Zobacz pełną wersję : Jaka nakładka do SB-900 w portrecie?
stanseba
27-08-2014, 13:32
Chciałem zapytać, jakiej użyć nakładki do SB-900 w fotografii portretowej? Czy softboxa, beauty dish czy może coś innego?
Za pomoc z góry dziękuje.
Takiej, która najbardziej Ci odpowiada. Jedni dadzą dużą oktę, a inni założą plaster miodu
stanseba
27-08-2014, 15:52
Taka, która da miękkie światło.
Im większa powierzchnia świecąca (z punktu widzenia modela) tym miększe światło, więc szukaj czegoś dużego. Może na początek "parasolka-softbox", ta odbijająca, z czarną czaszą i białą "szmatką" od strony wystającego pręta?
stanseba
27-08-2014, 17:46
Chodzi mi o coś co mogę mieć założone na "sabinke" wpiętą w aparat.
Chodzi mi o coś co mogę mieć założone na "sabinke" wpiętą w aparat.
To w takim układzie masz w sumie 2 wyjścia:
- mini softboxy
- różnego rodzaju reflektory.
stanseba
27-08-2014, 18:03
To w takim układzie masz w sumie 2 wyjścia:
- mini softboxy
- różnego rodzaju reflektory.
Tak, tylko co będzie lepsze? Softbox w jakim rozmiarze? Interesuje mnie opinia osób, które używały takich rzeczy.
stanseba
27-08-2014, 18:25
A może Lightsphere?
"SB-900 w fotografii portretowej"
"coś co mogę mieć założone na "sabinke" wpiętą w aparat"
Chyba nie znajdziesz wielu specjalistów od zdjęć portretowych z lampą na aparacie, to raczej domena reporterów. Niestety możesz zapomnieć o miękkim świetle prosto z lampy (rozmiar nasadek nie może być duży), chyba, że z odbicia, znasz tą stronę? http://foto.jasiu.pl
stanseba
27-08-2014, 20:08
@r_m Dzięki, już zagłębiam się w lekturę.
Ja bym kupił okte phottix easy up 80 cm. Wygodne w użyciu i przyzwoite światło
Jest jedna całkiem fajna "zabawka" (na dodatek polska zabawka), która sprawdzi się w portrecie, jeśli się upierasz na lampę na sankach:
www.roundflash.com
stanseba
27-08-2014, 22:05
@GonzoG dobre to jest co dałeś. Zastanawiam się nad tym.
@GonzoG dobre to jest co dałeś. Zastanawiam się nad tym.
Ja się zastanowiłem parę miesięcy temu...
Co prawda najpierw szukałem czegoś tańszego, ale wszystko co było, to podróbki RoundFlash'a za ok 150zł i to tak badziewne, że aż patrzeć się nie chciało.
stanseba
27-08-2014, 22:38
GoznoG i kupiłeś to?
GoznoG i kupiłeś to?
Tak. Sprawdza się bardzo dobrze, tylko trzeba mocnej lampy, bo zabiera 3-3.5 EV. SB-910 starcza na styk.
stanseba
27-08-2014, 23:07
Ja mam SB-900. Dzięki za pomoc. Też to kupie, bo widzę, że to jest to czego szukałem.
Pozdrawiam.
Carlos_lo
27-08-2014, 23:23
zastanawiam sie od jakiegos czasu o tym: http://www.ebay.co.uk/itm/281122990229 , co myslicie?
Sent from my iPhone using Tapatalk
zastanawiam sie od jakiegos czasu o tym: http://www.ebay.co.uk/itm/281122990229 , co myslicie?
Są bardziej przyjemne sposoby wyrzucania pieniędzy - za 270zł to można mieć ponad 3 litry całkiem dobrej whiskey.
Carlos_lo
27-08-2014, 23:42
taaa... a swiatlo mi sie w oczach rozproszy samo;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Wescott series Rapid Box - okta i "stripe" tzn prostokątny softbox na kontrę. Nie znajdziesz nic lepszego. Do okty dokup metalowy talerz aby dać światło beauty dish a przy tym prawie podwaja moc lampy. Super sprawa jest Orb ringflash. Nie zapomni o uchwycie do tego jeśli sie zdecydujesz. Daje on naprawdę wysokiej jakości kontrastowe światło jeśli zamontowane na statywie a na aparacie sprawdza sie jako idealne światło do rozswiecenia twarzy praktycznie bez cieni. Taki celebrytcki efekt. Dodatkowo parasolka 3,4,5 w jednym i podstawa - reflektory.
stanseba
28-08-2014, 13:08
@alf129, dzięki, ale na początek zakupie Roundflash-a ;-) i wyzwalacze Yongnuo.
Chyba się pogubiłem ;)
Roundflash - lampa na aparacie
Wyzwalacze - lampa poza aparatem
Pytałeś o lampę na aparacie, więc wyzwalacze...
stanseba
28-08-2014, 15:15
Roundflesh można uzywac z lampa na aparacie lub poza aparatem z wyzwalaczem :-)
Ja sobie kupilem cos takiego
http://www.ray-flash.com/rayflash/index.php
nie wiem czy to jest lepsze niz podane wczesniej, ale dziala:)
Ja sobie kupilem cos takiego
http://www.ray-flash.com/rayflash/index.php
nie wiem czy to jest lepsze niz podane wczesniej, ale dziala:)
Niemal jednakowa cena, a znacznie mniejsze i zabiera podobną ilość światła.
Jedyny plus to waga.
stanseba
28-08-2014, 19:04
Już zamówiłem RoundFlash i teraz czekam ;-)
Już zamówiłem RoundFlash i teraz czekam ;-)
Orb to twój wybór. Mam dwa i kilka innych. Powiem ci ze jakość światła jaka daje Orb ring Flash jest rewelacyjna. Poczytaj komentarze na Amazonie. Do tego możesz to dać na stojak i użyć jako dodatkowego światła choć to wbrew teori wielu fotografów bo rzekło sie ze ring ładować powinien tylko na aparat. Bzdura
stanseba
28-08-2014, 21:27
Na pewno jest super, ale to co polecił GonzoG jest rewelacyjne, a ściągnięta lampa z tym i założona na statyw da mały softbox.
Na pewno jest super, ale to co polecił GonzoG jest rewelacyjne, a ściągnięta lampa z tym i założona na statyw da mały softbox.
Jak mowię mam to, Orb i kilka innych min zasilanych bateria o mocy 400ws. Orb bije je na głowę
Jak mowię mam to, Orb i kilka innych min zasilanych bateria o mocy 400ws. Orb bije je na głowę
A powiesz jak użyć takiej "baterii" 400Ws na aparacie ??
I co to jest ten "Orb" ??
A powiesz jak użyć takiej "baterii" 400Ws na aparacie ??
I co to jest ten "Orb" ??
Ten ring to taka lampa wraz z bateria na kablu o mocy 400ws. Możesz nią walić z dalszych odległości.
Sent from my iPad using Tapatalk HD