Zobacz pełną wersję : Czarny pasek na zdjęciach POMOCY!
blackadidas
23-08-2014, 19:37
Lustrzanka: NIKON D3200
Obiektyw: NIKON DX AF-S NIKKOR 18-55mm 1:3.5-5.6G (kit)
Czas użytkowania: nowy (tzn. jestem pierwszym właścicielem, wcześniej nie używany) posiadam go prawie rok
Karta graficzna: Kingston 16GB
Wczorajszy dzień wyglądał następująco: Robiłem zdjęcia, bodajże z 5 zrobiłem, a kolejne było już z czarnym paskiem. Nie mam pojęcia co się stało. Patrząc przez wizjer nie widać żadnej czarnej plamy; lecz przez wyświetlacz już tak i ten sam pasek co jest na wyświetlaczu znajduje się na zdjęciach. Pasek się nie porusza wraz z zmianą "orientacji" aparatu lub jego pochyleniem. Poniżej pokazuję dwa przykładowe zdjęcia z "usterką(?)".
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/08/1779170-1.jpg
źródło (http://bankfotek.pl/image/1779170)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/08/1779169-1.jpg
źródło (http://bankfotek.pl/image/1779169)
Jakie mogą być powody tego paska? Czy jest możliwość naprawy? Co jest zepsute (o ile jest)? Jaki koszt naprawy?
Takie pasy wystepują z zewnętrzna lampą błyskową w trybie manualnym przy nastawach czasów krótszych niż dopuszczalne danego korpusu (czas synchronizacji lampy i aparatu). tzn powyżej 1/200 lub krótszych. Posiadasz zewnętrzna lampę ?? a może z wbudowaną nastawiłeś w manualu na krótsze czasy?
blackadidas
23-08-2014, 20:15
@szasz87 Nie posiadam zewnętrznej lampy błyskowej. Z kolei jeśli mowa o nastawach czasów nie zmieniałem - a sprawdzając teraz, przy długich jak i krótkich czarny pasek jest nadal widoczny.
stachmuszel
23-08-2014, 20:24
Obawiam się, ze to lamelki migawki się rozsypały.
zbyszekD7000
23-08-2014, 20:27
możesz zdjąć obiektyw, podnieść lustro ( procedura jak do czyszczenia matrycy) i zobaczyć czy nie widać niczego w środku co przesłania matrycę. Jak się rozsypała migawka to tylko serwis.
Więc zostaje jakieś uszkodzenie mechaniczne jak koledzy piszą, lub wypalenie się naraz tylu pixeli na matrycy :)
Może jeszcze odejdź jeszcze od ramy okna na pół metra :)
zbyszekD7000
23-08-2014, 20:33
Tylko dziwne bo na prezentowanych zdjęciach kadry masz poziome a czarny pas jest raz w pionie a raz w poziomie co by wykluczało migawkę
Tylko dziwne bo na prezentowanych zdjęciach kadry masz poziome a czarny pas jest raz w pionie a raz w poziomie co by wykluczało migawkę
Dokładnie to jest zastanawiajace, w takiej sytuacji to by wskazywało raczej na oprogramowanie albo jakiś układ elektroniczny się posypał.
stachmuszel
23-08-2014, 20:39
No faktycznie.
zbyszekD7000
23-08-2014, 20:41
Zajrzyj do środka czy czegoś tam nie widać
Ale zaraz zaraz....analizujac zdjecia dłuzszy bok dalej pozostaje dłuzszym bokiem czy to pozim czy pion. więc kwestia przysłaniania matrycy przez "coś" pozostaje dalej.
zbyszekD7000
23-08-2014, 20:46
Ale przecież na tych zdjęciach widać że oba są robione w poziomie
Ale przecież na tych zdjęciach widać że oba są robione w poziomie
Nie no jak :) chyba że drugie jest obrócone w programie i zapisane.
Ps. wiem jest sobota wieczór mogą być problemy z orientacja :)
blackadidas
23-08-2014, 20:49
Jedno zdjęcie zrobiłem w poziomie drugie w pionie.
