Zobacz pełną wersję : Canon 7D Mark II
Wyciekła specyfikacja. Premiera za pare dni
Rugged magnesium alloy body
Dust proof
20.2 MP CMOS sensor
Dual-pixel CMOS AF
New 65-point AF, all points cross-type
ITR EOS AF
Continuous shooting: 10 frames per second
Dual DIGIC6
Max ISO: 16,000.
RGB+IR new 150,000-pixel metering sensor
Video full HD 60 p
Built-in GPS
Interval timer
Bulb timer
Read more on PhotoRumors.com: http://photorumors.com/2014/09/11/canon-7d-mark-ii-leaked-picture-and-specs/#ixzz3Cz7WRGXI
jeśli specyfiikacja jest prawdziwa no to pozamiatane
cz4rnuch
11-09-2014, 08:44
Będzie pozamiatane o ile ta nowa matryca nie okaże się tym samym co ta stara z 7d bo akurat tu canon od kilku lat nie pokazał nic nowego.
Matryca w 6D jest calkiem ok. Jezeli zrobili taka sama tylko APS-C to zle nie bedzie. Wiadomo, ze to nie Nikon/Sony ale juz nie ma takiego kasztana jak kiedys ;) (a nawet kasztany nie przeszkadzaly w robieniu megafotek).
cz4rnuch
11-09-2014, 09:10
Nieprecyzyjnie się wyraziłem, chodziło mi o segment Aps-c i rewolucyjną matrycę jaką miało mieć 70d a jak się potem okazało w niczym nie jest ona lepsza od tej którą ma dziadek 7d. Przegoniły ją już Oly, Panasy a RX100III skrobie marchewkę.
krolewicz
11-09-2014, 09:22
7d mk1 na papierze też wygląda super, a w praktyce to bardzo gówniana puszka średnio używalna do pracy* (każdy kto twierdzi inaczej nie robił zdjęć 1d :) )
chętnie przetestuje i jak będzie spoko, to pewnie kupie za jakiś czas
Matryca w 6D jest calkiem ok. Jezeli zrobili taka sama tylko APS-C to zle nie bedzie. Wiadomo, ze to nie Nikon/Sony ale juz nie ma takiego kasztana jak kiedys ;) (a nawet kasztany nie przeszkadzaly w robieniu megafotek).
Żeby była taka sama jak w 6D, musiałaby mieć 10 mpix.
Nieprecyzyjnie się wyraziłem, chodziło mi o segment Aps-c i rewolucyjną matrycę jaką miało mieć 70d a jak się potem okazało w niczym nie jest ona lepsza od tej którą ma dziadek 7d. Przegoniły ją już Oly, Panasy a RX100III skrobie marchewkę.
Bez przesady, Olympus i Panasonic przegoniły bo zaniżają wartości iso.
michasacuer
14-09-2014, 10:05
Powiem wam tak, specyfikacja wymiata (na rumorsach jest, ale nie będę dublował postu powyżej). Jako fan i użytkownik D300s, jaram się no ale jak ktoś za głęboko siedzi w Nikonie... :( Myślę że tym kopnięciem Canon zamknie rozdział pro DX w swojej historii, bo po co to ciągnąć? ;D po zakresie iso można spekulować, że może byc bardzo mocno używalne iso 3200 (jeśli o mnie chodzi mało kiedy potrzebuję więcej ;) ) , fpsów dużo, (może tak z jedno więcej z gripem? ;D) ilość megapikseli satysfakcjonująca, af w trybie filmowania, może dorzucą jakis tryb 1.2, 1.3? ;D Zapowiada się body na lata, zupełnie jak D700/D3 ;D
7d mk1 na papierze też wygląda super, a w praktyce to bardzo gówniana puszka średnio używalna do pracy
Popieram. Zwłaszcza matryca z 7D to był jakiś koszmar. Niestety canon w cropach od daaaawna daje ciała (nawet w FF nie jest szał), więc tego bym się najbardziej bał. Ale z drugiej strony jest to puszka tak wyczekiwana, że może się nieco przyłożą tym razem.
No i jest. Zapowiada się bardzo dobra puszka z tego co można tu zobaczyć
https://www.youtube.com/watch?v=M03hu1diCqE
i poczytać tu
http://www.optyczne.pl/index.php?art=385&roz=1
Eeee body bez kosmicznych kompozytów, zwykły magnez :D
W skrócie - w końcu zrobili EOS'a 1D mk V, tylko że z jeszcze mniejszym sensorem.
