Zobacz pełną wersję : Zdjęcia na komputerze ciemniejsze niż na ekranie aparatu
Witam,
od pewnego czasu obserwuję w swoim D7000 dziwną przypadłość, gdy otwieram zdjęcia na komputerze okazuje się, że są dużo ciemniejsze od tych, które widzę na ekranie aparatu. Fotografuję w RAWach, a jasność wyświetlacza w aparacie ustawioną mam na środkową wartość 0. Nie wiecie co może być tego przyczyną?
RAWy otwieram w lightroomie, ale otwierane przez zwykły eksplorator w Windows 8 również są ciemniejsze.
1. Ustawienie jasności ekranu aparatu musi być odpowiednie do jasności otoczenia, a nie na zero.
2. Ustawienie jasności ekranu komputera musi .... j.w.
3. RAWy z Nikona w LR nigdy nie będą wyglądały tak samo jak w aparacie, czy sofcie Nikona.
4. Jasność określa się po histogramie a nie wrażeniu optycznym.
jacek dr
05-09-2014, 19:59
Sprawdź czy nie masz właczonej funkcji D-Lighting.
Łukasz28
12-09-2014, 10:08
Witam
A ja myślę że problem leży po stronie komputera zmień przestrzeń barwowĄ na taką jaką masz w aparacie.
Pozdro
Zrób parę zdjęć w jpegach, w przestrzeni sRGB, i wtedy porównaj. ;)
Witam
A ja myślę że problem leży po stronie komputera zmień przestrzeń barwowĄ na taką jaką masz w aparacie.
Pozdro
Yyy.... A jak to np. Zrobić ?? Bo 99% programów wyświetla co dostaje w przestrzeni podanej w pliku... Nie wspominając jak zrobić AdobeRGB na monitorze ledwo sRGB??
A może zmieniło się coś w ustawieniach sterownika karty graficznej, np współczynnik gamma dla wyświetlania zdjęć?
Łukasz28
12-09-2014, 16:01
Podaj swój system W komputerze na którym pracujesz.
Zainstaluj ViewNX i wtedy możesz otwierać NEF. Jeśli dalej są duże różnice, to:
1. Ustaw w aparacie JPG sRGB
2. Zanieś plik JPG, który na aparacie wygląda OK do dobrego labu i zamów odbitkę
3. Ustaw kamputer pod tą odbitkę
Łukasz28
17-09-2014, 10:40
Najpierw niech zobaczy co ma ustawione w aparacie i według tego ustawi na komputerze i powinno być wszystko dobrze
stachmuszel
17-09-2014, 11:56
Wg mnie takie różnice zawsze będą. Na małym wyświetlaczu LCD aparatu zawsze będzie to inaczej widoczne, niż na dużym ekranie LCD. I to właśnie z taka dendencją jak opisujesz, czyli na LCD aparatu ok, a na monitorze rozczarowanie, bo ciemniej. Na każdej mojej puszcze, a miałem ich wiele, zauważałem takie zjawisko. Tak jak napisał GonzoG, naucz się dobrze interpretować wskazania histogramu i problem zniknie.
karolznin
17-09-2014, 12:08
Ja mam monitor skalibrowany tak że wydruki z labu wychodzą zgodne z tym co widzę na ekranie.
Aby mieć podobne "jasności" na LCD moich D90, D300S i D5100 - mam na stałe ustawione jasność -2.
Fotografuję przeważnie w pomieszczeniach.
stachmuszel
17-09-2014, 13:58
Ustawienie jasności LCD -2 sprawdza się w pomieszczeniach. Natomiast w słonecznej aurze robi się kiepsko. Opacznie szukamy cienia, aby coś zobaczyć :-)
Witajcie,
Posiadam D5100, 35mm, 18-105mm, 75-300mm(starą, niemiecką lufę) i mam problem. Między tym ostatnim z wymienionych a pozostałymi jest spora różnica wieku, ale jedno i to samo dokucza mi po podpięciu każdego z nich do puszki - ekran pokazuje swoje, komputer pokazuje swoje. Wydawało mi się, że ten stary głupieje z nowszym sprzętem, ale nie...
Z każdym szkłem na ekranie mam piękne, soczyste zdjęcie, a na monitorze ( sprawdzałam na czterech różnych) kolory są mniej soczyste. Z czego to wynika? Mam coś poprzestawiane?
Ekran w lustrzance jest mały, cholernie jasny i przekontrastowiony, by zachować czytelność zdjęć wyświetlanych w b. jasnych warunkach - z tej przyczyny zdjęcia na monitorze wyglądają zawsze inaczej.
stachmuszel
17-09-2014, 15:43
Podobny temat obok:
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3433403#post3433403
stachmuszel, dzięki, jakoś mi to umknęło. Dopiero od dziś na forum jestem, także wybaczcie.