Nie wiem na czym niektórzy te zdjęcia oglądają, ale ja widzę pierwsze poziome, a drugie pionowe.
zbyszekD7000
23-08-2014, 20:51
Dokąd nie zajrzy do środka to się nie dowie
Jeśli jest tak jak piszesz że robiłeś pion i poziom to niestety wygląda to na migawkę więc jak zdejmiesz obiektyw i podniesiesz lustro to będzie to widać
A niektórzy to oglądają na komórce gdzie czarne jest czarne ;-) więc nie widać różnicy gdzie się kończy zdjęcie a gdzie już jest tło forum ;-)
Nie wiem na czym niektórzy te zdjęcia oglądają, ale ja widzę pierwsze poziome, a drugie pionowe.
Dokładnie tak jest.
A niektórzy to oglądają na komórce gdzie czarne jest czarne więc nie widać różnicy gdzie się kończy zdjęcie a gdzie już jest tło forum
Czyli trzeba zmniejszyć rozmiar wstawianych zdjęć i przystosować je do wyświetlaczy komórkowych :)
blackadidas
23-08-2014, 21:02
Dokąd nie zajrzy do środka to się nie dowie
Jeśli jest tak jak piszesz że robiłeś pion i poziom to niestety wygląda to na migawkę więc jak zdejmiesz obiektyw i podniesiesz lustro to będzie to widać
A niektórzy to oglądają na komórce gdzie czarne jest czarne ;-) więc nie widać różnicy gdzie się kończy zdjęcie a gdzie już jest tło forum ;-)
Czyli zdjąć obiektyw podnieść lustro do góry i spojrzeć.. "to będzie to widać" tzn co?
zbyszekD7000
23-08-2014, 21:05
Nie trzeba zmieniać rozmiaru zdjęć.
Po prostu tu nie widać różnicy w czerni zdjęcia i czerni tła forum więc nie są widoczne granice boków zdjęcia jeśli jest czarne.
Przepraszam za zamieszanie :-)
zbyszekD7000
23-08-2014, 21:07
będziesz widział w głębi matrycę, jeśli coś ją zasłania to też to zobaczysz bo z fotek widać że tylko jedna lamelka jest odsłonięta więc jej nie będzie widać
Jak nie jesteś pewien jak wygląda matryca to wrzuć sobie na googla i zobaczysz jak to powinno wyglądać prawidłowo
Tylko nie rób tego czasem palcami ( podnoszenie lustra) tylko zgodnie z instrukcją procedura jaka jest do czyszeczenia matrycy, tam jest opisane dokładnie jak to zrobić
blackadidas
23-08-2014, 21:09
będziesz widział w głębi matrycę, jeśli coś ją zasłania to też to zobaczysz bo z fotek widać że tylko jedna lamelka jest odsłonięta więc jej nie będzie widać
Okej. Jeszcze nigdy tego nie robiłem może jakaś instrukcja albo rady :>?
Czyli zdjąć obiektyw podnieść lustro do góry i spojrzeć.. "to będzie to widać" tzn co?
Tak zrób. A co bedzie widać to nikt tego nie wie. Mi kiedys drukarka nie chciała pobierać papieru i okazało sie jak zawiozłem do serwisu, to wyciagneli kapsel po Tatrze Pils...jak sie tam dostał hmmmm..
zbyszekD7000
23-08-2014, 21:13
Edytowałem poprzedni post - zajrzyj do instrukcji tam jest to opisane w temacie czyszczenie matrycy
zbyszekD7000
23-08-2014, 21:14
Tak zrób. A co bedzie widać to nikt tego nie wie. Mi kiedys drukarka nie chciała pobierać papieru i okazało sie jak zawiozłem do serwisu, to wyciagneli kapsel po Tatrze Pils...jak sie tam dostał hmmmm..
no to niezła musiała być impreza ;-)
blackadidas
23-08-2014, 21:17
Jak nie jesteś pewien jak wygląda matryca to wrzuć sobie na googla i zobaczysz jak to powinno wyglądać prawidłowo
Tylko nie rób tego czasem palcami ( podnoszenie lustra) tylko zgodnie z instrukcją procedura jaka jest do czyszeczenia matrycy, tam jest opisane dokładnie jak to zrobić
"Z instrukcją... tam jest opisane dokładnie jak to zrobić" - tam znaczy gdzie jest to opisane?
zbyszekD7000
23-08-2014, 21:19
Musisz zobaczyć w instrukcji, ja mam D7000 więc nie podpowiem ci na której to jest stronie u ciebie popatrz w spisie
no to niezła musiała być impreza
heh pewnie tak, bo w tamtym okresie troche imprez było:) Serwisant jak przyjechałem po odbiór pierwsze pytanie zadał " kto pije w domu Tatre " :)
blackadidas
23-08-2014, 21:22
Nie mam pojęcia kompletnie jak podnieść lustro i chyba lepiej nie ryzykować. Nic innego niż matryca przecież być nie może w tym wypadku prawda?
