PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Kasia

meskone
28-08-2014, 16:46
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/850x850q90/537/7h3fhh.jpg)

zbyszekD7000
28-08-2014, 17:04
Strasznie dużo białego :-( po co tak ?

alf129
28-08-2014, 17:37
Strasznie dużo białego :-( po co tak ?

Białe to tez treść. Zwłaszcza w grafice stron czy grafice wektorowej nazywa się to positive space czyli w tłumaczeniu "pozytywne miejsce/przestrzeń". Nie rozumiem jak można być fotografem a zarazem nie być osoba kreatywna i nie mieć pojęcia o takich podstawach jak właśnie positive space?!!

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Slon
28-08-2014, 17:42
Nie rozumiem jak można być fotografem a zarazem nie być osoba kreatywna i nie mieć pojęcia o takich podstawach jak właśnie positive space?!!

czy każdy użytkownik forum fotograficznego musi być fotografem?

alf129
28-08-2014, 17:43

Co chcesz przez to powiedzieć? Wyrażaj się prościej bo nikt chyba nie ma zamiaru czytać w twoich myślach mały indywidualisto..

sokolnik
28-08-2014, 17:44
Białe to tez treść. Zwłaszcza w grafice stron czy grafice wektorowej nazywa się to positive space czyli w tłumaczeniu "pozytywne miejsce/przestrzeń". Nie rozumiem jak można być fotografem a zarazem nie być osoba kreatywna i nie mieć pojęcia o takich podstawach jak właśnie positive D

:-) :-)
mam nadzieje ze to nie na serio :-)

zbyszekD7000
28-08-2014, 17:45
Białe to tez treść. Zwłaszcza w grafice stron czy grafice wektorowej nazywa się to positive space czyli w tłumaczeniu "pozytywne miejsce/przestrzeń". Nie rozumiem jak można być fotografem a zarazem nie być osoba kreatywna i nie mieć pojęcia o takich podstawach jak właśnie positive space?!!

Nie no, spokojnie, nie musisz mi tego tłumaczyć, tylko bardziej miałoby to zastosowanie w albumie niż na pojedyńczej focie, bo przyznasz że będzie się to całkiem inaczej prezentowało w tych dwóch sytuacjach. Dlatego zapytałem ;-)

Slon
28-08-2014, 17:46
Co chcesz przez to powiedzieć? Wyrażaj się prościej bo nikt chyba nie ma zamiaru czytać w twoich myślach mały indywidualisto..

Czy Cie obraziłem? Jeśli nie, to dlaczego Ty mnie obrażasz?

Zbyszek bardzo grzecznie zapytał, a Ty od razu go atakujesz...

alf129
28-08-2014, 17:49
Nie no, spokojnie, nie musisz mi tego tłumaczyć, tylko bardziej miałoby to zastosowanie w albumie niż na pojedyńczej focie, bo przyznasz że będzie się to całkiem inaczej prezentowało w tych dwóch sytuacjach. Dlatego zapytałem ;-)

Słuchaj jak masz problem z wypowiadaniem się spowodowany brakiem czasu lub pisaniem w biegu to nie dziw się dlaczego zostajesz zle zrozumiany np przez kogoś takiego jak ja.. Wracając do sedna - moze i masz racje jednak wydaje mi się ze projekt strony albumu a tzw kolaż są ze sobą powiązane i to właśnie z takich kolazy składa się album w całość. To tak w woli ścisłości.

alf129
28-08-2014, 17:50
Czy Cie obraziłem? Jeśli nie, to dlaczego Ty mnie obrażasz?

Zbyszek bardzo grzecznie zapytał, a Ty od razu go atakujesz...

