PDA

Zobacz pełną wersję : Obraz z kompa na telewizorze

Majek
01-09-2014, 22:57
Z laptopa konkretnie. Już gdzieś był wątek wyświetlaniu obrazu z kompa na telewizorze, ale zupełnie czego innego dotyczył. A ja problemik mam... I na pomoc liczę...

Jak podłączam laptopa (Acer 7740G z Radeonem HD5650) przez HDMI do telewizora, to dzieją się dwie rzeczy.

Po pierwsze, mimo, że po przełączeniu na TV, rozdzielczość wyświetlania automatycznie przestawia się do HD (1920x1080), czyli komputer poprawnie wykrywa rozdzielczość natywną odbiornika, to telewizor zamiast wyświetlać obraz w tej swojej natywnej rozdzielczości, skaluje go w dół, pomniejsza i zostawia taką czarną ramkę wokół tego, co wyświetla. Widać to na zdjęciu poniżej:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/ramka-2.jpg
źródło (http://majkon.pl/blog/uploads/2014/09/ramka.jpg)

Przeskalowany obraz wygląda jak kupa, jak przeskalowany obraz. Dzieje się tak zarówno na LCDku Sony, jak i na plaźmie Panasa. Na plaźmie ta obwódka jest jakby nieco mniejsza i obraz po przeskalowaniu wygląda ciut lepiej, ale to chyba po prostu plazma sobie lepiej z czymś takim radzi. Czy takie zjawisko zależy od ustawień karty graficznej? Wczoraj zainstalowałem najnowsze Catalisty, 14.4 bodajże, nic to nie dało.

Druga rzecz, to po podłączeniu tego konkretnego mojego laptopa do Soniacza, po kilku, kilkunastu, kilkudziesięciu (różnie, nie ma reguły) obraz na ekranie zmienia się w taki oto sposób:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/kolory-2.jpg
źródło (http://majkon.pl/blog/uploads/2014/09/kolory.jpg)

Taki jakby negatyw, ale nie negatyw. Przesunięcie palety gdzieś w p...u. Tu też widać, że ta ramka opisana wyżej, ta wokół wyświetlanego obrazu, również podlega temu efektowi.
Nie ma znaczenia, czy gram, czy oglądam film, czy zdjęcia, czy wyświetlam pulpit... Żeby efekt usunąć, trzeba wyszarpać kabel HDMI z laptopa i wtyknąć z powrotem. Po czym, po kilku chwilach, znowu robi się hop, do góry nogami z kolorami. Jak znowu odepnę i podłączem, przez chwilę jest dobrze. Jak tego samego laptopa podłączam do Panasa, to tak się nie dzieje. Ale teraz ciekawostka. Jak do Soniacza podłączam innego laptopa, też z jakimiś Radeonem, ciut nowszym, niż ten mój (nie pamiętam teraz jakim, bo nie mam tego komputera pod ręką) to zjawisko nie występuje. Jak podłączam kompa stacjonarnego z nVidią, też jest ok. Próbowałem na różnych kablach, zawsze jest tak samo. Czy to jest wina komputera, czy TV?

W sumie to bardzo rzadko podłączam laptopa do telewizora, ale akurat wczoraj chciałem pokazać większej grupce osób zdjęcia z wakacji. Myślałem, że mnie krew zaleje...

Od kiedy tak się dzieje? A chyba od zawsze... Tylko nigdy mi to aż tak bardzo nie przeszkadzało, bo sporadycznie korzystałem. Kilka razy chciałem film z laptopa wrzucić na TV i wtedy się piekliłem, że nie działa... Po kilku próbach przestałem oglądać filmy z laptopa na TV... Ale tak sobie teraz w końcu pomyślałem, że może warto jednak wyjaśnić, czemu tak się dzieje. A google wiele na ten temat nie chcą powiedzieć. Tak więc poproszę o sugestie, może ktoś z Was się z czymś podobnym spotkał.

EDIT:
Aaa... Nie ma znaczenia, do którego gniazda HDMI w TV podłączam.

mbodniak
02-09-2014, 00:38
Sprawa pierwsza to musisz gdzieś znaleźć opcje skalowania (w sterownikach) i z 15% zjechać do 0 (wykorzystać całą powierzchnię ekranu). Bodaj zakładka moje płaskie panele cyfrowe.

Sprawa druga... Wydaje mi się że to wina braku jakiegoś koloru czy czegoś podobnego, czyli któryś pin nie łączy, ale to tylko moje domysły.

Majek
02-09-2014, 10:38
Ok, poszukam ustawień skalowania, dzięki. Radeony zawsze omijałem szerokim łukiem (choć nie zawsze się dało), dlatego nie znam się na Catalistach i nie wiem, co tam można pogrzebać. ;-)

Natomiast z tymi kolorami, to faktycznie tak było w analogowych monitorach podłączanych przez D-Sub. Jak któryś pin nie stykał, to brakowało koloru i działo się coś podobnego. Ale tutaj przecież transmisja cyfrowa leci. Jak by któryś pin nie stykał, to by tej transmisji nie było wcale... Tak na logikę...

