PDA

Zobacz pełną wersję : Nieporozumienie? D70 vs. 7D

mcc
07-08-2005, 22:27
Witam,

tak sobie jakis czas temu zauwazylem, iz na Steve's Digicams w dziale The Best Cameras D70 zakwalifikowano do nizszego segmentu (Amateur Digital SLR) niz Minolte 7D (Enthusiast Digital SLR). Z tego co wiem o tych aparatach (i z autopsji) wydaje mi sie, iz to "policzek" dla Nikona - czy ktos ma podobne zdanie na ten temat? A moze o czyms nie wiem.

Irvine
07-08-2005, 22:55
A ja mysle ze to jest policzek nie dla Nikona, raczej dla tamtego portalu.
Niestety wraz z rosnaca popularnoscia aparatow cyfrowych tego typu fora jak Dpreview czy Digicams obnizyly swoja wartosc drastycznie.
Wiekszosc to dyskusje na temat tego co kupic, co moze wyjsc nowego i ponad wszystko wstawianie dziesiatek takich sobie zdjec ktore dostaja po 50 komentarzy w stylu "ladne, podoba mi sie". Kiedys wiecej bylo dobrych, fachowych komentarzy na wszystkie tematy z ktorych mozna bylo sie sporo dowiedziec/nauczyc.
Na forum Steve's zagladalem kilka razy ale to jest totalna beznadzieja.

trigger
07-08-2005, 23:09
Lepiej zaglądać na inne fora np. to :wink: Tutaj za zdjęcie nie tak łatwo dostać "ladne, podoba mi sie" - ostro dają w tyłek :mrgreen: :mrgreen:

akustyk
07-08-2005, 23:13
nie kumam, dlaczego to jest takie gorszace. to ze oba aparaty maja taka sama matryce o niczym nie swiadczy. zreszta, F5 i F65 tez maja taka sama "matryce", a nikogo nie zdziwi zaliczenie tego pierwszego do grona "Enthusiast" a drugiego do "Amateur"??

D7D w porownaniu z D70 to:
- bezkonkurencyjna ergonomia pracy
- solidny korpus na metalowym odlewie
- mozliwosc wykorzystania gripa z prawdziwego znaczenia
- anti-shake
- znakomity, jasny celownik o duzym polu pokrycia
- mozliwosc wykorzystania ISO 3200 (jak ktos bardzo musi...)
- wspolpraca z lampami HSS
- spory gabaryt i zauwazalnie wieksza masa

miedzy tymi dwoma aparatami jest przepasc. D7D nie bez kozery stawiany jest na jednej polce z 20D Canona, a przez wielu uzytkownikow nawet wyzej (za AS i celownik).

Irvine
07-08-2005, 23:14
To wszytsko zalezy co idzie za tym "nie podoba mi sie". Jesli jest to jedyny komentarz to wart jest on tyle co nic czyli zero. I jako takim wogole nie trzeba sie przejmowac. Jesli natomiast ktos ci wyjasni dlaczego mu sie nie podoba to cos takiego ma wartosc. Ja lubie jak ktos sie przejedzie po moich zdjeciach bo mam wtedy nad czy myslec zeby poprawic.

akustyk
07-08-2005, 23:21
Ja lubie jak ktos sie przejedzie po moich zdjeciach bo mam wtedy nad czy myslec zeby poprawic.
hehe... daj link, to Ci sie przejade :D

Irvine
07-08-2005, 23:29
A nacisnij te ikonke z 3-ma literkami "w" :roll:

Anonymous
07-08-2005, 23:38
Każda firma oferuje sprzet z określonej półki.
W analogu np odpowiednikiem F70 byl Canon EOS 50 i Minolta 700si.
W cyfrze odpwiednikiem Nikona D70 jest Canon 350D i bedzie Minolta 5D.
Nikon robi aparat będący na jednaj półce z Canonem 20D i Minolta 7D - Nikona D100, a to ze im nie dorownuje z uwagi na swoja "starość" to zupełnie inna sprawa.

Pozdrawiam:
Andrzej

Kaleid
07-08-2005, 23:48
Jaka hiper technologia? D7D to dokladnie ta sama tech co D100... ta sama matryca, nawet predkosc tych aparatow jest podobna (lacznie z predkoscia zapisu)Ino pogratulowac Minolcie, ze w 2005 roku wypuscila aparat na poziomie 3 letniego D100, ale to przeciez po Nikonie trzeba pojechac...no nie Akustyk ? :) Zastanawiam sie tylko co wziaz robisz na tym forum firmy fotograficznej mającej tak "zdebilalych fanatyków", jak to sie pieknie wyrazasz o nas na innym forum :)

dla wnikliwych źródło: http://canon-board.info/showthread.php?p=42426#post42426 :)

Irvine
07-08-2005, 23:54
Eeee Kaleid...
Pokazmy Canoniarzom jak sie dyskutuje przykladem a nie kolejnym wytykaniem.
I jakos tak nie bardzo jak moderator zaczyna... :!: :?:

