Zobacz pełną wersję : d5100-pytania początkującego
Na co mam zwrócić uwagę w d5100, w sensie tuningu aby działał jak najlepiej? Poprawiłem już balans bieli, bo miał niebieskawy zafarb. Czy jest coś jeszcze? :)
Jeśli scena ma rozpiętość tonalną między 1/3200, a 1/15 sekundy (mierzone punktowo) to jaki powinienem ustawić czas, aby:
1 zdjęcie-nie przepalić świateł i jak najwięcej wyciągnąć z cienia (przy pomocy nefa i dobrej obróbki, iso 100);
2 zdjęcie-zachować jak najwięcej informacji z cieni kosztem przepalenia świateł (jak najmniejszego)?
Obecnie mam netbooka, lepszy komp planuję zakupić za 5-6 tygodni i mam małe doświadczenie w obróbce graficznej. ;)
To co piszesz, to nie żaden "tuningu", a normalne ustawianie parametrów do każdej sytuacji zdjęciowej.
W podanych warunkach masz jakieś 10-11 EV rozpiętości sceny, więc w czym problem ?? Aparat ma blisko 14EV, wiec robisz tak, aby nie mieć przepałów i czerni.
A robiąc w RAWach nie trzeba nic robić z balansem bieli w aparacie. Ustawia się go później na komputerze.
Archibald6803
23-08-2014, 11:10
Jak napisał Gonzo, scena o rozpiętości do 10EV to nic nadzwyczajnego ..... codzienność.
Niemniej, focąc Nikonami bardzo mocno kontrastowe sceny ( nawet gdy zapisujemy obraz w RAW) , należy pamiętać aby w miarę prawidłowo naświetlać światła (korekta naświetlania na "-") ; obraz z cieni wyciąga się wówczas w postprocesie.
Canonierzy mają odwrotnie .......
EDIT;
fotografując mocno kontrastową scenę i zapisując ją tylko w jpeg , chcąc mieć prawidłowe naświetlenie świateł i cieni , musisz skorzystać z wielokrotnej ekspozycji (2-3 szoty) z włączonym automatycznym wzmocnieniem ; ale do tego potrzebny jest już statyw i pilot
@GonzoG, nie jest normalną rzeczą zafarb na niebiesko przy zdjęciach w cieniu na awb=auto. :)
@Archibald6803, hdr, znam :)
@GonzoG, nie jest normalną rzeczą zafarb na niebiesko przy zdjęciach w cieniu na awb=auto. :)
@Archibald6803, hdr, znam :)
AWB ustala sobie balans do tego co masz na zdjęciu. Będzie dużo żółtego, czy pomarańczowego, to zdjęcie może wyjść niebieskie.
Będzie dużo zielonego, to będzie miało odcień magenty.
To jak mam ustawiać balans bieli aby nie było zafarbu? Raczej robię w jpegach i przeważnie nie obrabiam zdjęć na kompie.
2pompony
23-08-2014, 21:31
To jak mam ustawiać balans bieli aby nie było zafarbu? Raczej robię w jpegach i przeważnie nie obrabiam zdjęć na kompie.
Noś ze sobą neutralnie szarą kartkę i przed każdym zdjęciem indywidualnie ustawiaj WB. Jak ustawisz raz, a za 30 sekund zajdzie chmurka, będziesz musiał ustawiać ponownie. I tak za każdym razem, kiedy zmienią się warunki oświetleniowe.
Taki los tych, którzy nie chcą obrabiać zdjęć.
Ale nei pękaj, są do tego różne wynalazki, jak np. dekiel na obiektyw, który w środku ma szybkę z mlecznobiałego plastiku i producent zapewnia, że zastępuje to z powodzeniem ustawianie WB na szarą kartkę.
Jak już kupisz i przetestujesz parę/paręnaście takich wynalazków, to dojdziesz w końcu samodzielnie do tego, do czego doszły już miliony przed Tobą - żeby jednak obrabiać zdjęcia. :) Ale na razie chyba zwykła kartka powinna pomóc, jeśli Cię śmiertelnie nei znuży już po trzecim zdjęciu.
Andrzej1974
23-08-2014, 22:05
[...] Raczej robię w jpegach i przeważnie nie obrabiam zdjęć na kompie.
MZ to błąd. Proponowałbym robić RAWy i je obrabiać. Choćby delikatnie... bo to zawsze pomaga zdjęciom. Potem eksportować do JPEGów.