Starałem się wyeliminować maksymalnie dużo i pewne wnioski mi się nasuwają. Gdyby było zwalone gniazdko w laptopie, to by na każdym telewizorze tak się działo. Co prawda podłączałem tylko do dwóch, bo tylko tyle mam (jeszcze podłączę do monitora, bo na to nie wpadłem wcześniej), ale na jednym się dzieje, na drugim nie. Poza tym to się dzieje nie od razu, tylko po jakimś czasie, randomowo. Tak, jak by się coś nagrzewało? Kabli próbowałem chyba ze 4 pary. Złącza HDMI w telewizorze sprawdzałem 2. A i tak do jednego z tych, które sprawdzałem normalnie podłączona jest PS3 i tam nie ma takich objawów.
Dlatego sprawa jest taka dziwna.

mbodniak
02-09-2014, 11:18
Natomiast z tymi kolorami, to faktycznie tak było w analogowych monitorach podłączanych przez D-Sub. Jak któryś pin nie stykał, to brakowało koloru i działo się coś podobnego. Ale tutaj przecież transmisja cyfrowa leci. Jak by któryś pin nie stykał, to by tej transmisji nie było wcale... Tak na logikę...
No teoretycznie tak, ale przykładowo konkretnym pinem może iść kolor np zielony w postaci zero jedynkowej... Mocno teoretyzuję i zakładam nawet że się sam mylę, ale innego wytłumaczenia raczej nie znajduję bo aż tak specyfikacji HDMI nie znam :(

(...) to by na każdym telewizorze tak się działo. (...)
I w tym momencie powyższa teoria idzie w kosmos.

akustyk
02-09-2014, 11:26
proponuje podlaczac przez zwykly kabel VGA. obraz bedzie we wlasciwym miejscu i mial naturalny kontrast. na Full HD i okolo 40" wyglada to duzo lepiej niz obraz przez HDMI.

mbodniak
02-09-2014, 11:29
Jak przekaz analogowy (gdzie jest narażony na zakłócenia) może być lepszy jakościowo od wiernego (0,1) cyfrowego? Serio pytam...

matbe
02-09-2014, 11:35
Mam Radeona HD3xxxx i często oglądam filmy na TV, u mnie działa prawidłowo. Po tylu latach nie pamiętam już dokladnie, ale też miałem jakieś problemy z wyświetlaniem. Pomogło przełączenie trybu ekranów- tj po wykryciu TV ekran w laptopie się wyłącza.

akustyk
02-09-2014, 11:36
Jak przekaz analogowy (gdzie jest narażony na zakłócenia) może być lepszy jakościowo od wiernego (0,1) cyfrowego? Serio pytam...

moze tak: podlacz sobie jednym a potem drugim i porownaj, ktory ci sie bardziej podoba.

u mnie VGA jest zawsze poprawnie "umiejscawiane" na TV. HDMI wyswietlalo mi sie przesuniete w lewo, tak ze w Ubuntu paska zadan nie bylo widac (chodzi o to "przygaszone" po lewej http://img.netupd8.com/ubuntu-13.04-dash-overlay-icons.png ). poza tym VGA wyglada pod wzgledem ostrosci i kontrastu tak jak obraz na ekranie lapsa (z dokladnoscia do odwzorowania kolorow) a HDMI jest masakrycznie kontrastowe i zle sie na to patrzy.

Majek
02-09-2014, 11:39
Kurcze, teraz to mi ćwieka zabiliście... Nie jestem pewien, czy w tym laptopie jest w ogóle D-Sub... Nie mam go przy sobie, w domu został... Takie pytanie techniczne. Da radę pchnąć przez analoga rozdzielczość FHD?

mbodniak
02-09-2014, 11:57
moze tak: podlacz sobie jednym a potem drugim i porownaj, ktory ci sie bardziej podoba.
3 przewody D-SUB miałem i porównałem. Na dwóch pojawiały się jakieś dziwaczne przebicia, na trzecim wszystko grało ok, dopóki nie porównałem go z HDMI - pojawiło się wiele szczegółów których nie było w przypadku D-SUB.

u mnie VGA jest zawsze poprawnie "umiejscawiane" na TV.
U mnie tak samo jest na HDMI.

(...) a HDMI jest masakrycznie kontrastowe i zle sie na to patrzy.
No ale po to się kalibruje ekran żeby nie było aż takich kontrastów, zaraz po zakupie bawiłem się ustawieniami żeby jak najlepiej skonfigurować obraz. Jak dla mnie zdecydowanie HDMI wygrywa... Rozumiem że jak sam porównywałeś to parametry przestawiałeś żeby uzyskać odpowiedni obraz?

Da radę pchnąć przez analoga rozdzielczość FHD?
Tak, spokojna głowa. Jest jedno ale... dźwięk przez kino, albo z laptopa musi iść.

Majek
03-09-2014, 11:49
Czyli co? W temacie kolorków nikt nic nie podpowie? Tak teraz bardziej na zasadzie rozwikłania ciekawostki, niż konieczności...
Bo w sumie to chyba znowu zlewam temat. Znalazłem w szafie długaśny kabel HDMI i podłączyłem sobie na stałe stacjonarnego kompa do tego telewizora. Tak na wypadek, gdy by trzeba było coś na nim wyświetlić, albo może pograć? A jak będę chciał podłączać laptopa, to będę podłączał do drugiego TV, z którym problemu nie ma.
Tak swoją drogą... Nawet nie wiedziałem, że przez DVI wychodzi też dźwięk. Uległem zdziwieniu. A szykowałem się do puszczenia go przez jakiego coaxiala, czy cuś...