Wygląda ciekawie, tylko jak w rzeczywistości będzie z tą matrycą. Ta z 70D miała miażdżyć wszystko inne na rynku pod każdym względem... a okazała się taka sama jak w starym 550D.
kurczeblade
15-09-2014, 14:40
jak będzie dobra matryca, to ten aparat wymiecie ... :D
jak będzie dobra matryca, to ten aparat wymiecie ... :D
Canony na papierze zawsze wyglądają spoko, a później to już różnie bywa ;)
krolewicz
15-09-2014, 14:49
mysle ze bedzie miał używalne iso 3200-6400, więcej nie potrzebuję do sportu, jeśli AF będzie trafiał (a nie tak jak w 7d mk1), to pewnie sobie sprawię za czas jakiś ;)
mysle ze bedzie miał używalne iso 3200-6400, więcej nie potrzebuję do sportu, jeśli AF będzie trafiał (a nie tak jak w 7d mk1), to pewnie sobie sprawię za czas jakiś ;)
Pytanie co z ISO 100 :-P
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://legault.perso.sfr.fr/banding_5DIII.jpg)
Też bym chciał poprawy bo za chwile mi się 5d2 rozpadnie i nie bede miał co kupić :-)
Canony na papierze zawsze wyglądają spoko, a później to już różnie bywa ;)
Nikon d600 i d800 na papierze też wyglądały fajnie, miały za******y af i miały rozwalić konkurencję. A co z tego wyszło?
kurczeblade
15-09-2014, 14:55
Nawet jak bedzie srednio z matryca, to swietna propozycja dla gazeciakow, gdzie klepia tymi klatkami, a nie potrzebuja mega wysokiego ladnego iso ... :) trzymam kciuki za tego Canona :) i ciekaw jestem reakcji Nikona, moze wypusci cos podobnego z apsc :) tylko zeby nie bylo z alumunium czy tam kompozytu bo znow sie zacznie forumowy zal :)
Też bym chciał poprawy bo za chwile mi się 5d2 rozpadnie i nie bede miał co kupić :-)
Jak to co? Kup sobie nikona.
Jak to co? Kup sobie nikona.
Jak załatwisz adapter do EF bez soczewki to spoko (ostrzący na ∞).
Nikon d600 i d800 na papierze też wyglądały fajnie, miały za******y af i miały rozwalić konkurencję. A co z tego wyszło?
Używam obu, dla mnie rewelacyjne aparaty z ********ym AF, zwłaszcza D800. W czym rzecz?
Wyszło z tego tyle, że D800 jest bardzo cenionym aparatem. Nie wspominając o tym, że był na niego taki popyt, że nawet Nikon w snach tego nie przewidywał... ludzie czekali po kilka miesięcy na niego.
A D600/610 są lepsze od 6D i to nie tylko moja opinia, ale również użytkownika 6D.
http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-7d-mark-ii
Pawel Pawlak
15-09-2014, 15:02
na papierze wygląda fantastycznie. Gdyby nikon coś podobnego pokazał byłby to mój główny aparat do tele. Na canona mógłbym się skusić gdyby miały inny obrazek :(
Ale pożyjemy - zobaczymy jak będzie obrazował 7d2
Oj............ znowu nowy moduł AF. Tym razem lepszy (parametry na papierze) od tego z 5D3. Nikonie widzisz......... można ? Można.....
krolewicz
15-09-2014, 15:15
Pytanie co z ISO 100 :-P
źródło (http://legault.perso.sfr.fr/banding_5DIII.jpg)
Ty qbic jesteś znany z tego, że potrzebujesz aparatu, który przy wyciąganiu z cienia +3ev nie serwuje bandingu, na szczęście nie wszyscy takowego potrzebują ;)
Gdzieś widziałem cene 1700 Funtów i 1999 Euro więc będzie 8-9 tysi za crop ? 7D kosztuje 4 tysie wiec 100% ceny i prawie tyle co 5D MIII. Nieźle ;)
Gdzieś widziałem cene 1700 Funtów i 1999 Euro więc będzie 8-9 tysi za crop ? 7D kosztuje 4 tysie wiec 100% ceny i prawie tyle co 5D MIII. Nieźle ;)
Oficjalnie to on jest o 100$ tańszy od 6d, więc pewnie będzie po 6000,- zł
Niestety Panowie to nie aparat dla mas, a juz napewno nie dla przyslowiowego Kowalskiego. To puszka dla pro, niestety taka prawda, ze za szybkosc i magnez sie placi.
