Zobacz pełną wersję : Składak komputerowy
Hej. Planuję złożyć komputer pod obróbkę zdjęć, gry. Podpowiedzcie mi czy dobrze zestawiłem sprzęt, ajesli coś nie tak to co byście zmienili, poprawili i dlaczego. Z góry dziekuję
CPU - intel i5-4440 3,1GHz
płyta - MSI Z97-G45 GAMING Intel Z97
RAM - 2x Crucial Ballistix 8GB 2x4GB DDR3 CL9-9-9-24 1600
Dysk - 1TB seagate 200zł + Intel SSD 120GB
Napęd - nagrywarka DVD
oBUDOWA
MSI GEFORCE GTX 750 TI OC Gaming 2GB DDR5
zasilacz
Wg. cennika jednego ze sklepów, model 4460 (jest szybszy) kosztuje tylko 6 zł (słownie: sześć) więcej, więc radzę dołożyć przy tak małej różnicy w cenie.
Dysk - 1TB seagate 200zł
80zł więcej i masz 2x większy dysk. ... warto tyle dołożyć, dla takiego przyrostu pojemności. W końcu to ma być magazyn jak rozumiem (myślałeś o kolejnym dysku na kopię bezpieczeństwa?)
zasilacz
Jakiej firmy zasilacz wybrałeś? Bo chyba nie jakieś guano pokroju TakeMe lub Copdeshit za kilkadziesiąt zł?
oBUDOWA
Obudowę kup jakąś sensowną ... tak by można było z tyłu zamontować co najmniej 120mm wentylator (są też modele gdzie mieści się 140mm). Dodatkowo otwory wentylacyjne dla wentylatorów muszą mieć rzadką kratownicę, by opór powietrza nie generował znacznego szumu.
Witam. Ja też planuję złożyć komputer. Czy to co przedstawiłem nadaję się pod obróbkę i tylko obróbkę (bez grania w gry). Wiem że budżet mały (1600 zł) ale wolałbym mieć nowe. A więc :
1.Cooler Master Elite 130 czarna miniITX, USB 3.0
2.MSI B85I (szukałem płyty z wyjściem DP czy podłączając monitor zewnętrzny wystarczy mi HDMi)
3.GOODRAM DDR3 8GB 1600MHz CL10 Play
4.Corsair VS 350W ATX 120mm wentylator, EU version
5.Crucial 2.5'' SSD MX100 128GB (Serial ATA 3) 550MB/s 150MB/s (bądź inny do 250zł)
6.Intel Pentium G3258 3.20 GHz Anniversary Edition BOX.
I tu chciałbym zapytać czy ten procek da radę z obróbką zdjęć czy dołożyć do jakiegoś i3. Obudowa chciałbym jak najmniejszą chyba że jest coś lepszego (w podobnej cenie i wielkości do tego co podałem). Chyba że ten gotowiec też da radę:
http://www.x-kom.pl/p/204511-desktop-dell-vostro-3800-st-i3-4150-8gb-500-dvd-rw.html
Andrzej1974
14-12-2014, 19:11
płyta - MSI Z97-G45 GAMING Intel Z97
Mi się tu trochę gryzie słaby procek i płyta "GAMING"...
P.S. Czy w gry zamierzasz grać na tym kompie?
Jeżeli chodzi o forumowicza "camus" to on będzie grał ja nie :).
Witam. Ja też planuję złożyć komputer. Czy to co przedstawiłem nadaję się pod obróbkę i tylko obróbkę (bez grania w gry). Wiem że budżet mały (1600 zł) ale wolałbym mieć nowe. A więc :
1.Cooler Master Elite 130 czarna miniITX, USB 3.0
2.MSI B85I (szukałem płyty z wyjściem DP czy podłączając monitor zewnętrzny wystarczy mi HDMi)
3.GOODRAM DDR3 8GB 1600MHz CL10 Play
4.Corsair VS 350W ATX 120mm wentylator, EU version
5.Crucial 2.5'' SSD MX100 128GB (Serial ATA 3) 550MB/s 150MB/s (bądź inny do 250zł)
6.Intel Pentium G3258 3.20 GHz Anniversary Edition BOX.
I tu chciałbym zapytać czy ten procek da radę z obróbką zdjęć czy dołożyć do jakiegoś i3. Obudowa chciałbym jak najmniejszą chyba że jest coś lepszego (w podobnej cenie i wielkości do tego co podałem). Chyba że ten gotowiec też da radę:
http://www.x-kom.pl/p/204511-desktop-dell-vostro-3800-st-i3-4150-8gb-500-dvd-rw.html
Zapomnij... Procesor Pentium, to wręcz epoka kamienia łupanego... (jeszcze za pierwszą generacją i3, a teraz mamy już 4.)
