PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d3100 + obiektyw 18-55

sen-syka
03-09-2014, 15:46
Witam,

Posiadam aparat wymieniony w tytule postu i mam ogromną prośbę o pomoc przy ustawieniu aparatu do robienia zdjęć wewnątrz chodzi o zdjęcia nieruchomości. Mam dodatkowo statyw. Wiem, że obiektyw jest średni. Planuje kupić sigme 10-20.

GonzoG
03-09-2014, 17:54
Zawsze ustawia się odpowiednio do warunków i tego co chce się osiągnąć na zdjęciu. Nie ma uniwersalnego przepisu.

Grochu7
06-09-2014, 18:51
Dobra, podam przepis "na chama" - nie oczekuj waść wspaniałych zdjęć, ale powinny nie razić w oczy.

1. ISO Auto (z ograniczeniem do 1600), aparat w trybie A
2. Przysłona -> raczej w pełni otwarta, jeśli potrzebujesz ostrości na wszystkich planach - przymknij o stopień czy 2.
3. A zdjęcia staraj się robić w znośnym świetle.

Jeśli masz statyw (co szczerze polecam) - zmień ISO na 100, przysłona 5,6-8.

Tak, forumowi filozofowie - to przepis na poprawne zdjęcia (ciut pewniejszy niż zielony prostokącik). Nie rozdają za jego używanie milionów nagród, ale do ogłoszeń powinnien się nadawać.

GonzoG
06-09-2014, 19:09
1. ISO Auto (z ograniczeniem do 1600), aparat w trybie A
2. Przysłona -> raczej w pełni otwarta, jeśli potrzebujesz ostrości na wszystkich planach - przymknij o stopień czy 2.
3. A zdjęcia staraj się robić w znośnym świetle.

Jeśli masz statyw (co szczerze polecam) - zmień ISO na 100, przysłona 5,6-8.

Tak, forumowi filozofowie - to przepis na poprawne zdjęcia (ciut pewniejszy niż zielony prostokącik).

Ten przepis równie dobrze może być przepisem na totalną klapę.

Co Ci da 18mm i f/3.5 czy np. potrzebujesz mieć ostre od 30cm do 20m ?
Co Ci da ISO 1600, jeśli uzyskasz przy tym czasy rzędu 1s ??

Wystarczy wiedzieć absolutne minimum z fotografii.
tu wystarczy to:
1. Parametry ekspozycji dobiera się do zastanych warunków.
2. Im mniejszy otwór przesłony, tym większa głębia, ale mocne przymykanie przesłony powoduje spadek ostrości zdjęć.

gniady
09-09-2014, 12:36
najprościej:
aparat na statyw
tryb krajobraz

w większości przypadków da zadowalający efekt

pozdrawiam