7D2 bedzie kolejnym body dla ptasznikow na lata.
Oficjalnie to on jest o 100$ tańszy od 6d, więc pewnie będzie po 6000,- zł
Fajnie na papierku to wyglada, nawet powiem ze zajefajnie:)
Jak dupy nie dadza z matryca, to bedzie ok.
A jedzie mi tu czolg?:p
Chyba tak:
http://www.bhphotovideo.com/c/product/892349-REG/Canon_8035b002_EOS_6D_Digital_Camera.html
a tu cena 7d mk II : 1799,-
http://www.dpreview.com/articles/3373094259/canon-announces-long-awaited-eos-7d-mark-ii
Chyba tak:
http://www.bhphotovideo.com/c/product/892349-REG/Canon_8035b002_EOS_6D_Digital_Camera.html
a tu cena 7d mk II : 1799,-
http://www.dpreview.com/articles/3373094259/canon-announces-long-awaited-eos-7d-mark-ii
Co w dolarach, mieszkamy w Europie i tu cena jest 1699 ale euro.
No coz, na papierze to wyglada to wrecz genialnie. Poczekamy na testy, ale jak w ciagu ~9 miesiecy APS-C u Nikona sie wyraznie nie poprawi to mocno przemysle temat zmiany :)
Co w dolarach, mieszkamy w Europie i tu cena jest 1699 ale euro.
W styczniu będzie poniżej 6k zł.
Daimon, sam mysle nad lekkim zestawem na wedrowki piesze 7Dmk2+400/5.6L. Miodzio :mrgreen: Laze teraz z 70-200mk2+ TC wszelkiej masci, ale to nie to.
Kiedys pracowalem 1,5roku na tym zestawie ale z 7Dmk1.
Gdyby nie ta cholerna matryca, ktora wywrocila mi wtedy caly moj punkt widzenia, to dalej bym siedzial w C.
Chociaz , nie zaluje przejscia, tylko brakuje mi lekkiej i fantastycznej 400/5.6 w N.
Oglądnąłem ten filmik, niby review i tak sobie myślę, że kurcze, a jednak można zrobić super-profi puszkę DX. Na nic tłumaczenia w innym wątku, że po co, że można zrobić cropa z FF, że na co komu te 7fps i więcej. Okazuje się, że jednak można.
Nie piszę tu, że Canon lepszy od Nikona, bo nie znamy osiągów matrycy i AF, ale że w ogóle można zrobić genialną puszkę DX. Nikon mieli bułkę przez bibułkę i wypuszcza klony D6x0: a to z odchylanym ekranikiem, a to Wifi. Zaraz pojawi się GPS i 10 innych zbędnych dupereli.
ps. To i tak nie zmienia faktu, że zostaję z Nikonem ;)
Kolekcjoner
15-09-2014, 21:33
Sven - myślę że tracisz czas ;). Na CB też już praktycznie zapadł wyrok że jest to zacofany sprzęt z przestarzałą technologią, z którym będzie się strach pokazać na mieście ;).
....A w realu.....
.... pewnie ciężko będzie dostać w dobrej cenie bo jak zwykle okaże się że to jeden z lepiej sprzedających się dslr na rynku ;).
Ja spokojnie czekam - najbardziej interesuje mnie video ale póki co trzeba poczekać na więcej szczegółów.
Sven - myślę że tracisz czas ;). Na CB też już praktycznie zapadł wyrok że jest to zacofany sprzęt z przestarzałą technologią, z którym będzie się strach pokazać na mieście ;).
....A w realu.....
.... pewnie ciężko będzie dostać w dobrej cenie bo jak zwykle okaże się że to jeden z lepiej sprzedających się dslr na rynku ;).
Ja spokojnie czekam - najbardziej interesuje mnie video ale póki co trzeba poczekać na więcej szczegółów.
Wcale nie traci czasu, bo to puszka DX marzenie i zeby tylko d... nie dali z matryca. O AF sie nie boje, bo i mk1 miala w porzadku i nie narzekalem.
Co do ceny to nie wierze, zeby na starcie byla w okolicy 6k, mysle ze 8k.
