PDA

Zobacz pełną wersję : Lista lektur z łódzkiej filmówki

Śprotek
05-09-2014, 14:51
Czy ktoś ma i podzieliłby się ze Śprotkiem listą lektur ze wszystkich (albo z jak największej ilości) przedmiotów w łódzkiej filmówce na kierunku fotografia?
Jak już po wszystkim z żonką a nie mogę ciągle zasnąć, to bym sobie do poduchy coś poczytał. :)

Jacenty Z.
08-09-2014, 23:59
Chciałbym mieć Twoje problemy - jedni nie mogą spać po, inni nie mają po czym:mrgreen: (żyjemy w okrutnych dla mężczyzn czasach: feminizm, pigułki z hormonami, kolejne pigułki przeciw tym pigułkom i prasa kolorowa).

Gdzieś kiedyś czytałem, że na kierunkach filmowych do ścisłego kanonu lektur należy "Poetyka" Arystotelesa. Ech, kiedy ta nasza cywilizacja wreszcie otrząśnie się z oparów Grecji i Rzymu... Może spróbuj, pewnie łatwiej zaśniesz:-)

Franek_
09-09-2014, 11:26
Nie do filmówki, ale zalecana lista lektur z ZPAF (większość warto, choć są też zbędne gnioty):

01.Naomi Rosenblum – Historia fotografii światowej.
02.Michel Frizot - A new history of photography.
03.Boris von Brauchtisch - Mała historia fotografii.
04.Zbigniew Tomaszczuk - Łowcy obrazów. Szkice z historii fotografii.
05.Fotografia - realność medium /pod redakcją prof. Alicji Kępińskiej/
06.Susan Sontag - O fotografii.
07.Roland Barthes - Światło obrazu.Uwagi o fotografii.
08.Charlotte Cotton - Fotografia jako sztuka współczesna.
09.Ian Jeffrey - Jak czytać fotografię. Lekcje mistrzów fotografii.
10.Urszula Czartoryska - Przygody plastyczne fotografii.
11.Adam Mazur - Historie fotografii w Polsce 1939-2009.
12.Krzysztof Olechnicki - Antropologia obrazu.
13.Adam Sobota - Konceptualność fotografii.
14.Jan Kurowicki - Fotografia jako zjawisko estetyczne.
15.John Berger - O patrzeniu.

Oraz zalecana lista fotografów, których twórczość generalnie znać należy:

Ansel Adams, Eugene Atget, Richard Avedon, Diana Arbus, Berenice Abbott ,
Nabuyoshi Araki, Dieter Appelt, Herbert Beyer, Hilla i Bern Becher, Larry Burrows,
Christian Boltanski, Hans Bellmer, Werner Bischof, Karl Blossfeldt, Gerd Bonefert,
Margaret Bourke-White, Bill Brandt, Brassai /Gyula Halasz/, Rene Buri, Harry Callahan,
Cornell Capa, Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, Alvin Langdon Coburn,
Julia Margaret Cameron, Mark Cohen, David la Chapelle, Donald McCullin, Jan Dibbets,
Robert Doisneau, Frantisek Drtikol, Harold Edgerton, Alfred Eisenstadt, Peter Henry
Emerson, Ed van den Elsken, Hugo Erfurt, Walker Evans, Lee Friedlander, Andreas
Feiniger, Franco Fontana, Robert Frank, Philip Jones Griffiths, Arnold Genthe,
Ralf Gibson, Andreas Gursky, Gilbert i George, Nan Goldin, Ernst Haas, Philipe Halsman,
Eikoh Hosoe, Robert Heinecken, Hiro, Gottfried Helwein, David Oktavius Hill, Levis
Hine, David Hockney, Gottfried Jager, Yousuff Karsh, Barbara Kruger, Andre Kertesz,
Jurgen Klauke, Josef Koudelka, Akira Komoto, Wiliam Klein, Les Krims,
Dorothea Lange, Henri Jaques Lartigue, Annie Leibovitz, El Lisitzki, bracia Lumiere,
Michal Macku, Robert Mapplethorpe, Joel Meyerowitz, Yosumasa Morimura, Mariko Mori,
Ellen Mary Mark, Sarah Moon, Duane Michals, Sally Mann, Laszlo–Moholy Nagy, Eadweard
Maudbridge, Michael Floris Neususs, Arnold Newman, Nadar, Helmut Newton,
James Nachtway, Orlan, Gordon Parks, Irving Penn, Jaroslav Raizik, Man Ray,
Martin Paar, Albert Ranger-Patz, Marc Ribboud, Aleksaner Rodczenko, Peter Robinson,
Edward Ruscha, Terry Richardson, Cindy Sherman, Sebastiao Salgado, Erich Salomon,
August Sander, Kyoshi Savada, Hiroshi Sugimoto, Christian Schad, David Seymour,
Kishin Shinoyama, Aaron Siskind, Jean -Loup Sieff, Eugene Smith, Edward Steichen,
Alfred Stieglitz, Lucas Samaras, Miro Svolik, Josef Sudek, Jan Saudek, Ulrich Tillmann,
Oliviero Toscani, Jerry Uelsmann, Christian Vogt, Christine Webster, Weegee, Edward
Weston, Garry Winogrand, Erwin Wurm, Joel Peter Witkin