Anonymous
08-08-2005, 00:05
Jaka hiper technologia? D7D to dokladnie ta sama tech co D100... ta sama matryca, nawet predkosc tych aparatow jest podobna (lacznie z predkoscia zapisu)Ino pogratulowac Minolcie, ze w 2005 roku wypuscila aparat na poziomie 3 letniego D100, ale to przeciez po Nikonie trzeba pojechac...no nie Akustyk ? :) Zastanawiam sie tylko co wziaz robisz na tym forum firmy fotograficznej mającej tak "zdebilalych fanatyków", jak to sie pieknie wyrazasz o nas na innym forum :)

dla wnikliwych źródło: http://canon-board.info/showthread.php?p=42426#post42426 :)

Nie przesadzaj z porównaniem D100 do Minolty 7D, ktora niestety przewyższa go w kazdej dziedzinie.
D70 to nie ta sama technologia co D100. Posiadanie tej samej matrycy o niczym nie świadczy. D100 i D70 to aparaty z "różnych półek", to tak jak byś chciał powiedzieć, że analogowy F75 to to samo co F80.
Póki co w segmencie zaawansowanych cyfrowych lustrzanek (NikonD100 , Canon D20 , Minolta 7D) Nikon wyraźnie odstaje od konkurencji - może dlugo oczekiwany D200 czy D90 to zmieni.

Pozdrawiam:
Andrzej

Czornyj
08-08-2005, 00:09
Ja naprzykład nie wiem, co cie akustyk skłania do odwiedzania forum zdebilałych fanatyków. A co do twoich zarzutów - nowiązując do tematu "testy D2x", to jak określiłbyś reakcje Canonitów na forach dpreview, po tym jak Phil "ośmielił sie" w swoim review napisać, że chetnie by sobie sam taki aparat kupił? Pewnie "słusznym oburzeniem na ten jawny i karygodny przykład stronniczości, prawdopodobnie wywołanej lobbingiem"

[ Dodano: Pon 08 Sie, 2005 ]

Nie przesadzaj z porównaniem D100 do Minolty 7D, ktora niestety przewyższa go w kazdej dziedzinie.
D70 to nie ta sama technologia co D100. Posiadanie tej samej matrycy o niczym nie świadczy. D100 i D70 to aparaty z "różnych półek", to tak jak byś chciał powiedzieć, że analogowy F75 to to samo co F80.
Póki co w segmencie zaawansowanych cyfrowych lustrzanek (NikonD100 , Canon D20 , Minolta 7D) Nikon wyraźnie odstaje od konkurencji - może dlugo oczekiwany D200 czy D90 to zmieni.
Pozdrawiam:
Andrzej
Zauważyłem, że autorytaryzm twoich opinii nie idzie w parze z zadaniem sobie trudu poparcia wygłaszanych tez jakimikolwiek dowodami. Natomiast nt. technologii cyfrowej twoja wiedza za wielka chyba nie jest, skoro piszesz że D70 ma taką samą matryce jak D100.

akustyk
08-08-2005, 00:21
Jaka hiper technologia? D7D to dokladnie ta sama tech co D100... ta sama matryca, nawet predkosc tych aparatow jest podobna (lacznie z predkoscia zapisu)Ino pogratulowac Minolcie, ze w 2005 roku wypuscila aparat na poziomie 3 letniego D100, ale to przeciez po Nikonie trzeba pojechac...no nie Akustyk ? :)
tylko w ktorym momencie ja cos pojechalem? wypisalem dlaczego D7D to inna liga niz D70. bo taka jest prawda. ale czy to cos D70 ujmuje? przeciez to aparat przeznaczony dla innego uzytkownika, co widac tez po cenie.
odpowiednikiem D7D jest D100, tak jak napisales. a ze Minolta jest niszowym graczem na rynku zdominowanym przez dwie firmy, to juz inna para kaloszy. ze D7D wyszedl jaks czas pozniej nie robi z niego aparatu na nizsza polke.

Zastanawiam sie tylko co wziaz robisz na tym forum firmy fotograficznej mającej tak "zdebilalych fanatyków", jak to sie pieknie wyrazasz o nas na innym forum :)

dobrze, tylko skad przypuszczenie, ze tam jest tzw. kwantyfikator ogolny??? przeciez ja nie napisalem, ze wszyscy uzytkownicy sa "zdebilalymi fanatykami", prawda?
w moim odczuciu w srodowisku uzytkownikow Nikona jest najwiecej zacietrzewialych fanatykow. nie fanow, tylko fanatykow - to roznica. fanatykow czyli takich, ktorzy na kazda wzmianke, ze Nikon cos tam moglby zrobic zle, albo nie daj biosie inna firma lepiej reaguja atakiem i zaczynaja flame'a.
ja wiem, ze z drugiej strony to sie to inaczej widzi, ale takie odnosze czesto wrazenie, jak przegladam forum typu dpreview. na tym forum ogolnie problem jest mniejszy, a w kazdym razie rzadszy.

na takiej samej zasadzie moge napisac, ze Canon jest firma, majaca tak wiele onanistow sprzetowych. co tez jest prawda, bo tak to wyglada. ale wcale nie oznacza, ze wszyscy uzytkownicy, ani nawet wiekszosc robi tylko zdjecia kart testowych i nie moze spac wzdychajac do jakiejs tam L-ki.