Chcialem juz komentowac wysokie ISO: http://www.optyczne.pl/7447-news-Canon_EOS_7D_Mark_II_-_pierwsze_zdj%C4%99cia.html
Dopiero po czasie przeczytalem ze ISO 12800 robili na f19. Zal dupe sciska komu daja aparaty do robienia "testow"
Chcialem juz komentowac wysokie ISO: http://www.optyczne.pl/7447-news-Canon_EOS_7D_Mark_II_-_pierwsze_zdj%C4%99cia.html
Dopiero po czasie przeczytalem ze ISO 12800 robili na f19. Zal dupe sciska komu daja aparaty do robienia "testow"
No co Ty nie wiesz, ze to ustawka, dobre swiatlo i f/20 i wychodza miodzio zdjecia, ale takie myki i w N i w C robia.
Przemasl
15-09-2014, 21:54
Specyfikacja super, tylko obrazek żeby nie był taki jak we wcześniejszych modelach. Miałem 7d z 400/5.6, super zestaw gdyby nie ta matryca...
chyba dzięki 7d mam teraz d700 i jestem bardzo zadowolony ze zmiany.
ps. witam Wszystkich na forum!
Specyfikacja super, tylko obrazek żeby nie był taki jak we wcześniejszych modelach. Miałem 7d z 400/5.6, super zestaw gdyby nie ta matryca...
chyba dzięki 7d mam teraz d700 i jestem bardzo zadowolony ze zmiany.
ps. witam Wszystkich na forum!
To tak, jak ja bym siebie 3 lata temu cytowal :D
grissley
15-09-2014, 23:39
AF 65 punktów i wszystkie krzyżowe... Ajajaj...
danielchrzaszcz
16-09-2014, 03:53
AF 65 punktów i wszystkie krzyżowe... Ajajaj...
Piekna sprawa. Takiej specyfikacji to mozna bylo szukac tylko w flagowcach.
to znaczy na czym polega problem ?
ISO 12800 robi wieksza masakre z detali obrazka, niz f19 moze spartolic dyfrakcja. akurat te dwa ujemne bonusy sie nie sumuja i przy tym ISO to sobie nawet mozna do f36 przymykac, piksela i tak sie nie zobaczy...
Mogli tylko jakiegos dobrego fotografa wziac do tego spotu...
to znaczy na czym polega problem ?
ISO 12800 robi wieksza masakre z detali obrazka, niz f19 moze spartolic dyfrakcja. akurat te dwa ujemne bonusy sie nie sumuja i przy tym ISO to sobie nawet mozna do f36 przymykac, piksela i tak sie nie zobaczy...
Twoj tok rozumowania poszedl w innym kierunku.
Tu nie o to chodzi aby robic zdjecia na f/19 i czasie 1/1500s, aby wyszla czulosc 12.800iso, bo oni chca pokazac wysokie uzyteczne ISO. Wtedy scena fotografowana ma bardzo dobre swiatlo i wiemy o tym, ze kazdy aparat wykaze sie pieknym uzytecznym DR i ISO.
Schody zaczynaja sie przy zlych warunkach oswietleniowych i wtedy ukazuje sie prawdziwe oblicze matrycy i jej mozliwosci.
Te myki stosuja wszystkie firmy prezentujac pierwsze zdjecia nowych produktow, ale kiedy zdjecie ma parametry takie jak 1/1500s, f/4 i 12.800iso i zagladniesz w cienie, to juz bedzie inna bajka. I nagle gdzies uciekl i detal, i DR jest kiepski, i szumy sa jakies inne.
To o to chodzilo koledze.
Wiem, ze to wszystko Ty wiesz i rozumiesz.
Piekna sprawa. Takiej specyfikacji to mozna bylo szukac tylko w flagowcach.
o ile sie nie myle to phase one ma kilka punktow i to w srodku.
Wtedy scena fotografowana ma bardzo dobre swiatlo i wiemy o tym, ze kazdy aparat wykaze sie pieknym uzytecznym DR i ISO.
Schody zaczynaja sie przy zlych warunkach oswietleniowych i wtedy ukazuje sie prawdziwe oblicze matrycy i jej mozliwosci.
zgoda, to jest inne zagadnienie.
Matt wrzucil swoje sample: http://mattgranger.com/7d2 ale... jpeg, zeskalowane do 2mpix i na dodatek z nie do konca trafionym AF
Mimo, ze 2mpix to w wiekszosci wypadkow moj format docelowy przy takich ISO, to jednak poczekam na RAWki i sam sie pobawie w wywolywanie zeby wyrobic sobie opinie :)
Kolejne zdjęcia: http://fotoblogia.pl/1024,canon-7d-mark-ii-zdjecia-przykladowe
Jpegi katedry/kościoła są takie sobie nawet na ISO 6400. Ciekawe ile tu winy matrycy a ile fotografującego
Pawel Pawlak
17-09-2014, 17:49
Ale czego się spodziewasz po ISO 6400 i takiej gęstej matrycy? Obrazka jak z d610 czy 6d?
