PDA

Zobacz pełną wersję : psuj w serwisie i dwa D700

robin102
03-09-2014, 08:38
W tym samym czasie na wiosnę wysłałem z kumplem swoje korpusy do przeglądu. Dwa aparaty były w tym samym tygodniu na warsztacie. Czyszczenie gruntowne i narzekania moje i kumpla na niską celność AF w ciemniejszych warunkach zaskutkowały że jakiś mistrz zabrał się za regulacje sub lustra w jednym i drugim aparacie. Oba korpusy wróciły do nas z totalnie przestawionym punktem ogniskowania. Byczy FF miały. W obu aparatach brakowało zakresu mikroregulacji. Powtórna odsyłka do serwisu. Uffff ;) ustawili jak było ale AF gubił się strasznie i znów powtórna wysyłka i znów niby regulacje sub luster. Efektem czego aparaty ostrzą w punkt tylko przy szkłach o dłuższej ogniskowej od 50mm w górę czym wyżej tym celniej :) Niestety na szerokich kątach dramat totalny. Praktycznie brak celności. 1 na 10 zdjeć z trafioną ostrością albo i gorzej nawet.
Co z tym zrobić. Gdzie to teraz wysłać po sezonie . Do UK do Berlina ? Może ktoś miał podobnie ?

docxxx
03-09-2014, 10:29
Nie wiem co z tym zrobić, ale kiedyś wysłałem D300 do serwisu, aby naprawili popychacz przysłony. Zrobili to za 1200 zł, ale przy okazji spierd..., jak ty to nazwałeś, "punkt ogniskowania". Kierownik serwisu rozbroił mnie, bo na pytanie czy po naprawie sprawdzacie sprzęt, odpowiedział nie.

deep
03-09-2014, 11:17
robin102, chłop z takim doświadczeniem a nie nauczył się, że do serwisu nie oddaje się sprawnego sprzętu? :D
Trzeba było może samemu wyczyścić lustro i sublustro oraz przedmuchać czujniki AF, może by wystarczyło. Ja sobie powiedziałem, że nie oddam im mojej puchy nawet na przedmuchanie NPS-owe, o gumy też prosiłem aby przysłali, bo wole je sam wymienić.

robin102
03-09-2014, 12:21
Nareszcie i u mnie gumy odlazły więc wysłałem na zmianę ogumienia i pomyślałem że przy okazji gruntownego czyszczenia niech sprawdza AF z nadzieją że tą stałkę referencyjną 50mm f14 używaną w serwisie na 2.8 :) bo tak procedura :D zmienili na nowszy referencyjny ;) obiektyw. No i teraz jednym korpusem pracuje tylko długimi szkłami a drugim szerokim. Kuffffa ich mać !

deep
03-09-2014, 12:44
Nie zmienią szkła ref. bo i serwisówki musieliby zmienić. W nich jak byk stoi że ma być to AF50/1.4D i koniec kropka.

siwyozzman
03-09-2014, 13:30
Z serwisem to totalna loteria... mojego D7000 wyregulowali dobrze do światła dziennego, po mojej reklamacji ustawili tak że działał poprawnie w żarowym - do dziennego trzeba było korygować... Wymieniłem na prawie nieśmigane D700. Mały test - z każdym szkłem ostrość AF fazowym porównywalna z ostrzeniem na matrycy - perfekt. Już nic nie sprawdzam o robię zdjęcia i wiem że jak coś poszło nie tak to moja nieudolność... Wyślij za granicę ale tam też nie ma pewności że zrobią dobrze - Deep ma rację - robin102 - jak mogłeś wysłać sprawny sprzęt do serwisu? Zamroczony byłeś po weselu w sobotę i niedzielę? :) Od serwisu z daleka chyba że nie ma wyjścia...

robin102
03-09-2014, 13:36
"Deep ma rację - robin102 - jak mogłeś wysłać sprawny sprzęt do serwisu? Zamroczony byłeś po weselu w sobotę i niedzielę? :smile: Od serwisu z daleka chyba że nie ma wyjścia..."
Na wiosnę praktycznie nie ma zleceń przed sezonem wiec na trzeźwo ale chyba z nudy czy innej chciwości zgłupiałem i wysłałem partaczom. Kumpel też wysłał w tym samym czasie z tych samych chyba powodów :D i dokładnie identycznie ****..li nam aparaty. Myślę że jak mają nawał roboty to działa to na zasadzie Eeee ty młody wyreguluj w tych 100 sztukach D700 AF po doświadczony pan technik nie ma czasu bo naprawia colpixy :)