Ja naprzykład nie wiem, co cie akustyk skłania do odwiedzania forum zdebilałych fanatyków.
to juz chyba wyjasnilem. takze moze nie dopisujmy slow, ktore nie zostaly napisane

A co do twoich zarzutów
ktorych zarzutow?

- nowiązując do tematu "testy D2x", to jak określiłbyś reakcje Canonitów na forach dpreview, po tym jak Phil "ośmielił sie" w swoim review napisać, że chetnie by sobie sam taki aparat kupił? Pewnie "słusznym oburzeniem na ten jawny i karygodny przykład stronniczości, prawdopodobnie wywołanej lobbingiem"
zgadzam sie w zupelnosci. tez sledzilem dyskusje i tez zauwazylem rozgoryczenie faktem, ze nagle 2x tanszy korpus potrafi generowac porownywalne rezultaty. nie przecze, ze wiele z flame'ow ktore sie tam odbywaly, byly zainicjowane przez "czerwona" opozycje.

Anonymous
08-08-2005, 00:52
Ja naprzykład nie wiem, co cie akustyk skłania do odwiedzania forum zdebilałych fanatyków. A co do twoich zarzutów - nowiązując do tematu "testy D2x", to jak określiłbyś reakcje Canonitów na forach dpreview, po tym jak Phil "ośmielił sie" w swoim review napisać, że chetnie by sobie sam taki aparat kupił? Pewnie "słusznym oburzeniem na ten jawny i karygodny przykład stronniczości, prawdopodobnie wywołanej lobbingiem"

Pozdrawiam:
Andrzej
Zauważyłem, że autorytaryzm twoich opinii nie idzie w parze z zadaniem sobie trudu poparcia wygłaszanych tez jakimikolwiek dowodami. Natomiast nt. technologii cyfrowej twoja wiedza za wielka chyba nie jest, skoro piszesz że D70 ma taką samą matryce jak D100.

Matryce D70 i D100 maja taką sama wielkość, taką samą rozdzielczość, generują szum na podobnym poziomie, różnice między nimi są pomijalne, więc nie pisz bzdur, a jeżeli nie wiesz dlaczego Nikon D100, canon 20Di Minolta 7D są z innej półki niż D70 to weź je do ręki i porób trochę zdjęć - na pewno się dowiesz.

Pozdrawiam:
Andrzej

RAF
08-08-2005, 07:42
Kolega Akustyk całkiem niedawno jeszcze na CB podpisywał się takim oto mottem:
""żolty Okular: czlowiek, ktory czesto powtarza, ze "moze i N nie ma najlepszego sprzetu, ale na pewno ma najlepsze zdjecia". i nie widzi zupelnie sprzecznosci z faktem, ze jego wlasne zdjecia sa zenujace""
kwantyfikator ogólny?, czy stwierdzona już dawno przeze mnie hipokryzja i dwulicowość pozkazywana na różnych forach?

arra
08-08-2005, 08:36
a jeżeli nie wiesz dlaczego Nikon D100, canon 20Di Minolta 7D są z innej półki niż D70 to weź je do ręki i porób trochę zdjęć - na pewno się dowiesz.

Pozdrawiam:
Andrzej

Wzialem do reki, porobilem i dalej nie wiem dlaczego. Brak gripa? Jakbym potrzebowal gripa to rowniez potrzebowalbym sprzetu pro, a nie takiego niewiadomo co i do czego, jak 20D/D100/D7D, to samo sie tyczy ciezkiej metalowej obudowy. Kilka miesiecy obcowalem z 10D (podobny do 20D) i D70 przewyzsza go w praktycznie kazdym calu, wiec nie wiem co ma ten niby semi-pro segment wnosic, ma wyssac wiecej kasy od ludzi? To ze D70 jest amatroska lustrzanka w zadnym miejscu nie czyni go gorszym od D100, a wrecz przeciwnie, brak profesjonalnego ukladu pomiaru swiatla w D100 stawia go raczej o klase nizej niz D70, czyz nie?

