Zobacz pełną wersję : Ładowarka samochodowa do tabletu?
pytajaca
31-08-2014, 00:03
Czesc,
Ktos z nikoniarzy uzywal ladowarki w samochodzie ladujac tableta? Chodzi mi czy ktos ma sprawdzona firme? Hama wyglada rozsadnie. Czytalam ze musi miec 2 ampery jesli tablet sie ma ladowac..Na oryginale mi nie zalezy, ale taniochy tez nie chce.
proponuję kupić przetwornicę i ładować ładowarką sieciową. Słyszałem kiedyś, że to jest zdrowsze ;)
nikoniarz
31-08-2014, 00:13
Przetwornica jest bardziej uniwersalna- mamy w aucie wtedy "zwykłe" gniazdko. Ale ładowarka pod gniazdo zapalniczkowe też jest okej. Co do amperów- najlepiej by było podobnie jak w sieciowym zasilaczu do owego tableta.
Nie musi mieć 2A, powinien się ładować i z zasilaniem 500mA, ale będzie to trwało bardzo długo i może być za mało aby ładować podczas używania.
Najlepiej mieć taką jak radzi nikoniarzd3100 - czyli w okolicy tego co daje oryginalna sieciowa.
nikoniarz
31-08-2014, 01:12
500 mA to niezbędne minimum- tyle dają gniazda USB.
Ja kupiłem przejściówek na 2x usb - takie cos podłączaną do gniazdka zapalniczki i działa jak nalezy ( ipad losuje sie szybko)
To nie przejściówka, a ładowarka z wyjściami USB. Jakby to była sama przejściówka, to miałbyś na USB 12V
Nie musi mieć 2A, powinien się ładować i z zasilaniem 500mA, ale będzie to trwało bardzo długo i może być za mało aby ładować podczas używania.
Najlepiej mieć taką jak radzi nikoniarzd3100 - czyli w okolicy tego co daje oryginalna sieciowa.
Pół ampera? Zapomnij. Nawet Samsunga SII nie naładujesz, co najwyżej będzie się wolniej rozładowywał. Sprawdziłem. Do tabletu i dwóch telefonów Samsung mam dwuamperowe ładowarki.
nikoniarz
31-08-2014, 10:12
Pół ampera? Zapomnij. Nawet Samsunga SII nie naładujesz
Za to G2, E72, Nexusa 4 i parę innych telefonów naładujesz. Także jak widzisz nie jest to wcale takie oczywiste...
Pół ampera? Zapomnij. Nawet Samsunga SII nie naładujesz, co najwyżej będzie się wolniej rozładowywał. Sprawdziłem. Do tabletu i dwóch telefonów Samsung mam dwuamperowe ładowarki.
Akurat oryginał podróżny dołączany do Samsunga S2 ma 0,7 A, ja ładuję telefon m.in. ładowarką od NEXa co ma 0,5 A. Najmocniejsza moja ładowarka mikro USB ma 0,85 A. Zatem nie demonizujcie.
Sprawdzić jaka wydajność prądową ma oryginał i taki kupić zamiennik.
Za to G2, E72, Nexusa 4 i parę innych telefonów naładujesz. Także jak widzisz nie jest to wcale takie oczywiste...
Chyba tylko jak telefon jest nieuzywany. Mialem ladowarke 0,8 i podczas uzywania nawigacji telefon sie rozladowywal tyle, ze minimalnie wolniej. Dopiero ladowarka 1,2 laduje mojego lg g podczas uzywania nawigacji.
Wydajność prądowa ładowarki, podawana przez producenta, teoretycznie może być ok, ale i tak w praktyce bywa róznie, zależy co się kupi :)
Oryginalna ładowarka do mojego tabletu ma 2A. Kupiłem jakąś tanią samochodową "no name", z wydajnością 2,5A. Niby działa, ale strasznie się grzeje w czasie ładowania. Zapewne tablet ciągnie te swoje 2A (a może i więcej, skoro ładowarka daje, a twórcy tabletu "zapomnieli" o zabezpieczeniu, kto ich tam wie). W każdym razie po około 10 minutach, ładowarka wyłącza się na kilka sekund, jakby zadziałało w niej zabezpieczenie termiczne czy coś. Po paru sekundach znów się włącza ładowanie i tak w kółko. Ładowanie dochodzi do końca, ale taki przerywany tryb zbyt zdrowy dla baterii na pewno nie jest. Ładowarka jako awaryjna może być, z mniej prądożernymi urządzeniami działa bez powyższych historii :)
ładowarka 0,5 A jest dobra gdy telefon leży i nie korzysta się z niego.
