PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5100 + Nikkor 18-105 VR, do kalibracji i czyszczenia.

arkadi-sea
29-08-2014, 08:59
Witam,

Poszukuję dobrego z polecenia serwisu cyf. lustrzanek, nikosia wymaga czyszczenia lustra, matówki oraz pola AF za matówką, kalibracji na celu usunięcia FF/BF.

Po ostatnim czasie czyszczenia gruchą lustra dostały mi się paprochy pod matówkę, chciałem delikatnie przedmuchać miejsce pomiędzy polami AF a matówką a skończyło się obsunięciem ręki i wypięciem matówki. Po założeniu z powrotem matówki, nikon gorzej ostrzy, wyraźne dłuższe czasy ustawiania AF, problemy z ostrzeniem wieczorami.

Chciałbym też aby ten serwis dokonał kalibracji body z obiektywem, gdyż od momentu zakupu były problemy z lekkim rozmyciem na dole zdjęć.

Prosiłbym najlepiej o dane serwisów z okoli Trójmiasta, nikon jest już po gwarancji, zastanawiałem się tez nad serwisem Nikon-a, ale przeraża mnie dużo negatywnych opinii na jego temat.

P.S. Jakie są orientacyjne koszty takiej usługi.

Pozdrawiam,

zgera
29-08-2014, 09:08
Czyszczenie matówki to koszt około 80 zł w serwisie Nikona, kalibracja body około 100 zł.
Odnośnie rozmazanych zdjęć u dołu to problemem może być sam obiektyw, np. skrzywienie bloku optycznego.

arkadi-sea
29-08-2014, 09:15
Czy czyszczenie matówki wiąże się także z czyszczeniem powierzchni sensorów pól AF zaraz za matówką? Czy to jest dodatkowy koszt?

zgera
29-08-2014, 09:24
Czy czyszczenie matówki wiąże się także z czyszczeniem powierzchni sensorów pól AF zaraz za matówką? Czy to jest dodatkowy koszt?

Czujnik AF nie jest pod matówką, znajduje się w dolnej części komory lustra.
Pod matówką w D5100 jest układ luster, jeśli zanieczyszczenia przedostały się do układu luster i są widoczne w wizjerze to aby to wyczyścić trzeba rozebrać aparat, trudno mówić o kosztach w przypadku czyszczenia kilku elementów.
Jeśli wyślesz do serwisu Nikona otrzymasz kosztorys na wykonanie takiej usługi, nikt na podstawie Twojego opisu nie poda Ci konkretnej ceny.

arkadi-sea
29-08-2014, 10:04
Pod matówką w D5100 jest układ luster

Chodzi mi o to pierwsze lustro zaraz za matówką.

Czy warto zaufać serwisowi Nikon?, nie chcę aby sprzęt wrócił w gorszym stanie niż jest (z winy serwisu lub kuriera)

Dlatego myślałem o serwisie gdzieś w pobliżu Trójmiasta, ewentualnie wysłać do serwisu Nikon w Niemczech ( zostaje bariera językowa, bo niemieckiego nie znam, ewentualnie korespondencja w j. ang. bez żargonów technicznych).

TOP67
29-08-2014, 10:47
Po ostatnim czasie czyszczenia gruchą lustra dostały mi się paprochy pod matówkę, chciałem delikatnie przedmuchać miejsce pomiędzy polami AF a matówką a skończyło się obsunięciem ręki i wypięciem matówki. Po założeniu z powrotem matówki, nikon gorzej ostrzy, wyraźne dłuższe czasy ustawiania AF, problemy z ostrzeniem wieczorami.

Chciałbym też aby ten serwis dokonał kalibracji body z obiektywem, gdyż od momentu zakupu były problemy z lekkim rozmyciem na dole zdjęć.

Trochę to dziwne, bo AF nie ma nic wspólnego z matówką. Sensory AF są na dole komory, matówka na górze.
Zabrudzenie matówki i układu luster nie ma żadnego wpływy na zdjęcia. Dopiero jakaś ogromna plama może spowodować błędny pomiar światła.

BF/FF jest jednakowy w całym kadrze. Rozmycie na dole to wina tylko obiektywu.

O ile czyszczenie można zrobić samemu lub w dowolnym (dobrym) zakładzie, to kalibrację tylko u Nikona.

arkadi-sea
29-08-2014, 11:10
Dzięki za info.

W taki razie czy warto ryzykować z serwisem nikona w Polsce czy wysyłać do Niemiec?

Dużo userów zagranicznych chwali sobie Nikon Service in Düsseldorf (Germany) i tam bym chciał wysłać.

http://www.dpreview.com/forums/post/39970674

Domyślam się iż koszty zagranicznego serwisu Nikona będą zbliżone do polskiego.

zgera
29-08-2014, 13:44
Twój wybór do jakiego serwisu wyślesz, w końcu wysyłasz jedno z najtańszych body, więc nie wiem czy to ma sens.
Polski serwis może Ci wymienić matówkę jeśli sobie tego zażyczysz, lustra zapewne wyczyszczą, body mogą skalibrować, czy dobrze, z kitem tego nie zobaczysz, będziesz potrzebował jasnego szkła.
Co do obiektywu, jeśli ma wadliwy blok optyczny, ewentualne poluzowanie soczewek to naprawa tego obiektywu w serwisie może być nieopłacalna.
Fachowcem od obiektywów jest tu na forum TOP67 może on zdiagnozuje Twój obiektyw.

seba84_2005
31-08-2014, 06:42
Wysyłaj do niemieć. Poza tym za matówką nie ma żadnych luster, tylko jest podkładka miedziana, a później jest plastikowa płytka z naniesionymi polami af, te które widzimy przez wizjer. Da się to wszystko wyjąć i przeczyścić.
Sam wyciągałem wszystko i czyściłem.

stonkat
01-09-2014, 18:36
Czy w ramach gwarancji mogą mi wyczyścić lustra i wyczyścić/wymienić matówkę w d3100?

TOP67
01-09-2014, 19:40
Jeśli udowodnisz, że to wada fabryczna?

stonkat
02-09-2014, 00:44
W jaki sposób? :)