Każdy nikon dla amatorów tak ma? Właśnie zaczynam tesknic za moim kompaktem :-p
2pompony
23-08-2014, 22:27
Każdy nikon dla amatorów tak ma? Właśnie zaczynam tesknic za moim kompaktem :-p
Nie, tak ma każdy aparat fotograficzny.
nikoniarz
23-08-2014, 22:27
Każdy nikon dla amatorów tak ma?
Jak ma? Chodzi o błędy w pomierze AWB?
2pompony
23-08-2014, 22:29
Kolega nei chce używać automatyki (ABW), bo uwaza, ze sam to zrobi lepiej. Poza tym lubi 'tuning'. :)
No to mój kompakt tego nie mial. Zawsze miałem balans na chmurę, czasami gdy było ciemno np bardzo pochmurnie to na cień.
2pompony
23-08-2014, 22:33
W takim razie są dwa wyjścia: albo odkryłeś w swoim kompakcie kamień filozoficzny i jest to najlepszy aparat w galaktyce, albo robił tak fatalne zdjęcia, ze nie widziałeś nawet zafarbu.
Ale powtarzam - nie pękaj! Zawsze możesz do niego wrócić. :)
nikoniarzd3100-tak, chodzi o błędy balansu bieli lub czegoś innego. nawet po podaniu że ma być na słońce lub cień byl zafarb.
nikoniarz
23-08-2014, 22:37
No to mój kompakt tego nie mial. Zawsze miałem balans na chmurę, czasami gdy było ciemno np bardzo pochmurnie to na cień.
Czego nie miał? Błędów w pomiarze światła? Możliwe, nie korzystałem z Twojego kompakta. Ale zapewne miał masę innych "błędów". Zresztą rozwiązanie już podano i brzmi ono NEF
Edit:
Zapytam jeszcze o jedną rzecz która może być istotna- z jakiego obiektywu korzystasz??
18-105. Akurat pomiar światła działał w miarę ok-zawsze była korekcja ekspozycji. Balans zawsze był ok w świetle dziennym. :)
nikoniarz
23-08-2014, 22:52
Więc nie jestem w stanie pomóc- robię fotki w nef używając AWB a później w postprocesie stosuję odpowiednie ustawienie... Zachęcam do wywoływania plików nef, chociażby przy użyciu NX2. Korzyści nieporównywalne do jpg...
nikoniarzd3100-tak, chodzi o błędy balansu bieli lub czegoś innego. nawet po podaniu że ma być na słońce lub cień byl zafarb.
W przypadku D5100 i AWB to ten model moim zdaniem wśród Nikonów które posiadam ma największy problem z doborem poprawnego balansu bieli, mówię o trybie auto WB, często na zdjęciach pojawia się niebieski zafarb.
Dotyczy to także balansu pochmurny dzień i słoneczny dzień, tryb pochmurny powinien ocieplać zdjęcia a słoneczny na odwrót co sprawdziłem na D90 a w D5100 wychodzą czasami dziwne efekty.
Przypadłość o których piszę dotyczą określonych scen, w większości sytuacji AWB radzi sobie przeciętnie a czasami dobrze.
2pompony
24-08-2014, 13:48
Dlatego, jeśli się chce mieć dobre zdjęcia, to trzeba je obrabiać samemu, nie licząc na automatykę. Oczywiśćie są modele które maja lepszą i gorszą automatykę balansu bieli, ale nawet te najlepsze czasem głupieją, jak przyjdzie im się zmierzyć z trudnym oświetleniem: sodowym, mieszanym, czy różnokolorowym, np. na koncertach, że wymienię tylko te najprostsze do przytoczenia.
To są naprawdę proste sprawy, nie potrzeba do tego mieć doktoratu - więc wypływający wniosek też jest stosunkowo prosty: albo się zdjęcia (a przynajmniej niektóre) obrobi samemu i nie ma w tym żadnej ujmy czy wstydu, albo trzeba wrócić do najgenialniejszego kompaktu w galaktyce, który robi od razu świetnie.
D5200 też ma taką przypadłość?
Jak sprawdzić czy obiektyw nie ma back/front focusa?
Pompon: https://www.youtube.com/watch?v=v1PBptSDIh8
nikoniarz
24-08-2014, 18:31
http://accord-foto.pl/index.php?artykul=110
Każdy ma taką przypadłość. Do czasu zaimplementowania AI do aparatów musisz polegać na własnych umiejętnościach, a nie na automatyce.
Jak sprawdzić czy obiektyw nie ma back/front focusa?
Robiąc zdjęcia.
U siebie nie zauważyłem. Czasem automat się gubi, ale przestawienie z AWB na konkretny profil załatwia sprawę.