Po ISO6400 spodziewałem się czegoś lepszego niż D7100 skoro 7Dmk2 deklaruje "natywne" ISO 16000 i ma troche mniej upakowaną matrycę.
Widać historia "deklaracje vs rzeczywistosc" się powtarza podobnie jak z 7Dmk1 i d300s.
Tak czy inaczej poczekam na RAWy - zobaczę co z tego wychodzi przy mojej obróbce.
Kolekcjoner
17-09-2014, 20:21
Po ISO6400 spodziewałem się czegoś lepszego niż D7100 skoro 7Dmk2 deklaruje "natywne" ISO 16000 i ma troche mniej upakowaną matrycę.
A od kiedy to D7100 ma przeszło 40 mln pikseli? Coś mnie ominęło? Tu raczej cudów się nie ma co spodziewać.
A czy D7100 i 7DMk2 to nie DX?
Kolekcjoner
17-09-2014, 21:32
7DmkII to minimalnie mniej niż DX.
Canon ma mniejsze matryce. Liczba mpix nie ma tutaj nic do rzeczy.
Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
Pawel Pawlak
17-09-2014, 22:09
70D ma piksele ok 5% większe niż D7100, ale mimo to nie udaje mu się uzyskać lepszej jakości obrazka niż nikon; 7d2 podobno ma nową matrycę z lepszymi mikrosoczewkami, więc może być lepszy. Ale raczej nie ma się co spodziewać cudów.
Jezu jakaś masakra. Czytanie ze zrozumieniem to już chyba umiejętność wyjątkowo rzadka.
A od kiedy to D7100 ma przeszło 40 mln pikseli? Coś mnie ominęło? Tu raczej cudów się nie ma co spodziewać.
Że niby gdzie ktoś pisał o 40 mpix? :lol:
No właśnie też się drapałem po głowie...
Kolekcjoner
18-09-2014, 02:10
Minimalnie = 16mln pix?
Chodzi o fizyczny rozmiar nie ilość pikseli.
Jezu jakaś masakra. Czytanie ze zrozumieniem to już chyba umiejętność wyjątkowo rzadka.
Że niby gdzie ktoś pisał o 40 mpix? :lol:
Tak to może być mylące - używam jednak zbyt dużych skrótów 8-).
Bardziej chodzi o liczbę fotodiod w 7D, których jest dwa razy tyle co pikseli. W efekcie te fotodiody są już bardzo małe, a praktyka pokazuje że (w krótkości 8-)) dwie fotodiody to nie to samo co jedna ;).
Pare oficjalnych sampli...
http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos7dmk2/
JPEG zawsze w C dobrze wygladaly i efekty widac co odszumianie zrobilo. Przygladalem sie zdjeciu wiewiorki, ktora jest zrobiona na 1/500s, f/4 i ISO 3200. Te warunki to tez zadna ciemnica, raczej bym powiedzial, ze srednio trudne, ale gdyby byl czas 1/100-1/160, wtedy szum bylby na pewno inny. I chcialbym wtedy ogladnac RAW. Obecnie szum ktory na tym zdjeciu jest wyglada dobrze.
Ale to tylko wstepne moje spostrzezenia. Poczekam na RAW-y.
Jeżeli aparat będzie udany to tylko pozazdrościć kolegom "ptasiarzom" z obozu C :/
Tak to może być mylące - używam jednak zbyt dużych skrótów 8-).
Bardziej chodzi o liczbę fotodiod w 7D, których jest dwa razy tyle co pikseli. W efekcie te fotodiody są już bardzo małe, a praktyka pokazuje że (w krótkości 8-)) dwie fotodiody to nie to samo co jedna ;).
Canon 70d tez ma dual pixel cmos, wielkosc wynikowego pixela to 16.9um^2, D7100 ma 15.3um^2.
Fakt faktem, ze w wypadku dual pixel cmos, obraz jest otrzymywany z 40M diod. Co daje lepszy obraz, to juz chyba tylko specjalistyczne testy laboratoryjne moga pokazac.