+ Wczoraj pan z serwisu przez telefon powiedział mi że to przez moją kartę graficzną bo oni Nikon ją nie testuje i najlepsze są firmy Toshiba (i jakieś tam jeszcze powiedział)
++ Czy naprawa matrycy przez serwis jest darmowa (aparat nadal na podstawowej gwarancji)
zbyszekD7000
23-08-2014, 21:22
"Z instrukcją... tam jest opisane dokładnie jak to zrobić" - tam znaczy gdzie jest to opisane?
u mnie jest to pod tematem "manualne czyszczenie" "filtr dolnoprzepustowy"
zbyszekD7000
23-08-2014, 21:26
jak masz na gwarancji to powinno być darmowe.
A nie karta graficzna, tylko karta pamięci ;-) i ona nie ma z tym nic wspólnego.
Samym podniesieniem sobie lustra nic nie ryzykujesz
Jak sie juz uporasz z podniesieniem lustra i zajrzysz do środka to pochwal się co tam zobaczyłeś.
blackadidas
23-08-2014, 21:34
jak masz na gwarancji to powinno być darmowe.
A nie karta graficzna, tylko karta pamięci ;-) i ona nie ma z tym nic wspólnego.
Samym podniesieniem sobie lustra nic nie ryzykujesz
Dokładnie karta pamięci :)
A pro po gwarancji zakupiłem w grudniu 2013 roku; aparat ten ma gwarancję "1+1", czyli tzn. rok gwarancyjny i rok ochronny. Nie mam wypełnionej książeczki gwarancyjnej, ale mam paragon oraz potwierdzenie zakupu z podpisem sprzedawcy i z pieczątką. Starczy?
+ Oficjalny serwis Nikon (czyli Nikon Serwis, a nie jakieś tam Foto coś) znajduje się tylko w Warszawie? (jeśli nie miło byłoby mi, gdyby ktoś podał wszystkie miasta "oficjalnych" serwisów lub jakiś lokalizator, jak na razie się nie doszukałem).
zbyszekD7000
23-08-2014, 21:34
heh pewnie tak, bo w tamtym okresie troche imprez było:) Serwisant jak przyjechałem po odbiór pierwsze pytanie zadał " kto pije w domu Tatre " :)
Serwisanci musieli mieć niezły ubaw i pewnie długo to opowiadali jako anegdotę ;-)
zbyszekD7000
23-08-2014, 21:36
Dokładnie karta pamięci :)
A pro po gwarancji zakupiłem w grudniu 2013 roku; aparat ten ma gwarancję "1+1", czyli tzn. rok gwarancyjny i rok ochronny. Nie mam wypełnionej książeczki gwarancyjnej, ale mam paragon oraz potwierdzenie zakupu z podpisem sprzedawcy i z pieczątką. Starczy?
+ Oficjalny serwis Nikon (czyli Nikon Serwis, a nie jakieś tam Foto coś) znajduje się tylko w Warszawie? (jeśli nie miło byłoby mi, gdyby ktoś podał wszystkie miasta "oficjalnych" serwisów lub jakiś lokalizator, jak na razie się nie doszukałem).
bo serwis Nikona jest tylko w Warszawie
I na gwarancji niestety musisz tylko u nich
blackadidas
23-08-2014, 21:38
bo serwis Nikona jest tylko w Warszawie
To będzie trzeba wysłać (nienawidzę)... :P
+"A pro po gwarancji zakupiłem w grudniu 2013 roku; aparat ten ma gwarancję "1+1", czyli tzn. rok gwarancyjny i rok ochronny. Nie mam wypełnionej książeczki gwarancyjnej, ale mam paragon oraz potwierdzenie zakupu z podpisem sprzedawcy i z pieczątką. Starczy?"