Grześ Pseudonim
08-08-2005, 08:37
Panowie, jak zwykle na tym forum zaczyna się kotłowanina i udowadnianie sobie, kto jest większym debilem. Może starczy tego ...
Ja chciałem przejść do argumentów bardziej merytorycznych. Swego czasu posiadałem minoltę 7H i był to mój poprzedni przed D70 aparat cyfrowy. Miałem z nią cholerne problemy związane z autofokusem. Stąd chcąc "podpytać" użytkowników D7D co zmienili, puściłem kilka postów na forum minolty. Nikt z użytkowników, w naturalny sposób entuzjastyczne nastawionych do tej marki, nie potrafił mi nic dobrego powiedzieć o działaniu AF w D7D. Czyli chyba ten problem nie został do końca rozwiązany. Odnośnie innych spraw, to zgadzam się z jednym z poprzednich głosów, iż minolta jest bardziej ergonomiczna w obsłudze niż D70. I proszę żeby na ten temat nie wypowiadały się osoby, którym coś się wydaje, lecz Ci z kolegów, którzy mieli możliwość porównać w użytkowaniu obie marki. Poza wszelką wątpliwością plusem jest zainstalowany w aparacie system Antishake, co znakomicie obniża cenę i wagę sprzętu niezbędnego do Nikona (myślę o obiektywach VR). Matryca z opisu taka sama jak w D70. Obudowa bardziej trwała. I tyle. Są to inne aparaty.
Inną sprawą jest że jak przyjrzeć się polityce Minolty, to można chyba pozazdrościć jednego - uważnego wsłuchiwania się w głosy użytkowników. Póki co Nikon ma w nosie opinie swoich fanów i prowadzi politykę nastawioną na maksymalizację zysków.
To tyle. I darujcie sobie ten testosteron. Są przyjemniejsze sposoby zużytkowania tego hormonu ... Pozdrawiam

Spinner
08-08-2005, 08:47
Jaka hiper technologia? D7D to dokladnie ta sama tech co D100... ta sama matryca, nawet predkosc tych aparatow jest podobna (lacznie z predkoscia zapisu)Ino pogratulowac Minolcie, ze w 2005 roku wypuscila aparat na poziomie 3 letniego D100, ale to przeciez po Nikonie trzeba pojechac...no nie Akustyk ?

Owszem - trzeba - tempo wprowadzania nowosci jest, mowiac oglednie, marne w Nikonie i bardzo brakuje "srodka" - czyli D200... A D7D jest swietnym aparatem wiec spoko Kaleid - co sie podniecasz - D70 trudno nawet postawic kolo D7D...;-(

Co nie zmienia faktu, ze podstawowa kiszka w Minolcie D7D jest to, ze nie ma bagnetu Nikona :mrgreen:

Pzdr
Spinner

mcc
08-08-2005, 09:11
Zdecydowanie czasami zbyt malo merytoryki...
A jednak 7D jest wespol z d20 i E1 w jednej klasie, a o (calkiem niezlym) D100 zapomnieli??

Czornyj
08-08-2005, 09:43
Matryce D70 i D100 maja taką sama wielkość, taką samą rozdzielczość, generują szum na podobnym poziomie, różnice między nimi są pomijalne, więc nie pisz bzdur, a jeżeli nie wiesz dlaczego Nikon D100, canon 20Di Minolta 7D są z innej półki niż D70 to weź je do ręki i porób trochę zdjęć - na pewno się dowiesz.
Pozdrawiam:
Andrzej
Matryca w D70 jest konstrukcją nowszą niż ta w D100. Wcale nie ma takiej samej rozdzielczości. Różni sie poziomem szumów i ich charakterem. A plastyka otrzymywanego obrazu jest już drastycznie odmienna. http://www.dpreview.com/reviews/nikond70/page25.asp

A teraz wskaż mi łaskawie, gdzie w moim poście napisałem coś o górnej czy dolnej półce? W ocene jakości korpusów wogóle sie nie wdawałem. Zwróciłem Ci jedynie uwage, że nie podajesz żadnego obiektywnego uzasadnienia swoich opinii, oraz wytknąłem ewidentne naginanie faktów wynikające albo z niewiedzy, albo checi uzasadnienia swoich tez. Uważam że taki sposób formułowania opinii prowadzi tylko do powstawania mitów.

mcc
08-08-2005, 09:59
Fakt jest taki, iz konstrukcyjnie Minolta nie zachwyca technologiczna idea (poza anti-shake), ale "wyciagniecie" wszystkiego do sterowania na zewntrz jest dobrym posunieciem. Jednakze przy tej cenie oplaca sie juz zainwestowac w cos co opisywane jest jako Professional Digital SLR ;-) Z tego co pisza na dp i u Steva po zmianie firmware 7d dostalo nowego kopa ;-)

Anonymous
08-08-2005, 16:34
Pozdrawiam:
Andrzej
Matryca w D70 jest konstrukcją nowszą niż ta w D100. Wcale nie ma takiej samej rozdzielczości. Różni sie poziomem szumów i ich charakterem. A plastyka otrzymywanego obrazu jest już drastycznie odmienna. http://www.dpreview.com/reviews/nikond70/page25.asp

A teraz wskaż mi łaskawie, gdzie w moim poście napisałem coś o górnej czy dolnej półce? W ocene jakości korpusów wogóle sie nie wdawałem. Zwróciłem Ci jedynie uwage, że nie podajesz żadnego obiektywnego uzasadnienia swoich opinii, oraz wytknąłem ewidentne naginanie faktów wynikające albo z niewiedzy, albo checi uzasadnienia swoich tez. Uważam że taki sposób formułowania opinii prowadzi tylko do powstawania mitów.

