PDA

Zobacz pełną wersję : D600\610 a Multi-CAM 4800 FX

Krzysztof_G
29-08-2014, 21:44
Przeglądałem ostatnio książkę 'Mastering the Nikon D610', autor Darrell Young, gdzie przeczytałem parę 'ciekawostek' dot. modułu AF Multi-CAM 4800 stosowanego m.in. w D600\610.

Otóż wg. autora wszystkie punkty krzyżowe oraz 'zwykłe' autofocusa są użyteczne jedynie w zakresie przesłony F1.x do F5.6.

W zakresie F5.6 do F8 działają wszystkie krzyżowe, ale skrajne boczne 'zwykłe' (horyzontalne) nie są użyteczne.

W przypadku przesłony F8 (i wyżej) działa poprawnie tylko środkowy krzyżowy i parę 'zwykłych' go otaczająych (w książce są rysunki, ale nie chcę robić nieutoryzowanego wklejania). Reszta punktów nie powinna być używana.

Przez nie są użyteczne zrozumiałem że ich czułość wyraźnie odbiega od tych rekomendowanych.

Szczerze to nigdzie nie spotkałem się jeszcze z takim opisem.

nikoniarz
29-08-2014, 21:47
Nie ma w tym nic dziwnego... Punkty liniowe AF w tym module mają czułość taką jak podajesz.

Edit: tylko pamiątaj o jednym- AF ostrzy zawsze na pełnej dziurze, bez względu na ustawienie w aparacie.

GonzoG
29-08-2014, 21:58
To nie ma nic wspólnego z czułością punktów, a ich fizycznym położeniem.
Przy ciemnych obiektywach punkty są zbyt bardzo oddalone na boki i niemożna poprawnie ustawić ostrości przy tak małym otworze w obiektywie.

nikoniarz
29-08-2014, 22:02
Wg. tego co napisałeś GonzoG, to Multi-CAM 4800 DX powinien na bocznych punktach ostrzyć masakrycznie, gdyż są one jeszcze bliżej brzegów niż na FX... Tak jest w rzeczywistości? Tzn. mam na myśli pytanie o ostrzenie a nie o rozmieszczenie.

GonzoG
29-08-2014, 22:03
Wg. tego co napisałeś GonzoG, to Multi-CAM 4800 DX powinien na bocznych punktach ostrzyć masakrycznie, gdyż są one jeszcze bliżej brzegów niż na FX... Tak jest w rzeczywistości? Tzn. mam na myśli pytanie o ostrzenie a nie o rozmieszczenie.

Nie ma znaczenia czy FX, czy DX, punkty są tak samo daleko.

nikoniarz
29-08-2014, 22:05
Nie ma znaczenia czy FX, czy DX, punkty są tak samo daleko.

Na pewno? D700 i D300 mają ten sam moduł, a jednak krycie kadru jest inne...

GonzoG
29-08-2014, 22:25
Na pewno? D700 i D300 mają ten sam moduł, a jednak krycie kadru jest inne...
A od kiedy to one mają ten sam kadr ??

nikoniarz
29-08-2014, 22:29
GonzoG, nie czepiaj się tylko wyjaśnij. A jak nie umiesz to może odpuść sobie. Próbuję się dowiedzieć czy ten sam moduł w wersji DX ostrzy bocznymi punktami gorzej skoro są bliżej brzegu kadru? Tak trudno zrozumieć Ci proste pytanie? Poza tym nie odpowiada się pytaniem na pytanie...

GonzoG
29-08-2014, 22:31
GonzoG, nie czepiaj się tylko wyjaśnij. A jak nie umiesz to może odpuść sobie. Próbuję się dowiedzieć czy ten sam moduł w wersji DX ostrzy bocznymi punktami gorzej skoro są bliżej brzegu kadru? Tak trudno zrozumieć Ci proste pytanie? Poza tym nie odpowiada się pytaniem na pytanie...

Włącz w FX tryb DX i masz taki sam rozkład punktów.

nikoniarz
29-08-2014, 22:38
To może sprecyzuje pytanie- bo chodziło mi raczej o to, czy skrajnie boczne punkty np. w D700 (oczywiście w trybie FX) sprawują się tak samo jak w D300? Czy po prostu mają "jaśniej" gdyż są bliżej środka, albo dokładniej mówiąc- dalej od ciemniejszych brzegów...