Mi chodzilo o roznice w "natywnym" ISO. D7100 - 6400, 7Dmk2 - 16000. W praktyce? Poki co wyglada na to, ze na 6400 D7100 wypada podobnie jak nie lepiej. Powtarza sie sytuacja jak z 7Dmk1 i D300s (6400 vs 3200)
Canon 70d tez ma dual pixel cmos, wielkosc wynikowego pixela to 16.9um^2, D7100 ma 15.3um^2.
Fakt faktem, ze w wypadku dual pixel cmos, obraz jest otrzymywany z 40M diod.
Nie.
Obraz może i otrzymujesz z 40M diod, ale są one traktowane jak 20M - brana jest suma sygnału z każdej pary.
A co niby innego ja napisalem, ze nie?
JPEG zawsze w C dobrze wygladaly
moze tak. ale oficjalne canonowskie sample zawsze byly nedzne i w praktyce zdjecia okazywaly sie lepsze.
moze tak. ale oficjalne canonowskie sample zawsze byly nedzne i w praktyce zdjecia okazywaly sie lepsze.
Ja to pamiętam, że było dokładnie przeciwnie - najpierw wszyscy się zachwycali, co to aparat nie potrafi, a później okazywało się że jest jak zwykle.
Moze i tak, ale na forum Canona bylo jak akustyk pisze.
Kolekcjoner
19-09-2014, 00:20
Nie.
Obraz może i otrzymujesz z 40M diod, ale są one traktowane jak 20M - brana jest suma sygnału z każdej pary.
Tak, i praktyka pokazuje że łączenie sygnału z fotodiod to nie to samo co sygnał z całej fotodiody. Po prostu są tam dodatkowe straty. To jest koszt bardzo sprawnego AF w LiveView.
Ja to pamiętam, że było dokładnie przeciwnie - najpierw wszyscy się zachwycali, co to aparat nie potrafi, a później okazywało się że jest jak zwykle.
Ale to CB nie dotyczy, tam zawsze są lamenty 8-).
Tak, i praktyka pokazuje że łączenie sygnału z fotodiod to nie to samo co sygnał z całej fotodiody. Po prostu są tam dodatkowe straty. To jest koszt bardzo sprawnego AF w LiveView.
Jaka praktyka ??
Sprawdzałeś, co jak wygląda obraz z 40Mpix matrycy z 70D ??
Kolekcjoner
19-09-2014, 11:17
A w jaki sposób miałbym to zrobić? Natomiast wszędzie tam gdzie piksele są łączone (np. SRawy) wcale nie jest tak różowo z szumami. Zresztą jak Cię to tak interesuje to poczytaj sobie White Papers Canona. Sami o tym pisali że co jedna fotodioda to nie dwie 8-).
dziki_pl
19-09-2014, 15:46
Już są zdjęcia do porównania. W stosunku do 7D mk I jest widoczny postęp.
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
Już są zdjęcia do porównania. W stosunku do 7D mk I jest widoczny postęp.
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
W algorytmach odszumiania JPEGów już dawno zrobili postęp. 70D też ma ładne czyste JPEGi, ale bez detalu.
Póki nie będzie RAWów, nie można nic powiedzieć.
W algorytmach odszumiania JPEGów już dawno zrobili postęp. 70D też ma ładne czyste JPEGi, ale bez detalu.
Póki nie będzie RAWów, nie można nic powiedzieć.
Wg mnie mozna wstepne wnioski wysnuc ze jest lepiej. Na oko ok 1 EV, moze lepiej. Mimo ze jpg to iso 1600 lepiej wyglada niz iso 800 z mk I. Lepsza ostrosc i kontrast, nie rozciapuje tak detali. Rawy wiadomo dadza pelny obraz sytuacji :)
To ze jest lepiej od 7Dmk1 to chyba nie ma zadnych watpliwosci - w koncu te aparaty dzieli 5 lat :)
Male podsumowanie:
http://www.dpreview.com/articles/5500450435/twice-as-good-what-you-need-to-know-about-the-canon-eos-7d-mark-ii
Wyglada solidnie:
http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/canon-eos-7d-mark-ii-beta-real-world-samples#page=1
http://www.dxomark.com/Reviews/Canon-EOS-7D-Mk-II-review-Low-ISO-performance-lags-behind-rivals/Canon-EOS-7D-Mk-II-vs.-Nikon-D300s-vs-Sony-Alpha-77-II-Competitive-performance
Świetny AF, super obudowa wszystko genialne... ale na koniec... obrazek
źródło (http://www.gifsforum.com/images/gif/fail/grand/fail-eccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3-2602.gif)
Zaczynam tracić nadzieję... w to że Canon wypuści kiedykolwiek cokolwiek z dobrym IQ (no chyba że kupią matryce od Sony).
krolewicz
05-11-2014, 23:59
a kogo interesuja cyferki na jakims portalu? z cienia pewnie nie bedzie mozna wyciagac 3ev, to nie puszka dla Ciebie ;)
a kogo interesuja cyferki na jakims portalu?
