PDA

Zobacz pełną wersję : chce poznać opinie w.... d80

fader_audio
29-04-2007, 20:53
witam. odnośnie postu zamieszczonego ok.2 miesiące temu - forum.nikon.org.pl/archive/index.php/t-17557.html - mam małe pytanko. Otóz sprawdziłem faktyczny przebieg mojego aparatu i wyszło że w dniu zakupu miał zrobione 220 zdjęć. Co sądzicie o tym, przejmować sie tym czy zostawić w spokoju. może było to sprawdzanie aparatu czy jest ok możer jakieś próby sprzdawcy itp. Myśle ze 220 fotek w porównaniu do prawie 4000 to nic. Aparat wg mnie chodzi ok. Aprat kupiłem 24.03.2007. Co sądzicie o tym. Z góry dziękuje za odpowiedź.

prz3mo
29-04-2007, 21:00
Jesli wszystko jest ze sprzetem w porządku to odpuść. Ale sprzedawce mozesz poinformowac i jesli jest rzetelny moze da Ci jakis gratis w ramach rekompensaty :)

Bejo
29-04-2007, 21:05
a gdzie kupowales??? bo moze jest to egzemplaz ktory byl na polce w sklepie i potencjalni kupcy przy ogladaniu cos strzelali!!!

themoon
29-04-2007, 22:14
chyba w wiekszosci sklepow bynajmniej malych /internetowych zwlaszcza/ aparat bedzie mial jakis przebieg ze wzgedu na testy zainteresowanych. kupilem moj w fotoit i nie byl przeze mnie po raz pierwszy wyjety z pudelka choc cena jak za nowy bardzo przystepna w porowaniu np. do MM. chyba na to trzeba brac poprawke a 220 fot to pikus moim zdaniem a fakt zasydnalizowac warto sprzedawcom na przyszlosc.

big lebowski
29-04-2007, 22:38
moim zdaniem a fakt zasydnalizowac warto sprzedawcom na przyszlosc.
taaak, każdy chce wcześniej przetestować aparat, ale woli być zawsze "tym pierwszym" ;-) cóż za hipokryzja.
Gdybym był sprzedawcą i ulegałbym prośbom namolnych klientów, którzy chcieliby porobić kilka/naście/dziesiąt fotek w celu przetestowania aparatu, a za jakiś czas miałbym wysłuchiwać utyskiwań niezadowolonych klientów, że zakupili aparat rozdziewiczony przez testerów to zakazałbym testowania sprzętu w swoim sklepie.
...ale ja nie mam sklepu :-)

themoon
29-04-2007, 22:44
ma to plusy i minusy. ja gdy odebralem aparat byla w nim karta 1bg pretec. zapomnieli wyjac. ja nie wiedzac kupilem druga wiec mam komplecik kapelusik i berecik /sandisc i pretec po 1gb kazdy/
aha moj mial 17 fot strzelonych

prz3mo
29-04-2007, 22:53
A ja mialem to szczescie, ze nikt przede mną nie pstryknął ani jednej fotki :) Sprawdzone w Opanda Exif po zrobieniu pierwszej fotki :)

themoon
29-04-2007, 22:57
A ja mialem to szczescie, ze nikt przede mną nie pstryknął ani jednej fotki :) Sprawdzone w Opanda Exif po zrobieniu pierwszej fotki :)

w totolotka mozesz smialo puszczac

Kekacz
30-04-2007, 13:17
Moj tez mial 0 na liczniku ale w totka to nigdy nawet "3" nie trafilem ;)

blekota
30-04-2007, 13:40
witam. odnośnie postu zamieszczonego ok.2 miesiące temu - forum.nikon.org.pl/archive/index.php/t-17557.html - mam małe pytanko. Otóz sprawdziłem faktyczny przebieg mojego aparatu i wyszło że w dniu zakupu miał zrobione 220 zdjęć. Co sądzicie o tym, przejmować sie tym czy zostawić w spokoju. może było to sprawdzanie aparatu czy jest ok możer jakieś próby sprzdawcy itp. Myśle ze 220 fotek w porównaniu do prawie 4000 to nic. Aparat wg mnie chodzi ok. Aprat kupiłem 24.03.2007. Co sądzicie o tym. Z góry dziękuje za odpowiedź.

sklep powinien miec egzemplarz wystawowy dla testerow a jak ktos kupuje to powinien byc nie macany, w innym wypadku powinien byc oznaczony jako powystawowy z mniejsza cena tanszy . ja bym sie przejal. jak nowy to nowy.

