PDA

Zobacz pełną wersję : Akumlatorek do D3100

ed2k
06-09-2014, 21:26
Witam, posiadam Nikona D3100 (mam go już 2 lata), przeważnie używany jest do zdjęć (różnie, 200, nawet zdarza się 800) i całkiem dużo do filmowania (720p/24 fps)

Od pewnego czasu bateria trzyma dużo mniej, oraz podczas filmowania wyświetla się komunikat, coś w stylu: "aparat/ogniwo się przegrzewa, wyłącz aparat w celu ostudzenia" jakoś tak, chodzi o to że się przegrzewa. Nie wiem czy to wina akumulatorka czy całej lustrzanki.

Aparat jest wyłączany na kilkanaście sek. po czym po ponownym uruchomieniu można nagrać 3 minuty filmu i znów komunikat, i tak w kółko (im więcej "odpoczynku" tym więcej pozwala nagrać po ponownym uruchomieniu)

Obecnie bateria wytrzymuje ok. 70 minut filmowania przy ustawieniu 720p/24fps

I tutaj moje pytanie do Was: czy to wina akumulatorka, powinienem kupić nowy? (W grę wchodzą zamienniki, ponieważ oryginał zbyt drogi), co polecacie?

Chciałbym po wymianie filmować w 720p/30 fps ew. 1080p/24 fps (wiem, że lustrzanka i filmowanie to nie bardzo, ale na moje potrzeby wystarcza)

Pozdrawiam

GonzoG
06-09-2014, 21:50
70 minut filmowania w D3100 to bardzo dobry wynik, raczej nie ma tu problemu z tym, że traci pojemność.

Co do grzania się - to normalne zjawisko, przy ciągłym filmowaniu zarówno aparat, jak i bateria mogą się mocno grzać, szczególnie, że bateria znajduje się zaraz obok układu zasilania i karty pamięci, które też się potrafią mocno grzać.

Bez problemów możesz filmować 1080p - nikt Ci nie broni, ale nie możesz tego robić bez przerwy. Twój aparat nie jest dostosowany do takiego typu pracy i zbyt intensywnie wykorzystywany będzie się przegrzewał.

Co do zamienników baterii, to najlepiej sprawdzają się Newell, ale nie oczekuj pojemności jak w oryginalnej. Poza tym zamienniki mogą mieć źle działające zabezpieczenia przed przegrzaniem, a w przypadku ogniw litowych grozi samozapłonem lub eksplozją ogniwa.

ed2k
06-09-2014, 21:58
Dzięki, z tym przegrzewaniem to mnie uspokoiłeś ;)

W sumie 1080p wiadomo że fajniej byłoby bo lepsza jakość, ale z drugiej strony bateria wytrzyma krócej, a mi zależy żeby te min. 70 minut aparat był w stanie nagrać, w dodatku gdybym miał ten zamiennik to bym zwiększył tę płynność filmików nagrywając je w 720p/30 fps

I wiadomo, żeby teraz zachować te 720p/30fps - 70 min to potrzebny jest ten drugi akumulatorek, który by się podmieniło w trakcie filmowania.

No właśnie co do zamienników, to trafiłem na allegro na ten Newell i zastanawiałem się nad nim, mam na myśli tę konkretną aukcję: http://allegro.pl/akumulator-newell-en-el14-nikon-d5200-d5100-d3200-i4531636250.html

Jeśli nie wolno zamieszczać linków, to usunę, nie ma problemu.

Nada się ten z linku? I jeszcze jedna rzecz, czytałem że potrzebny jest ten Grip żeby bateria zadziała (zamiennik) w tym Nikonie, czy w tym Newellu też jest to konieczne?

GonzoG
06-09-2014, 22:45
Nada się ten z linku? I jeszcze jedna rzecz, czytałem że potrzebny jest ten Grip żeby bateria zadziała (zamiennik) w tym Nikonie, czy w tym Newellu też jest to konieczne?

Nada się każdy. Nie sposób powiedzieć, co mają dokładnie na tej aukcji.

A gripu nie potrzebujesz. Aku powinien działać tak samo jak oryginał, z tym zastrzeżeniem, że może inaczej zachowywać się gdy kończy mu się już prąd i gdy będzie się przegrzewał.

Grip pozwoli Ci na wsadzenie tam od razu 2 aku, tym samym będą one mniej obciążone i oddalone od innych źródeł ciepła w aparacie, więc nie będą się tak grzały.
Niestety używanie w ten sposób 2 różnych aku może prowadzić do problemów.

ed2k
06-09-2014, 23:09
ok, dzięki GonzoG, mam jeszcze ostatnie pytanko: ten zamiennik mogę normalnie ładować w tej oryginalnej ładowarce, która była w komplecie z aparatem?

GonzoG
06-09-2014, 23:32
ok, dzięki GonzoG, mam jeszcze ostatnie pytanko: ten zamiennik mogę normalnie ładować w tej oryginalnej ładowarce, która była w komplecie z aparatem?

A tak ciężko przeczytać opis aukcji ??

- 100% zgodności z oryginalnym akumulatorem Nikon EN-EL14 (pokazuje stan naładowania)
- kompatybilny z oryginalnymi ładowarkami oraz zamiennikami

Akumulator dedykowany jest m.in. do następujących modeli aparatów:

Nikon: D3100 / D3200 / D3300 / D5100/ D5200 / D5300
Nikon Coolpix: P7100 / P7000

nikoniarz
07-09-2014, 00:26
Używam Newella w D3100 i jest okej. Nie oferuje wydajności jak oryginalny, ale nie jest dużo gorszy.

ed2k
07-09-2014, 00:51
Dzięki za odpowiedzi i pomoc :)

Rafix84
07-09-2014, 13:14
Dorzucę swoje 3 grosze. Mam dokładnie tego Newella kupionego od tego właśnie sprzedawcy, oryginał leży i się oszczędza a ja jadę na zamienniku. Nie zauważyłem by jego pojemność była niższa niż oryginału i nie ma z nim żadnych problemów.

gniady
09-09-2014, 11:20
Dorzucę swoje 3 grosze. Mam dokładnie tego Newella kupionego od tego właśnie sprzedawcy, oryginał leży i się oszczędza a ja jadę na zamienniku. Nie zauważyłem by jego pojemność była niższa niż oryginału i nie ma z nim żadnych problemów.
Z ciekawości zapytam:
po co kupiłeś drugi akumulator skoro używasz jeden?
dlaczego używasz zamiennika skoro oryginał jest lepszy? Przecież jak poleży kilka lat to też straci na jakości...

pozdrawiam

Rafix84
09-09-2014, 17:14
oryginał to moja rezerwa i zapas, jeśli go zakładam gdy siądzie zamiennik to go używam aż do rozładowania. W ten sposób oba są używane ale zamiennik intensywniej:)