Zobacz pełną wersję : profil camera calibration dla nikona d610
myforroom
01-09-2014, 10:48
Słyszałem, że są dostępne specjalne presety do modułu camera calibration w lightroomie dopasowane do modelu aparatu. Widziałem coś takiego jak "dx2 mode1" ale to chyba jest tylko dla programu CaptureNx?
Czy ktoś z was korzysta z takich profili w lightroomie???
profile DX2 są już w Lightroom'ie, ale tylko dla starszych puszek jak D700, D90, itp.
Do nowszych są tylko te naśladujące oryginalne Nikona, co są w puszkach.
Można natomiast sobie bez problemów dograć profile, albo stworzyć własne przy pomocy narzędzi od Adobe czy używając ColorChecher'a lub mu podobnych.
Ja mam właśnie ColorChecker'a i większość zdjęć obrabiam na podstawie profilu stworzonego w oparciu o niego.
myforroom
01-09-2014, 11:10
Rozumiem.
Czyli robisz zdjęcie w dziennym świetle color checher-a i ustawiasz ręcznie panel camera calibration do kolorów i odcieni szarości z karty?
Muszę jeszcze o tym poczytać...
W porównaniu do tych wszytych w lightrooma profili ten wykonany na color checherze daje lepsze rezultaty?
W przypadku dogrania profili - skąd ściągnąć takie, które są poprawne tzn. jakieś takie uznane a nie niewiadomego pochodzenia?
Rozumiem.
Czyli robisz zdjęcie w dziennym świetle color checher-a i ustawiasz ręcznie panel camera calibration do kolorów i odcieni szarości z karty?
Muszę jeszcze o tym poczytać...
W porównaniu do tych wszytych w lightrooma profili ten wykonany na color checherze daje lepsze rezultaty?
W przypadku dogrania profili - skąd ściągnąć takie, które są poprawne tzn. jakieś takie uznane a nie niewiadomego pochodzenia?
Nie. Soft ColorChecker'a sam tworzy profil kolorów na podstawie zdjęcia. W LR używa się go już jedynie do ustalenia balansu bieli.
Jeśli chodzi o profile - nie ma "takich uznanych". Wszystko co jest dostępne, to profile tworzone przez ludzi, czy to na bazie ColorChechera, czy innych wzorników, albo na podstawie zdjęć i własnych oczu.