Może tych co się napalali na to cudo po przeczytaniu specyfikacji ?
a kogo interesuja cyferki na jakims portalu? z cienia pewnie nie bedzie mozna wyciagac 3ev, to nie puszka dla Ciebie ;)
W sumie wyjaśniając, nigdy nie chodziło o 3EV z cienia, tylko o jednorodność szumu, bo szum czy tam ziarno to nic złego - gorzej jak mamy stylową kratę nawet bez forsowania. Szumiący negatyw kodak gold 200 jest znacznie przyjemniejszy dla oczu niż ten cyfrowy lipton zrobiony przez partaczy.
Z czasem okaże się że dla lubiących Canonowe eLki najlepszym wyjściem jest A7x z adapterem.
slabe wyniki matryc nie-Sony w pomiarach sonowskiego DXOmark... co za niespodzianka... ;) nie... albo nie, jednak nie niespodzianka :( trzeba chyba bylo w jaskini ostatnie 5 lat przespac, zeby takie cos zaskakiwalo...
Wazne, ze tu jest lepiej.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/11/Comp_1-1.jpg
źródło (http://www.dxomark.com/var/ezwebin_site/storage/images/media/images/comp_1/111113-1-eng-US/Comp_1.jpg)
Poza tym to wszystko powinno byc w watku o 7dmkII, nie ma sensu tego rozbijac na mniejsze sprawy.
Matryca ma gorsze osiągi niż mój nex3n (najtańszy, za 1200zł z kitem)... Trochę mało spektakularnie jak na flagowe, wyczekiwane APSC.
No ale faktycznie, może któryś z modów przeniesie do wątku o 7d2, odleciał na jakieś dalsze strony w tym dziale...
http://photorumors.com/2014/11/05/canon-eos-7d-mark-ii-dxomark-test-score-identical-to-the-5-years-old-nikon-d300s-camera/
Przy okazji:
http://www.canonrumors.com/reviews/review-canon-eos-7d-mark-ii/
Wazne, ze tu jest lepiej.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/11/Comp_1-1.jpg
źródło (http://www.dxomark.com/var/ezwebin_site/storage/images/media/images/comp_1/111113-1-eng-US/Comp_1.jpg)
Poza tym to wszystko powinno byc w watku o 7dmkII, nie ma sensu tego rozbijac na mniejsze sprawy.
jak sobie na DXOmarku zestawiam 5D mkII z 6D to tez wychodzi jakas tam drobna roznica w punktach i w kategoriach.
korpusy mam, przemielilem z nich dziesiatki tysiecy RAW-ow. matryca 6D jest bardzo i to zdecydowanie lepsza od 5D mkII. tak ze ja nie wiem co DXOmark mierzy, ale to na pewno nie przystaje do pozniejszych realiow. ot, tyle.
wiec jesli roznica miedzy 7D mkII a mkI jest w realu taka jak miedzy 6D a 5D mkII, to to jest zupelnie przyzwoity sensor ;)
Sensor 6D jest bardzo najs, wiem bo mialem ;)
No więc właśnie. Ja też miałem 5d2, mam 6D i jeśli chodzi o jakość obrazka to jest różnica znaczna. Dlatego też wyniki tego DxO mam głęboko w poważaniu. I potwierdzam słowa kolegi akustyka - co do 7d1 i 2, jeśli stosować wyniki DxO per analogiam.
Pawel Pawlak
06-11-2014, 12:24
Wiele razy już o tym pisałem; DXOMark podaje obiektywne wyniki pomiarowe dla kilku kategorii które nie opisują całego spektrum danych odpowiedzialnych za jakość obrazka.
