Zobacz pełną wersję : Karta sd zablokowana
Mitsunida
07-09-2014, 17:32
Witam. Na aparacie wyskakuje mi za każdym razem, gdy go włączę: "karta pamięci jest zablokowana. Przesuń suwak blokady w pozycję "write". Tyle, że jest przesunięty, a problem powtarza się we wszystkich dobrze ustawionych kartach SD, które włożę do aparatu. Co jest nie tak?
Nie wiadomo co jest nie tak, ale całkiem prawdopodobną przyczyną pojawiania się komunikatu może być uszkodzony slot karty.
Uszkodzony czujnik w slocie aparatu. Przełącznik w karcie to tylko kawałek plastiku, nie jest w żaden sposób połączony z elektroniką.
Koledzy mam takie pytanie bo ostatnio pojawił się problem z kartą SD w moim D90, w zasadzie mały ale zawsze. Muszę mocno i głęboko wciskać kartę aż odskoczy. Kiedys reagowała bez oporów, lekko dociśnięta odskakiwała, teraz ją właśnie muszę bardzo mocno docisnąć, w dodatku równo, dwoma palcami z dwóch stron żeby nacisk był symetryczny, nie jest to jakoś bardzo uciążliwe ale zaczyna mnie niepokoić i nie wiem czy iść z tym do serwisu. Aparat kupiony używany, po gwarancji.
Silna latarka i długi szpikulec.
Czyli co? Mam zaświecić i tam pogrzebać? Karta wychodzi jak pisałem nie ma kłopotu, ale mocno trzeba ją wcisnąć, za mocno moim zdaniem. Takie grzebanie pomoże? Może to jakaś sprężyna się wyrobiła.
Jeśli nie masz wiedzy jak taki slot jest zbudowany to ryzykiem jest grzebać na ślepo.
Z tego co piszesz problem jest z mechanicznym wyrobieniem slotu, a w takim wypadku najlepiej by było po prostu wymienić slot na nowy. Tym bardziej że na zagranicznych serwisach aukcyjnych koszt takiego slotu to kilkanaście dolarów.
No ale trzeba to jeszcze wymienić,sam bym sie chyba bał. Pozatym obiecałem sobie ze juz sprzetu sam nie bede rozkręcał potym jak rozebrałęm 18-70 i po złożeniu nie działał. Dzieki chłopaki, może zapytam w serwisie jak bede miał nadmiar gotówki, póki co nie przeszkadza mi to starsznie.
Obejrzyj wszystkie karty. Najprawdopodobniej odpadł kawałek plastiku i został w slocie. Jak zaświecisz latarką, to zauważysz.
Ok sprawdzę, dzięki wielkie, rzeczywiście mam jedna kartę ukruszoną, sprawdzę w domu wieczorem.
Ułamany kawałem wpada zwykle pod sprężynki styków i nie ma jak go wyjąć. Trzeba obrócić go do pionu, wtedy przejdzie między nimi.
To spróbuje popatrzeć, może pogrzebać delikatnie, poobracam aparatem może wypadnie. Czyli jest nadzieja że to nie uszkodzone gniazdo tylko plastik, uff.
A jak jest w przypadku wkładania karty? Karta wchodzi miękko i czuć delikatny odskok karty po włożeniu?
Dokładnie sprawdzę w domu ale z tego co zauważyłem to jedyna różnica jest jak chcę ją wyciągnąć. Trzeba bardzo mocno wcisnąć żeby oodskoczyła, kiedyś było dobrze, lekko dociśnięta wychodziła, tak samo jak w moim starym D40.
Studio5s
03-03-2015, 15:37
Tylko pamiętaj jak będziesz ingerował w port karty to wyjmij baterię.
Dzięki za rady, sprawdziłem wieczorem i o dziwo wszystko działało jak należy. Możliwe że wypadło bo aparat był w podróży i go trochę wytelepało. Sprawdziłem na dwóch kartach, jedna główna rzeczywiście nie ma dwóch plastikowych przedziałków między stykami. Druga jest ok i też działa. Problem zażegnany, na to wygląda. Dzięki.
Zauważyłem u siebie że karty Sandisk Extreme po kilku włożeniach do aparatu następuje efekt pękającego plastiku, zmieniłem na sandisk ultra i obudowa karty już nie pęka.