładniejszy obrazek i bokeh ?
Przed wyborem Nikkora odstrasza mnie to, że po chwili używania na D5100 może brakować AF i zacznie się myślenie "a może by tak zmienić na coś co ma silnik i lepszy wizjer" :mrgreen: ale jak samyang słabo wypada podpięty do analoga to trudno będzie trzeba brać Nikkora.
Samyang 85 1.4 to manualne szkło (brak AF, a w starszej wersji Asferical IF - brak pomiaru światła)
Kup 1.8 G
Najprawdopodobniej kupie FM2 lub coś podobnego więc czy kupie Nikkora czy Samyanga to i tak będę ostrzyć manualnie, a to, że w D5100 też będę musiał ostrzyć manualnie to wiem i to, że do D5100 lepiej kupić 1,8G też wiem, ale jak wtedy będę korzystał z niego na analogu ?
Po prostu chce się dowiedzieć jak Samyang sprawuje się na analogu.
O Samyangu nic nie powiem, ponieważ nigdy nie widziałem z bliska żadnego Samyanga. Za to o Nikkorze AF 1,8/85 D jako jego wieloletni użytkownik (będzie z 16 lat, o ile dobrze pamiętam) z czystym sumieniem mogę napisać, że jest to jeden z najlepszych obiektywów kiedykolwiek wyprodukowanych przez Nikona. Rewelacyjna optyka, bardzo dobra mechanika, mały, lekki, poręczny i nie kosztuje majątku. To jaki jest sens kombinować na analogowym Nikonie z Samyangiem, skoro istnieje znakomity obiektyw systemowy?
Ewentualnie może być taki sens, że Nikkor to jest obiektyw AF, więc idealne zestawienie stanowi z korpusami AF. U mnie doskonale współgra z F801S i F100. Z FM2 też spokojnie daje radę, tylko trzeba mieć trochę wprawy w kręceniu pierścieniem ostrości, bo pod tym względem najlepszy AF to jednak nie jest ta sama precyzja, co w dobrym MF. Ale w takim przypadku, gdyby mnie to dotyczyło i przy założeniu, że nie stać mnie na nowego Zeissa, raczej poszukałbym używanego któregoś manualnego Nikkora 85, np. 1,4/85 AI-S, względnie 2/85 AI-S. To doskonałe obiektywy były. Mocno swego czasu przyczyniły się do wzrostu prestiżu marki Nikon.
Najlepiej to kup sobie MF 105/2.5 :)
.. Za to o Nikkorze AF 1,8/85 D jako jego wieloletni użytkownik (będzie z 16 lat, o ile dobrze pamiętam) z czystym sumieniem mogę napisać, że jest to jeden z najlepszych obiektywów kiedykolwiek wyprodukowanych przez Nikona. Rewelacyjna optyka, bardzo dobra mechanika, mały, lekki, poręczny i nie kosztuje majątku. Z tym się nie mogę zgodzić. Bo co zrobisz z masą szkieł, które sa od niego lepsze? Można napisać, że ma on znakomitą relację jakość/cena. Ze jest podstawowym (budżetowym) obiektywem portretowym dla większości zajmujących sie tym tematem itd itd.
Nikon wyprodukował dziesiątki obiektywów lepszych od 85/1.8 D.
PS - miałem to szkło, kilkanaście lat temu. Parę sezonów na nim robiłem. Potem przeszedłem na wersję 1.4
Daleki jestem od twierdzenia, że nie ma lepszych. Jednak w przypadku AF 1,8/85 D jest to moim zdaniem więcej niż tylko relacja cena/jakość.
Nikkory 1,4/85 są zapewne jeszcze odrobinę lepsze jakościowo, ale wziąwszy pod uwagę łącznie różne wymienione przeze mnie cechy - jak jakość optyczna, mechanika, walory praktyczne, w tym relatywnie niewielka masa i wymiary, pozwalające nosić go w kieszeni i szybko zmieniać, co oznacza wybitną łatwość i przydatność w codziennym użyciu oraz last but not least cena - spokojnie może się zaliczać do najlepszych produktów Nikona wszechczasów. Nie dziwota, że zawsze zbierał znakomite recenzje i miał znakomite wzięcie na rynku. Za przykład niech posłuży zestawienie porównawcze obiektywów opublikowane przez znany w branży z przeprowadzania laboratoryjnych testów niemiecki "Foto-Magazin" sprzed równo 20 lat, które mam pod ręką. U nich wówczas zasłużyć na 9,6 w skali 10-punktowej za optykę oraz ogólnie na same komplementy, to nie było byle co. Takie noty dostawała tylko optyka z absolutnie najwyższej półki.
