Zobacz pełną wersję : Kalibracja nikon D300s
Witam. Moje body nie ostrzy w punktach na prawo od punktu centralnego. Gdzie oddać body do kalibracji. Najlepiej rejon górnego śląska.
Pozdrawiam
nikoniarz
05-09-2014, 09:50
W ogole nie ostrzy? Czy nie trafia? Jaki przebieg?
Kalibrację robi jedynie serwis Nikona.
W Twoim przypadku może wystarczyć czyszczenie czujnika AF, skoro nie ostrzy tylko na części punktów.
Nie trafia, zawsze jest mydełko przebieg około 38k dokładniej mogę powiedzieć gdy wrócę do domu. Obiektyw nie ma znaczenia
Próbowałeś podniesienie lustra i przedmuchanie czujnika ostrości ???
Witam, tak próbowałem lecz to nie pomogło :(
nikoniarz
13-09-2014, 22:03
Pozostaje serwis. Kwestia ceny i opłacalności tej usługi...
w ubiegłym tygodniu dzwoniłem do serwisu na Łopuszańskiej a podczas rozmowy poinformowano mnie iż koszt kalibracji to 150 zł
nikoniarz
13-09-2014, 22:11
w ubiegłym tygodniu dzwoniłem do serwisu na Łopuszańskiej a podczas rozmowy poinformowano mnie iż koszt kalibracji to 150 zł
Czy w ramach kalibracji czyszczą czujniki AF? Jeśli tak, to wg mnie warto skorzystać.
niestety o to nie zapytałem, opisałem istotę problemu jak w wątku i zapytałem ile kosztuje kalibracja body.
nikoniarz
13-09-2014, 22:21
W sumie to chyba nieistotne czy wyczyszczą czy nie- mają zrobić tak, by AF działał poprawnie. Tak mi się wydaje...