Nie obraziłeś tylko zirytowałes a to różnica. To jest forum a nie dialog gdzie możesz rzucać metaforami i innymi

Slon
28-08-2014, 17:53
Nie obraziłeś tylko zirytowałes a to różnica. To jest forum a nie dialog gdzie możesz rzucać metaforami i innymi

A co za różnica gdzie i w jaki sposób rozmawiamy? Rozmowa to rozmowa, jesteśmy osobnikami inteligentnymi, trzeba zachować pewien poziom.

zbyszekD7000
28-08-2014, 17:54
Słuchaj jak masz problem z wypowiadaniem się spowodowany brakiem czasu to nie dziw się dlaczego zostajesz zle zrozumiany np przez np kogoś takiego jak ja.. Wracając do sedna - moze i masz racje jednak wydaje mi się ze projekt strony albumu a tzw kolaż są ze sobą powiązane i to właśnie z takich kolazy składa się album w całość. To tak w woli ścisłości.

teraz to Ty posłuchaj, jak masz zły dzień i chcesz na lewo i prawo rozdzielać kuksańce to lepiej weź dwa oddechy i się wyluzuj zamiast pisać na forum, bo twoje uwagi w tym wątku mogły dotknąć co najmniej 2 osoby na raptem 5 postów, trochę spory procent, nie sądzisz ;-)

galaza
28-08-2014, 20:35
Zbyszek, sokolnik poczytajcie trochę teorii bo niestety alf129 ma rację, chociaż przedstawił ją w trochę ciężki do strawienia sposób :)
Dla mnie osobiście trochę za spokojnie, zbyt centralnie ale może o taki właśnie klimat chodzi autorowi wątku.
Bardzo dobra praca choć na forum się nie przyjmie jak znam życie :)

alf129
28-08-2014, 21:13
teraz to Ty posłuchaj, jak masz zły dzień i chcesz na lewo i prawo rozdzielać kuksańce to lepiej weź dwa oddechy i się wyluzuj zamiast pisać na forum, bo twoje uwagi w tym wątku mogły dotknąć co najmniej 2 osoby na raptem 5 postów, trochę spory procent, nie sądzisz ;-)

Masz problem z moim tonem wypowiedzi a sam rozkazujesz co w tym przypadku ja powonieniem zrobić a czego nie robić. Skąd ty sie urwałeś? Trochę logiki kolego bo ja o czarnym a ty widzisz białe

A co za różnica gdzie i w jaki sposób rozmawiamy? Rozmowa to rozmowa, jesteśmy osobnikami inteligentnymi, trzeba zachować pewien poziom.

Mówiąc o poziomie jeśli od razu wysłowilbys sie poprawienie (twój drugi post) zaoszczędziłbyś i sobie i mi i wielu innym czasu i wątpliwość co do tego o co ci chodzi w twoich wypowiedziach. Rusz głowa

Zbyszek, sokolnik poczytajcie trochę teorii bo niestety alf129 ma rację, chociaż przedstawił ją w trochę ciężki do strawienia sposób :)
Dla mnie osobiście trochę za spokojnie, zbyt centralnie ale może o taki właśnie klimat chodzi autorowi wątku.
Bardzo dobra praca choć na forum się nie przyjmie jak znam życie :)

Ciemnota boru ;)

wuel
28-08-2014, 21:44
Odnośnie dyptyku: Bardzo przyjemne zdjęcia ale to wielkie białe obramowanie zakłóca odbiór na czarnej wersji forum. Źle się na to patrzy.
A teraz do rzecznika autora zdjęć.

Nie rozumiem jak można być fotografem a zarazem nie być osoba kreatywna i nie mieć pojęcia o takich podstawach jak właśnie positive space?!!
Jestem czasem fotografem - niezbyt kreatywnym rzemieślnikiem i nie wiem co to positive space. No i co? Padłeś trupem?
A w ogóle to wypowiadasz się w sposób opryskliwy i ordynarny. Życzę rychłego bana.

alf129
28-08-2014, 21:47
Odnośnie dyptyku: Bardzo przyjemne zdjęcia ale to wielkie białe obramowanie zakłóca odbiór na czarnej wersji forum. Źle się na to patrzy.

A teraz do rzecznika autora zdjęć.

Jestem czasem fotografem - niezbyt kreatywnym rzemieślnikiem i nie wiem co to positive space. No i co? Padłeś trupem?

A w ogóle to wypowiadasz się w sposób opryskliwy i ordynarny. Życzę rychłego bana.

Dla ciebie bardziej powinna to być nauka a nie doszukiwanie sie negatywów w moim tonie panie rzemieślniku. A bana dostać niby za co? Za opryskliwy ton wypowiedzi? Proszę przesan. To tylko wirtualne forum. Zautomatyzowane do potęgi. Jedna nazwa użytkownika. Druga. Trzecia. Przecież staram sie coś pozytywnego przekazać niby nie? Ucz sie ucz bo nauka to potęgi klucz. Pozdrawiam.

dammiz
28-08-2014, 22:38
Zdjęcia rzemieślniczo poprawne. Prezentacja ich na tym forum to przerost formy nad treścią. Reakcja na komentarze mało dojrzała i mało kulturalna.

