Zobacz pełną wersję : Grip i aku do D610
szymon80
01-09-2014, 21:34
Cześć.
Planuje dokupić do D610 grip i akumulator. Oryginalny akumulator kosztuje około 250 zł, a oryginalny grip 800-900 zł. Akumulator kupię ale prawie 900 zł za grip to za dużo. Na allegro znalazłem zamienniki firm Voking i Meike. Polecicie któryś z nich?
Pozdrawiam.
nikoniarz
01-09-2014, 21:59
Kupując zamiennik zaoszczędzisz kasę, ale nie otrzymasz takiej jakości jak w oryginale. Zakupując oryginał dostajesz uszczelniony, solidny i sztywny magnezowy grip.
Oryginalny aku kosztuje ok 170zł:
http://www.salurion.pl/product/124098/Akcesoria/Akcesoria_Foto/Nikon_akumulator_EN_EL15.html
Grip - tak zamienniki są tańsze, ale jak już napisał nikoniarzd3100 zupełnie inaczej wykonane.
1. są plastikowe, a nie z magnezu
2. nie mają ani grama uszczelnień
3. są z nimi różne problemy
4. są znacznie mniej stabilne - ma znaczenie przy statywie i długich czasach.
szymon80
02-09-2014, 12:42
Dzięki, skuszę się na oryginał :)
Dzięki, skuszę się na oryginał :)
Nie podważam wyższości oryginału nad podróbkami. Mam jednak od prawie roku grip Pixel do tej puszki i nie mam powodów do narzekań. Dodam jeszcze, że używam go w terenie w różnych warunkach pogodowych.
wystarczy poczytać na forum co dzieje sie z nieoryginalnymi gripami
nikoniarz
02-09-2014, 16:07
wystarczy poczytać na forum co dzieje sie z nieoryginalnymi gripami
Nie ma reguły- jedni mają problemy, drudzy nie. Ale jest jedna powtarzalna reguła- jakość wykonania. O ile jakość gum bywa porównywalna do oryginałów, o tyle regułą jest, że w zamienniku dostajemy wiotki plastik, kruszą się ząbki od kółka mocującego... O uszczelnieniach (a konkretnie ich braku) już wspominałem.
Trzymanie za grip 2 czy 3-kilogramowego zestawu to duże nadużycie zaufania do tego elementu.
Grzesiek_G
02-09-2014, 20:35
Oryginalny aku kosztuje ok 170zł:
http://www.salurion.pl/product/124098/Akcesoria/Akcesoria_Foto/Nikon_akumulator_EN_EL15.html
Grip - tak zamienniki są tańsze, ale jak już napisał nikoniarzd3100 zupełnie inaczej wykonane.
1. są plastikowe, a nie z magnezu
2. nie mają ani grama uszczelnień
3. są z nimi różne problemy
4. są znacznie mniej stabilne - ma znaczenie przy statywie i długich czasach.
Większość zamienników tak wygląda, kolega nie wymienił pixel-a - akurat ten jest wyjątkowo dobrze zrobiony. Byłem pod wrażeniem, gdy go przymierzyłem. Ostatecznie na niego się zdecydowałem, mimo podobnego jak przedmówcy stosunku do zamienników. Niestety 3-krotne niższa cena przewązyła - różnic trzykrotnych nie zauważyłem
szymon80
02-09-2014, 21:24
Tak samo myślę jak Ty Grzesiek - cena do jakości ale przed Twoim postem byłem zdecydowany na oryginał. Tym bardziej, że widziałem raz używany grip za 750 zł, natomiast po Twoim poście już sam nie wiem :)