Zobacz pełną wersję : Programy do obróbki RAW-u
Witam,jak w temacie jakie polecacie programy do tego formatu zdjęć,myślę o "lekkim"retuszu i nadpisaniu istniejącego zdjęcia.
Bawiłem się programem View NX2 i po zapisie edytowanego obrazu podczas podglądu widzę jak bym go w ogóle nie modyfikował.
Jak po zrobieniu zdjęcia w formacie RAW mógłbym go łatwo edytować i zapisać tak aby można było by go oglądać u znajomych ,sorry ale jestem zielony ...
RAWów nie można edytować. Możne jedynie je obrabiać, ale tą obróbkę widzą jedynie programy w których były obrabiane lub z nimi zgodne.
Poza tym, RAWy po obrobieniu eksportuje się do jakiegoś "normalnego" i uniwersalnego formatu, jak JPEG, TIFF, PNG, itp.
CODER_BEST
30-08-2014, 17:28
Jak poprzednik RAW obrabiasz i eksportujesz do normalnego pliku... jak jpg itd...
Najlepszy program i w dodatku bardzo prostu w obsłudze to Adobe Lightroom
No właśnie jak taki plik po obrobieniu eksportować do jpeg ?
jakie darmowe programy polecacie
Zależy od programu. W jednych jest to "Eksport", w innych "zapisz do", "zapisz jako", itp.
jakie darmowe programy polecacie
Z darmowych masz w sumie 4, bo pozostałe raczej niefunkcjonalne:
ViewNX i Capture NX-D (oba tylko do Nikona)
RawTherapee - niestety dość skomplikowany
UFRAW
Andrzej1974
30-08-2014, 18:03
W Lr np. z poziomu okienka dialogowego, które wywołuje się kombinacją: Ctrl + Shift + E. Tam ustawiasz to, co Ci potrzeba, i... eksportujesz. W innych programach jest to dość podobne.
Bawiłem się programem View NX2 i po zapisie edytowanego obrazu podczas podglądu widzę jak bym go w ogóle nie modyfikował.
Bezpośrednio po otwarciu nefa w View nx widzisz nie nefa tylko podgląd jpg zapisany razem z tym nefem. Aby zobaczyć "prawdziwego" nefa, należy zacząć coś robić (poruszać suwakami) albo wcisnąć przycisk "RAW" w lewym górnym rogu.
Jak po zrobieniu zdjęcia w formacie RAW mógłbym go łatwo edytować i zapisać tak aby można było by go oglądać u znajomych ,sorry ale jestem zielony ...
W View NX2 do zapisu w jpg służy mała ikonka dyskietki w okolicy dolnego prawego rogu okna.
nikoniarz
30-08-2014, 23:35
Aby zobaczyć "prawdziwego" nefa, należy zacząć coś robić (poruszać suwakami) albo wcisnąć przycisk "RAW" w lewym górnym rogu.
Wtedy też program zaczyna czytać ustawienia Picture Control z aparatu.
W View NX2 do zapisu w jpg służy mała ikonka dyskietki w okolicy dolnego prawego rogu okna.
Ikona ta służy do zatwierdzenia zmian w pliku .nef, a nie do konwersji do formatu .jpg
w ViewNX do zapisu do JPEG jest ikona u góry z prawej strony "Convert files"
nikoniarz
31-08-2014, 01:35
w ViewNX do zapisu do JPEG jest ikona u góry z prawej strony "Convert files"
Dokładnie. Trzeba się cofnąć z wywoływarki do przeglądarki.
fader_audio
01-09-2014, 13:31
porównywał juz ktos czpture nx2 z nx-d???
karolznin
01-09-2014, 13:55
różnica spora na korzyść capture nx2., który ma np. obróbkę selektywną
fader_audio
02-09-2014, 08:53
no i to mi wystarczy, dośc często z niej korzystam, jak chce poprawić jakieś miejsce na zdjęciu
Ja osobiście preferuje połączenie Adobe Bridge i Camera RAW, nigdy fanem Lightrooma nie byłem, ale muszę go ogarnąć ze względu na dużą ilość zdjęć które można łatwo obrabiać w nim. Różnica miedzy pierwszym a drugim rozwiazaniem to jak dla mnie tylko krótszy czas.
Rafał_Sz
08-09-2014, 10:22
Przeniosłem dyskusję do właściwego działu.
Tak myślę, że może zacznę przygodę z postprodukcją na RAWach. Zawsze robiłem tylko jpegi. Przeglądnąłem parę forum i proponują RawTherapee lub Darktable. Również polecacie? Który dla was lepszy?
Tak myślę, że może zacznę przygodę z postprodukcją na RAWach. Zawsze robiłem tylko jpegi. Przeglądnąłem parę forum i proponują RawTherapee lub Darktable. Również polecacie? Który dla was lepszy?
Możesz zacząć nawet od NX Studio (https://www.nikon.pl/pl_PL/product/apps-software/nx-studio).
Pobierzesz go >>>stąd<<< (https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/products/564/NX_Studio.html).