http://imageshack.com/a/img537/7350/3y1Mw6.jpg
Dzielnie służy mi nie tylko do portretów, lecz jako uniwersalne krótkie tele, np. do landszaftu. Od jakiegoś czasu mój nikonowy zestaw w góry do kompletu z F100 lub F801S to są tylko AF 2,8/24 D i właśnie AF 1,8/85 D. Nie chcę słyszeć o innych. Co mi przyjdzie z tego, że ten czy ów jest pod jakimś względem lepszy, skoro np. będzie leżał w domu, bo mi nie będzie się chciało go dźwigać? Z FM2, o którym wspomina autor wątku, też dobrze daje radę, aczkolwiek - jak powiedziałem - jest to trochę inna para butów. Do manualnego ostrzenia wolałbym manualnego Nikkora względnie Zeissa Planara. Nie musi być od razu Otus.
Swoją drogą o żadnym Nikkorze 85 nie można z przekonaniem twierdzić, że jest słaby. To jest - historycznie rzecz traktując - bodaj czy nie właśnie ta ogniskowa, która najbardziej zapracowała na dobre imię obiektywów Nikona.
No 85/2 średnio im się udała, a kultowe to są 105 u nikona.
Najlepiej to kup sobie MF 105/2.5 :)
Czy ta 105-ka będzie miała pomiar światła z D7100?
@Deep.
Gdybyś miał porównać obrazek 105/2.5 do 105/2 DC, to który jest według Ciebie ładniejszy?
adolfik9501
15-09-2014, 11:56
Przeca D7100 mierzy światło ze szkłami bez czipa.
@Deep.
Gdybyś miał porównać obrazek 105/2.5 do 105/2 DC, to który jest według Ciebie ładniejszy?
Miałem oba równocześnie. Mimo że 105DC jest naprawdę świetnym szkłem, to 105/2.5 daje według mnie o wiele ładniejszy obrazek. Miałem i porównywałem AF85/1.8D i G, AF85/1.4D i G, AF105/2DC, MF105/1.8, MF105/2,5, MF135/2 i kolejność dla mnie jest taka:
MF105/2.5
MF135/2
AF85/1.4D
AF105/2DC
AFS85/1.8G
AFS85/1.4G
AF85/1.8
MF105/1.8
Oczywiście każdy ma prawo mieć inne zdanie :) (tak profilaktycznie co by nie było kolejnej przepychanki)
@deep,
twoj ranking jest wylacznie w kontekscie analoga czy ogolnie (analog i cyfra)
p.s bardzo fajne zestawienie , choc subiektywne zapewne . ale wlasnie to w nim jest najciekawsze.
Taką ilość miałem możliwość porównania na cyfrze (D700). Dodam tylko, że każde z tych szkieł jest dobre i spokojnie można każdym zrobić świetny portret. Różnice są między nimi, ale nie dla wszystkich będą miały znaczenie. Różnice widać w bokeu, ostrości na brzegu, w AC (kolor i ich rodzaj) itd.
raczej poszukałbym używanego któregoś manualnego Nikkora 85, np. 1,4/85 AI-S, względnie 2/85 AI-S. To doskonałe obiektywy były. Mocno swego czasu przyczyniły się do wzrostu prestiżu marki Nikon.
Szkło musi pasować i do cyfry i do analoga i z tego co wiem tylko AI oraz non-AI nie można zakładać do D5100, ale jak się mylę to proszę mnie poprawić.
Dziękuje wam za rady i porozglądam się za starymi manualnymi szkłami.
@deep
dzięki za radę, ale jestem studentem dla którego fotografia to tylko hobby, więc ogranicza mnie budżet, a bardziej potrzebuje ogniskowej 85. Pewnie kiedyś sprawię sobie 105 pod analoga, bo na DX wszystko co większe od 85 jest dla mnie za wąskie.
Miałem 85/1.8d i szkiełko było fajne, później kupiłem Samyanga 85/1.4 umc i nikkora 85mm sprzedałem...
Samyang bardzo delikatnie rozmywa tło i na f/1.4 jest ostrzejszy niż nikkor na f/1.8...