GonzoG
29-08-2014, 23:31
To może sprecyzuje pytanie- bo chodziło mi raczej o to, czy skrajnie boczne punkty np. w D700 (oczywiście w trybie FX) sprawują się tak samo jak w D300? Czy po prostu mają "jaśniej" gdyż są bliżej środka, albo dokładniej mówiąc- dalej od ciemniejszych brzegów...

Przecież już 5 razy pisałem, że są dokładnie w takiej samej odległości od środka.

nikoniarz
29-08-2014, 23:38
ale czy są w tej samej odległości od brzegu?

GonzoG
29-08-2014, 23:46
ale czy są w tej samej odległości od brzegu?
Ale o co chodzi z tym brzegiem ??

nikoniarz
29-08-2014, 23:49
Ale o co chodzi z tym brzegiem ??

Napisałeś:

są dokładnie w takiej samej odległości od środka.

Chodzi oczywiście o punkty AF. Więc ja pytam czy w przypadku D700 (tryb FX) i D300 są w takiej samej odległości od brzegu? Bo jeśli nie, to teoretycznie na D300 skrajne punkty mają "ciemniej"...

GonzoG
29-08-2014, 23:55
Napisałeś:

Chodzi oczywiście o punkty AF. Więc ja pytam czy w przypadku D700 (tryb FX) i D300 są w takiej samej odległości od brzegu? Bo jeśli nie, to teoretycznie na D300 skrajne punkty mają "ciemniej"...

Czyli teoretycznie w D700 w trybie DX też mają ciemniej.

A w ogóle, to o co chodzi z tą ciemnością ??

nikoniarz
29-08-2014, 23:59

Okej, czyli utwierdziłeś mnie w tym co myślałem. Dzięki. Bez ironii oczywiście. Serio pomogłeś.

GonzoG
30-08-2014, 00:41
Okej, czyli utwierdziłeś mnie w tym co myślałem. Dzięki. Bez ironii oczywiście. Serio pomogłeś.

Chyba jednak nie....

1. Dalej nie wiem o co chodzi z tymi brzegami...
2. Dalej nie wiem o co chodzi z ciemnością
3. pkt 1 i tak nie ma w tym temacie żadnego znaczenia. Ważna jest odległość od osi obiektywu.
4. pkt 2 i tak nie ma w tym temacie żadnego znaczenia. Ważna jest wielkość otworu względnego - a dokładniej jak mocno jest rozproszony obraz.

nikoniarz
30-08-2014, 00:48
1. Możemy pominąć na rzecz punktu 3 czyli odległości od osi
2.

Czyli teoretycznie wiesz o co chodzi z ciemnością skoro zdanie wyżej odwołujesz się do niej
3. Skoro pominęliśmy punkt 1 to do trzeciego możesz się odnieść.
4. Też można pominąć
W sumie można pominąć wszystkie punkty bo ja Ciebie na koniec już zrozumiałem- po prostu inaczej to interpretowałeś. A że Ty nadal nie możesz zrozumieć mnie- sorry, prościej wyjaśnić nie mogę :)
Ale na serio zrozumiałem- nie ma sensu ciągnąć tematu ;)

Jacek_Z
30-08-2014, 10:23
Więc ja pytam czy w przypadku D700 (tryb FX) i D300 są w takiej samej odległości od brzegu? Bo jeśli nie, to teoretycznie na D300 skrajne punkty mają "ciemniej"...Niestety ten wniosek jest absolutnie błedny. Ważna jest jedynie odległość od środka.
Jaki crop sobie robisz to nieistotne. To tylko cropowanie.

Przeglądałem ostatnio książkę 'Mastering the Nikon D610', autor Darrell Young, gdzie przeczytałem parę 'ciekawostek' dot. modułu AF Multi-CAM 4800 stosowanego m.in. w D600\610.
..
Szczerze to nigdzie nie spotkałem się jeszcze z takim opisem.Każdy moduł ma swoje ograniczenia. Producenci podają to w swoich materiałach. Facet tego nie pomierzył, tylko podał to co pisze Nikon.

Krzysztof_G
30-08-2014, 15:50
Każdy moduł ma swoje ograniczenia. Producenci podają to w swoich materiałach. Facet tego nie pomierzył, tylko podał to co pisze Nikon.

Tak, autor informuje, że informacje te podaje za Nikonem. Po prostu jakoś ten tekst zwrócił moją uwagę, co wynika z mojej niewiedzy.

pozdrawiam