Miłej lektury.

Śprotek
09-09-2014, 11:47
@Franek_ wielkie ogromne dzięki nawet za tą, choć jest ze ZPAFu ;) Bardzo ciekawa szczególnie druga lista, niektórych fotografów w ogóle nie znałem. Trzeba będzie nadrobić braki. Z pierwszej trochę rzeczy mam, to będzie co czytać.

@Jacek Z. Celnie napisane ;) Dobrze rozumiem, o czym piszesz, na szczęście mnie się udało zdobyć ten niefeministyczny Złoty Graal :). Dziś o modelkę z czymś więcej niż plastikiem w oczach (w sensie kultury, inteligencji w twarzy) trudno a cóż dopiero mówić o żonie. Ludzie się powoli robią plastikowi.
Ale co do Arystotelesa się nie zgodzę, Poetyka jest całkiem ciekawa. Ale nie wtedy gdy się ją na studiach czyta, wtedy może nudzić.

Gdyby ktoś wiedział / znał jakiś spis lektur z przedmiotów na Fotografii na tej Łódzkiej Filmówce, byłoby miło

sufenta
09-09-2014, 12:51
pozwole sobie moj pozbawiony jakiejkolwiek tresci post umiescic aby moc liste fotografow pozniej znalezc. dziekuje, kolego franek

Franek_
09-09-2014, 13:07
Co do filmówki natomiast - jeśli zależy Ci na liście lektur, to jutro będę się widział ze znajomą, która fotografię na filmówce skończyła z wyróżnieniem. Mogę popytać.

Śprotek
09-09-2014, 13:53
@Franek_ Ja byłbym bardzo, ale to bardzo za to zobowiązany osobiście. :)

pit.
09-09-2014, 13:57
@Franek - popytaj jak możesz, również chętnie coś poczytam. Bardzo chętnie !

@Śprotek - fajny temat podjąłeś. Też mnie to mocno frapowało.

Śprotek
18-09-2014, 13:55
@pit. :) Kasy nie mam na studia zaoczne tam, na dzienne chyba zbyt późno ;)

A, że studeo, studere znaczy między innymi uczę się, staram się, to pomyślałem, że możnaby sobie tak książkowo "postudiować". Wiadomo, że nie ma spotkania z wykładowcami, ale lista lektur to już naprawdę sporo, jeśli się je przeczyta, przyswoi, przemyśli.

