PDA

Zobacz pełną wersję : Matrox P690 Plus PCIe x16 - ktoś używa ?

piotr_82
09-09-2014, 00:20
Czy ktoś z Was miał jakieś doświadczenia z tą kartą ? Chodzi mi o jej rzekomą jakość, która zabija ;) w grafice 2D - czyli w obróbce zdjęć. Podobno odwzorowanie kolorów też jest lepsze niż w standardowej karcie Intel HD i większości dzisiejszych ATI/NVidii itp. Zastanawiam się, czy warto się pokusić i zainwestować, komp jest nowy, monitor to Eizo 2243 WH-BK, soft to na ten moment Lightroom, NX i AutoPano.

Alternatywnie biorę pod uwagę Quadro FX 3700 z uwagi na dwa złącza DVI i wsparcie OpenGL ale ta "legendarność" Matroxa trochę mnie kusi ... pytanie czy słusznie.

Docelowo chcę dokupić drugi panel więc możliwość pracy na dwóch ekranach to ważna rzecz.

Czornyj
09-09-2014, 01:44
W erze cyfrowego przesyłania sygnału do cyfrowych urządzeń*zewnętrznych praktycznie nie ma tematu "jakości, która zabija" w 2D. Jedynki nie mogą być bardziej jedynkowe, a zera zerowsze.

Legendarność*Matroxa pochodzi z zamierzchłych czasów, sam z 15 lat temu kupiłem (za straszliwe pieniądze) swego pierwszego Matroxa Millenium, z nabożną czcią i łzami w oczach wcisnąłem w slot płyty głównej swej niegdysiejszej stacji roboczej i był to tak urywający d.... przeskok w komforcie pracy, że klękajcie gimby, które tego nigdy nie zrozumiejo :D

T&T
09-09-2014, 18:00
Dla chcących zbyć nieco kasy w przyszłości polecam krótką lekturę (http://twojepc.pl/news31604/Matrox-nawiazal-wspolprace-z-AMD-do-wsparcia-swoich-produktow.html).

piotr_82
09-09-2014, 20:59
Dla chcących zbyć nieco kasy w przyszłości polecam krótką lekturę (http://twojepc.pl/news31604/Matrox-nawiazal-wspolprace-z-AMD-do-wsparcia-swoich-produktow.html).

Gdzieś już to widziałem, taki świat: jedni połykają drugich a w efekcie klient płaci za markę tych pierwszych. Tyle że ja mam akurat na oku "oryginalnego" Matroxa, zanim jeszcze zaczęto myśleć o jakimkolwiek mariażu z AMD ;-)

deep
09-09-2014, 22:06
W erze cyfrowego przesyłania sygnału do cyfrowych urządzeń*zewnętrznych praktycznie nie ma tematu "jakości, która zabija" w 2D. Jedynki nie mogą być bardziej jedynkowe, a zera zerowsze.

Legendarność*Matroxa pochodzi z zamierzchłych czasów, sam z 15 lat temu kupiłem (za straszliwe pieniądze) swego pierwszego Matroxa Millenium, z nabożną czcią i łzami w oczach wcisnąłem w slot płyty głównej swej niegdysiejszej stacji roboczej i był to tak urywający d.... przeskok w komforcie pracy, że klękajcie gimby, które tego nigdy nie zrozumiejo :D

Ja wiem jakie to uczucie bo też miałem :)

piotr_82
13-09-2014, 22:35
I się wyjaśniło ;-) dla pewności napisałem do Matroxa z pytaniem o dostępność sterowników dla Win 8.1 (na stronie dla P690 jest podany sterownik do Win 8 więc chciałem się upewnić). I dostałem odpowiedź:

"But we are not able to provide Windows 8.1. driver for the P690-Series and for Windows 8 the driver is absolutely limited to the essential"

Wobec powyższego nie ryzykuję już z Matroxem skoro nie wspiera systemu, na którym pracuję. Wybór padł natomiast na NVidia Quadro FX 3700, głównie z racji dwóch wyjść DVI (głównie) i mojego założenia, że karta z tego segmentu będzie stabilna i niezawodna. Koszt używanej to 150 PLN więc nie jest źle ;-) Aczkolwiek wielkiej różnicy w obrazie względem zintegrowanego z i5 Intela nie zauważyłem. Mam jedynie wrażenie, jakby Lightroom nieco płynniej i szybciej wyświetlał miniatury. W przyszłości pewnie pokaże więcej z Visual SFM.

gALL
14-09-2014, 15:05
Przez wiele lat mialem Matroxa Millenium a potem P650 (ktory lezy w szufladzie). Przy przesyle analogowym Matrox mial sens, przetwoniki A/C tych kart nie mialy sobie rownych ale teraz. Wydajnosciowo sa marne i obecnie nie maja sensu, chyba ze potrzebujesz pracy na 4 monitorach.

GonzoG
14-09-2014, 18:39
Aczkolwiek wielkiej różnicy w obrazie względem zintegrowanego z i5 Intela nie zauważyłem. Mam jedynie wrażenie, jakby Lightroom nieco płynniej i szybciej wyświetlał miniatury.
Ani na jedno, ani na drugie karta nie ma wpływu... chyba, że monitor monitor podłączony po analogu, to może być różnica jakaś tam różnica w obrazie.

ZBYCHO
19-09-2014, 23:17
Niestety ja miałem problem z tą kartą, przy dwóch panelach, nie można było załadować osobno profilu koloru
do każdego panelu, do obydwu paneli ładował się profil jednego z monitorów.
Wymieniłem na 2xDVI RADEON z pasywnym chłodzeniem żeby było cicho i profile ładują się do monitorów
tak jak były skalibrowane.
Też skusiłem się magią nazwy no i ceną kupiłem ją za 150zł, ale niestety nikt nie rozwija sterowników

piotr_82
22-09-2014, 11:17
Też skusiłem się magią nazwy no i ceną kupiłem ją za 150zł, ale niestety nikt nie rozwija sterowników

A próbowałeś najnowszą dostępną wersję sterowników ?

http://www.nvidia.pl/download/driverResults.aspx/77670/pl

Ostatnie aktualnie dostępne Nvidia wypuściła w sierpniu 2014 więc chyba jednak coś robią. Przynajmniej dla Win 8.1 w wersji 64 bit. Ja mam własnie te zainstalowane ale póki co nie sprawdzałem czy można osobno załadować dwa niezależne profile z prostej przyczyny - jeszcze nie mam dwóch paneli ;)

GonzoG
22-09-2014, 11:33
A próbowałeś najnowszą dostępną wersję sterowników ?

http://www.nvidia.pl/download/driverResults.aspx/77670/pl

Ostatnie aktualnie dostępne Nvidia wypuściła w sierpniu 2014 więc chyba jednak coś robią. Przynajmniej dla Win 8.1 w wersji 64 bit. Ja mam własnie te zainstalowane ale póki co nie sprawdzałem czy można osobno załadować dwa niezależne profile z prostej przyczyny - jeszcze nie mam dwóch paneli ;)

A co maj sterowniki nVidii do Matroxa??