PDA

Zobacz pełną wersję : Karta sd zablokowana

Mitsunida
07-09-2014, 17:32
Witam. Na aparacie wyskakuje mi za każdym razem, gdy go włączę: "karta pamięci jest zablokowana. Przesuń suwak blokady w pozycję "write". Tyle, że jest przesunięty, a problem powtarza się we wszystkich dobrze ustawionych kartach SD, które włożę do aparatu. Co jest nie tak?

Obelix
07-09-2014, 18:13
Nie wiadomo co jest nie tak, ale całkiem prawdopodobną przyczyną pojawiania się komunikatu może być uszkodzony slot karty.

TOP67
07-09-2014, 20:51
Uszkodzony czujnik w slocie aparatu. Przełącznik w karcie to tylko kawałek plastiku, nie jest w żaden sposób połączony z elektroniką.

Dho'ine
02-03-2015, 16:11
Koledzy mam takie pytanie bo ostatnio pojawił się problem z kartą SD w moim D90, w zasadzie mały ale zawsze. Muszę mocno i głęboko wciskać kartę aż odskoczy. Kiedys reagowała bez oporów, lekko dociśnięta odskakiwała, teraz ją właśnie muszę bardzo mocno docisnąć, w dodatku równo, dwoma palcami z dwóch stron żeby nacisk był symetryczny, nie jest to jakoś bardzo uciążliwe ale zaczyna mnie niepokoić i nie wiem czy iść z tym do serwisu. Aparat kupiony używany, po gwarancji.

TOP67
02-03-2015, 16:21
Silna latarka i długi szpikulec.

Dho'ine
02-03-2015, 16:52
Czyli co? Mam zaświecić i tam pogrzebać? Karta wychodzi jak pisałem nie ma kłopotu, ale mocno trzeba ją wcisnąć, za mocno moim zdaniem. Takie grzebanie pomoże? Może to jakaś sprężyna się wyrobiła.

Obelix
02-03-2015, 17:12
Jeśli nie masz wiedzy jak taki slot jest zbudowany to ryzykiem jest grzebać na ślepo.
Z tego co piszesz problem jest z mechanicznym wyrobieniem slotu, a w takim wypadku najlepiej by było po prostu wymienić slot na nowy. Tym bardziej że na zagranicznych serwisach aukcyjnych koszt takiego slotu to kilkanaście dolarów.

Dho'ine
02-03-2015, 17:15
No ale trzeba to jeszcze wymienić,sam bym sie chyba bał. Pozatym obiecałem sobie ze juz sprzetu sam nie bede rozkręcał potym jak rozebrałęm 18-70 i po złożeniu nie działał. Dzieki chłopaki, może zapytam w serwisie jak bede miał nadmiar gotówki, póki co nie przeszkadza mi to starsznie.

TOP67
02-03-2015, 18:17
Obejrzyj wszystkie karty. Najprawdopodobniej odpadł kawałek plastiku i został w slocie. Jak zaświecisz latarką, to zauważysz.

Dho'ine
03-03-2015, 14:01
Ok sprawdzę, dzięki wielkie, rzeczywiście mam jedna kartę ukruszoną, sprawdzę w domu wieczorem.

TOP67
03-03-2015, 14:11
Ułamany kawałem wpada zwykle pod sprężynki styków i nie ma jak go wyjąć. Trzeba obrócić go do pionu, wtedy przejdzie między nimi.

Dho'ine
03-03-2015, 14:47
To spróbuje popatrzeć, może pogrzebać delikatnie, poobracam aparatem może wypadnie. Czyli jest nadzieja że to nie uszkodzone gniazdo tylko plastik, uff.

Obelix
03-03-2015, 15:09
A jak jest w przypadku wkładania karty? Karta wchodzi miękko i czuć delikatny odskok karty po włożeniu?

Dho'ine
03-03-2015, 15:26
Dokładnie sprawdzę w domu ale z tego co zauważyłem to jedyna różnica jest jak chcę ją wyciągnąć. Trzeba bardzo mocno wcisnąć żeby oodskoczyła, kiedyś było dobrze, lekko dociśnięta wychodziła, tak samo jak w moim starym D40.

Studio5s
03-03-2015, 15:37
Tylko pamiętaj jak będziesz ingerował w port karty to wyjmij baterię.

Dho'ine
04-03-2015, 09:41
Dzięki za rady, sprawdziłem wieczorem i o dziwo wszystko działało jak należy. Możliwe że wypadło bo aparat był w podróży i go trochę wytelepało. Sprawdziłem na dwóch kartach, jedna główna rzeczywiście nie ma dwóch plastikowych przedziałków między stykami. Druga jest ok i też działa. Problem zażegnany, na to wygląda. Dzięki.

zgera
04-03-2015, 16:19
Zauważyłem u siebie że karty Sandisk Extreme po kilku włożeniach do aparatu następuje efekt pękającego plastiku, zmieniłem na sandisk ultra i obudowa karty już nie pęka.