PDA

Zobacz pełną wersję : Maroko - pytania, porady

nowart
11-09-2014, 15:02
Od 12 listopada będę na kilka / kilkanaście dni w Maroku i jako, że dycyzję o lotach muszę podjąć dość szybko prośba o krótką garść porad dotyczących podróży po tym pięknym kraju.
1. Wyląduję w Fez 12 , wylecieć mogę 18-23 z Fezu, Rabatu lub Tangieru.
Tutaj pytanie - ile dni przeznaczyć i jaką trasę wybrać w zależności od wybranego środka transportu aby objechać najciekawsze miejsca. Trekingu i wspinaczek po wysokich górach nie planuję zatem wskazówki pt "Atlas na tydzień" odpadają. Chciałbym wykorzystać czas jak najefektywniej fotograficznie.
2. Jaki środek transportu wybrać? Widzę, że na 8 dni można spokojnie za ok 750zl dostać jakiegoś małego bzyka (będę sam, max 2 osoby jak kogoś znajdę ;) ). Czy też poruszać się kolejami, autobusami między największymi ośrodkami?
3. Jeśli ktoś będzie miał w zanadrzu jakąś garść dobrych porad na Maroko to byłbym wdzięczny ...

Z góry dziękuję za użyteczne wskazówki ! :)

sufenta
11-09-2014, 15:07
niemieckie ministerstwo sparw zagranicznych (auswärtiges amt) odradza podroze do maroka http://www.auswaertiges-amt.de/DE/Laenderinformationen/00-SiHi/MarokkoSicherheit.html

stock
04-11-2014, 17:22
zobacz Fez, Rabat, Essuairę. Tangier bym odpuscil - no chyba ze kręcą Cie portowe miasta pelne szumowin i handlarzy narkotykow.

Spitfire303
05-11-2014, 13:45
Niedaleko od Fezu jest Meknes, na które warto poświęcić 1-2 dni. Meknes jest fajne pod tym względem, że nie ma tam takich tłumów turystów jak w Fezie ani tylu naciągaczy i sklep nastawionych pod turystów. Pomiędzy Fezem a Meknes szybko można przemieścić się pociągiem. Niedaleko od Meknes są także dwa ciekawe miejsca, które warto zobaczyć: Volubilis - rzymskie ruiny oraz Moulay Idriss Zerhoun - "fotogeniczne" miasteczko. Odpuścić sobie należy Casablankę, nic ciekawego tam nie ma.

moshica
08-11-2014, 00:47
Obowiązkowo ksar Aint BenHaddou, doliny Todra i Dades i jak kasy i czasu starczy to erg Merzouga lub Chigagga.No i dorzucę moje ulubiona Legzira nad Atlantykiem, polecam.

Nikkoś
08-11-2014, 17:53
Legzira , jedno z ciekawszych krajobrazowo ( dla mnie ) miejsc choć daleko od Fezu ale po drodze Marrakesz z placem Dżamaa al-Fina z wieczora i knajpkami np. DAR ESSALAM dalej Tiznit miasto srebra - średnie, Casablanca - nic ciekawego . Rada nie rób zdjęć mundurowym zwłaszcza z brodą .