I przy ewentualnych kolejnych kontaktach z serwisem nie wspominaj nic o tym, że uruchamiałeś funcję czyszczenia, żeby tam zajrzeć, albo podnosiłeś lustro i widziałeś rozwaloną migawkę, bo serwis może się tego uczepić i zaczać Ci wmawiać, że to Twoja wina, tzn. w czasie nieumiejętnego czyszczenia matrycy migawka się zamknęła i popsuła, trafiając na jakiś patyczek czy inny sprzęt czyszczący :)
blackadidas
23-08-2014, 21:40
I przy ewentualnych kolejnych kontaktach z serwisem nie wspominaj nic o tym, że uruchamiałeś funcję czyszczenia, żeby tam zajrzeć, albo podnosiłeś lustro i widziałeś rozwaloną migawkę, bo serwis może się tego uczepić i zaczać Ci wmawiać, że to Twoja wina, tzn. w czasie nieumiejętnego czyszczenia matrycy migawka się zamknęła i popsuła, trafiając na jakiś patyczek czy inny sprzęt czyszczący :)
Nawet tam nie zaglądałem i nie zamierzam :P :)
zbyszekD7000
23-08-2014, 21:45
Najlepiej wejdż sobie na stronę serwisu, tam masz formularz zgłoszenia do serwisu, pewnie musisz zarejestrować sprzęt, i w tym formularzu prześlij im te same foty co tu zamieściłeś, oni ci dokładnie napiszą co masz dalej zrobić czyli jak i z jakimi dokumentami przesłać aparat do nich. Gwarancję musisz mieć podstęplowaną przez sprzedawcę więc jeśli tego nie masz , a w większości nie podbijają, to musisz to uzupełnić , do Nikona wysyłasz też kopię paragonu zakupu, przesyłkę wysyłasz na koszt serwisu DHL'em ale serwis poda ci kod dla kuriera.
blackadidas
23-08-2014, 21:46
Najlepiej wejdż sobie na stronę serwisu, tam masz formularz zgłoszenia do serwisu, pewnie musisz zarejestrować sprzęt, i w tym formularzu prześlij im te same foty co tu zamieściłeś, oni ci dokładnie napiszą co masz dalej zrobić czyli jak i z jakimi dokumentami przesłać aparat do nich. Gwarancję musisz mieć podstęplowaną przez sprzedawcę więc jeśli tego nie masz , a w większości nie podbijają, to musisz to uzupełnić , do Nikona wysyłasz też kopię paragonu zakupu
Czyli muszę wziąć kartę gwarancyjną wraz z dowodem zakupu udać się do sklepu w którym zakupiłem sprzęt i poprosić o o uzupełnienie (tzn pieczątka + sprzedawca)?
zbyszekD7000
23-08-2014, 21:49
Tak, serwis i tak się o to upomni bo musisz do nich wysłać oryginalną kartę gwarancyjną PODSTĘPLOWANĄ
blackadidas
23-08-2014, 21:50
Dzięki wielkie, za wszystko :D czyli najbliższy miesiąc (w porywach do dwóch) bez aparatu :/
zbyszekD7000
23-08-2014, 21:54
Uważaj z tą kartą pamięci, żeby cię serwis z tego powodu nie "wyślizgał" i się nie uchylił od naprawy gwarancyjnej bo to jest kosztowna naprawa
nikoniarz
23-08-2014, 22:35
Bardzo ciężki (do czytania :)) temat... Ale prawdopodobnie padła migawka...
blackadidas
23-08-2014, 23:09
Uważaj z tą kartą pamięci, żeby cię serwis z tego powodu nie "wyślizgał" i się nie uchylił od naprawy gwarancyjnej bo to jest kosztowna naprawa
Za nim wszystko "załatwię" przez wysłaniem to jeszcze wymienię kartę pamięci na poleconą przez serwis (:P) :)
zbyszekD7000
23-08-2014, 23:14
Aparat do nich wysyłasz bez karty pamięci
blackadidas
23-08-2014, 23:19
Myślisz że warto w poniedziałek jeszcze raz do serwisu zadzwonić?
zbyszekD7000
23-08-2014, 23:26
Nie dzwoń tylko napisz zgłoszenie przez stronę Nikona, ja tak się kontaktowałem, dostaniesz od nich dokładną instrukcję co i jak masz zrobić
blackadidas
23-08-2014, 23:43
Nie dzwoń tylko napisz zgłoszenie przez stronę Nikona, ja tak się kontaktowałem, dostaniesz od nich dokładną instrukcję co i jak masz zrobić
Masz na myśli "Formularz zgłoszenia serwisowego" (PDF)? Jeśli nie, mógłbyś podesłać link :)?