Nikon D70 i D100 maja identyczną rozdzielczość - 6,1 mln efektywnych pikseli. W chwili obecnej obydwa powyższe korpusy jak i D50 i Minolta 7D i Pentax istD i IstDL maja montowane te same matryce - Sony. Firma ta produkuje jeden typ matrycy APS-C 6 - milonowej. Nie robi specjalnej matrycy dla D100, który od pojawienia sie D70 caly czas byl produkowany.
Nie przytaczaj opinii z dpreview, bo to żadna wyrocznia.
Jeżeli nie wiesz dlaczego D100 i Minolta 7d sa wyzszej klasy niz D70 to znaczy że nie powinienes interesować sie lepszymi aparatami.
Dlaczego ludzie kupuja Nikona F100 i są zachwyceni? Przeciez jest "niewiele gorszy" F75.

Pozdrawiam;
Andrzej

Czornyj
08-08-2005, 17:02
Kończe z tobą dyskusje, bo kompletnie nie czytasz tego co pisze w swoich postach a rozmowa z tobą przypomina walenim głową w mur - ANI SŁOWA NIE NAPISAŁEM odnośnie tego, czy 7D, D100, czy 20D jest lepszy/gorszy od D70. Co do dpreview - z całym szacunkiem, P.Askley to stary wyjadacz, od kilku lat miał w swoich wszystko co tylko producencie raczyli wyprodukować, i napewno jest to dla mnie wiekszą wyrocznią niż TY. Co do matrycy, to na koniec pozwole sobie przytoczyć dane tech. ze strony www.nikon.com (może to też nie jest dla Ciebie wyrocznia?)
D70:
Effective pixels
6.1 million
Image sensor
23.7 x 15.6 mm RGB CCD; 6.24 million total pixels

D100:
Effective pixels
6.1 million
Image sensor
23.7 x 15.6mm RGB CCD; 6.31 million total pixels

arra
08-08-2005, 17:39
Nikon D70 i D100 maja identyczną rozdzielczość - 6,1 mln efektywnych pikseli. W chwili obecnej obydwa powyższe korpusy jak i D50 i Minolta 7D i Pentax istD i IstDL maja montowane te same matryce - Sony. Firma ta produkuje jeden typ matrycy APS-C 6 - milonowej. Nie robi specjalnej matrycy dla D100, który od pojawienia sie D70 caly czas byl produkowany.
Nie przytaczaj opinii z dpreview, bo to żadna wyrocznia.
Jeżeli nie wiesz dlaczego D100 i Minolta 7d sa wyzszej klasy niz D70 to znaczy że nie powinienes interesować sie lepszymi aparatami.
Dlaczego ludzie kupuja Nikona F100 i są zachwyceni? Przeciez jest "niewiele gorszy" F75.

Pozdrawiam;
Andrzej

1. Nieprawda, matryca dla D70 jest inna - nowsza, co zaowocowalo duzo nizszymi szumami przy dlugich ekspozycjach (wraszcie mozna uzywac Nikona do astrofotografii). (poza tym z tego co slyszalem matryce do D70 w jakims stopniu przygotowywalo Sanyo)
2. A co jest wyrocznia w tej kwestii?
3. No dlaczego ludzie kupuja F100 zamiast F75, moze masz jakies analogie tego faktu w odniesieniu do cyfry? Poza tym to co bylo prawda dla filmu niestety juz nie jest dla cyfry, bo w analogu nie zmieniasz softu (algorytmow) ani nie jestes uwiazany do jednego medium swiatloczulego, a tu w cyfrze 2 lata oznaczaja przepasc technologiczna. Jak w analogu kupiles body to mogles nim spokojnie pstrytkac 20 lat (dlatego tez lepiej bylo wybrac lepsze body), a teraz 2 lata i wymiana :)

Anonymous
08-08-2005, 18:57
[
1. Nieprawda, matryca dla D70 jest inna - nowsza, co zaowocowalo duzo nizszymi szumami przy dlugich ekspozycjach (wraszcie mozna uzywac Nikona do astrofotografii). (poza tym z tego co slyszalem matryce do D70 w jakims stopniu przygotowywalo Sanyo)

- Sanyo? - bzdury, napiszę wyraźniej Nikon D100 miał w trakcie produkcji kilka razy zmieniana matryce - postep technologiczny o którym pioszesz to wymuszał- producent - firma Sony po wprowadzeniu nowej matrycy 6 mln. przestawał produkowac poprzednią - modyfikowana ona byla kilka razy. Dzisiaj D70 i D100 maja ta sama matrycę.