Ładowarka HTC 1A była dobra do poprzedniego telefonu ( HTC Desire). W obecnym telefonie ( note II ) ta sama ładowarka nie daje rady. Telefon bardzo powoli ale spada z poziomem naładowania przy włączonej nawigacji.
Sprawa prosta: jest nowy, mocny telefon/tablet to tylko ładowarka o mocy ponad 1A.
nikoniarz
31-08-2014, 10:36
Chyba tylko jak telefon jest nieuzywany. Mialem ladowarke 0,8 i podczas uzywania nawigacji telefon sie rozladowywal tyle, ze minimalnie wolniej. Dopiero ladowarka 1,2 laduje mojego lg g podczas uzywania nawigacji.
Zasilacz 0,7A wystarczał by ładować E72 z włączoną nawigacją (Garmin Mobile XT). Do zasilana G2 oraz Nexusa 4 z uruchomioną nawigacją zupełnie wystarcza 1A. Zupełnie w sensie, że pobór mocy jest mniejszy niż przyrost.
Jakiej ładowarki się nie podłączy to i tak zadziała ograniczenie w telefonie.
nikoniarz
31-08-2014, 10:42
Jakiej ładowarki się nie podłączy to i tak zadziała ograniczenie w telefonie.
Ograniczenie czego?
Ipad ma pełna sprawność na takim ładowaniu, sprawdza sie to B. Dobrze - ładowarka hama z media market ( telefony HTC tez normalnie sie ładują)
Ograniczenie czego?
Prądu ładowania.
Mam w samochodzie od 4 lat Philipsa na 2 gniazda usb, spokojnie ciągnie tablet 7' z włączoną navi i jeszcze telefon można podładować. Dokładnie jest to: http://www.philips.pl/c-p/DLP2257_10/tablet-telefon-komorkowy-zastosowania-uniwersalne
Prądu ładowania.
Ładowarki nie dają zawsze prądu znamionowego, bo ten jest warunkowany obciążeniem, które niejako zgłasza zapotrzebowanie. Jeżeli ładowarka ma wydajność na poziomie np 1 A, to można spokojnie podłączyć każdy sprzęt, który ma takie samo napięcie znamionowe. Obciążenie pobierze sobie tyle prądu ile będzie potrzebowało, co najwyżej nie ruszy, będzie się długo ładowało, nie naładuje się, zagrzeje lub nawet przegrzeje ładowarkę. Do wyboru do koloru.
jestes pewny, ze w pudelku do telefonu miales tez 2A?
do S3 i do S4 mini sa 1-amperowki (te czarne wtyczki), 2-amperowki (biale, ciut wieksze) dostalem do tabletow.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/USB_Charger_100_2A_US_Plug_Wall_Charger_-2.jpg
źródło (http://img.diytrade.com/cdimg/1073122/11578239/0/1379756285/USB_Charger_100_2A_US_Plug_Wall_Charger_MICRO_USB_ Cable_For_Samsung_Galaxy_S4.jpg)
do tabletow faktycznie te mocniejsze ladowarki sa potrzebne. jesli chodzi o telefony to mam wrazenie, ze o ile podlaczenie ich do mocniejszych ladowarek daje krotszy czas ladowania, o tyle wcale nie sa wtedy porzadnie naladowane i szybciej im spada napiecie... z tym ze obserwacja jest nienaukowa i nie na podstawie wiekszej serii, wiec moglo mi sie zdawac ;)
swoja droga, offtopowo poniekad, jakis czas temu zanabylem takowe urzadzenie:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/1135987-2.jpg
źródło (https://geizhals.at/p/1135987.jpg)
np. http://www.amazon.de/gp/product/B00GYM7H3G/ref=oh_aui_detailpage_o07_s01?ie=UTF8&psc=1
zajmuje jedno gniazdko w scianie i pozwala na raz ladowac dwa telefony i dwa tablety. szczegolnie ta pierwsza zaleta (jedno gniazdko sieciowe) jest nie do przecenienia, jesli sie kima w budzetowych hotelach typu Ibis...