Zobacz pełną wersję : Który model 70-200 f.2.8?
jackubek112
09-09-2014, 21:41
Witam wszystkich,
pytanie jak wyżej, nadszedł wreszcie czas zmian, pora przerzucić się na coś konkretniejszego :) Planuję wydać DO 1800zł, w grę wchdzą więc tamron SP AF 70-200mm F/2.8 Di LD [IF] Macro, Sigma APO DG 70-200mm 1:2.8II Macro HSM EX lub ewentualnie stary, pancerny nikkor 80-200, wersja z pompką. Słyszałem dużo dobrego o optyce Tamrona, z kolei Sigma wybija się ponoć szybkim af, a nikkor to nikkor- stara, dobra jakość, choć nie jestem pewien, czy warto kupić pompkę, czy jedyną opcją jest wersja dwupierścieniowa. Czy ktoś miał styczność z którymś z tych szkieł, może się wypowiedzieć, który wybór jest najlepszy? Dodam, że wszystko podpięte będzie do Nikona D7k, docelowo do celów reporterskich+ czasem jakiś koncercik.
Z góry dzięki za odpowiedzi :)
Jak reporterka czy koncerty, to Tamron odpada. Powolny i mało celny AF.
Zostają Sigma 70-200II i Nikkor.
Sprawna Sigma do 2000zł (rozsądna cena) będzie dobrym wyborem. AF jest dość szybki i celny. Nikkora 80-200 nie miałem okazji poznać.
Archibald6803
09-09-2014, 23:46
Zapoluj na Ebayu na dwupierścieniowego Nikkora 80-200 ; miesiąc temu widziałem 2 licytacje które skończyły się w okolicach 450Euro
Hammer555
09-09-2014, 23:50
ja mam nikona 80-200 af-d f2.8 wersje dwu pierscieniowa podpieta do d7100. Z innymi wymienionymi przez Ciebie obiektywami nie mialem stycznosci wiec sie nie wypowiem. Co do nikona to jestem strasznie zadowolony. Ma on juz troche lat, jednak caly czas chodzi wysmienicie. W polaczeniu z d7100 szybki af, wiadomo nie jest to af-s , jednak jak dla mnie jest bardzo dobrze. Jakosc obrazka to juz poezja. Pieknie maluje , sliczny bokeh, kolory , ostrosc. Uzywam go do portretow jak i do zwierzat. Nigdy mnie nie zawiodl. przykladowo na 100 zdjec jedno nieostre. Polecam ten obiektyw, jak nie zalezy ci na vr to warto, naprawde warto sie nad nim zastanowic. Pozdrawiam...
Ja zaś mam "pompkę" i używam bardzo często, mimo wagi wymagającej twardych bicepsów. Ale taka masa to już połowa stabilizacji!
Najistotniejsza wada pompki to niemożliwość zastosowania uchwytu statywowego w pobliżu środka ciężkości układu aparat-korpus. Przełącznik M-AF też nie jest zbyt wygodny. No i warto pamiętać, że przednia soczewka obraca się przy ogniskowaniu.
nikoniarz
10-09-2014, 01:17
Ja moge napisac o Tamronie- przy dobrych warunkach ilosc nietrafionych zdj nie przekracza u mnie 5%, przy zlych to nie wiecej niz 10%. Oczywiscie na D300s. Ostatnie repo to 642 fotki z czego 19 nietrafionych. 90% zrobionych pod silne slonce, kilkadziesiat zdjec samolotu... AF zauwazalnie szybszy od N35/1.8.
Co wad- spory spadek kontrastu pod slonce. Biorac pod uwage cene nowego- warto. Jesli chodzi o uzywke- kwestia ceny i stanu. Poza tym nie wiadomo ile sie napracowal i co przeszedl. Gadanie ze AF jest wolny i niecelny to wyogolnianie- owszem, w klasie szkiel 70-200/2.8 byc moze najgoszy ale to tez najtansze szklo chyba. Mnie jeszcze nie zawiodlo ani przy koncerach ani przy samolotach. Co prawda latajacych F16 nie mialem okazji fotografowac :D
Edit:
Jeszcze jeden minus- korekta AF na +12. Inacze zauwazalny ff. W kazdym razie korekta sprawdza sie dla kazdej ogniskowej wiec ff byl powtarzalny. Wybieralem sposrod paru egzemplarzy- moj mial najmniejszy ff. Najwieksza wymagana korekta w przypadku innego egzemplarza to +18. Takze trzeba sie liczyc z korekta badz serwisem. Kwestia body. A pewnie i egzemplarza- moze sa ostrzace w punkt. Ja niestety takiego nie znalazlem.
