Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] W mglistej czasoprzestrzeni
http://3.bp.blogspot.com/-LaDR2rHxt8I/VAttc96v6QI/AAAAAAAAEGg/SqleVah21Wo/s1600/_DSC9812a.jpg
źródło (http://3.bp.blogspot.com/-LaDR2rHxt8I/VAttc96v6QI/AAAAAAAAEGg/SqleVah21Wo/s1600/_DSC9812a.jpg)
maniak666
06-09-2014, 22:47
Marcin-zgłaszam sprzeciw. Znam większosc Twoich prac, i zawsze były nienaganne pod względem technicznym. Tutaj niestety poszło mocno nie tak z ostrzeniem. Krawędzie wprost skrzą.
Zakładam że to wypadek przy pracy...
Jest moc!
Wspaniałą atmosferę pokazujesz, dzieje się*ostro :)
Nie myślaleś wymazać wkradającej się*skały LD ?
Wiem nie każdy lubi, ale ona jakoś mnie rozprasza ;)
Oczy uciekają na nią :P
Dzięki :) .
Zobaczymy czy innym też te krawędzie dadza się we znaki, u mnie jest ok ale też przyznam się, że nie wymaskowałem krawędzi po ostrzeniu :) .
Co do skały w LD, jeszcze parę lat temu bez wahania usunąłbym ją ale teraz wolę zostawić tak jak było w realu. Zresztą ta skała trochę oddaje skalę nadciągającej mgły, taka moja teoria :) .
Chyba słaba ta teoria. :-) Rzeczywiscie tej skały albo za mało, albo za dużo. Tak jak jest - jakoś tak niezręcznie. Krawędzie świecą ostro niestety. A fot ogólnie dobry.
Co do skały w LD, jeszcze parę lat temu bez wahania usunąłbym ją ale teraz wolę zostawić tak jak było w realu. Zresztą ta skała trochę oddaje skalę nadciągającej mgły, taka moja teoria .
Rozumie, ostatnio też mam coraz mniej ciśnienia na PSa ;) Częściej fotografuję*analogiem jak cyfrą, do tego kupa zaległego materiału na dysku z plenerów - teraz przechodze rekordy obróbki w czasie (jedno zdjęcie robie w 2-3 tyg!)
Nie wiem czy czlowiek się*starzeje, czy też zaczyna rozumieć w inny sposób ;)
Co do krawędzi, to widać że poszło coś nie tak.
Jest przeostrzone i wolalbym bez tej skalki wlazacej z dolu w kadr. Reszta niezla ale jakos nieTwojo ;)
Rafale, ja też mam mnóstwo materiału nieobrobionego i zabieram się do niego w wolnych chwilach ale też nauczony jakimś tam doświadczeniem wiem, że nie każde zdjęcie łatwo poddaje się obróbce i w efekcie końcowy rezultat nie zawsze powala na kolana :) . Podczas robienia tego zdjęcia było wszystko co uwielbiam, czyli mgła tworząca klimat, ogromne fale no i piękne miejsce. Ale jednak nie do końca jestem zadowolony z moich poczynań tego dnia :P .
Co do tej skały, za duża jest by ją usuwać, w sensie jest to zbyt istotny element tamtej scenerii. Kadrowanie z jej pominięciem było też nie lada wyzwaniem bo stałem za płotkiem na skraju i tak bałem się już bardziej ryzykować :) .
A co do krawędzi to foto zrobiłem z użyciem 50tki, która + tradycyjna metoda ostrzenia daje taki efekt.
Dla przykładu wersja bez ostrzenia w ogóle:
http://i1373.photobucket.com/albums/ag390/kulten1/_DSC9812a_zpse5de010c.jpg
źródło (http://i1373.photobucket.com/albums/ag390/kulten1/_DSC9812a_zpse5de010c.jpg)
jarekf34
07-09-2014, 16:09
Tak jak większości, mi również przeszkadza ta skałka od dołu ;) ale poza tym przyjemna odsłona.
Mnie tylko format zdjęcia się nie podoba ;)
Mi się ta fota bardzo podoba. Co prawda trochę wadzi ten głaz na dole ale mówi się trudno. Pewnie nie dało rady go przesunąć :).
Ciekawe, to zdjęcie ma swój klimat.
tpszefka
08-09-2014, 11:43
Niesamowicie wyszło ci niebo, oddaje fajny klimat.
podoba mi się, krawędzie widać ale i tak wersja z ostrzeniem pasuje mi bardziej.
Nikonozaur
08-09-2014, 20:53
Mnie tylko format zdjęcia się nie podoba ;)
Bo Ty "kwadraciarz" jesteś. ;) A tak między Bogiem, a prawdą sugerowany format bardzo dobrze gra po odcięciu lewej strony. Tak czy siak skała na dole trochę uwiera, ale oczywiście szanuję wizję autora. O technikaliach już napisano.
Przyznam się, że jeśli kiedyś to sobie wydrukuję to będzie to kwadrat i tak. Wszystkie, które mam w domu na ścianie aktualnie to właśnie są kwadraty. Mniej problemów z oprawianiem nota bene :) .
Dzięki raz jeszcze.
E tam "kwadraciarz". Ostatnio robię po bożemu, same 2:3 ;) Ale to zdjęcie to takie niezdecydowane jest :) Ani to 1:1, ani 2:3, a 5:4 mogłoby być ewentualnie ale autentycznie z LF ;)
LF nigdy nie będzie, choć trochę szkoda, koszty eksploatacji jednak za duże a cyfrowa dupka totalnie poza zasięgiem. Jak już to może kiedyś ponownie MF :) .
piotrekjeczen
09-09-2014, 17:47
Przyznam się, że jeśli kiedyś to sobie wydrukuję to będzie to kwadrat i tak.
W ogóle się zastanawiam nad tym jakie znaczenie ma mieć ten prostokąt.
Poza tym Marcinie bardzo dobra fotografia.
Piotrze - wiem, ze kwadrat dobrze by tu zagrał ale pod warunkiem wywalenia tej najniższej skałki :) .
Można by dać więcej nieba ;)
Archibald6803
09-09-2014, 22:07
Miałem tu umieścić swoją skromną opinię o tytułowym kadrze oraz , w szczególności , o niektórych wpisach pod nim , ale w ostatniej sekundzie ją skasowałem dla dobra sprawy ; ......... jestem pewien ,że "żywcem ze skóry co niektórzy by mnie po niej obdarli" ........ ;-)
Bartekkw
10-09-2014, 01:32
Nie będę odkrywczy - skałka na dole mz niepotrzebna. W pierwszej wersji przestrzenne krawędzie, w drugiej wydaje mi sie ze lekkie mydelko. Kolorystyka bardzo fajna
Ładnie jest , w ciekawym klimacie . A skała na dole ,no cóż gdzieś trzeba było uciąć. Pozdrawiam