Zdecydowanie lepiej dopłacić do nowego i3 - różnica jak stąd do Księżyca... aktualne (4. gen) i3 są porównywalne lub lepsze od 4-ro rdzedniowych i7 pierwszej generacji.
Nie mniej, jeśli zdjęcia obrabiasz w LR, to gładko nie będzie.
Wyjście HDMI - ok, ale do oglądania filmów, nie do zdjęć. W większości komputerów HDMI przekłamuje obraz, bo uznawane jako wyjście do podłączenia TV, a nie monitorów.
DP albo DVI-D/DVI-I jako wyjścia do monitorów.
Jeśli chodzi o wyjście DP na płytach głównych - nie wielka różnica między nim a DVI.
Pamięć - zapomnij o GoodRAM. Corsair, Kingston, cokolwiek, tylko nie GoodRAM.
Co do Della Vostro - to typowy komputer do biura. Nada się do Worda, Excela czy internetu...
Dzięki GonzoG za wyjaśnienie niektórych spraw technicznych (po prostu nie znam się na podzespołach), teraz wiem że troszkę muszę zwiększyć budżet żeby coś złożyć do obróbki. Wiem że to niewiele ale jeszcze przede mną zakup monitora i tu wiadomo, żeby kupić dobry monitor trzeba trochę wydać kasy (celuję w Eizo serii CS)
Andrzej1974
14-12-2014, 21:38
1600 to ciut mało. Raczej x2 a już tysiączek to minimum trzeba zwiększyć budżet. Mając 2,5-3k (bez monitora) juz coś można pomyśleć. ;-)
Dzięki GonzoG za wyjaśnienie niektórych spraw technicznych (po prostu nie znam się na podzespołach), Akurat w kwestii procesorów, to wciska ci bezwiednie KIT, bowiem Pentium G3258 to ta sama architektura co najnowsze i3, i5 i i7 , czyli Haswell. Pentium różni się tym od i3 że nie ma HT ... do którego w życiu bym nie dołożył tyle kasy. Dopiero i5 ma 2x więcej rdzeni (prawdziwe 4 rdzenie). Czy warto dokładać do i5? - no nie jest to sprawa życia i śmierci, ale przy obliczeniach potrafiących skutecznie wykorzystać 4 rdzenie (kompresja video) wydajność wzrasta lekko x2. ... no i do najnowszych gier, to lepiej mieć i5. Natomiast w aplikacjach korzystających max z 1 -2 wątków, różnica jest tak duża, jak wskazuje częstotliwość taktowania (czyli nie tak duża). Do biura Pentium jest super ... do gier, kompresji video itp. już lepiej i5.
Wyjście HDMI - ok, ale do oglądania filmów, nie do zdjęć. W większości komputerów HDMI przekłamuje obraz, bo uznawane jako wyjście do podłączenia TV, a nie monitorów.
Jakieś dowody? ... i ewentualne dowody na to, że nie da się tego problemu obejść w ustawieniach karty graficznej?
Pamięć - zapomnij o GoodRAM. Corsair, Kingston, cokolwiek, tylko nie GoodRAM.
Bo? Używam od lat Kingston, w pracy mam trochę kompów z GoodRam, Corsair, Hynix, i jeszcze jakaś A-Data i poza A-Data nie ma problemów (A-Data w dwóch różnych kompach uległy awarii ... po wymianie na Kingston zero problemów). Tak czy inaczej do GoodRam nie mam zastrzeżeń.
Kyle czyli to co podałem w poscie 3 co byś wywalił a co dołożył żeby w miarę dobrze pracowało się nad zdjęciami.
Akurat w kwestii procesorów, to wciska ci bezwiednie KIT, bowiem Pentium G3258 to ta sama architektura co najnowsze i3, i5 i i7 , czyli Haswell. Pentium różni się tym od i3 że nie ma HT ... do którego w życiu bym nie dołożył tyle kasy. Dopiero i5 ma 2x więcej rdzeni (prawdziwe 4 rdzenie). Czy warto dokładać do i5? - no nie jest to sprawa życia i śmierci, ale przy obliczeniach potrafiących skutecznie wykorzystać 4 rdzenie (kompresja video) wydajność wzrasta lekko x2. ... no i do najnowszych gier, to lepiej mieć i5. Natomiast w aplikacjach korzystających max z 1 -2 wątków, różnica jest tak duża, jak wskazuje częstotliwość taktowania (czyli nie tak duża). Do biura Pentium jest super ... do gier, kompresji video itp. już lepiej i5.