O AF w Tamronie 70-200 bez VC pisano już kilka razy, jest kiepski (wolny, nadaje się do zdj statycznych). Przejechanie całej skali AF zajmuje silnikowi chyba z 5 min, w tym czasie, każdy ciekawy kadr ucieknie. Żeby nie było zdziwienia, co do skuteczności trzeba się przygotować na 50%. Wykonanie tego obiektywu takie sobie, do połowy metal, reszta plastik, z każdym miesiącem coraz większe luzy. Na ogniskowych 70-150 ostry na 2.8 i to jego największa zaleta! Chyba wyraźnie nie lubi się z D300s, u mnie wiecznie było źle, na większych odległościach monstrualny FF. Na D610 jak już trafi, to w punkt, bez żadnych korekt. Kupiłem go do portretu, miał być troszkę bardziej uniwersalny od 85mm, okazało się, że tylko w portrecie coś tam da się nim zrobić.
nikoniarz
10-09-2014, 08:34
A ja sobie chwale. Daje rade w wolniejszych scenach rucjomych- kolarstwo, sporty konne, niektore samoloty. Takze miales jakas padake. Wspolczuje :)
knopers1
10-09-2014, 15:05
Interesujaca oferta ten T70-200, koszt w germani to 500âŹ. Jedynie ten AF, przy opisie stoi ""Built-In Motor" für Nikon"...
Tak pisalo takze przy T17-50 2.8, ktory dzialal z moja puszka jak chcial...
Interesujaca oferta ten T70-200, koszt w germani to 500âŹ. Jedynie ten AF, przy opisie stoi ""Built-In Motor" für Nikon"...
Tak pisalo takze przy T17-50 2.8, ktory dzialal z moja puszka jak chcial...
Podobno były też bez silnika:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3343107#post3343107
//edit
Ach, teraz zauważyłem, że nie masz silnika w body.
jackubek112
11-09-2014, 06:47
Czytając temat powoli zbliżam się do nikkora, jeśli zamienniki to raczej tamron. :) A pojawiła się jeszcze jedna opcja- Tokina 80-200 AT-X 828 PRO. Zna ktoś to szkło? :)
Hammer555
11-09-2014, 11:59
A pojawiła się jeszcze jedna opcja- Tokina 80-200 AT-X 828 PRO. Zna ktoś to szkło? :)
Moj znajomy mial ta Tokine. Po 3 miesiacach sprzedal na rzecz Nikona 80-200 f2.8 Af-d. W stosunku do Nikona gorszy kontrast , ostrosc, bokeh. Na Twoim miejscu szukalbym uzywki wyzej wspomnanego Nikona w wersji dwu pierscieniowej. Poprzednia jej wersja czyli "pompka" {byly dwie wersje pompki , strasza bez D , nowsza z D) jest praktycznie taka sama optycznie, wiec jak ci nie przeszkadza zmienianie ogniskowej za pomoca pompki to tez mozna sie nad nia zastanowic {wersje Af-D}. Musisz wiedziec jednak, ze nowsza wersja pompki byla produkowana od 1993 do 1997, natomiast wersja dwu pierscieniowa od 1997 wiec ta druga jest nowszym szklem i moze byc tak , ze trafisz na uzywke nawet kilku letnia. Wez pod uwage jeszcze fakt iz pompka nie ma pierscienia mocujacego na statyw, wersja dwupierscieniowa ma. Tak czy tak roznica w cenie pomiedzy nimi nie jest az tak wysoka i warto dolozyc do wersji dwu pierscieniowej. Szukaj tylko zadbanej sztuki , bez "smieci" w optyce oraz co najwazniejsze bez grzybow na soczewkach. Najlepiej jak bys mial mozliwosc podpiecia do swojego body i sprawdzil AF. Przemysl sprawe...
Jeszcze jedno aby nie bylo za kolorowo. Musisz wiedziec , ze ten Nikon troche wazy {solidna konstrukcja , prawie sam metal i szklo) , jednak nie kazdemu odpowiada noszenie takiego klocka;) . Ale mysle , ze jak juz szukasz obiektywu o takiej ogniskowej ze stalym swiatlem to jestes przygotowany na to...
Ja zaś mam "pompkę" i używam bardzo często, mimo wagi wymagającej twardych bicepsów. Ale taka masa to już połowa stabilizacji!
Najistotniejsza wada pompki to niemożliwość zastosowania uchwytu statywowego w pobliżu środka ciężkości układu aparat-korpus. Przełącznik M-AF też nie jest zbyt wygodny. No i warto pamiętać, że przednia soczewka obraca się przy ogniskowaniu.
Tu małe doprecyzowanie - kolega ma najwyraźniej starszą pompkę w wersji AF. Ja posiadam wersję AF-D w której przednie elementy nie poruszają się. Poza tym ta wersja ma szybszy AF (na yt są filmiki porównujące).
jackubek112
11-09-2014, 16:09
Co do wagi, mam taką świadomość, co więcej, pracowałem ze 2 razy na nikkorze 80-200 dwupierścieniowym, za każdym razem waga wręcz mi odpowiadała, przy tele daje pewność, której po podpięciu 70-300g (wiem, nie porównujemy nawet, chodzi mi jednak o masę) zdecydowanie brakowało ;)