PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografowanie o zmierzchu - jak to zrobić?

MiGo
08-09-2014, 21:36
Cześć,
mam sprzęt jak w podpisie, zrealizowany wypad do Barcelony, i problem z fotografowaniem ludzi po zmierzchu. Mój D80 daje sobie radę na ISO 400 (z lampą i bez niej) z zapiętym Nikkorem 35 na 1.8, ale efekty są mizerne.
Mizeria (umiejętności?) przejawia się w tym, że:
- w świetle zastanym ulicy (neony, latarnie) fotografuję na niskich czasach naświetlania (nie chcę wyżej podbijać ISO ze względu na szumy) i małej GO,
- w świetle lampy błyskowej, czasy skracają się, ale modelki zaczynają narzekać na kolor skóry i nienaturalny kontrast pomiędzy otoczeniem a nimi (zasadnie z resztą...),
- aby uzyskać efekt muszę się nakombinować i napstrykać, by coś uwiecznić w strawnej postaci.
Dodam tylko, że nie miałem monopodu lub statywu, gdyż liczył się każdy kilogram i cm3 bagażu.

Przeglądam "Szeroki Kadr", parę patentów usiłuję stosować z pozytywnym skutkiem, no ale powyższa sytuacja staje się nie do przejścia.

Czas na pytania:
- Co powinienem przeczytać (mam na myśli przede wszystkim książki, bo internet nie zawsze jest pod ręką),
- co zmienić w sprzęcie (np. czy FX coś wniesie do sprawy? a może lepszy DX? zewnętrzna lampa?),
by móc zrobić poprawne technicznie zdjęcie (doświetlenie, rozkład temperatury kolorów w kadrze...) bez "kombinowania"?
Przykładowo, miesiąc temu stwierdziłem, że sprawdzę jakie efekty daje "polar" (bo w końcu to temat do niejednej dyskusji na forum...) - efekty były niesamowite ile wnosi do fotografii kawałek szybki za 180 zł (nasycony kolor, ale i wyraźna winieta na 17mm...).

Uprzedzam, jestem rzemieślnikiem, nie artystą, a im więcej fotografuję, tym więcej wiem jak niewiele umiem, czego dowodem może być mój post.

Pozdrawiam

Borat1979
08-09-2014, 21:38
D80 ma po prostu za niskie użyteczne iso aby robić tego tego zdjęcia bez lampy.

pawl_s
08-09-2014, 21:41
A z lampą - użyj filtrów na lampę. Też sobie planuję kupić: rosco strobist collection. Nic innego ci nie pomoże.

Poszukaj w internecie: strobist lighting101 i lighting102 CTO i CTB (chyba)

GonzoG
08-09-2014, 21:58
j.w.
bez korekty barwy światła lampy będziesz miał dziwne kolory przy światłach ulicznych, bo te najczęściej są pomarańczowe z temperaturą w granicach 2000-2500K. Lampa błyskowa ma ok 5500-5600K.
Oprócz filtrów jest jeszcze wyjście z podwójnym wywołaniem RAWa z balansem bieli dla tła i dla lampy, a następnie na warstwach odpowiednie połączenie 2 takich zdjęć.

Z filtrów również polecam zestaw Rosco:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/-strobist-kit---zestaw-55-filtrow-.html
Trzeba tylko zrobić sobie do nich mocowanie, albo kupić Lumiquesta (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lumiquest-lq-121-fxtra-mocowanie-filtrow.html), który w zestawie ma po jednym podstawowym filtrze CTO (1/4, 1/2, full)

Co do kontrastu między tłem a modelką przy używaniu lampy - tu są 2 rozwiązania:
bez statywu - wysokie ISO, niestety z D80 się nie poszaleje. Można na upartego używać do 800, ale wymaga to porządnego odszumienia. Najlepszym byłoby body FX.
ze statywem - 2 zdjęcia, jedno z modelką, drugie tła na dłuższym czasie i następnie połączenie ich.

Sama lampa zewnętrzna nie wiele da. Najlepszym i najmniej zajmującym miejsca rozwiązaniem będzie użycie lampy zdalnie i błyskać przez białą parasolkę. Da przyjemniejsze światło, pozwoli ustawić światło bliżej modelki, a tym samym zmniejszyć ilość światła lampy padającego na tło.

pawl_s
08-09-2014, 22:16
Zestaw GonzoG i "mój" to ten sam, a uchwyty można dostadć na ebayu i amazonie niemieckim. Przyczepianie na gumkę nie bardzo daje radę, bo są za blisko i mogą się z czasem odkształcić.

Co do wyrównania światła też się zgadzam, no i jak poprzedni, polecam blog strobist. Wszystko pięknie opisane.

PS: yongnuo 602tx/rx też już kupiłem ;)

MiGo
09-09-2014, 13:44
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zakup SB mam w planach (dotychczas tych dalszych) a z tego co piszecie zaczyna to mieć większy sens po dołożeniu filtra, natomiast zastanawiam się ile "działek" więcej uzyskam poprzez zamianę body na D7100. Czy ktoś może mi podpowiedzieć (orientacyjnie)?

Michał

GonzoG
09-09-2014, 14:08
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zakup SB mam w planach (dotychczas tych dalszych) a z tego co piszecie zaczyna to mieć większy sens po dołożeniu filtra, natomiast zastanawiam się ile "działek" więcej uzyskam poprzez zamianę body na D7100. Czy ktoś może mi podpowiedzieć (orientacyjnie)?

Michał

W D7100 będziesz miał jakieś 1.5-2 EV wyższe użyteczne ISO, pod warunkiem dobrej obróbki zdjęcia - czyli odpowiednie wyostrzanie i odszumianie. Inaczej szum będzie bardzo duży.
A... i nie możesz patrzeć na szum przez pryzmat oglądania 100% cropów, bo wtedy to i pełna klatka może szumieć tak samo jak DX (przykład D800 i D7000).

MiGo
09-09-2014, 16:29
W D7100 będziesz miał jakieś 1.5-2 EV wyższe użyteczne ISO, pod warunkiem dobrej obróbki zdjęcia - czyli odpowiednie wyostrzanie i odszumianie. Inaczej szum będzie bardzo duży.
A... i nie możesz patrzeć na szum przez pryzmat oglądania 100% cropów, bo wtedy to i pełna klatka może szumieć tak samo jak DX (przykład D800 i D7000).
Tak, mam tego pełną świadomość.
W przypadku D7100 mam 24Mpix, które dają mi komfort redukcji rozdzielczości o 50% (naturalnie ginie część szumów bez "odszumiania") i jeszcze starczy mi na crop'owanie, by do wydruku 10x15cm (lub na pulpit kompa) mieć znośny obraz. Z 10Mpix tak już nie poszaleję.
Dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Paweł Krystek
09-09-2014, 19:40
Najpierw przeczytaj książkę "Z pamiętnika lampy błyskowej" Joe McNally. Potem wróć i wtedy zadawaj pytania. Przyjemnej lektury. Paweł

Dyzma
10-09-2014, 19:50
Mam tą książkę na Sprzedaż jeśli jesteś zainteresowany to priv... Używana w bardzo dobrym stanie