Kity ?? To powiedz czemu G3258 we wszystkich testach wydajności wypada gorzej od najstarszych i3 ??
Jakieś dowody? ... i ewentualne dowody na to, że nie da się tego problemu obejść w ustawieniach karty graficznej?
Tak - komputery z HDMI. Podłącz sobie monitor przez DP/DVI i HDMI, a następnie zobacz dokładnie do wyszło.
I nie, nie da się tego zmienić w karcie graficznej bez poważnych uszczerbków dla kolorów.
Bo? Używam od lat Kingston, w pracy mam trochę kompów z GoodRam, Corsair, Hynix, i jeszcze jakaś A-Data i poza A-Data nie ma problemów (A-Data w dwóch różnych kompach uległy awarii ... po wymianie na Kingston zero problemów). Tak czy inaczej do GoodRam nie mam zastrzeżeń.
Przerabiałem wiele różnych pamięci GoodRAM (RAM, SD, pendrive) - nic nigdy nie trzymało parametrów.
Szczególnie przy obciążeniu, a obróbka zdjęć, to masa operacji na pamięci.
Jeszcze takie pytanie: Pentium G3258 ma zdaje się odblokowany mnożnik ... planujesz podkręcanie?
Co do pracy ze zdjęciami ... ja tam uzywałem kiedyś starszego PS, teraz GIMP i w tych akurat programach potrzeba szybkich rdzeni, ale nie są w większej ilości wykorzystywane skutecznie. Może w nowych PS się coś zmieniło (np. skalowanie wysokiej jakości jest w stanie użyć 100% wszystkich rdzeni z i5 ? - to musisz popytać)
Przerabiałem wiele różnych pamięci GoodRAM (RAM, SD, pendrive) - nic nigdy nie trzymało parametrów.
Szczególnie przy obciążeniu, a obróbka zdjęć, to masa operacji na pamięci.Pierdoły pociskasz. Mam nawet kartę micro SD GoodRAM i transfery są jak z ulotki.
Kity ?? To powiedz czemu G3258 we wszystkich testach wydajności wypada gorzej od najstarszych i3 ??
Jakoś nie widzę tutaj tych "wszystkich":
http://www.anandtech.com/bench/product/1265?vs=289
Nie nie będę podkręcał ale wybrałem go dlatego że jest z to procesor z architekturą Haswella i był najtańszy i napisałem wyżej jeżeli nie on to w razie czego co wybrać??? Na kilkuletnim laptopie mam zainstalowane RawTerapee, PS CS2 i jakoś to działa ale laptop wiadomo że się akurat do obróbki zdjęć nie nadaje.
Nie wypada. G3258 Wypada pomiędzy i3-4130 a i3-4150.
Zapomnij... Procesor Pentium, to wręcz epoka kamienia łupanego... (jeszcze za pierwszą generacją i3, a teraz mamy już 4.)
Bzdurą jest to, że to inna generacja procesorów. Również bzdurą jest, że są za pierwszą generacją i3. Jak nie wiesz, to nie doradzaj innym, bo robisz im wodę z mózgu.
Dodatkowo, to jest "rocznicowy" pentium z odblokowanym mnożnikiem - bardzo fajny ruch intela moim zdaniem, bo przy dokupieniu średniej klasy chłodzenia, można ten procesor całkiem nieźle podkręcić - maksymalnie budżetowe OC, ale dla niektórych może zadziałać. pozostaje tylko kwestia ceny mobo :]
Szczególnie przy obciążeniu, a obróbka zdjęć, to masa operacji na pamięci.
Jakich parametrów nie trzymają? W czasie rzeczywistym pod obciążeniem monitorowałeś CL, czy może napięcia?
Gonzo, rzuć jakimś linkiem
jakoby hdmi dawało gorszy obraz od dvi.
Zapewne chodzi o to, że sterowniki GPU modyfikują obraz wychodzący na HDMI, żeby lepiej wyglądał na telewizorach. Tutaj muszę się zgodzić, jest coś takiego - widziałem różny obraz po HDMI i DVI.
Także nie chodzi o różnice między HDMI a DVI a działaniem sterowników.
Gonzo, rzuć jakimś linkiem
jakoby hdmi dawało gorszy obraz od dvi.
Linkiem jest monitor podłączony po HDMI i DP/DVI...
Każdy, kto przerabiał takie podłączenie wie, że HDMI daje inne kolory.