Sinister
28-08-2014, 22:47
Podoba mi się konwersja, dyptyk niczego sobie o "positive space" się nie wypowiadam ;)

Zdjęcia rzemieślniczo poprawne. Prezentacja ich na tym forum to przerost formy nad treścią. Reakcja na komentarze mało dojrzała i mało kulturalna.

ale to chyba nie jest reakcja autora, jeśli o to chodziło

sedrox
29-08-2014, 00:18
Jaka piękna biała rama :)

...a zapomniałem, co do zdjęć się nie wypowiadam bo się nie znam.

artman
29-08-2014, 01:32
alf129
Niepotrzebnie nabijasz sobie posty... Trzy wypowiedzi w ciągu 3 minut? W ciągu kilku minut od dodania postu możesz go edytować, więc naucz się z tego korzystać skoro chcesz uczestniczyć w forumowych wątkach.

Co do zdjęć, podobają mi się. Sposób pokazania również.

sailor
29-08-2014, 01:44
nikt chyba nie ma zamiaru czytać w twoich myślach mały indywidualisto..

Masz problem z moim tonem wypowiedzi a sam rozkazujesz co w tym przypadku ja powonieniem zrobić a czego nie robić. Skąd ty sie urwałeś?

Ciemnota boru ;)

A bana dostać niby za co? Za opryskliwy ton wypowiedzi? Proszę przesan. To tylko wirtualne forum. Zautomatyzowane do potęgi.

coz .. niedlugo tu jestes (a z takim tonem zbyt dlugo zapewne nie pobedziesz) wiec mam nadzieje ze jak zajrzu tu jakis moderator to na parodniowym odpoczynku przekonasz sie ze to nie tylko zautomatyzowane forum ale przede wszytkim ludzie.

Zbyszek, sokolnik poczytajcie trochę teorii bo niestety alf129 ma rację

nie ma (pomijajac zenujaca forme wypowiedzi). bo w tym wypadku to niczym nieuzasadniony przerost formy nad trescia i dorabianie ideologii do poprawnego pstryka

galaza
29-08-2014, 05:28
Czasami mam wrażenie, że to forum dla rzemieślników i jedyną tolerowaną osobą o innym spojrzeniu na zdjęcia tolerowaną tu jest wpix.

alf129
29-08-2014, 07:57
coz .. niedlugo tu jestes (a z takim tonem zbyt dlugo zapewne nie pobedziesz) wiec mam nadzieje ze jak zajrzu tu jakis moderator to na parodniowym odpoczynku przekonasz sie ze to nie tylko zautomatyzowane forum ale przede wszytkim ludzie.

Ludzie przez duże L a ty pisane przez małe l w cudzysłowiu - panie poprawny

alf129
Niepotrzebnie nabijasz sobie posty... Trzy wypowiedzi w ciągu 3 minut? W ciągu kilku minut od dodania postu możesz go edytować, więc naucz się z tego korzystać skoro chcesz uczestniczyć w forumowych wątkach.

Co do zdjęć, podobają mi się. Sposób pokazania również.

Prostować możesz swój marny sprzęt a nie mnie. Po prostu żenada. Człowiek stara sie drugiemu coś uzmysłowić a tu mądrości słowa co nie miara. Inteligencja jestem oczarowany a wszechwiedza zawiedziony..

Niczka90
29-08-2014, 08:05

Wydaje mi się, że nie. Na przykład to, że ja jestem posiadaczką Nikona nie świadczy jeszcze o tym, że jestem fotografem i mogę po nazwisku dopisać popularne obecnie "photography". Jestem zainteresowana fotografią i dlatego na tym forum się znajduję. Aby się czegoś dowiedzieć, obejrzeć zdjęcia lepszych ode mnie, obserwować. I dlatego też mam prawo nie wiedzieć, co to jest pozytywna oraz negatywna przestrzeń. Ale rzucone zostało hasło i na ten temat przeczytałam, sprawdziłam przykladowe zdjęcia.

