Zobacz pełną wersję : Oglądanie zdjęć photoshopem
Dziwna sprawa, może jakiś dobry człowiek mi to wyjaśni. Otóż obrabiam zdjęcie photoshopem, wygląda zdjęcia jak ta lala, kolorki przepiękne, kontrasty i ostrość mucha nie siada, więc robię go save as jpg, potem oglądam go innym programem albo przeglądarką, i do licha zupełnie inne zdjęcie. Kolory poszarzałe, kontrasty rozmyte.
Wyświetlam sobie te potem ten jeden plik jpg za pomocą dwóch programów: jeden za pomocą photoshopa, drugie przeglądarką. I dwa inne zdjęcia! A przecież jeden i ten sam plik. Wersja photoshopa nasycona i ładnie skontrastowana, a wersja przeglądarki do d....
Czy coś jest źle ustawione? Przecież przez to nie ma jak obrabiać porządnie zdjęcia bo to co widzimy w photoshopie to tylko oszukaństwo, bo tak naprawdę to wyjdzie zupełnie inaczej. Czy jakoś można temu zaradzić aby obydwa tak samo wyglądały?
Wez czlowieku poczytaj o zarzadzaniu kolorem, profilach barwnych, itd.
Temat walkowany regularnie chyba co tydzien, a Ty teraz zadajesz takie pytanie?
Ze masz cos nakickane w swoim szanownym kompiku, to pewne. Bo u mnie zadnych roznic nie ma. Zdjecie wyglada tak sobie w Shopie jak i Bridge'u, C1, ACDSee czy IE. I zeby bylo smieszniej -- tak samo po odebraniu odbitki z labu. Zamiast tworzyc teorie o oszukanczych zabiegach Photoshopa, wypadaloby sie najpierw doszkolic, bo samo posiadanie programu i komputera to niestety nie wszystko.
(..)
Wyświetlam sobie te potem ten jeden plik jpg za pomocą dwóch programów: jeden za pomocą photoshopa, drugie przeglądarką. I dwa inne zdjęcia! (..)
Czy jakoś można temu zaradzić aby obydwa tak samo wyglądały?
Zainteresować się profilami kolorów.
I zeby bylo smieszniej -- tak samo po odebraniu odbitki z labu. .
Gratuluje koledze lab'u ... u mnie bylo ladnie a w labie za bardzo nasycili kolorki. Nie wiem po co sie czepjaja i ruszaja - z tylu masz na kazdym zdjeciu kod (litery i cyfry) i tam widac, znajac oczywiscie jak dziala ten kod, ktore zdjecie bylo retuszowane przez lab a ktore nie nie wiem czemu bo nie kazalem ruszac zadnych wynikiem czemu zolte kwiatki wyszly jak zolta plama tak nasycone ... :(
Gratuluje koledze lab'u ... u mnie bylo ladnie a w labie za bardzo nasycili kolorki. Nie wiem po co sie czepjaja i ruszaja - z tylu masz na kazdym zdjeciu kod (litery i cyfry) i tam widac, znajac oczywiscie jak dziala ten kod, ktore zdjecie bylo retuszowane przez lab a ktore nie nie wiem czemu bo nie kazalem ruszac zadnych wynikiem czemu zolte kwiatki wyszly jak zolta plama tak nasycone ... :(
Ja zawsze mowie; "Bez korekty"...
Gawronnek
30-04-2007, 10:45
swiatlo prawdopodobne zapisujesz zdjęcia w innym profilu niż sRGB np. w Adobe, niestety przeglądarki raczej źle interpretują profile, przed zapisem wykonaj Convert to Profile i wybierz sRGB IEC61966-2.1
Zamiast tworzyc teorie o oszukanczych zabiegach Photoshopa, wypadaloby sie najpierw doszkolic, bo samo posiadanie programu i komputera to niestety nie wszystko.