Zapewne chodzi o to, że sterowniki GPU modyfikują obraz wychodzący na HDMI, żeby lepiej wyglądał na telewizorach. Tutaj muszę się zgodzić, jest coś takiego - widziałem różny obraz po HDMI i DVI.
Także nie chodzi o różnice między HDMI a DVI a działaniem sterowników.
Oczywiście, że to kwestia sterowników, ale w 90% nic się z tym nie zrobi, co najwyżej można kalibrować LUT karty graficznej, ale chyba nie po to kupuje się porządny monitor, aby później wysłać na niego 80% informacji o kolorze.
MARS CooL
15-12-2014, 18:58
Mój informatyk zaproponował mi coś takiego do cad oraz kilkunastu aplikacji które mam cały czas otwarte. Nie miałem dotychczas problemów (laptop DELL XPS 17 z i7) ale ostatnio otrzymuje duże pliki cad do weryfikacji i sprzęt już niedomaga.
Zasilacz be quiet! Straight Power 10 700W 80+ Gold (BN236) -500
Obudowa Corsair Obsidian Series 450D -350
Dysk Intel DC S3500 Series SSDSC2BB120G401 (2.5", 120GB, SATA/600) -500
Pamięć G.SKILL DDR3 2x4GB 2400MHz CL10 TridentX -400
Procesor Intel Core i7-4790K 4GHz BOX -1350
Płyta główna Asrock Z97 EXTREME6 -684
Dysk WD Green WD20EZRX -320
Karta graficzna quadro jaka (cad tylko 2d)
Wg mnie chyba nie potrzeba aż tak mocnego zestawu do cad i i5 powinien spokojnie wystarczyć. Zastanawiam się też jaką kartę, czy jest sens pakować się w Quadro. NA żadnym GF niestety nie pracuje się komfortowo. Co zmienić aby zmięścić się z pudłem do 4k?
Pytanie drugie czy ten zestaw będzie się nadawał do obróbki amatorskiej filmów i foto w domu? I czy jest sens pakować się w jakąś dodatkową kartę? Programy to pewnie PS i LR CC. Teraz mam LR 4 i PS5.
velaskez
16-12-2014, 02:23
Zasilacz be quiet! Straight Power 10 700W 80+ Gold (BN236) -500
Obudowa Corsair Obsidian Series 450D -350
Dysk Intel DC S3500 Series SSDSC2BB120G401 (2.5", 120GB, SATA/600) -500
Pamięć G.SKILL DDR3 2x4GB 2400MHz CL10 TridentX -400
Procesor Intel Core i7-4790K 4GHz BOX -1350
Płyta główna Asrock Z97 EXTREME6 -684
Dysk WD Green WD20EZRX -320
Karta graficzna quadro jaka (cad tylko 2d)
Pamiętaj, że niektórzy używają czarnego forum...wtedy nic nie widać ;)
Wg mnie chyba nie potrzeba aż tak mocnego zestawu do cad i i5 powinien spokojnie wystarczyć. Zastanawiam się też jaką kartę, czy jest sens pakować się w Quadro.
Jaki cad? Autocad? Warto. Do 2D quadro k620 wystarczy.
MARS CooL
16-12-2014, 14:07
Pamiętaj, że niektórzy używają czarnego forum...wtedy nic nie widać ;)
Jaki cad? Autocad? Warto. Do 2D quadro k620 wystarczy.
O kurcze bezsensownie wkleilem
Tak, AutoCAD. Od czasu do czasu jeszcze top solid ale tylko do oglądania i weryfikacji projektu. Tak się zastanawiam czy powyższa konfiguracja nie jest za mocna.
Do ACada 2015 zadna konfiguracja nie jest za mocna. Glupi LT zre pamiec i zasoby jak czarna dziura. Ribony i inne wodotryski zezra kazde zasoby systemowe. W wsadz sobie od razu 16GB RAM.
hydra_nt
17-12-2014, 20:27
A propo programów cadowskich np SolidWorks. Jest sens wstawiania max. możliwej ilości ramu ?
A jaki masz system? 32bitowy? Jesli tak, nie ma sensu abys mial wiecej niz 4GB RAM.
velaskez
17-12-2014, 22:16
Jest sens wstawiania max. możliwej ilości ramu ?
Nie myślisz o tym przez najbliższe lata i możesz bezproblemowo korzystać z najnowszego oprogramowania. Jak masz wykupioną subskrybcje. A przecież oto chodzi - to narzędzie do robienia pieniędzy.