Mam D300, D300s i właśnie d5100, A samyang praktycznie zawsze przypięty jest właśnie do d5100 ;) ostrze nim tylko na LV i gdzie przy tak małej głębi ostrości nie mam problemu z prawidłowym ustawieniem ostrości. Przez wizjer próbowalem i średnio mi to wychodziło. Analoga nie posiadam więc się nie wypowiem...
Szkło musi pasować i do cyfry i do analoga i z tego co wiem tylko AI oraz non-AI nie można zakładać do D5100, ale jak się mylę to proszę mnie poprawić.
Ai można, konstrukcyjnie bagnet prawie się nie różni od Ai-S, a w przypadku cyfrówek w ogóle te różnice nie mają znaczenia.
Mocowanie non-Ai trzeba najczęściej przerabiać, znaczy podpiłować pierścień przysłony.
Na DXa to zdecydowanie lepiej 85 niż 105mm. W takiej sytuacji pomyślałbym nad AFS85/1.8G
Edit:
Doczytałem, że w planach jest FM2 więc szkiełko z pierścieniem przysłon. To jednak nie wiem co doradzić, do cyfry DX i budżetowo kupiłbym 85/1.8G, ale do FM zdecydowanie 105/2.5.
W planach był FM2 ale ktoś mnie wyprzedził i ponownie szukam czegoś w dobrym stanie i cenie. Teraz myślę nad czymś z przedziału f65 -f90. Problem w tym, że wole jak w analogu jest mniej elektroniki, czym mniej tym lepiej. Jednak myślę nad puszką z elektroniką, bo wtedy 85/1.8G rozwiązał by problem.
Wybór obiektywu będzie zależny od tego jaką puszkę wybiorę, a tą decyzję już muszę podjąć sam. Dziękuje wszystkim za cenny rady i uwagi.
Wybór obiektywu będzie zależny od tego jaką puszkę wybiorę, a tą decyzję już muszę podjąć sam.
Myślisz jak posiadacz cyfrówki. :)
Przy obecnych cenach analogów, masz wyjątkowo błędne podejście. To szkło jest najważniejsze, aparat to tylko pojemnik na film.
Mimo że mam prawie wszystkie analogowe modele warte uwagi to do focenia analogiem najbardziej polecam FE2 plus 28/2.8, 55/1.2 i 105/2.5. Taki zestaw daje mi prawdziwą przyjemność z używania.
Taki Tropical Edition Set na wypasie. ;)
Oryginalny to FM2n + MD12, 28/2.8, 55/2.8 i 105/2.5.
deep nie chciałeś wymienić 28/2.8 na 28/2?
Porównywałem kilka razy, mam świetną sztukę Ai która wygrała jakością ze słynną wersją AiS (porównanie do 4 szt). 28/2 Ai podoba mi się mimo że jest minimalnie słabsza optycznie, ale ma coś w sobie i poluję na idealną sztukę. Dla siebie kupuję tylko Ai bo według mnie są lepiej wykonane i mają dłuższy zwój od focusa.
Miałem Ai 28/2.8 i bardzo miło wspominam. Miałem też idealną (wiadomo każdy ma inne kryteria) sztukę Ai-s 28/2 i oprócz rozmiaru to szkło bardzo mi pasowało.
Myślisz jak posiadacz cyfrówki. :)
Przy obecnych cenach analogów, masz wyjątkowo błędne podejście. To szkło jest najważniejsze, aparat to tylko pojemnik na film.
Bo jestem posiadaczem cyfry :D wszystkie moje obiektywy to "G" więc dobierając puszkę pod obiektyw wezmę coś z elektroniką i do tego 85/1.8G . Dziękuje jeszcze raz wszystkim za pomoc.
No to polecam F80, normalna cena tego body w normalnym stanie to ok 200 złotych, zatem jak się nie spodoba, to nie wtopisz kasy, praktycznie za tyle samo sprzedasz.
Inne godne uwagi body analogowe, które w pełni obsługują słoiki G, to F100, F5 i F6. Jest też oczywiście entrylevel jak F55 czy F75, ale nie jestem pewien co do numerów.
W każdym razie unikałbym modeli z generacji F90 i wcześniejszej gdzie obsługa G jest tylko w trybie P i T.
W każdym razie Ken to ładnie zebrał do kupy (http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm).
gdzie obsługa G jest tylko w trybie P i T.
P i S chyba :) T to w canonie :D