Zobacz pełną wersję : Exif a precyzyjna korekta obiektywu
Witam.
Czy w exifie jest gdzieś info o precyzyjnej korekcie obiektywu?
Henio Jawa
02-09-2014, 08:02
Witam.
Czy w exifie jest gdzieś info o precyzyjnej korekcie obiektywu?
Zależy od korpusu.
W D700 jest np. tak:
AF Fine Tune : Off
AF Fine Tune Index : n/a
AF Fine Tune Adj : 0
To jest przy wyłączonej korekcji.
Znalazłem jest w ViewNX 2
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/5116c565d50f41ec989ec68a771e1e95-2.jpg
źródło (http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/09/01/5116c565d50f41ec989ec68a771e1e95.jpg)
Pzdr
siwyozzman
02-09-2014, 10:57
Z tego co wiem to nie.
Mylisz się - oprogramowanie Nikona ViewNX 2 pokazuje wszystkie ustawienia, również to o stopniu korekcji obiektywu.
W lightroomie też można odczytać.
W lightroomie też można odczytać.
A możesz sprecyzować gdzie dokładnie znajdę w LR taką informację ?
robin102
03-09-2014, 13:38
O kurna to się skończy sprzedaż korpusów na giełdzie które z aparatami sprzedających trafiają bez mikroregulacji :D
Wyrwiząb
08-09-2014, 10:35
Mylisz się - oprogramowanie Nikona ViewNX 2 pokazuje wszystkie ustawienia, również to o stopniu korekcji obiektywu.
Koledzy podpowiedzcie mi proszę, mam dwa obiektywy zoom, na tym 17-55 jest chyba ustawione na +6 a ten 24-120 może +2. 105 macro przez swoją głupotę straciłem, ale też miałabkorekte. Jak mam to wszystko rozumieć, aparat jest źle skalibrowany, obiektywy? Czy zbagatelizowac to całkowicie i nadal cieszyć się sprzętem? Mikroregulacja jest chyba po to, żeby mikroregulować, tylko czy jest to normalne?
nikoniarz
08-09-2014, 10:53
Ja bym sie nie przejmowal. U mnie kazde szklo tez ma rozna korekte
siwyozzman
08-09-2014, 13:09
Koledzy podpowiedzcie mi proszę, mam dwa obiektywy zoom, na tym 17-55 jest chyba ustawione na +6 a ten 24-120 może +2. 105 macro przez swoją głupotę straciłem, ale też miałabkorekte. Jak mam to wszystko rozumieć, aparat jest źle skalibrowany, obiektywy? Czy zbagatelizowac to całkowicie i nadal cieszyć się sprzętem? Mikroregulacja jest chyba po to, żeby mikroregulować, tylko czy jest to normalne?
Sam to ustawiałeś? Chyba nie bo wiedziałbyś o co chodzi... Jeżeli kupiłeś sprzęt z tak ustawiona mikrokalibracją i nie masz zastrzeżeń co do celności to się nie przejmuj... Tym bardziej że nie są to duże wartości - więc zapas jest... Co do mikrokalibracji zoomów zdania sa podzielone - zdarza się że obiektyw wymaga innej korekty na szerokim końcu a innej na max zoomie...czasem nie warto nic ruszać bo możemy być niemile zaskoczeni- poprawi się dla części ogniskowych a "rozjedzie" na innych... Tak samo barwa światła może powodować że body inaczej ostrzy... najlepiej zapomnij o całej sprawie i o tym co napisałem i rób zdjęcia :)
Wyrwiząb
08-09-2014, 14:59
Sam to ustawiałeś? Chyba nie bo wiedziałbyś o co chodzi... Jeżeli kupiłeś sprzęt z tak ustawiona mikrokalibracją i nie masz zastrzeżeń co do celności to się nie przejmuj... Tym bardziej że nie są to duże wartości - więc zapas jest... Co do mikrokalibracji zoomów zdania sa podzielone - zdarza się że obiektyw wymaga innej korekty na szerokim końcu a innej na max zoomie...czasem nie warto nic ruszać bo możemy być niemile zaskoczeni- poprawi się dla części ogniskowych a "rozjedzie" na innych... Tak samo barwa światła może powodować że body inaczej ostrzy... najlepiej zapomnij o całej sprawie i o tym co napisałem i rób zdjęcia :)
Regulowałem samodzielnie posiłkujac się kartką z podziałką, przy świetle słonecznym i najkrótszej ogniskowej. Porównam jeszcze dla długiej ogniskowej, bo słusznie zauważyleś, że to może być inaczej, o czym nie wiedziałem. Dzięki za odpowiedzi, że sprzętu jestem bardzo zadowolony.
zbyszekD7000
08-09-2014, 16:53
to może wróćmy do tematu, gdzie to można w lightroomie zobaczyć ?
nikoniarz
08-09-2014, 16:58
to może wróćmy do tematu, gdzie to można w lightroomie zobaczyć ?