siwyozzman
03-09-2014, 13:51
"Deep ma rację - robin102 - jak mogłeś wysłać sprawny sprzęt do serwisu? Zamroczony byłeś po weselu w sobotę i niedzielę? :smile: Od serwisu z daleka chyba że nie ma wyjścia..."
Na wiosnę praktycznie nie ma zleceń przed sezonem wiec na trzeźwo ale chyba z nudy czy innej chciwości zgłupiałem i wysłałem partaczom. Kumpel też wysłał w tym samym czasie z tych samych chyba powodów :D i dokładnie identycznie ****..li nam aparaty. Myślę że jak mają nawał roboty to działa to na zasadzie Eeee ty młody wyreguluj w tych 100 sztukach D700 AF po doświadczony pan technik nie ma czasu bo naprawia colpixy :)
Skoro na trzeźwo to tym gorzej... :) Poważnie pisząc - coś w tym jest - im sprzęt słynący bardziej z niezawodności tym mniejsza szansa żeby ktoś w serwisie zrobił coś dobrze...Oni pewnie tez maja swoje doświadczenia że część sprzętu przyjeżdża na regulację której wcale nie wymaga...bo albo użytkownik nie potrafi się nim posługiwać albo wymaga zbyt wiele... jak przyjeżdża D300 albo D700 do regulacji to się robi 50 zdjęć żeby licznik ruszyć i odsyła - efekt placebo czyni cuda - jak się uprzesz to i wyślesz ponownie to odpiszą że pomimo wielu testów wszystko jest ok. Przykre to ale to też przerabiałem ale nie chcę o tym pisać... Moje D700 działa świetnie i mam nadzieję że tak będzie zawsze....

deep
03-09-2014, 14:10
jakiś mistrz zabrał się za regulacje sub lustra w jednym i drugim aparacie.

A tak zapytam z ciekawości, skąd wiesz, że ruszali śruby od luster? Regulację można zrobić programowo oprogramowaniem serwisowym, to raz lub śrubami regulacyjnymi po zdjęciu dolnej pokrywy aparatu. Tak więc mamy trzy metody, które są dokładnie opisane w serwisówce, co i kiedy ruszamy. Oczywiście co oni tam robią to ja nie wiem, ale lustra to raczej nie ruszają, bo do ustawienia prawidłowego położenia jest specjalna karta i tyle. AF ruszają programowo bo jest najłatwiej i wystarczająco. Dokładność zmian jest 4 razy większa niż korekta dostępna w body dla użytkownika (to sprawdziłem osobiście). Przy czym nie zawsze się to sprawdza liniowo, tzn właśnie zauważyłem dziwne zachowania po zmianie programowej zależnie od ogniskowej. Ruszając lustro nie ma tego problemu, tak więc tym bardziej dla mnie to wygląda na zmiany tylko programowe.

mini21
03-09-2014, 14:19
No dobra, miałem oddać aparat do corocznego czyszczenia (NPS), ale zaczynam się bać...
Może bezpieczniej będzie go wsadzić do zmywarki :D

siwyozzman
03-09-2014, 14:46
No dobra, miałem oddać aparat do corocznego czyszczenia (NPS), ale zaczynam się bać...
Może bezpieczniej będzie go wsadzić do zmywarki :D
Czyszczenie to można chyba zaryzykować - z adnotacją żeby niczego nie regulowali bez Twojej zgody :) D7000 wyczyścili mi z plam oleju perfekt także jak chcą to potrafią... Generalnie praca w takim serwisie wymaga sporej wiedzy i predyspozycji manualnych...w Polsce jak to w Polsce często przyjmuje się ludzi po znajomości bez odpowiednich kompetencji...

Andrzej1974
03-09-2014, 14:51
Zmywarka mu pomoże pod warunkiem, że zrobisz mu przynajmniej dwa płukania. ;-)

robin102
03-09-2014, 14:52
"A tak zapytam z ciekawości, skąd wiesz, że ruszali śruby od luster? Regulację można zrobić programowo oprogramowaniem serwisowym, to raz lub śrubami regulacyjnymi po zdjęciu dolnej pokrywy aparatu"
Na fakturze dla mnie i dla kumpla napisali to samo : regulacja sub lustra - pobrali za to całkiem konkretne kilkaset złotych polskich

KaarooL
03-09-2014, 15:59
Dlaczego kumaci ludzie z uporem maniaka korzystają z usług rodzimego, żółtego serwisu, tego nie wiem...

deep
03-09-2014, 16:06
Na fakturze dla mnie i dla kumpla napisali to samo : regulacja sub lustra - pobrali za to całkiem konkretne kilkaset złotych polskich

No to jestem ciekaw, jakie były powody, że ruszali reg. lustra :D
No chyba że wcześniej sprawdzili, że jednak jest złe ich położenie :D:D
Regulację lustra to można sobie samemu zrobić za free i dokładnie, wystarczy imbus o ile dobrze pamiętam 1.5 i trochę cierpliwości.

robin102
03-09-2014, 16:54
Miał tak ktoś z Was że na szerokich szkłach 24 i 35 nie łapał praktycznie ostrości ?

nagly
03-09-2014, 17:05
No nie wyglada to ciekawie.. Jesli chodzi o UK to z czystym sumieniem moge polecic fixationuk.
Kalibrowali mi D90 i 35 1.8 a kumpel wysylal do nich D600 bo w PL tylko czyscili a w UK wymieniali migawke.