2. A co jest wyrocznia w tej kwestii?

dpreview to opinie uzytkownikow - bardzo subiektywne, czesto pisane przez osoby nie majace danego sprzetu w ręku.

3. No dlaczego ludzie kupuja F100 zamiast F75, moze masz jakies analogie tego faktu w odniesieniu do cyfry? Poza tym to co bylo prawda dla filmu niestety juz nie jest dla cyfry, bo w analogu nie zmieniasz softu (algorytmow) ani nie jestes uwiazany do jednego medium swiatloczulego, a tu w cyfrze 2 lata oznaczaja przepasc technologiczna. Jak w analogu kupiles body to mogles nim spokojnie pstrytkac 20 lat (dlatego tez lepiej bylo wybrac lepsze body), a teraz 2 lata i wymiana

Tu kolego chodzi o solidność, niezawodność i wygodę użytkowania korpusu. Przy analogu 20 lat to również byla przepaść - w epoce AF wprowadzano dość istotne ulepszenia co 3-4 lata.
Fotografia cyfrowa rządzi sie podobnymi prawami jak analogowa - różnica - sposob zapisu obrazu.
Zmiana softu nie musi oznaczac zmiany korpusu.
Tak na marginesie - wolę 3 letniego Fuji S2pro od supernowoczesnego D70S

Pozdrawiam:
Andrzej

arra
08-08-2005, 20:02
Tak na marginesie - wolę 3 letniego Fuji S2pro od supernowoczesnego D70S

Pozdrawiam:
Andrzej

W tym punkcie jestesmy zgodni, S2 Pro strasznie mnie kusi, ale nie dlatego ze ma body F80-ki tylko ze ma fajna matryce ;)

antonjo
08-08-2005, 20:24
Matryce D70 i D100 maja taką sama wielkość, taką samą rozdzielczość, generują szum na podobnym poziomie, różnice między nimi są pomijalne, więc nie pisz bzdurd100 vs d70
http://diabolpif.ifrance.com/nd1755prev4.html
skoro matryce są identyczne, skąd różnice w szczegółowości zdjęć ?

Co do Minolty D7D, uważam ze wizjer w tym body to duży plus, w porównaniu do innych opcji dostępnych na rynku.

Czornyj
08-08-2005, 20:56
d100 vs d70

he, he - Antonjo! jak to czemu - pichallange to tez pewnie nie jest wyrocznia, a pisza w nim uzytkownicy, ktorzy czesto nie mieli aparatu w rekach. A do D100 pakowali taka sama matryce jak do D70, tylko chytre misie z marketingu Nikona prowadzily akcje dezinformacyjna na szeroka skale, nawet na swoich stronach podajac nieaktualne dane. Cale szczescie, ze spisek zostal wykryty!
Co do 7D to jest to aparat, ktory wg mnie ma tylko dwie wady - przedpotopowa matryca i nie te bagnety na obiektyw i flash. Dostep do wszystkich funkcji za pomoca krenciolkow - genialne! pamieci ustawien ekspozycji - koncertowe! VR w korpusie brawo, solidnosc i gabaryty niczego sobie, a jak dla mnie najistotniejsze - wielki LCD i viewfinder na pryzmacie z prawdziwego zdarzenia a nie jakies "lustereczko powiedz przecie co przez dziure w d..pie widac na swiecie", na takim czyms mozna komponowac! Obecnie cena tego korpusu spadla do 4 kafli, stanowi zatem b. atrakcyjna propozycje dla kogos kto nie potrzebuje duzych powiekszen i nie jest juz przywiazany do okreslonego systemu.

Grześ Pseudonim
08-08-2005, 21:10
ma tylko dwie wady

Czornyj, odważny jesteś, zaraz cię pożrą na tym forum ...
Ja bym dodał jeszcze dwie:
- problemy z AF,
- logo inne niż NIKON na korpusie.

Poza tym się zgadzam.

Spinner
08-08-2005, 21:42
D7D ma wlasnie sporo zalet o ktorych tu juz pisano... Ma jednak kilka wad a jedna powazna wade - nie taki bagnet :mrgreen:

Ilu z nas zamienilby D70 na D7D mimo "malej" matrycy gdyby byla z bagnetem Nikona :?: :mrgreen:

Pzdr
Spinner

Czornyj
08-08-2005, 22:14
zaraz cię pożrą na tym forum.
mnie? Starą, nikoniańską, szowinistyczną świnie? Któremu zamiast grzechotki FMke dawali?

- problemy z AF,
też słyszałem - za to czujniki ma w sensowniejszych miejscach (choć po prawdzie, to mnie centralnie wali, bo i tak używam zwykle środkowego)

logo inne niż NIKON na korpusie.
to miałem na myśli wspominając o złych bagnetach. Jako osoba parająca sie nieco grafiką dodam jeszcze, że sam znak słowno-graficzny i identyfikacja wizualna Nikona zdecydowanie bardziej do mnie przemawia niż jakieś rozwleczone, patykowate zespoły liternicze (w dodatku z błednie zaprojektowaną czcionką - jakbym mojemu profesorowi od liternictwa na ćwiczeniach takie cudeńka wyrysował, to by mi chyba nakopał do d..py) i głupawe, rozedrgane kreski w kółku, w niewyszukanej kolorystyce...

