Zobacz pełną wersję : N 50/1.8
Mam prośbę, która wersja manualnej ''pięćdziesiątki'' ze światełkiem 1.8 jest wg Was najlepsza? Jest ich całkiem dużo i mam spory dylemat. Przypuszczam że wersje starsze są lepsze ale potrafią się różnić jedną śrubeczką w obudowie... Której wersji poszukiwać?
Z manualnych 50 "ciemnych" najlepsza jest 50/2 Ai. Lepsza od wersji 1.8. Z jasnych to 55/1.2 Ai
Archibald6803
27-08-2014, 19:24
Że się wetnę ...... , a co kolega >>deep<< sądzi o manualnej 50/1.4 Ai ? Bo jakoś nie mogę wyrobić sobie jednoznacznej opinii ......
No...hmm...tak trudno jednoznacznie stwierdzić, bo to takie trochę nijakie szkło. Na pełnej dziurze całkiem niezłe, ale ma mocne winietowanie, dość mocną beczkę no i nie jest to f/1.2 :). Aberracje ma większe niż wersje ciemne ale w kolorach które bardziej trawię (mówię o LOCA) czyli jasne zielonkawe a nie turkusy. Optycznie ciemniejsi bracia są lepsi a jaśniejsi bardziej charakterni :D. Osobiście uwielbiam 50/2 i 55/1.2 (tą wolę od 50/1.2).
Archibald6803
27-08-2014, 19:43
Thx
Kiedyś jak będzie mi się mocno nudzić, to zrobię konfrontację wszystkich 50 manualnych Ai i AiS :) ale jakoś nie mam za bardzo nastroju, może dlatego, że to tak naprawdę "nie moja" ogniskowa.
Tak jak Ty się znasz na nikkorach tak ja się znam na heliosach:) Mam kilka wersji więc można też zrobić porównanie.
Heliosa też mam, ale jednego :)
Ja mam 44-2, 44-4, 44-6. Niedawno miałem ich sześć ale trzy poszły...
Ja mam trzy 4 w stanie nówka sztuka. Ostry od pełnej dziury, aż dziwne :D
Mogę Ci polecić tessara 50/2.8, piękny bokeh.
Deep a nikkor-h 50/2f?
Co o nim sądzisz? Jak z ostrością na f2?
Po pierwsze ważne aby był przerobiony na Ai, albo przez wymianę pierścienia przysłon albo przez piłowanie oryginalnego. Wersje H są mocno wiekowe i ostrość w nich a w zasadzie kontrast, zależy od jego czystości w środku. Jak jest ładny to powinien też być ostry.
Archibald6803
10-11-2014, 15:27
Znalazłem w czeluściach mojego wora po ziemniakach , na samym jego dnie, starą manualną 50/1.8 AI przyczepioną do FA (już zdążyłem zapomnieć , że takie cudo kiedyś miałem ......). Wszystko wygląda dość porządnie; mam nadzieję, że też tak działa. Dobrze jest czasem zajrzeć tam gdzie się dawno nie zaglądało ......
Zrobię w wolnej chwili, z ciekawości, porównanie optyczne tej "50" z MF 50/1.4 AI którą mam na półce; może komuś się kiedyś przyda.
Ja kupiłem 50/1.8 E i jestem bardzo zadowolony.
Jeszcze się pochwal od kogo :D
Myślałem że to oczywiste od kogo:)