Authorised Nikon Repair Centres
Fixation - Unit C
250 Kennington Lane
London
SE11 5RD.

Tel 020 7582 3294
Fax 020 7582 9050

www.fixationuk.com/

robin102
04-09-2014, 00:47
Tam w UK ktoś gada po polsku w tym serwisie albo chociaż czyta ze zrozumieniem :)

KaarooL
19-09-2014, 12:34
Ponoć mieli tam kiedyś jakąś polskojęzyczną pannę... Jakbyś miał problemy z barierą językową, to chętnie pomożemy.

gALL
19-09-2014, 17:30
Daj sobie spokoj z polskojezyczna panienka na infolini. Takiego poglisza dawno nie slyszalem. Na stronie Nikon UK/Fixation jest papierek do wypelnienia i w 3 zdaniach opisujesz co boli aparat. Wysylasz aparat, oni robia wstepne ogledziny oraz wycene. Akceptujesz wycene, robia to co maja zrobic, wystawiaja fakture, placisz i dopiero odsylaja sprzet.

Korzystalem z Fixation i z Nikona UK. Zawsze bez bolu i sprawnie. Tego co nie moglo naprawic Nikon Polska przez 3 lata, tutaj zalatwiono tydzien.

robin102
20-09-2014, 20:44
Będę próbował sam pojechać do Berlina albo kumpel pojedzie bo w sumie 3 sztuki D700 bym oddał chętnie do prawdziwie profesjonalnego przeglądu. Może ktoś z Nikoniarzy mieszka w berlinie i by pomógł w dogadaniu się po czym dał by się na piwo czy kawę zaprosić.

mario
25-09-2014, 12:44
Witam.

Jak myślicie, ile klatek musi serwisant pstryknąć żeby wyregulować AF ?
W moim D610 przybyło na liczniku ponad 7500 klatek, nie sądzicie że trochę dużo ?

SerU
25-09-2014, 19:35
Witam.

W moim D610 przybyło na liczniku ponad 7500 klatek, nie sądzicie że trochę dużo ?

Może jakieś wesele i festiwal pieśni i tanca obskoczyli w ramach testów ;)
A tak na poważnie, to 7.5k przyrostu to spore przegięcie.

robin102
28-09-2014, 16:43
U mnie za każdym razem pobytu w serwisie przybywało 30-60 klatek . Przed wysyłką sprawdzałem programem opanda. Inna sprawa że jeśli ktoś wsadził nie formatowana kartę to numeracja plików może przenosić się z tej niesformatowanej karty włożonej do Twojego aparatu Kolego o SerU.

TOP67
29-09-2014, 10:58
Witam.

Czym to sprawdzałeś? Porównujesz nazwy plików czy ilość klatek w exif?

zgera
29-09-2014, 12:33
Inna sprawa że jeśli ktoś wsadził nie formatowana kartę to numeracja plików może przenosić się z tej niesformatowanej karty włożonej do Twojego aparatu Kolego o SerU.

Tylko w przypadku wyłączonej w menu opcji kolejne numerowanie plików, jeśli ta opcja jest włączona to kolejność numerowania plików zostaje zachowana.

mini21
29-09-2014, 19:33
Ok, odważyłem się i ..... oddałem body do czyszczenia w ramach NPS.
Liczyłem po cichu, że zrobią to od ręki.... ha ha ha.
Zrobiłem jedną klatkę przed oddaniem, sprawdzę stan licznika (tak ze zwykłej ciekawości).

Zmartwiła mnie natomiast kwota jaką podano mi za naprawę pierścienia na 80-200 D ED (zbyt luźno chodzi, potrafi "przeskoczyć" z AF na M podczas pracy) - 400 zł.
Z jednej strony - sporo, choć w innym serwisie (znanym) w Wwie krzyknęli mi tyle samo.

Chyba zostanie mi zaplasterkowanie tego, żeby się nie ruszało i tyle.

A Wy ile czekaliście na "doroczne" wyczyszczenie matrycy ?

mario
30-09-2014, 19:43
Witam.

Sprawa się wyjaśniła, a ze mnie du.. a nie informatyk.
Opanda prawdę ci powie. ;-)
Numeracja bieżąca plików wzrosła o 7817, natomiast według Opanda IExif 2.3 parametr "Total Number of Shutter Releases for Camera" zwiększył się o 111.
Wygląda na to , że serwis aż taki zły nie jest. Tym bardziej że tym razem przeprowadził kalibrację skutecznie. Jeśli się postarają to potrafią.

Czynności wykonane:

- regulacja geometrii korpusu według specyfikacji producenta
- regulacja systemu autofkusa zgodnie ze specyfikacją producenta