I nawiązując do zdjęcia zamieszczonego tutaj, positive space w tym przypadku nie ma uzasadnienia. Zdjęcia MZ wyglądałyby oddzielnie, to raz. Biała przestrzeń mnie przeszkadza tutaj. A dwa, pierwsze zdjęcie po lewej: brakuje mi dołu, a za dużo góry.

Pozdrawiam.

alf129
29-08-2014, 08:19
Wydaje mi się, że nie. Na przykład to, że ja jestem posiadaczką Nikona nie świadczy jeszcze o tym, że jestem fotografem i mogę po nazwisku dopisać popularne obecnie "photography". Jestem zainteresowana fotografią i dlatego na tym forum się znajduję. Aby się czegoś dowiedzieć, obejrzeć zdjęcia lepszych ode mnie, obserwować. I dlatego też mam prawo nie wiedzieć, co to jest pozytywna oraz negatywna przestrzeń. Ale rzucone zostało hasło i na ten temat przeczytałam, sprawdziłam przykladowe zdjęcia.

I nawiązując do zdjęcia zamieszczonego tutaj, positive space w tym przypadku nie ma uzasadnienia. Zdjęcia MZ wyglądałyby oddzielnie, to raz. Biała przestrzeń mnie przeszkadza tutaj. A dwa, pierwsze zdjęcie po lewej: brakuje mi dołu, a za dużo góry.

Pozdrawiam.

Ojej złapałaś mnie na kłamstwie. Dobra żartowałem z ta pozytywna przestrzenią. Taki głupi żart. Naszło mnie. I jak lepiej teraz?

Niczka90
29-08-2014, 08:25
Ojej złapałaś mnie na kłamstwie. Dobra żartowałem z ta pozytywna przestrzenią. Taki głupi żart. Naszło mnie. I jak lepiej teraz?

W formie pisanej trudno jest wyczuć ironię, stąd pewnie wzięła sie ta cała, zreszta chyba zbędna dyskusja. Wróćmy do zdjęć, bez wzajemnej frustracji i niechęci. W koncu tu są Ludzie, którzy chcą sie czegoś od siebie nauczyć :)

Miłego dnia.

alf129
29-08-2014, 08:30
W formie pisanej trudno jest wyczuć ironię, stąd pewnie wzięła sie ta cała, zreszta chyba zbędna dyskusja. Wróćmy do zdjęć, bez wzajemnej frustracji i niechęci. W koncu tu są Ludzie, którzy chcą sie czegoś od siebie nauczyć :)

Miłego dnia.

Słuchaj jeśli ktoś angażuje sie aby coś interesującego przekazać to chyba nie dlatego ma sporo wolnego czasu i nie wie co z nim zrobić a dlatego ze chciałby podzielić sie swoją "wiedza". Problem polega na tym ze jest wieku takich którzy nie maja nic innego do robienia jak podważanie czyjejś wiedzy, prostowanie, korygowanie, korektowanie, wytykanie błędów, zastraszanie, marudzenie, narzekanie i tym podobne. Brak mi słów. Zamykam buzie i więcej czasu nie marnuje (TU)...

Jai pur
29-08-2014, 09:50
zdjęcia poprawne i tyle, bez tego czegoś, bez emocji - ani obróbka, jak z presetu VSCO, ani białe tło nie sprawią, że staną się lepsze

artman
29-08-2014, 10:44
Prostować możesz swój marny sprzęt a nie mnie. Po prostu żenada. Człowiek stara sie drugiemu coś uzmysłowić a tu mądrości słowa co nie miara. Inteligencja jestem oczarowany a wszechwiedza zawiedziony..

Przed "a" należy stawiać przecinek. Prostowanie i wytykanie błędów w tym wątku zapoczątkowałeś właśnie Ty. Poza tym gratuluje (braku) kultury.

Andrzej1974
29-08-2014, 11:02
Uwielbiam takie tematy, których coraz więcej na forum. A tak na poważniej... mam nadzieję, że jakiś moderator tutaj zajrzy i z czterech stron słownych przepychanek zostawi maks. jedną...