david555
30-04-2007, 13:43
Ciekawi mnie, czy po aktualizacji firmware puszki licznik się resetuje i gdzie faktycznie zaszyte są informacje o liczbie wyzwoleń migawki, w firmware, czy może we flashu układu migawki. Bo jak znam przemyślność naszych rodaków, to o ile byłby tym ktoś zainteresowany skasowanie licznika nie stanowi najmniejszego problemu. Pozdrawiam

fader_audio
30-04-2007, 13:44
witam. z aparatem jest raczej ok. kupowałem go w Tychach sklep fotovip, był to ostatni egzemplarz z obiektywem 18-135 więc był wyjęty z wystawy. Jednak po zapytaniu czy były robione nim fotki usłyszałem ze nie. zaciekawiło mnie natomiast ustawienia w menu, podbite wyostrzanie nasycienie itp. co normalnie w ustawieniach fabrycznych jest na auto lub normal. przyzakupie nie znalem opandy iexif wiec nie wiedzialem ze można to sprawdzić, sprawdziłem jednak czy są hot/bad piksele. wynik był 0 dla jeśli dobrze pamiętam 15 sek iso 100. chyba poslucham propozycji niektórych z Was i powiadomie o tym sprzedawce, zobacze może jakis ekstra upust na filtr polaryzacyjny. pzdr

robin102
30-04-2007, 15:13
Ciekawi mnie, czy po aktualizacji firmware puszki licznik się resetuje ..
NIE , bo serwis musi mieć wgląd w rzeczywisty przebieg aparatu.
Aparaty nawet w stanie dziwiczym mogą mieć klikadziesiąt zrobionych zdjeć. Swoją sztukę kiedyś sam z europalety wyciagałem i miał nacykanych 70 ujęć.
W fabrykach na statystycznej końcowej kontorli jakości sprawdzają aparaty.

david555
30-04-2007, 16:11
NIE , bo serwis musi mieć wgląd w rzeczywisty przebieg aparatu.
Aparaty nawet w stanie dziwiczym mogą mieć klikadziesiąt zrobionych zdjeć. Swoją sztukę kiedyś sam z europalety wyciagałem i miał nacykanych 70 ujęć.
W fabrykach na statystycznej końcowej kontorli jakości sprawdzają aparaty.
Tak podejrzewałem, bo inaczej byłby to absurd, ale zawsze warto zapytać, bo do mojej puszki jeszcze nie miałem okazji wgrywać firmware.
A co do dalszej części mojego pytania powyżej, to nadal oczekuję na wypowiedzi userów znających temat.:-D

fader_audio
02-05-2007, 01:09
witam ponownie. Jak wstane rano wybiorę się do sklepu przedstawić sytuacje z ilością zdjęć zrobionych apratem w momencie kupna. Zobaczymy jak sprzedawca się ustosunkuje do tego. Pochwale sie jak rozmowa przebiegła, chyba że sklep bedzie zamknięty, bo ten tydzień jakis taki zamieszany. Przy okazji czy dowiem się u Nikona Polska również daty produkcji aparatu podając im numer seryjny???

flyski
02-05-2007, 02:36
Ja w opandzie po drugiej fotce total number o. s. miałem: 2

fader_audio
26-05-2007, 12:33
witam po dłuższej przerwie. U mnie sprawa się wyjaśniła. Sprzedawca ku memu zdziwieniu zachował się całkiem wporządku, troszke to trwało, w ramach rekompensaty dostałem według mojego życzenia filtr polaryzacyjny hoya za darmo. cieszy mnie takie podejście do klienta. pozdrawiam

sensimilja
08-06-2007, 15:40
Witam wszystkich na forum,
niedawno kupiłem w tym samym sklepie FOTOVip D70s i po sprawdzeniu exifa, mam O na liczniku!!!!!!!!!!!!!!
Polecam ten sklep- bo można się naprawde potargować:))

Rafał_Sz
08-06-2007, 17:35
Po mojemu puszka powinna mieć jakiś przebieg po testowaniu w fabryce. Przecież to nie suszarka do włosów która bangla albo nie bangla.

Valwit
08-06-2007, 20:24
chyba w wiekszosci sklepow bynajmniej malych /internetowych zwlaszcza/

http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2447001 - słowo którego chciałeś zapewne użyć to "przynajmniej"

Co do 220 fotek: byś może trafiłeś w aparat sprawdzany losowo przy taśmie. W każdym razie jeśli wszytko jest w porządku to nie ma się czym przejmować.

Valwit
08-06-2007, 20:26
Przy okazji czy dowiem się u Nikona Polska również daty produkcji aparatu podając im numer seryjny???

nie.

fader_audio
10-06-2007, 01:39
niedawno kupiłem w tym samym sklepie FOTOVip D70s i po sprawdzeniu exifa, mam O na liczniku!!!!!!!!!!!!!!
Polecam ten sklep- bo można się naprawde potargować:))

w mopandzie oczywiście lub coś w tym rodzaju??? ja również jestem zadowolony mają ok podejście do klienta a i potargować też się da, pzdr