1. Lustro się podnosi palcem, nie trzeba uruchamiać żadnych funkcji czyszczenia.
Można wtedy obejrzeć jak wygląda migawka. Powinno być widać 3 równoległe elementy, bez żadnych śladów na nich.
2. Do serwisu wysyła się bardzo prosto - ściągasz, drukujesz i wypełniasz formularz. Dzwonisz do DHL, zamawiasz kuriera na koszt Nikon Polska, pakujesz aparat i dajesz kurierowi.
blackadidas
24-08-2014, 00:09
2. Do serwisu wysyła się bardzo prosto - ściągasz, drukujesz i wypełniasz formularz. Dzwonisz do DHL, zamawiasz kuriera na koszt Nikon Polska, pakujesz aparat i dajesz kurierowi.
Formularz wysyła się wraz z aparatem, skanem czy bez różnicy?
Formularz razem z kartą gwarancyjną i kopią dowodu zakupu pakujesz do aparatu.
1. Lustro się podnosi palcem, nie trzeba uruchamiać żadnych funkcji czyszczenia.
Można wtedy obejrzeć jak wygląda migawka. Powinno być widać 3 równoległe elementy, bez żadnych śladów na nich.
Czy w instrukcji obsługi jest gdzieś napisane, że lustro podnosi się palcem?? Ciekawe czy (mając aparat na gwarancji) w przypadku uszkodzenia, ułamania jakiegoś elementu w trakcie takiego "zabiegu" przyznał byś sie serwisowi, że podnosiłeś lustro palcem.
Chyba to nie jest najmadrzejsza rada dla początkującego użytkownika. No ale my Polacy mamy takie podejscie do wszystkich napraw w genach :)
zbyszekD7000
24-08-2014, 12:14
Ja bym sobie to zrobił, GonzoG pewnie też, ale koledze blackadidas bym nie proponował takich zabiegów bo widać że jest kompletnie zielony w temacie, aparat ma na gwarancji, więc lepiej niech niczego nie rusza tylko śle do serwisu.
GonzoG, propozycja podnoszenia lustra z instrukcji a nie paluchami była właśnie dla kolegi dlatego bo kompletnie jest zielony zwłaszcza z mechaniki ;-)
Jeśli uniesiesz lustro za pomocą funkcji z menu aparatu to automatycznie otworzy się migawka, lamelki nie będą widoczne.
Jeśli ręcznie uniesiesz lustro zobaczysz zasłoniętą matrycę przez migawkę, taka jest różnica, zależy co chcemy zobaczyć.
Analizując przedstawione przez Kol. zdjęcia mam podejrzenie, że przyczyną braku naświetlenia części kadru jest nieodpowiednia synchronizacja mechanizmu podnoszenia i opadania lustra. Tak czy inaczej, jedyną słuszną decyzją jest przesłanie aparatu na naprawę gwarancyjną do serwisu.
zbyszekD7000
24-08-2014, 13:12
Jeśli uniesiesz lustro za pomocą funkcji z menu aparatu to automatycznie otworzy się migawka, lamelki nie będą widoczne.
Jeśli ręcznie uniesiesz lustro zobaczysz zasłoniętą matrycę przez migawkę, taka jest różnica, zależy co chcemy zobaczyć.
zgoda pod warunkiem że migawka jest sprawna, ale jeśli jest rozsypana, czy w jakikolwiek sposób uszkodzona to się nie chowa co widać na zdjęciach, tylko częściowo przysłania matrycę, więc przy podniesieniu lustra zgodnie z instrukcją też może być widać że coś nie tak jest z migawką bo się np. całkowicie nie schowa. Jeden i drugi sposób jest dobry, ale kolega bał się cokolwiek ruszać.
Podniesienie lustra palcem jest nawet lepsze, bo nie uruchamiamy elektrycznie mechaniki, a nie wiedząc co się stało, elektrycznie podnosząc lustro możemy jeszcze pogorszyć sprawę, zależy co się w środku stało.
Czy w instrukcji obsługi jest gdzieś napisane, że lustro podnosi się palcem?? Ciekawe czy (mając aparat na gwarancji) w przypadku uszkodzenia, ułamania jakiegoś elementu w trakcie takiego "zabiegu" przyznał byś sie serwisowi, że podnosiłeś lustro palcem.