Dzięki Stig, właśnie liczyłem na twoją wysoką kulturę i się nie zawiodłem... :)
Dzięki Stig, właśnie liczyłem na twoją wysoką kulturę i się nie zawiodłem... :)
Hmmm... Czyzby zacytowane stwierdzenie mijalo sie z prawda?! Jakich konkretnie slow sie czepiasz? Ze nie za duzo wiesz na temat obrobki, kalibracji i konfiguracji komputera sluzacego takim celom? Czy, ze posiadanie komputera i programu to nie wszystko? :)
Juz nie raz nam udowodniles jak bardzo nie wiesz o czym w ogole piszesz, wysysajac z palca najrozniejsze dyrdymaly, ale ponizsze stwierdzenie rozlozylo mnie na lopatki:
"to co widzimy w photoshopie to tylko oszukaństwo"
Az sie boje co nam wyprodukujesz, jak w z tych swoich obrobionych w Photoshopie zdjec, w koncu kiedys zrobisz odbitki... :D:D:D
Hmmm... Czyzby zacytowane stwierdzenie mijalo sie z prawda?! Jakich konkretnie slow sie czepiasz? Ze nie za duzo wiesz na temat obrobki, kalibracji i konfiguracji komputera sluzacego takim celom? Czy, ze posiadanie komputera i programu to nie wszystko? :)
Juz nie raz nam udowodniles jak bardzo nie wiesz o czym w ogole piszesz, wysysajac z palca najrozniejsze dyrdymaly, ale ponizsze stwierdzenie rozlozylo mnie na lopatki:
"to co widzimy w photoshopie to tylko oszukaństwo"
Az sie boje co nam wyprodukujesz, jak w z tych swoich obrobionych w Photoshopie zdjec, w koncu kiedys zrobisz odbitki... :D:D:D
Po pierwsze to każdy w miarę inteligentny człowiek łatwo zrozumie że słowo "oszukaństwo" było raczej żartobliwym sarkazmem nakierowanym na mnie samego, a nie na twórców photoshopa. Szkoda że ty tego nie zrozumiałeś.
Uwaga druga: między nami jest taka nić sympatii, zresztą od początku jak tylko wszedłem na to forum bodajże rok temu, że ja tobie już dawno dałem ignora, więc teraz ciebie proszę abyś zrobił to samo do mnie. My już na tym forum, jak i pewnie nigdzie indziej, się nie dogadamy. Ja sporo tutaj pisuję, podobnie jak i ty, więc musimy się nauczyć obchodzić siebie nawzajem z daleka. Ja nauczę się dobrej fotografii bez ciebie, twoja ekspertyza nie jest mi potrzebna, więc nie wchodź mi w drogę. Jak widzisz gdzieś post napisany moją ręką, obchodź go z daleka. Tak samo jak ja robię z twoimi...
bukowy dziad
30-04-2007, 17:19
panowie spokojnie:) widze, ze wiosna nie sluzy forumowym kontaktom towarzyskim;)
Po pierwsze to każdy w miarę inteligentny człowiek łatwo zrozumie że słowo "oszukaństwo" było raczej żartobliwym sarkazmem nakierowanym na mnie samego, a nie na twórców photoshopa. Szkoda że ty tego nie zrozumiałeś. Hmmm... Szkoda, ze takiego toku rozumowania nie stosujesz do innych... Przypomnij sobie twoje czepienie sie o moje okreslenie "widoczek" w niedawnym watku...
Ja nauczę się dobrej fotografii bez ciebie, twoja ekspertyza nie jest mi potrzebna, więc nie wchodź mi w drogę :D Ja spelnie twoja prosbe, kiedy ty spelnisz moja; opusc to forum i przestan ludziom mieszac w glowach swoimi fenomenalnymi historyjkami o ****...niu sie fotografow komercyjnych, fenomenalnych definicjach kreatywnej fotografii, czy odnajdywaniu "duszy" w sknoconych zdjeciach. :D
:D Ja spelnie twoja prosbe, kiedy ty spelnisz moja; opusc to forum i przestan ludziom mieszac w glowach swoimi fenomenalnymi historyjkami o ****...niu sie fotografow komercyjnych, fenomenalnych definicjach kreatywnej fotografii, czy odnajdywaniu "duszy" w sknoconych zdjeciach. :D
Jest wciąż dużo wartościowych ludzi na tym forum, a stig jest na razie tylko jeden, więc dla kontaktów z tymi wspaniałymi i kreatywnymi ludźmi będę na tym forum obecny. Jeżeli jednak stigi nagle staną się na tym forum większością, to z pewnością rozważę tą opcję.