Z danych DXOMark nie wynika np. jak rejestrowane są mikrokontrasty - więc jak detaliczny jest obrazek przy różnych wartościach iso, nie widać charakterystyki szumów (np. nie widać bandingu w cieniach canonów czy d7100, czy szum jest "drobno" czy "gruboziarnisty"), sam stosunek sygnał/szum podawany jest tylko dla szarej karty - 18% natomiast nic nie wiadomo o szumach w czerni czy światłach.
Generalnie wyniki dają pewien pogląd na możliwości matrycy, ale zdecydowanie nie jest on kompletny.
Co do 7d2; po krótkiej zabawie RAWami wydaje mi się że wysokie iso jest chyba najlepsze ze wszystkich DXów. Niskim iso się nie bawiłem.
Z ciekawości spojrzałem na preview 7d2 na dpreview. Jest tam możliwość porównania zdjeć testowych na rożnych iso z różnymi aparatami i według mnie cropy 100% z canona sa dużo lepsze od tych z d7100.
Z ciekawości spojrzałem na preview 7d2 na dpreview. Jest tam możliwość porównania zdjeć testowych na rożnych iso z różnymi aparatami i według mnie cropy 100% z canona sa dużo lepsze od tych z d7100.
No i wiesz, że Canon potrafi dobrze obrabiać pliki... Z 6D też wszyscy mówili, że na wysokim ISO miażdży konkurencję... Co się okazało oszustwem, bo przyciemnia zdjecia i filmy.
Dopóki nie będzie RAWów i to jeszcze z zapisanymi parametrami ekspozycji, to nic nie będzie wiadomo.
Dopóki nie będzie RAWów i to jeszcze z zapisanymi parametrami ekspozycji, to nic nie będzie wiadomo.
http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-7d-mark-ii/8
A tutaj RAWy są, nie sprawdzałem czy z EXIF i dalej nie jest aż tak najgorzej, a przynajmniej strasznie dużej różnicy nie widzę. Nie wiadomo tylko jak to wyjdzie, gdy trzeba będzie zdjęcie z ciemności wyciągać.
Jeszcze coś ciekawego, porównałem DR różnych aparatów (nie ma 7dmk2, ale jest 5dmk3)
http://home.comcast.net/~NikonD70/Charts/PDR.htm#D200,EOS%205D%20Mark%20III,D750,D600
i wychodzi to co piszą w DxO, że Canon jest kiepski w "niskich" ISO ale w wyższych dogania resztę. Ciekawa sprawa.
DxOMark's conclusion:
"On paper, the Canon EOS 7D Mk II looks to be a solid choice for sports and action photographers, but its sensor performance is somewhat behind the best in class, at least at low ISOs. Relatively high noise, less discriminating color, and below-average DR at base ISO all continue to hold back Canon sensors against rivals, but thatâs not the case at higher sensitivities. In fact, when light levels fall, the Canon EOS 7D Mk II performs competitively, even surpassing rivals slightly. If Canon could only address performance at base and low ISO, the EOS 7D Mk II would make a thoroughly convincing all-round choice, but in this category the Sony A77 II looks to be the more compelling option."
Z tym porównaniem DR to normalne. Dokładnie tak samo było przy starych matrycach Nikona, czy w D3x00, gdzie sygnał jest przetwarzany 12 bitowo. Mimo iz Canon twierdzi że używają 14 bitowych przetworników na matrycy, to pomiary ewidentnie pokazują, że tak nie jest.
Zachowanie matrycy jest niemal liniowe, więc przy 14b powinna mieć podobne osiągi co te w od Sony czy Toshiby.
Zachowanie matrycy jest niemal liniowe, więc przy 14b powinna mieć podobne osiągi co te w od Sony czy Toshiby.
Niekoniecznie, u Canona ADC są poza matrycą a elektronika zawsze sieje, w matrycach Sony przetworniki są "on chip" (i dodatkowo maja CDS dzięki czemu nie ma tej smutnej kratki).
Pelny test.
http://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-7d-mark-ii
www.optyczne.pl/293.1-Test_aparatu-Canon_EOS_7D_Mark_II_Wstęp.html
Lucas1981r
28-02-2015, 15:46
Tescik Samsung NX1 vs Canon 7D MII:
-> http://www.dkamera.de/news/samsung-nx1-und-canon-eos-7d-mark-ii-im-vergleich-teil-1/
-> http://www.dkamera.de/news/samsung-nx1-und-canon-eos-7d-mark-ii-im-vergleich-teil-2/
-> http://www.dkamera.de/news/samsung-nx1-und-canon-eos-7d-mark-ii-im-vergleich-teil-3/