Chyba to nie jest najmadrzejsza rada dla początkującego użytkownika. No ale my Polacy mamy takie podejscie do wszystkich napraw w genach :)
A niby jak się podnosi lustro w celu sprawdzenia migawki ??
Nie ma i nigdy nie było możliwości uszkodzenia lustra przez jego podnoszenie.
2pompony
24-08-2014, 13:27
Nie ruszaj nic w środku, a już zwłaszcza nie podnoś palcem lustra (co za kretyński pomysł!), bo to wcale może nie być migawka, tylko lustro właśnie. A konkretnie źle ruszające się lustro (jak słusznie zauważył WALOD).
Grzebanie tam teraz paluchami to proszenie się o kłopoty i jeśli serwis się zorientuje - a może się szybko zorientować, bo na wyczernionych częściach łatwo odbijają się paluchy, jeśli nei są idealnie suche - to zamiast naprawy gwarancyjnej będzie płatna, i to mocno płatna.
Zauważcie proszę, że na załączonych zdjęciach, krawędź oddzielająca część naświetloną od nienaświetlonej nie jest "ostra", co może wskazywać na oddalenie elementu zasłaniającego od matrycy. Dlatego stawiam na lustro. Tylko serwis.
Jaki jest problem aby odpiąć obiektyw i zobaczyć komorę lustra, wykonałbym jeszcze jedno zdjęcie bez obiektywu i wiedziałbym co się stało.
Aparat i tak do serwisu więc gorzej już się nie popsuje.
Wróżycie z fusów a wystarczy tylko zajrzeć do środka, bez dotykanie czegokolwiek, a może coś z obiektywu odpadło, dlatego tym bardziej warto zajrzeć do komory lustra.
2pompony
24-08-2014, 13:53
bez dotykanie czegokolwiek
Tu jest clou programu: bez dotykania czegokolwiek. Czyli można przeprowadzić procedurę czyszczenia matrycy i podniesienia lustra i popatrzeć sobie do środka - ale co to da, jeśli wysiadła synchronizacja lustra z migawką? Kto ma ocenić, czy wszystko jest w porządku - user bez doświadczenia?
Kretyńskie rady, żeby grzebać w środku paluchami i ruszać to, co może właśnie jest popsute/niedoregulowane są jeszcze lepsze. I nawet jak podniesie, jak oceni, czy synchronizacja lustra jest dobra?
Łatwo jest mówić gościowi żeby sobie pogrzebał, bo puszka jest jego, więc najwyżej za naprawę zapłaci on, nie radzący.
Zauważcie proszę, że na załączonych zdjęciach, krawędź oddzielająca część naświetloną od nienaświetlonej nie jest "ostra", co może wskazywać na oddalenie elementu zasłaniającego od matrycy. Dlatego stawiam na lustro. Tylko serwis.
Zauważ, że nie jest to nieostrość, którą może powodować lustro.
Poza tym migawka też nie jest na samej matrycy, a już pyłki na filtrze przy przesłonach rzędu f/8 są bardzo nieostre, a są znacznie bliżej niż migawka.
Skoro kolega i tak robił zdjęcia z tą usterką, więc niech odepnie obiektyw tak jak mówi zgera ustawi tryb manual czas powiedzmy 2-5 sek nacisnie spust i zajrzy do środka. Tylko może niech odchyli korpus do dołu, jeżeli cos tam jest to wypadnie do dołu a nie na matrycę. ŻADNEGO GRZEBANIA CZYMKOLWIEK W ŚRODKU !!
Czy Kol. blackadidas - autor wątku posiada już wiedzę na temat przyczyny problemu?
Przyczyną problemu jest urywający się zaczep sprężyny popychacza przysłony. W przypadku jego zerwania sprężyna wypycha dolną lamelkę powodując jej spadnięcie z prowadnicy elektromagnesu. Serwis co najwyżej wymieni lewą boczną ściankę komory lustra, patrząc od strony bagnetu, na której ten zaczep jest osadzony, ale to spowoduje tylko i wyłącznie odłożenie kolejnej awarii w czasie. To jest wada fabryczna tego aparatu, i obawiam się że tych usterek będzie pojawiać się coraz więcej. Ten sam mechanizm był wykorzystywany w modelach D31xx/32xx/51xx/52xx. Jedynym skutecznym sposobem pozbycia się tej przypadłości jest dorobienie nowego zaczepu z twardszego materiału.