Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Titanium macrolens super wide do Nikona D5100

Venezia
08-09-2014, 11:46
Witam!

Czy jest jakiś sposób by ten obiektyw
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTwp-rKYFxprXkTnkAjpMEqgTnbLxcORFRF8Pv8zehMjxPfTuM1iA)

podpiąć do Nikona D5100 czy dopina się go jedynie do jakiegoś z obiektywów np.: 18-105? Jeśli tak, to jaki? A jeśli nie, to do jakiego typu lub może firmy on pasuje?

Nie bardzo potrafię w internecie znaleźć nic o łączeniu tego obiektywu z nikonami/ obiektywami do nikona itp. Jeśli coś takiego występuje będę wdzięczna za link.

Dziękuję za pomoc!

MstrG
08-09-2014, 11:58
To nie jest obiektyw, a soczewki. Przykręcasz do obiektywu tak jak np filtr UV. Oczywiście musi być taka sama średnica.

Venezia
08-09-2014, 12:18
To nie jest obiektyw, a soczewki. Przykręcasz do obiektywu tak jak np filtr UV. Oczywiście musi być taka sama średnica.

Podejrzewałam też taką opcję. Dzięki za odpowiedź! Miłego dnia!

Venezia
08-09-2014, 12:22
A czy jest jakieś przejście by móc to przykręcić? Kupiłam to na pchlim targu i w zestawie nie było nic procz samej soczewki i dekielków na nią, zdjęcie w poście pierwszym jest zdjęciem z internetu i nie posiadam tego czarnego pierścienia, który jest widoczny.

GonzoG
08-09-2014, 12:27
Musi być takiej samej lub większej średnicy niż obiektyw (18-105 ma 67mm).
Jak masz mniejszą, to będzie widać wyraźne winietowanie na rogach (czarne rogi).

A do przykręcenie można użyć pierścieniu redukcyjnych z gwintu "konwertera" na gwint w obiektywie.

--------
Edit:
Z tego co znalazłem w internecie, to są tylko ma małe gwinty (do 58mm), więc przy 18-105 może będzie użyteczna sama soczewka makro.

Venezia
08-09-2014, 12:47
Musi być takiej samej lub większej średnicy niż obiektyw (18-105 ma 67mm).
Jak masz mniejszą, to będzie widać wyraźne winietowanie na rogach (czarne rogi).

A do przykręcenie można użyć pierścieniu redukcyjnych z gwintu "konwertera" na gwint w obiektywie.

--------
Edit:
Z tego co znalazłem w internecie, to są tylko ma małe gwinty (do 58mm), więc przy 18-105 może będzie użyteczna sama soczewka makro.

Jestem trochę jeszcze zielona w fotografii, dopiero co zaczynam, więc czy mogłabym prosić o link do przykładowego przejścia, którego mogłabym użyć by połączyć samą makro do tego obiektywu? Nie bardzo potrafię określić średnicę tej soczewki... Sugerować się oznaczeniem 0,45xxx?

Już sobie poradziłam, czasami zadanie takiego "głupiego" pytania uaktywnia myślenie samodzielne :)