Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw? Portret i blog modowy
mikanola
08-09-2014, 20:37
Witam, szukam obiektywu do Nikona D3100, prowadzę bloga modowego i chciałabym poprawić jakość zdjęć, kupiłam tele Tamron 70-300 ale zdjęcia są ciemne, zależy mi na jasnym teleobiektywie. Planuje też zakupić lampę błyskową do zdjęć w pomieszczeniach. Zanim kupiłam Tamrona czytałam na forach dużo i wszyscy go chwalili, a że jestem amatorką kupiłam, niestety zdjęcia nie spełniają moich oczekiwań. Chciałabym zdjęcia jasne, bez konieczności obróbki komputerowej. Polecicie coś?
cz4rnuch
08-09-2014, 20:41
Jeśli zdjęcia są za ciemne to znaczy że źle je naświetliłaś. Nie używasz przypadkiem trybu M (jak manualny)?
mikanola
08-09-2014, 20:48
Jeśli zdjęcia są za ciemne to znaczy że źle je naświetliłaś. Nie używasz przypadkiem trybu M (jak manualny)?
Tak, ogólnie mój chłopak robi mi zdjęcia i on ustawia wszystkie parametry, czasami zdjęcia wychodzą ładnie czasami nie zależy czy uda mu się wszystko ładnie ustawić. A bardzo bym chciała, aby moje zdjęcia już nie potrzebowały dodatkowej obróbki.
Tak, ogólnie mój chłopak robi mi zdjęcia i on ustawia wszystkie parametry, czasami zdjęcia wychodzą ładnie czasami nie zależy czy uda mu się wszystko ładnie ustawić. A bardzo bym chciała, aby moje zdjęcia już nie potrzebowały dodatkowej obróbki.
A co on tam tak ustawia? :)
Na jakim trybie/programie robicie zdjęcia?
Korzystacie z różnego pomiaru światła w zależności od sytuacji? Wprowadzacie korektę ekspozycji?
mikanola
08-09-2014, 20:49
http://lifeislikeadress.com/
tu jest moj blog nie wiem, czemu nie pokazało pierwszego zdjęcia a drugie to pomyłka, przepraszam
mikanola
08-09-2014, 20:50
A co on tam tak ustawia? :)
Na jakim trybie/programie robicie zdjęcia?
na manualnym, tryb A
sama bym się za to wzięła, ale sama sobie zdjęć robić nie będę
Jak chcesz mieć zdjęcia nadające się na wstawienie na bloga modowego, to bez obróbki się raczej nie obędzie.
na manualnym, tryb A
sama bym się za to wzięła, ale sama sobie zdjęć robić nie będę
Czemu? Chłopa do tego nie potrzebujesz ;) szczególnie takiego, co nie wie jak ustawić aparat ;) wystarczy statyw + pilot lub samowyzwalacz.
Tak poważnie, trzeba niestety nauczyć się obsługi aparatu.
Dziwię się, że kupiłaś Tamrona 70-300mm VC do portretu zamiast choćby 50mm f/1.8G lub 85mm f/1.8G
mikanola
08-09-2014, 20:58
Czemu? Chłopa do tego nie potrzebujesz ;) szczególnie takiego, co nie wie jak ustawić aparat ;) wystarczy statyw + pilot lub samowyzwalacz.
Tak poważnie, trzeba niestety nauczyć się obsługi aparatu.
Dziwię się, że kupiłaś Tamrona 70-300mm VC do portretu zamiast choćby 50mm f/1.8G lub 85mm f/1.8G
Kupiłam, bo ludzie polecali na forach i czytałam opinie na jego temat. Fajne zdjęcia z bokeh wychodzą, teraz sie zastanawiam nad Nikkor 85mm to będzie mój trzeci obiektyw, mam nadzieję, że ostatni.
mikanola
08-09-2014, 21:00
Jak chcesz mieć zdjęcia nadające się na wstawienie na bloga modowego, to bez obróbki się raczej nie obędzie.
To już słyszałam od grafika, który robi mój nowy szablon. Chodzi mi o to aby zdjęcia były na tyle ładne i dobre, żebym nie musiała za każdym razem ich obrabiać, a wiem, że się da.
To już słyszałam od grafika, który robi mój nowy szablon. Chodzi mi o to aby zdjęcia były na tyle ładne i dobre, żebym nie musiała za każdym razem ich obrabiać, a wiem, że się da.
Da, ale to nie zależy od samych ustawień aparatu, bo te są bardzo proste.
Największą rolę odgrywa odpowiednie ustawienie światła.
mikanola
09-09-2014, 20:17
Dzięki Panowie, postanowiłam kupić jasny obiektyw, zima przychodzi i coraz ciężej ze zdjęciami będzie. Do tego dokupię lampę błyskową i zagonię chłopaka do nauki fotografowania. Pozdrawiam
nikoniarz
09-09-2014, 20:28
Zuch dziewczyna!
Kupiłam, bo ludzie polecali na forach i czytałam opinie na jego temat. Fajne zdjęcia z bokeh wychodzą, teraz sie zastanawiam nad Nikkor 85mm to będzie mój trzeci obiektyw, mam nadzieję, że ostatni.
No tak, kupiłam bo polecali...to zależy do czego go polecali, chyba nie do takiej dziedziny.
Kup na poczatek jakaś 50 albo 85, to tez zależy ile masz miejsca w studio, bo 85mm robi się wąsko i do tego lampę błyskową (jaką..zadaj pytanie na naszym forum, tylko się określ do czego, jaki zakres cenowy itd...)