PDA

Zobacz pełną wersję : 80-200D ED - pierścień ostrości "nie łapie"

mateuszeczek
27-08-2014, 15:34
Mam taki mały problem z moim 80-200mm D ED
Pierścień ostrości w trybie manualnym nie zawsze działa. Objawia się to tym, że mimo kręcenia pierścieniem, ten w ogóle nie zmienia ostrości - tak jakby coś nie łączyło, jakby wypadły jakieś trybiki. Trzeba kilka razy poobracać, nie ma reguły ile razy. Jak się uda, to "zatrybi" i wtedy działa dobrze, chociaż zdarza się, że przeskakuje.

Autofocus działa w porządku za każdym razem, nigdy nie miałem z nim problemów(d600/d700)
Jedynie podczas manualnego ustawiania tak się dzieje.
Miał ktoś podobny problem?

doktor
27-08-2014, 20:59
Nie wiem czy to nie jest pochodna problemów z przestawianiem ostrości pierścieniem na obiektywie. Ja miałem akurat odwrotnie. Manualnie ostrzył, a AF nie za każdym razem łapał. Pomagało za którymś razem przełączanie af-manual. Jeśli tak to wymiana pierścienia i ząbków Musisz popytać w serwisach, bo trzeba wtedy wymienić te częsci. Robocizny sporo, bo obiektyw rozbiera się*od bagnetu. Kiedyś pytałem w Wawie (Bieniek), ale niestety nie pamiętam jego wyceny.

deep
27-08-2014, 21:05
Najczęściej to urywa się zapadka od plastikowego mocowania a nie wyrabiania się zębów. Można to próbować kleić.

doktor
27-08-2014, 21:09
Ale i tak trzeba go rozebrać.

deep
27-08-2014, 21:20
Wtedy nie trzeba, jak dobrze pamiętam, widać to jak się zdejmie gumę z pierścienia AF (hihi jak to brzmi)

mateuszeczek
28-08-2014, 15:07
OK, dzięki za info. Będę pytał. :)