Grześ Pseudonim
08-08-2005, 22:44
gdyby byla z bagnetem Nikona :?: :mrgreen:

A co stoi na przeszkodzie żeby odświeżyć sobie całą optykę? Przy okazji wyskakując z kosztownych VR-ów Nikkora za tą samą kasę można by kupić najlepsze kąski z kuchni Minolty? Czy ktoś z Was ma doświadczenia z optyką Minolty?

Przy okazji - chyba Minolta znów dokopała Nikonowi i w odpowiedzi na D50 wypuszcza za miesiac nową lustrzankę z matrycą 6 MPix, systemem Antishake i w cenie poniżej 4000 zł -
http://www.minolta.com.pl/products/consumer/slr_cyfra/dynax/d_5d/index.html

Czornyj
08-08-2005, 23:01
cyfrowa optyka Minolty - jak słusznie ostatnio zauważył admin, to nic innego jak Tamrony w Minolciej skórze! Wierząc zatem adminowi na słowo, jedno zatem jest pewne - 28-75 f/2,8 w lens-line'ie Minolty do najgorszych nie należy... Natomiast ceny standardowych tele-zoomów to w porównaniu do Nikonowskich 80 i 70-200 OHYDNE ZDZIERSTWO!!! Co z tego, że masz VR w korpusie, skoro tele-zoom bez VR kosztuje PRAWIE 7 KAFLI! (a z VRem 9KAFLI!!!!)

Anonymous
08-08-2005, 23:32
Matryce D70 i D100 maja taką sama wielkość, taką samą rozdzielczość, generują szum na podobnym poziomie, różnice między nimi są pomijalne, więc nie pisz bzdurd100 vs d70

Co do Minolty D7D, uważam ze wizjer w tym body to duży plus, w porównaniu do innych opcji dostępnych na rynku.

Różnice w szczegółowości obrazu wynikaja z innych algorytmów obróbki obrazu.
Takie same matryce maja Nikon, Minolta i Pentax, a kazdy z nich innaczej odwzorowuje szczegóły.

Pozdrawiam:
Andrzej

Irvine
08-08-2005, 23:38
gdyby byla z bagnetem Nikona :?: :mrgreen:

Przy okazji - chyba Minolta znów dokopała Nikonowi i w odpowiedzi na D50 wypuszcza za miesiac nową lustrzankę z matrycą 6 MPix, systemem Antishake i w cenie poniżej 4000 zł -
http://www.minolta.com.pl/products/consumer/slr_cyfra/dynax/d_5d/index.html

Mysle ze te dokopanie to ciut przedwczesne albo tylko pobozne zyczenia.
Nikon ma sie calkiem dobrze:

TOKYO (Reuters) - Japan's Nikon Corp. said on Monday its quarterly operating profit more than quadrupled, helped by strong sales of high-end digital cameras, and it raised its forecast for the full year.

Nikon, the world's second-largest maker of digital single lens reflex (SLR) cameras, said group operating profit totaled 13.94 billion yen ($124 million) in the April-June first quarter, up from a profit of 3.13 billion yen in the year-ago period.

Earnings at Nikon have been boosted by robust demand for digital SLR cameras and the interchangeable lenses used with them, as well as improved profitability in its stepper and instruments divisions.

Grześ Pseudonim
09-08-2005, 00:24
Tak Irvine, czytałem tą informację na DPReview. Ale to tylko potwierdza moją wcześniejszą uwagę, że niestety podstawowym celem nikona jest ZYSK. I tylko trochę przykro, że inne firmy (np. Minolta) zdecydowanie bardziej wsłu****ą się w oczekowania swoich użytkowników. To tyle - mam nadzieję że rychły debiut D200 osuszy me łzy :twisted: :evil: :( :? :) :D

krzysztof jot
09-08-2005, 00:38
w temacie optyki - mialem kiedys Minolte 8000i - w czasach Prakticy - to tak jakby
dziś, ja wiem D5X :) - optyka w tamtych latach byla "legendarna" - tylko przez optyke
zamienilem T90 na Minolte.

W temacie oczekiwan na D200 - tylu ludzi wywali swoje 70-siatki za grosze i poleci po
dwusetke za 10 tys. - a mowią, że bida w kraju: )

Grześ Pseudonim
09-08-2005, 07:49
a mowią, że bida w kraju: )

Kto tak mówi? Ja tam jakoś nie słyszę ...

