PDA

Zobacz pełną wersję : Manualna stałka a wielopunktowy AF

Jarecky83
11-09-2014, 10:44
Od jakiegoś czasu zastanawia mnie pewna kwestia, na którą nie mogę znaleźć odpowiedzi. Otóż, posiadam manualny obiektyw Samyang 85 mm 1.4F i jak wiadomo ostrzenie manualne nie należy do najłatwiejszych. Chciałem sfotografować scenę: kobieta przy koniu. I okazuje się wręcz nie możliwe takie ustawienie ostrości aby zarówno kobieta jak i zwierzę były całkowicie ostre z względu na małą głębię ostrości, przymykanie przesłony niewiele pomaga.
I zastanawia mnie, czy to jest wada obiektywów manualnych? Widziałem takie zdjęcia wykonane np. Nikkorem 85 1.8G i zarówno modelka jak i koń były całe ostre? Czy odpowiada za to wielopunktowy autofokus?

puciek
11-09-2014, 11:40
Nie. Wielopunktowy AF ustawia ostrość według własnego uznania i wyświetla tylko ramki, w których jego zdaniem znajduje się płaszczyzna ostrości. Żaden aparat z żadnym obiektywem nie jest w stanie w tym samym czasie ustawić ostrości w dwóch różnych punktach obrazu, z których jeden jest bliżej a drugi dalej. Jeżeli chcesz mieć ostre zdjęcie (zarówno konia, jak i dziewczynę), to musisz niestety przymknąć obiektyw zwiększając tym samym obszar głębi ostrości. Możesz do tego użyć prostego kalkulatora online (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=245379).

GonzoG
11-09-2014, 12:09
Najwyraźniej za słabo przymykasz przesłonę.
Poza tym, nie ważne jak mocno przymkniesz, ostrzyć zawsze będzie tylko tam gdzie jest ustawiona ostrość. Głębia ostrości to obszar w którym jest pozornie ostro i tylko jeśli zdjęcie ogladasz odpowiednio małe. Jak za bardzo sobie powiekszysz zdjęcie przy oglądaniu, to i tak będzie nieostre poza płaszczyzną ostrości.

mbodniak
11-09-2014, 13:47
Dwa różne obiektywy o tej samej ogniskowej nie koniecznie muszą mieć taki sam zakres głębii ostrości.

m.pietia
11-09-2014, 14:10
Koledzy już Ci powiedzieli o sprawach technicznych odnośnie ostrości. Ja tylko zaznaczę, że choć nie wiem o jakie zdjęcie chodzi, ale może ono też być edytowane, może być połączeniem zdjęcia modelki w studio i konia na łące itd itp :)

Bemko
11-09-2014, 21:42
Dwa różne obiektywy o tej samej ogniskowej nie koniecznie muszą mieć taki sam zakres głębii ostrości.

Przy tej samej przysłonie i na takiej samej matrycy? Rozwiń to, bo to bardzo ciekawa teoria. ;)

Jarecky83
11-09-2014, 21:56
Dziękuję za wyjaśnienie. Jest jeszcze jedna rzecz o której nie pomyślałem, otóż taki Nikkor 85 1.8G jak porównamy testy jest wyraźnie ostrzejszy, niż mój Samyang przy domknięciu przysłony: http://www.optyczne.pl/257.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_85_mm_f_1.8G__Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.htm l

Reasumując, przymykając przysłonę w moim obiektywie nie uzyskam takiej ostrości i jakości jaką widzę na fotkach wykonanych Nikkorem 85 1.8G i przy tych samych ustawieniach obiektywów głębia ostrości może się nieco różnić?

GonzoG
11-09-2014, 22:43
Dziękuję za wyjaśnienie. Jest jeszcze jedna rzecz o której nie pomyślałem, otóż taki Nikkor 85 1.8G jak porównamy testy jest wyraźnie ostrzejszy, niż mój Samyang przy domknięciu przysłony: http://www.optyczne.pl/257.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_85_mm_f_1.8G__Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.htm l

Reasumując, przymykając przysłonę w moim obiektywie nie uzyskam takiej ostrości i jakości jaką widzę na fotkach wykonanych Nikkorem 85 1.8G i przy tych samych ustawieniach obiektywów głębia ostrości może się nieco różnić?

Głębia ostrości różni się już od tego, że zdjęcie jest wyświetlane w różnych rozmiarach, bo można mówić o porównaniu GO tylko i wyłącznie jeśli mowa jest o jednakowych powiększeniach oryginalnego zdjęcia.

A ostrość Sy85/1.4 i N85/1.8G jest nie do rozróżnienia.

mbodniak
12-09-2014, 02:49
Przy tej samej przysłonie i na takiej samej matrycy? Rozwiń to, bo to bardzo ciekawa teoria. ;)

Kurde na szybko pisałem i strzeliłem gafę :) Biję się w pierś, bo zupełnie o czym innym pomyślałem a co innego napisałem. Myślałem o dwóch obiektywach z różną ogniskową. Mea culpa :)