Zobacz pełną wersję : porownanie obiektywow 50 mm
http://text.flowtographyberlin.de/zeiss-otus-vs-sigma-art-vs-nikkor-58/
Bardzo interesujący test, mimo że bez drobiazgowych pomiarów laboratoryjnych.
Andrzej1974
23-08-2014, 07:54
Ciekawe info pokazujące, że nie zawsze obiektywy droższe są lepsze (patrz Nikkory).
Porownanie pokazuje, ze nikkory powinny sie bac konkurencji oraz, ze za jakosc trzeba placic: najdrozszy i najlepszy wg tego porownania jest zeiss (bez af) za 3500 euro, z af najlepsza jest Sigma za ok 1000 euro, nikkor 58 kosztuje 1500 euro...
stanseba
23-08-2014, 10:03
Czasami ludzie kupując szkła, tylko po to by je testować i każdy piksel oglądać pod mikroskopem. Porównywanie Otusa z pozostałymi szkłami, to jakby porównywać Mercedesa z Matizem i cieszyć się, że Mercedes lepszy od Matiza.
Czasami ludzie kupując szkła, tylko po to by je testować i każdy piksel oglądać pod mikroskopem. Porównywanie Otusa z pozostałymi szkłami, to jakby porównywać Mercedesa z Matizem i cieszyć się, że Mercedes lepszy od Matiza.
:-) ja pozostane przy swoim mercedesie a kolega przy matizie. No i niech kolega powie, ze to nie jest kompromis.
stanseba
23-08-2014, 10:21
:-) ja pozostane przy swoim mercedesie a kolega przy matizie. No i niech kolega powie, ze to nie jest kompromis.
Zgadzam się. Tylko naprawdę kolegę zaskoczyły wyniki testu?
PS Jeden ma Mercedesa w garażu i czyta z podnieceniem jego parametry i osiągi, a drugi Matizem jeździ ;-)
Nie, wyniki testu mnie nie zaskoczyly. P.S. wprawdzie nie mam mercedesa lecz auto lokalnej produkcji, ale nie czytam z podnieceniem o jego parametrach i podobnie jak kolega swojego matiza uzywam je (to auto) do jezdzenia.
stanseba
23-08-2014, 10:46
I bardzo dobrze, bo po to są auta ;-)
Pozdrawiam.
PS Na pohybel wszystkim onanistą sprzętowym.
"onanistom". onanistą sprzetowym jestem ja.
stanseba
23-08-2014, 15:51
"onanistom". onanistą sprzetowym jestem ja.
No jasne, liczba mnoga i końcówka "-om".
Mea cupla.
stanseba
23-08-2014, 15:52
PurystOM językowym też ;-)
taki ze mnie purysta jaki fotograf
stanseba
23-08-2014, 16:47
Otus świetne szkło, ale cena zaporowa.