PDA

Zobacz pełną wersję : D80 sigma 17-70macro i co dalej? aby wiekszy robal był

Boguśka
30-04-2007, 14:21
czesc. zadam krotkie pytanie. Chcę zrobic fotke macro robakowi, robie ją jak w tytule i jest fajnie ale chce aby robal był wiekszy, taki aby mu oczyska zobaczyc... dopiero wchodzę w macro i nie znam sie co do czego i jak. Powiedzcie mi czy do tego obiektywu moge dokrecić soczewkę? pierscień? jak tak to jaki? No i nie krzyczcie ze duzo jest o macro na forum bo przeczytałam juz wiekszosc ale nie do konca o to mi chodzi i nie do konca rozumiem pare kwesti.

Piotr_
30-04-2007, 14:45
Jeśli naprawdę interesuje cię makro to masz tylko jedno sensowne wyjście. Kupić obiektyw do makro. Ta funkcja w zoomach jest głównie chwytem reklamowym. Sigma 17-70 ma max. skalę odwzorowania 1:2,3. Prawdziwe obiektywy macro daję odzorowanie 1:1 , więc już na starcie masz robala powiększonego 2,3 razy.

Dodatkowo dedykowane do makrofotografii obiektywy są znane z jakości obrazowania, a ich ostrość powala na kolana.

aldus
30-04-2007, 14:52
O makro napisano na tym forum tony, chyba się troszkę nie przyłożyłaś do czytania:) . Są też linki do różnych ciekawych stron, choćby "fotografia przyrodnicza". Są też Google. Chcesz mieć prawdziwe makro? - zacznij od szukania prawdziwego szkła makro. Uwierz - można dobrze i tanio.

Boguśka
30-04-2007, 14:56
wiem ze sa obiektywy do macro, byłam na stronie fotografia przyrodnicza i nie rozumiem tych wszystkich przeliczen...czytałam o obiektywach i o nie nie pytam, pytam o soczewki :/ widziałam soczewki +10d i ich wfekt np. na allegro chce wiedzieć czy to ma sens. Jesli chodzi o obiektyw...moze kiedys teraz na zestaw nikona dałam ponad 5 tys wiec moze na razie starczy....Jesli ktos chce nich mi o tych soczewkach powie...

nikonmen
30-04-2007, 15:20
Przejściówka z NIKONA na M42 z soczewką ( ostrzy do nieskączoności ) - około 100zł; obiektyw 135/2.8 M42 - 120zł-200zł ; pierścienie pośrednie - 40zł ; mieszek - 60zł. odwzorowanie 2:1 gwarantowane ;)

peecee
04-05-2007, 00:50
żeby był robal duży najłatwiej będzie założyć pierścienie pomiędzy obiektywem a aparatem (czym obiektyw dalej od aparatu tym głębia ostrości mniejsza... no i robi się coraz ciemniej ;)) druga możliwość to pierścien odwrotnego mocowania i kilka pierścieni redukcyjnych co by można różnymi obiektywami się pobawić - są na allegro można też obiektyw na obiektyw nakręcić - za pomocą pierścienia (łapie się oba za gwinty filtrów) ale tutaj pojawia się winietowanie robi się ciemno głębia ostrości robi się malutka .... ale oko muchy już da się zrobić ;)
ja pstrykam nikonem 105 macro 2.8 a na nim nakręcam practicara 50 mm 1.8 albo jakiegoś innego jasnego (mam kilka) jest ciemno,głębia ostrości jest barrrrdzo mała i winietuje jak się nie uważa ale jest oko...
jeśli chodzi o pierścienie redukcyjne odradzam te tanie bez przeniesienia automatyki a to dlatego że - jak zamkniesz przysłone w 1 obiektywie to bedzie już ciemno a jak nakręcisz 2 to bedzie noc :P poza tym taki wynalazek mi się wyłamał z gwintu i sigma 70-300 macro poszła się .... (inaczej: posłała mnie do sklepu po nową takie to badziewie)
a jeśli chodzi o soczewki to miałem do sigmy ale jakoś się nie przekonałem do nich i tu bym sie podłaczył do pytania:

jaką kupić soczewkę (i) na filter 52 chodzi mi najlepiej o konkretny link co by była dobra jakość wykonania - ponoć są jakieś 2 warstwowe ... chciał bym się pobawić 105 nikonem i taką soczewką - dzięki

Dark
04-05-2007, 09:06
Przejściówka z NIKONA na M42 z soczewką ( ostrzy do nieskączoności ) - około 100zł
Do makro nie musisz mieć z soczewką (a nawet lepiej bez, bo mniej szkła między matrycą, a obiektem). Ja dostałem swoją za 10zł, można za 20-30zł.

Jeśli już kupujesz soczewki to nie te +10d (zwłaszcza kilka skręcanych ze sobą) - uzyskasz koszmarne mydło na brzegach kadru (czasem na jego większości). Lepiej już dokup Raynoxa.

A oczywiście najlepszym rozwiązaniem są: obiektyw makro ze skalą 1:1 i pierścienie pośrednie.
Tu masz maksymalne powiększenie jakie uzyskałem tym zestawem (Nikkor Micro 105/2.8D, Kenko 68mm) z dodatkiem telekonwertera (Kenko MC7 x2):

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img411.imageshack.us/img411/5544/dsc3305eh7.jpg)
To oko ważki, pełna klatka, podostrzane po przeskalowaniu.

peecee
04-05-2007, 10:48
witam a montowałeś może tego rynoxa na nikonie 105 2.8 ?? jeśli tak jakie były efekty?? - za tydzien bede w polsce i bym go zamówił jak był by interesujący ... ładne oko - ważka ma wielkie ślipia :D

i takie dodatkowe pytanko: kto robi najlepsze soczewki powiekszające???

dzięki

Boguśka
04-05-2007, 17:29
Zaryzykowałam i mam soczewki takie za 120zł z allegro. No i efekt....mam powiększenie ale obwódki są na brzegach no i z ręki nie da sie focić, nie moge aparatu utrzymac. Wieczorem rusze ze statywem, poczekam na lepsze światło bo pali mi okropnie wszystko. Musze się nauczyc nimi posługiwac. Napewno kupie sobie kiedys obiektyw taki jak opisujecie. To oko mnie zachwyciło - super!! Z soczewkami na cos takiego nie ma szans jakby ktos pytał ;) Powalcze jeszcze z nimi :) a jak nadal nie bede zadowolona z efektu to je puszcze taniej na allegro, jak sama nie sprawdze to nie bede wiedzieć ;) pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.