Spinner
09-08-2005, 08:40
W temacie oczekiwan na D200 - tylu ludzi wywali swoje 70-siatki za grosze i poleci po
dwusetke za 10 tys. - a mowią, że bida w kraju: )

Problem w tym, ze D200 nie powinien byc drogi a na to sie zanosi :? Dobrze by bylo aby kosztowal 5000-6000zl za korpus a nie 10000tys.. :roll:

Pzdr
Spinner

Czornyj
09-08-2005, 09:12
Problem w tym, ze D200 nie powinien byc drogi a na to sie zanosi :? Dobrze by bylo aby kosztowal 5000-6000zl za korpus a nie 10000tys.. :roll:
Pzdr
Spinner
Cena jest jeszcze absolutną niewiadomą. Nikt nic na ten temat jeszcze nic prawdopodobnego nie powiedział, a już napewno nie Nikon.
Obawiam sie jednak początkowo wysokiej ceny ze wzgledu na duże "wygłodzenie" rynku na nowy model profi - b. wiele osób nie zdecydowało sie na D2x ze wzgledu na to, że do krajobrazu i studia zbedny im jest reporterski korpus, który m. in. bardzo wywindował cene aparatu. Zainteresowanie cyfrowym odpowiednikiem F100 jest ogromne, czego dowodem jest choćby ilość postów pt. "kiedy D200?" na światowych forach d-foto.

krzysztof jot
09-08-2005, 16:31
Kto tak mówi? Ja tam jakoś nie słyszę ...
jak to mówią... zalezy gdzie sie ucho przystawi :)

Rave
09-08-2005, 18:28

Takie same matryce maja Nikon, Minolta i Pentax, a kazdy z nich innaczej odwzorowuje szczegóły.

Pozdrawiam:
Andrzej

ale bzdura... przeciez wiadomo ze d70 jest lepsza maszyna do jotpegow niz d100.. jesli chce sie detale porownywac ktore aparat lapie rzeczywiscie... to niech zrobia testy w nefach... niech ustawiaja ostrosc tak samo.. zdjecia niech beda dopasowane a balans bieli ustawiony bo to co tam widze to fuszerka na 102.

Anonymous
09-08-2005, 18:37

Pozdrawiam:
Andrzej

ale bzdura... przeciez wiadomo ze d70 jest lepsza maszyna do jotpegow niz d100.. jesli chce sie detale porownywac ktore aparat lapie rzeczywiscie... to niech zrobia testy w nefach... niech ustawiaja ostrosc tak samo.. zdjecia niech beda dopasowane a balans bieli ustawiony bo to co tam widze to fuszerka na 102.

Nawet w RAW jak by je zwać aparat obrabia obraz, bo musi, każdy może robic to innaczej.
Ja również caly czas podkreślam, że zdecydowana większość publikowanych testów jest do niczego.
Jpeg nie jest formatem w którym należałoby zapisywać zdjęcia.

Pozdrawiam:
Andrzej

[ Dodano: Wto 09 Sie, 2005 ]

d100 vs d70

he, he - Antonjo! jak to czemu - pichallange to tez pewnie nie jest wyrocznia, a pisza w nim uzytkownicy, ktorzy czesto nie mieli aparatu w rekach. A do D100 pakowali taka sama matryce jak do D70, tylko chytre misie z marketingu Nikona prowadzily akcje dezinformacyjna na szeroka skale, nawet na swoich stronach podajac nieaktualne dane. Cale szczescie, ze spisek zostal wykryty!
Co do 7D to jest to aparat, ktory wg mnie ma tylko dwie wady - przedpotopowa matryca i nie te bagnety na obiektyw i flash. Dostep do wszystkich funkcji za pomoca krenciolkow - genialne! pamieci ustawien ekspozycji - koncertowe! VR w korpusie brawo, solidnosc i gabaryty niczego sobie, a jak dla mnie najistotniejsze - wielki LCD i viewfinder na pryzmacie z prawdziwego zdarzenia a nie jakies "lustereczko powiedz przecie co przez dziure w d..pie widac na swiecie", na takim czyms mozna komponowac! Obecnie cena tego korpusu spadla do 4 kafli, stanowi zatem b. atrakcyjna propozycje dla kogos kto nie potrzebuje duzych powiekszen i nie jest juz przywiazany do okreslonego systemu.

Nikon jak każdy producent podaje formułkę: Zastrzega sie prawo do zmian technicznych sprzetu nie majacych wpływu na jego osiągi i funkcjonowanie. Dane techniczne sprzętu nie sa aktualizowane bo nie stanowia oferty handlowej w świetle prawa, z marketingowego punktu widzenia tak nieznaczne modyfikacje nie mają znaczenia.
Tak nawiasem mówiac ta sama przedpotowa matryca co w Minolcie 7D w D70 i D70S wzbudza zachwyty - dziwne...
Nie wiem czy wiesz, że wielu producentów w tego samego rodzaju sprzęcie - w tym samym modelu (niekoniecznie fotograficznego) stosuje bardzo różne podzespoły różnych firm zamiennie i nikogo to nie dziwi.

Pozdrawiam:
Andrzej