Musisz mieć rozszerzenie w postaci szklanej kuli :D
zbyszekD7000
08-09-2014, 17:15
No takiej odpowiedzi to się nie spodziewałem :-)
Ja bym sie nie przejmowal. U mnie kazde szklo tez ma rozna korekte
U mnie też. Mało tego inaczej jest ustawiona na d600 i d300s i różnice też są inne. np. Sigma 150-500 na d300s nie wymaga kalibracji, a w d600 musi mieć. Z Tokina 16-28 jest odwrotnie...
2pompony
08-09-2014, 21:23
NO dobrze, a ma ktoś zdjęćie z obiektywu z korektą? Powieście NEFa i się sprawdzi czy widać, gdzie i po zastosowaniu jakich sztuczek...
NO dobrze, a ma ktoś zdjęćie z obiektywu z korektą? Powieście NEFa i się sprawdzi czy widać, gdzie i po zastosowaniu jakich sztuczek...
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3424474&postcount=4
No przecież w #4 masz zrzut z exif a w ViewNX 2. Tak to wygląda.
2pompony
08-09-2014, 21:35
Ale ostatnio sprawa się rozbija o to, czy LR to pokazuje i ewentualnie gdzie. Ja nie mam obiektywu, ktory musiałbym korygowac, więc sam nie sprawdzę, ale jak dostanę zdjęcie - to go wciągne do LRa i sprawdzę.
A co za problem ustawić na chwilę korektę, strzelić dwie fotki i z głowy?
2pompony
08-09-2014, 21:51
OK, no problem. Ja tego nei zrobię, a jeśli nei ma chętnego, to też nei odpowiem, czy i jak LR to pokazuje.
Starać się, prosić o próbkę, dostać odpowiedź zrób se sam - to i ja mogę powiedzieć: chcecie wiedzieć, to co za problem zainstalować jak się nie ma, wciagnąć i sprawdzić...
nikoniarz
08-09-2014, 22:03
Ja tego nei zrobię,
A czemu nie? Boisz się, że Ci się szkło "rozjedzie"? Bez przesady :D
Ale ostatnio sprawa się rozbija o to, czy LR to pokazuje i ewentualnie gdzie. Ja nie mam obiektywu, ktory musiałbym korygowac, więc sam nie sprawdzę, ale jak dostanę zdjęcie - to go wciągne do LRa i sprawdzę.
Tu masz odpowiedź:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3427681&postcount=14
-----------
Edit:
PhotoME też nie widzi.
Jak znasz jakieś inne, dobre programy odczytujące pełen EXIF, to mogę posprawdzać.
OK, no problem. Ja tego nei zrobię,
Ale o co chodzi? Mam wrażenie, że nie masz pojęcia jak to zrobić. Ja aby wystawić nef-a muszę się gdzieś zarejestrować, wrzucić fotkę a Ty musisz ją ściągnąć, a to trwa i trwa. Ty na ustawienie korekcji stracisz może 10 sekund i wrócisz do ustawień fabrycznych w 2. Ja nie widzę w tym sensu...
nikoniarz
08-09-2014, 22:16
LR nie pokazuje wprowadzonej korekty.
2pompony
08-09-2014, 22:16
A czemu nie? Boisz się, że Ci się szkło "rozjedzie"? Bez przesady :D
Nie boję się, bo przecież zawsze można usunąć korektę. Po prostu są jakieś granice pomocy. Skoro ktoś wyraża chęć pomocy w jakimś eksperymencie, i prosząc o materiały słyszy: te, ale przygotuj je sam, bo nam się nie chce - to odpowiadam spokojnie: OK, no problem.
I znikam nie robiąc nic, bo dla mnie rzeczywiście nie jest to problem. :)
nikoniarz
08-09-2014, 22:22
Co ciekawe- PS CS6 pokazuje inny przebieg migawki niż np. XnView...
EDIT:
Źle spojrzałem, pokazuje taki sam przebieg migawki
Henio Jawa
10-09-2014, 06:00
Zamiast porannej kawy:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/33nx4at-2.jpg
źródło (http://i58.tinypic.com/33nx4at.jpg)