Zobacz pełną wersję : sb-600 i D50 bezprzewodowo
Witam
Czy jest możliwość współprzacy (ew. wymuszenia błysku) lampy sb-600 za pomocą Nikona D50 i tylko wbudowanej w nim lampy? Jeśli tak to proszę o podpowiedź jak ustawić aparat i lampę bo w instrukcji doszukałen się tylko ustawień dla D70
puchbeary
29-04-2007, 21:55
Z tego co się orientuje to nie ma takiej możliwości. Chyba że dokupisz do Sabinki fotocelę. Tyle że wtedy to chyba lampka wbudowana musi być odpalona w manualu bo w TTLu odpali ci Sabinę przedbłyskiem pomiarowym. Niech mnie ktos poprawi jeśli sie mylę ?
niestety lampa wbudowana w D50 nie jest sterownikiem w systemie CLS i nie wyzwoli ci zdalnie SB600 ani 800.
musisz miec sterownik na sankach aparatu - czyli np sb800, a jako odbiornik wtedy sb600 może być.
pisałem tu oczywiście o korzystaniu z wszelkich dobrodziejstw TTL
w trybach manualnych lub A lampy możesz odpalic kupując do sb600 synchro. O ile idzie wyłączyć przedbłyski - czyli o ile ustawić lampę wbudowaną w tryb manualny lub dać zapamietanie pomiaru - nie znam instrukcji d50.
Z tego co się orientuje to nie ma takiej możliwości. Chyba że dokupisz do Sabinki fotocelę. Tyle że wtedy to chyba lampka wbudowana musi być odpalona w manualu bo w TTLu odpali ci Sabinę przedbłyskiem pomiarowym. Niech mnie ktos poprawi jeśli sie mylę ?
Poprawiam. Można użyć fotoceli ustawionej na drugi błysk. Są takie chińskie. Przekłada się w nich wajchę i już jest niewrażliwa na przedbłysk. Mogą być jednak duże kłopoty z TTL.
puchbeary
30-04-2007, 19:25
O tym chińskim wynalazku nie wiedziałem. Ale ogólnie moja wypowiedź jest poprawna.
zdaje się że niekoniecznie przedbłysk musi być jeden i takie synchro na drugi błysk niekoniecznie musi się spisać.
ale słyszałem, że sa synchro analizujące ilość przedbłysków i po "nauczeniu się" dają impuls kiedy trzeba.
Ta fotocela, o której pisałem wyżej to DS-1 i jak na chiński wyrób wcale nie jest tania (ok. 110 zł). Używam tego do wyzwalania SB-24, np. przez sb800, i działa. W Internecie można znaleźć więcej przykładów, łącznie z fotocelami budowanymi przez "złote rączki".