Co do zdjęcia: zupełnie nie moja bajka.

sailor
29-08-2014, 11:42
Czasami mam wrażenie, że to forum dla rzemieślników i jedyną tolerowaną osobą o innym spojrzeniu na zdjęcia tolerowaną tu jest wpix.

jaki jest sens publikacji zdjecia wielkosci 1000pikseli ktorego 60% zajmuje ramka? zupelnie inaczej publikuje sie zdjecia do galerii gdzie maja 2x2m a inaczej na forum internetowym gdzie sa niewiele wikeksze od kartki pocztovej

ShutterStill
30-08-2014, 07:35
Słuchaj jeśli ktoś angażuje sie aby coś interesującego przekazać to chyba nie dlatego ma sporo wolnego czasu i nie wie co z nim zrobić a dlatego ze chciałby podzielić sie swoją "wiedza". Problem polega na tym ze jest wieku takich którzy nie maja nic innego do robienia jak podważanie czyjejś wiedzy, prostowanie, korygowanie, korektowanie, wytykanie błędów, zastraszanie, marudzenie, narzekanie i tym podobne. Brak mi słów. Zamykam buzie i więcej czasu nie marnuje (TU)...

Zaangażowałeś się, żeby poobrażać ludzi, przy czym nic interesującego nie pokazałeś.
Wyjechałeś z pozytywną przestrzenią przy zdjęciu, któremu ta przestrzeń zaszkodziła.
Chcesz edukować innych i dzielić się domniemaną wiedzą, a nie potrafisz z nimi rozmawiać.

alf129
30-08-2014, 07:48
Zaangażowałeś się, żeby poobrażać ludzi, przy czym nic interesującego nie pokazałeś.
Wyjechałeś z pozytywną przestrzenią przy zdjęciu, któremu ta przestrzeń zaszkodziła.
Chcesz edukować innych i dzielić się domniemaną wiedzą, a nie potrafisz z nimi rozmawiać.

A skąd niby ty masz wiedzieć o pozytywnej przestrzeni skoro na codzień nie masz z nią styczności? Wyczytałeś gdzieś w wyszukiwarce i korygować mnie chcesz kolego? No coś ty..

ShutterStill
30-08-2014, 10:19
A skąd niby ty masz wiedzieć o pozytywnej przestrzeni skoro na codzień nie masz z nią styczności? Wyczytałeś gdzieś w wyszukiwarce i korygować mnie chcesz kolego? No coś ty..

Zmień trochę ton, bo zachowujesz się jak latlerek szczekający na wszystkich i próbujący ugryźć ale ma na to za małe szczęki. Daruj sobie osobiste wycieczki do ludzi, których nie znasz.
Bądź sobie WIRTUOZEM POZYTYWNEJ PRZESTRZENI!!
Znasz się na tym, jak świnia na gwiazdach z osobowością neandertalczyka.
P.s. Nie jestem twoim kolegą

WALOD
30-08-2014, 10:43
W odbiorze przedstawionych fotografii bardzo przeszkadza mi nadmiar bieli. A może sam autor wypowie się co do koncepcji zaprezentowania takiej formy?
Na temat "trolującego" w tym wątku nie będę się wypowiadał, ponieważ odbieram to jako prowokację w celu nabicia licznika postów.
Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów, dla których forum jest miejscem wirtualnych spotkań i wymiany doświadczeń.

zbyszekD7000
30-08-2014, 11:56
Autor chyba z przerażeniem patrzy co tu się dzieje i nie ma odwagi się odezwać.

Najważniejsze że pieniacz został wreszcie uziemiony, więc może zapanuje porządek i merytoryczna wymiana poglądów na temat pracy.

meskone
31-08-2014, 13:01
Autor chyba z przerażeniem patrzy co tu się dzieje

Dokładnie, nie spodziewałem się, że kawałek 'białego' wzbudzi takie zainteresowanie na forum. A po prostu chciałem kwadrat, pozdrawiam

hanibal
31-08-2014, 18:17
cholera taka mnie impreza ominela...

przerost formy nad trescia... cos co mi przyslzo na mysl...
i do tego zle " ubrana " przestrzen pozytywna "
Zwłaszcza w grafice stron czy grafice wektorowej nazywa się to positive space czyli w tłumaczeniu "pozytywne miejsce/przestrzeń". ani grafili wektorwej ani grafiki strony w tym zdjeciu nie widze...

interpretacja.. z d...