Zobacz pełną wersję : Pocztówka za 10 groszy
Wielu amatorów fotografii ogranicza się do gromadzenia zbiorów na dysku itp. Inni przenoszą część zbiorów na papier różnymi metodami. Jedni za niemałe pieniądze drukują własnoręcznie, inni korzystają z labu. Jedni i drudzy narzekają albo na koszty drukowania albo na jakość z labu. Te rozterki mnie też dotyczyły. Po robieniu różnych akcesoriów przyszła kolej i to rozwiązać. Jak postanowiłem tak zrobiłem. Mam pocztówki po 10 groszy za sztukę i takie jakie sobie życzę.
Dla ciekawych pod podanym linkiem jest fotka z pliku i fotka wydrukowana następnie zeskanowana z własnego wydruku. Ta druga bezpośrednio z domowego skanera bez obróbki. Obie można powiększać.
Link do obejrzenia: https://picasaweb.google.com/113816662882931113026/PocztowkaZa10Groszy?authkey=Gv1sRgCJyNv8a_t-Si6QE
A teraz TWA i jastrzębie mogą sobie mnie dowolnie podziobać
RobertMiernik
05-09-2014, 13:24
pod podanym linkiem jest fotka z pliku i fotka wydrukowana
"Niestety, nie znaleziono strony."
[...] Mam pocztówki po 10 groszy za sztukę i takie jakie sobie życzę.
[..]
OK. Tylko co ja mam mieć z tego? Bo jakoś nie łapię idei ;) Jak masz patent na wydruk za 10 gr to napisz jaśniej.
Chyba właśnie kolega gdzieś drukuje tanie pocztówki, ale gdzie pytanie tylko.
Chodzi o to że można sobie tanim sposobem drukować zdjęcia nie gorsze niż z fotolabu za śmiesznie niską cenę. Dla zainteresowanych na Picasie z prawej strony jest opis co do tego używam. Zademonstrowany skan jest niestety dość daleki od wydrukowanego zdjęcia. Ale jest pewnym dowodem że można. A opis był by dość obszerny, nie wiem czy był by komuś przydatny. A stanowił by dla niektórych pożywkę w rodzaju kompaktem bym......(a to już tu przerabiałem)
Podstawą dla mnie było pytanie czy to co widzę na ekranie to jest to co wysyłane jest do drukarki. Kupiłem Spydera4Pro pomimo że uczeni na forum mają na jego temat niepozytywne opinie. I to był początek. A zamiast kalibracji drukarki można sobie korygować kolorystykę w stosunku do użytych materiałów w menu funkcji drukowania. Dobry papier można kupić w zafoliowaniu 7 gr/szt a tusze w buteleczkach. Po przeliczeniu wychodzi za tusze 3gr/na pocztówkę. Na głowicę drukującą producent podaje 5000 pocztówek. A drukarka z głowicą i kompletem pojemników z tuszem to cena ok. 200zł. Pojemniki są przezroczyste i pomimo że chip wykazuje zero tuszu. Po wykonaniu otworu z koreczkiem do napełniania można je nadal używać. Można też zakupić gotowe pojemniki do napełniania po kilka zł/szt.
RobertMiernik
05-09-2014, 21:08
Panie, link już działa ale zielono-niebiesko-sprany ten wydruk masakrycznie jest....
Chyba złapałem idee - dla potomnych, wytłumaczenie - vifoto kupił drukarkę i przerobił pojemniki na tusz, tak żeby umożliwiać sobie dolewanie tuszu - co spowodowało, że wydruk jest tani...
zbyszekD7000
05-09-2014, 21:55
a jednak dało się opisać co i jak w jednym zdaniu ;-)
Ba, to co Robert napisał można nawet zrozumieć, bo oryginalna wypowiedź autora wątku wygląda jak przetłumaczona internetowym translatorem ze starocerkiewnosłowiańskiego.
A stanowił by dla niektórych pożywkę w rodzaju kompaktem bym
Gdzie jest Ekonet? Bo mam tu pożywkę. Może coś na niej wyrośnie.
To taki dział gdzie można pisać różne nawet śmieszne teksty. A o dziobaniu to się nie pomyliłem.
Tam jest oryginał i skan z wydruku. Niestety oryginalnego wydruku nie jestem w stanie na forum zaprezentować. Skan nie pochodzi z urządzenia kupionego na raty. A Miernikowi mogę wysłać oryginalny wydruk i może sobie porównać z plikiem cyfrowym.
RobertMiernik
06-09-2014, 10:20
Po nazwisku to to pysku, jak to się kiedyś mówiło...
Pewnie, że można publikować śmieszne teksty. Próbowałeś napisać coś tak, by ktoś cię zrozumiał?
marszull
06-09-2014, 22:23
bardzo to wszystko ciekawe
Gdzie jest Ekonet? Bo mam tu pożywkę. Może coś na niej wyrośnie.
Słabo mi się pisze, bo trzymam się biurka, oburącz. ;)
Będę tu tylko jako czytający. Już nic głupiego nie napiszę. To było dla takich jak ja amatorów chcących taniej drukować.
RobertMiernik
09-09-2014, 11:35
Vifoto tak jak na PW rozmawialiśmy: nie o to chodzi. Po prostu staraj się precyzyjniej myśli formułować bo ekstremalnie ciężko Cię zrozumieć...