Jeśli wykonujesz obliczenia CAE...cóż...Ansys potrafi zająć mi na dzień dzisiejszy 128/192GB ramu w czasie pracy. :mrgreen:
Tak na szybko, czy polecilibyscie kogoś w Warszawie Kto mógłby mi złożyć sensowny komputer do 2tys. ? Byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź, zwłaszcza ze czasu mam mało, bo muszę to załatwić jeszcze w tym roku. Rakiety być nie musi, najważniejsze dla mnie jest to żeby sprzęt był bezproblemowy.
Do wyboru do koloru: http://www.dell.com/pl/p/inspiron-3847-desktop/pd?ref=PD_OC .
Do wyboru do koloru: http://www.dell.com/pl/p/inspiron-3847-desktop/pd?ref=PD_OC .
Markowe składaki odpadają, za duży haracz na logo.
Markowe składaki odpadają, za duży haracz na logo.
Jakoś nie widzę w tych cenach widocznych nadużyć, a bez względu na to, co będziesz dlubał tym sprzętem, to w Dell-u masz przynajmniej gwarancję, że będzie toto działać, a w razie kłopotów masz jakiś serwis.
Gdy coś padnie w składaku, to niestety czasem szok, szczególnie gdy ktoś jest sprzętowo zielony niczym szczypiorek.
Kiedys tez bylem przeciwny "markowym" ale swego czasu kupilem do domu HP z serii DX na wyprzedazy w Selgrosie. Szczerze? To byl dobry wybor, w pierwszych 2 latach wsadzilem swoj RAM (max co obslugiwala plyta), drugi wiekszy dysk, inna karte graficzna na PCI Express x16 i przez 6 lat mialem spokoj. Byl to domowy komputer do zabawy ze zdjeciami a takze do mojego domowego biura. Komputer byl 3x cichszy niz wszystko inne co mialem wczesniej na super-hiper dobieranych czesciach i nie byl jakos porazajaco wolniejszy. Swoja droga skladalem komputery dla siebie i rodziny od czasow ogolniaka i klona IBM PC AT 286/386.
Wbrew pozorom te makrowe skladaki sa dosc przemyslanymi konstrukcjami.
Panowie zastanawiając się dalej co kupić lub co złożyć wpadłem na takie coś:
http://www.komputronik.pl/product/239816/Elektronika/Komputery/Packard_bell_S2885_SFF_i5_4440_4GB_500GB_FreeDoS.h tml?qrtc_slt=slt_product&qrtc_tpl=tpl_product&qrtc_typ=prd&qrtc_prd=223105&qrtc_pos=1&utm_source=quartic&utm_medium=slt_product&utm_campaign=tpl_product
Ciekawi mnie czy to już jest warte jakiejś większej uwagi czy dać sobie spokój, poczekać, odłożyć więcej PLN i złożyć maszynę taką jaką trzeba. W tym zestawie wystarczy wymienić pamięć na większą i wgrać system. Ciekawi mnie jaka tam jest płyta i ile obsłuży pamięci i jakie dyski tam można jeszcze dorzucić (wymienić na ssd)???
Niezwykle, mówiąc delikatnie, minimalistyczny sprzęt. :)
Small Form Factor - ot taka PCtowska konkurencja dla Maca Mini.
http://www.packardbell.co.uk/pb/en/GB/content/model/DT.U88EK.007 - tu masz wiecej o tym czyms.
Plyta glowna jest Acera.
Ciekawe jak to chłodzą i na ile się grzeje przy wsadowej obróbce.
Small Form Factor - ot taka PCtowska konkurencja dla Maca Mini.
Nie powiedziałbym, że konkurencja dla maca mini.
Cenowo, całkiem ok.
Tam jest jeden wielki wiatrak, w sieci sa zdjecia rozbebeszonego tego Acera/Packard Bella. W pracy mamy mase Optiflexow 95x/96x/97x od Della i nawet jako maszyny do CADa sprawdzaja sie. Czasem jedynie narzekaja na ich powolnosc przy przetwarzaniu pliku cadowskiego z zalaczona wielka bitmapa albo przy generowaniu siatki dla obiektow 3D.
Masz racje Miniacz ladniejszy :)
Ładniejszy i znacznie mniejszy, ale jednocześnie praktycznie zupełnie pozbawiony możliwości modyfikacji.
Zalezy do ktorego Miniacza pijesz ;) ale na ten temat mamy inny watek na tym forum.
No właśnie szukam czegoś w małej obudowie jakiegoś gotowca lub samemu złożyć miniPc (mATX) w miarę rozsądnej cenie. Ale nie wiem czy mi się uda. Z tego wszystkiego to największy dylemat to procesor.