Jest wciąż dużo wartościowych ludzi na tym forumNooo... I chyba wszyscy oni juz maja wyrobione zdanie na twoj temat. :) Tak wiec zycze dalszego rozwoju na pozycji forumowego trolla i producenta swoich kosmicznych teorii na temat fotografii i obrobki :)
Jest wciąż dużo wartościowych ludzi na tym forum.
Nooo... I chyba wszyscy oni juz maja wyrobione zdanie na twoj temat. :)
Ja jeszcze nie mam wyrobionego zdania o koledze Swiatlo - czy to znaczy ze nie jstem wartosciowym czlowiekiem ??
Ja jeszcze nie mam wyrobionego zdania o koledze Swiatlo - czy to znaczy ze nie jstem wartosciowym czlowiekiem ?? Po to wlasnie uzylem "chyba", zeby nie zrobic Ci przykrosci. ;)
Po to wlasnie uzylem "chyba", zeby nie zrobic Ci przykrosci. ;)
Ja i tak nie zapamietowywuje nick'ow bo jestem na innych forach i wszysko mi sie miesza i trudno mi pozniej sie polapac co ktos mi mowil o moich zdjeciach, gdzie i kiedy itp. Musze z kims duzo rozmawiac aby sobie pozniej przypomniec ze go znam. Jak nie to nie bede pamietal.
Po niepotrzebnym off-topiku wrócę do oryginalnego problemu. Otóż jego podstawą jest następujące zdjęcie:
http://img264.imageshack.us/img264/2332/tulips1ew5.jpg
Kiedy oglądam to zdjęcie na moim komputerze w pracy, to nie ma różnicy czy go oglądam photoshopem czy przeglądarką, wygląda ono tak samo. Jeżeli jednak oglądam to zdjęcie na moim domowym laptopie, to w photoshopie wychodzi ono pięknie nasycone i skontrastowane, natomiast przeglądarka go wypłukuje z kolorów i kontrastów.
Nie jest to kalibracja monitora, bo przecież photoshop na tym monitorze pokazuje go ładnie.
Sam nie wiem co to jest. Kiedy robię 'Save As' jako jpg, to dołączam do niego profil 'ICC Adobe 1998'. To jest zresztą mój roboczy profil pracy photoshopem. Czy coś jest źle?
No i widzisz. Zamiast uważnie czytać, co stig ma do powiedzenia, to Ty się obrażasz. Chyba jednak nie warto.
Niestety nie moge ci pomoc bo ja sie wogle nie znam na rzeczach technicznych i nawet nie potrafie wywolac zwyklego NEF'a z aparatu ... nie mowiac juz o jakichkolwiek rzeczach zwiazanych z profilami kolorow itp ...
Gawronnek napisał:
"swiatlo prawdopodobne zapisujesz zdjęcia w innym profilu niż sRGB np. w Adobe, niestety przeglądarki raczej źle interpretują profile, przed zapisem wykonaj Convert to Profile i wybierz sRGB IEC61966-2.1
swiatlo napisał:
Sam nie wiem co to jest. Kiedy robię 'Save As' jako jpg, to dołączam do niego profil 'ICC Adobe 1998'. To jest zresztą mój roboczy profil pracy photoshopem. Czy coś jest źle?
To chyba tłumaczy problem :)...
Gawronnek
30-04-2007, 19:44
w ferworze walki słownej umknęła moja skromna (wierszowo) wypowiedź ;)
Rzeczywiście walka była niepotrzebna. Dzięki za sugestię, wypróbuję ją dziś wieczorem... :)
(..)
Ja sporo tutaj pisuję, podobnie jak i ty, więc musimy się nauczyć obchodzić siebie nawzajem z daleka.
Bez sensu. Zupełnie bez sensu.
Gawronnek
30-04-2007, 20:24
dajcie już spokój nie dosyć tych ciągłych kłótni i sporów na "górze", siedzę na tym forum już 2 lata, tez mam nie raz problem ze znalezieniem właściwej odpowiedzi przy pomocy wyszukiwarki, czasami chyba lepiej napisać 1-2 zdania konkretnej odpowiedzi po raz kolejny niż toczyć wielozdaniową dyskusje bez sensu :) więcej życzliwości, a życie będzie sympatyczniejsze
Tak, to było dokładnie to. Przedtem zapamiętywałem pliki na jpg z profilem Adobe RGB 1998, i jak je teraz przeprofilowałem na Adobe sRGB, to wyszło dobrze. Dzięki :)