@Franek, czy można spytać, czy coś w temacie się dowiedziałeś? ;) Jak znajoma? Zdradziła indeks ksiąg nakazanych? :)

Franek_
18-09-2014, 20:47
Widziałem się z nią wczoraj. Zapomniałem na śmierć. Ale pożyczyłem od niej "Śladami Susan Sontag" w charakterze suplementu do "O fotografii" tejże. Będziemy się widzieć jakoś za tydzień, postaram się pamiętać=)

Śprotek
18-09-2014, 21:45
@Franek_, byłoby super gdyby się udało nie zapomnieć ;)

"O fotografii" całkiem ciekawa, czytałem chyba ze dwa razy. Nie ze wszystkim się zgadzam z panią Sontag, ale warto było poznać jej zdanie na parę rzeczy.
Ciekaw jestem tej książki o której piszesz, ciekawe, czy odkrywa coś intrygującego o pani Susan... ;)

Franek_
18-09-2014, 23:22
Dopiero ją zaczynam. To taki suplement, analiza tego, co napisała w 'O fotografii'.

Floyd Rose
19-09-2014, 21:18
01. Wolfgang Kemp - Historia fotografii. Od Daguerre’a do Gursky’ego
02. Scott Walden - Fotografia i filozofia. Szkice o pędzlu natury
02. François Soulages - Estetyka fotografii. Strata i zysk
03. Bernd Stiegler - Obrazy fotografii. Album metafor fotograficznych
04. Andre Rouille - Fotografia. Między dokumentem a sztuką współczesną
05. Georges Didi-Huberman - Obrazy mimo wszystko
06. Marcin Krzanicki - Fotografia i propaganda. Polski fotoreportaż prasowy w dwudziestoleciu międzywojennym
07. Wojciech Nowicki - Dno oka. Eseje o fotografii
08. Vilem Flusser - Ku filozofii fotografii
09. Edwards Steve - Fotografia. bardzo krótkie wprowadzenie
10. TASCHEN - Fotografia XX wieku
11. TASCHEN - Historia fotografii od 1839 roku do dziś
12. Hans Michael Koetzle - Słynne zdjęcia i ich historie część 1,2
13. TMC - 100 IDEI KTÓRE, ZMIENIŁY FOTOGRAFIĘ
14. Alfred Stieglitz - CAMERA WORK. WSZYSTKIE FOTOGRAFIE 1903-1917
15. Mazur Adam - Decydujący moment Nowe zjawiska w fotografii polskiej po 2000 roku
16. Giza Hanna Maria - Artyści mówią wywiady z mistrzami fotografii
17. Ignacy Płażewski - Dzieje polskiej fotografii 1839-1939
18. MARIANNA MICHAŁOWSKA - FOTO-TEKSTY ZWIĄZKI FOTOGRAFII Z NARRACJĄ
19. Arkady - Historia fotografii
20. National Geographic/Hoy Anne - Wielka księga fotografii
21. Rafał Drozdowski /Marek Krajewski - ZA FOTOGRAFIĘ! W STRONĘ RADYKALNEGO PROGRAMU SOCJOLOGII WIZUALNEJ
22. Lech Lechowicz - HISTORIA FOTOGRAFII CZĘŚĆ 1 1839 - 1939
23. Potocka Maria Anna - Fotografia
24. Treppa Zbiegniew - Myślenie obrazem w fotografii
25. Krystyna Łuczywek - Fotografia zbliża tom 1,2
26. John G. Morris - Zdobyć zdjęcie. Moja historia fotografii prasowej
27. Patricia Bosworth - DIANE ARBUS
28. Łukasz Modelski – Fotobiografia PRL
29. John Berger - Sposoby widzenia
30. Allan Sekula - Społeczne użycia fotografii
31. Krzysztof Pijarski - Ponowoczesne losy obrazów - Miejsce obrazów. O Fotografiach muzealnych Thomasa Strutha. Fotografia między archiwum a opowieścią. Materializm Allana Sekuli
32. Marianna Michałowska - OBRAZ UTAJONY

svistakk
29-10-2014, 11:41
Floyd Rose - tak z ciekawości - to jest oficjalna lista z Filmówki Łódzkiej?