PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D80 - Problem z rozpoznaniem przebiegu migawki.

Tarakum
07-09-2014, 14:33
Witam Serdecznie

Od jakiegoś długie czasu mam problem z "prawdziwym" rozpoznaniem przebiegu własnego Nikona D80.
Mianowicie, aparat kupiłem jako używany ok. 2 lat temu. Sprawdzałem jego przebieg po zakupie i wszelakie
programy typu Opanda, PhotoMe i wiele innych wskazywały na ok. 13.000 tys klatek. Czyli całkiem spoko na
używkę. Potem przez dłuższy czas nie weryfikowałem tego, zaaktualizowałem oprogramowanie w aparacie do
najnowszej wersji 1.11, wszystko poszło ok. Po jakimś czasie od aktualizacji chciałem zweryfikować przebieg, powiedzmy że było to 1.5 roku pożniej od zakupu i wszystkie programy pokazywały mi że aparat ma wykonanych
196 zdjęć. Co nie mogło być prawdą, dziś wykonałem testowe zdjęcie i pokazuje mi 16813 zdjęć.

Pytanie do Was, jak określić prawdziwy przebieg tej puchy. Niecałe 17 tys zdjęć jest mało prawdopodobne ze względu choćby na to że w ostatnim czasie głównie zajmuje się fotografią eventową, gdzie tych zdjęć się trochę robi. Nawet po podsumowaniu tych wyników 13k i 17k, nie chce mi się wierzyć w 30 tys zdjęć.

Testowałem już wszelakie znane mi programy do sprawdzania przebiegu, oraz kilka tych nieznanych i sytuacja wygląda tak samo.

Załączam link do pliku testowego, może komuś uda się określić rzeczywisty przebieg tego aparatu:
KLIK DO ZDJĘCIA (http://www51.zippyshare.com/i/15696925/61764/DSC_6441.JPG)

Pozdrawiam i będę wdzięczny za informacje, ponieważ internety nie znają na to odpowiedzi.

Karol "Tarakum" Makurat

Guciol
07-09-2014, 14:59
Nie dojdziesz,wg tego zdjęcia przebieg wynosi 16813 :) Po co Ci ta wiedza?

Tarakum
07-09-2014, 18:18
Wiesz, czysto poglądowo chciałbym uzyskać taką informacje, a może w przyszłości będę chciał go sprzedać za jakieś grosze. Ale głównie chodzi tu o ciekawości, ile tego zrobiłem przez 2 lata u mnie... To niecałe 17k jest niemożliwe, by tylko tyle było... 30k jest również mało prawdopodobne... Chciałbym jakoś dostać się do tego, no ale nie wiem w jaki sposób...