PDA

Zobacz pełną wersję : Pomoc ze zdjęciemi

annnis
21-08-2014, 13:23
Witam wszystkich :)

Piszę w sprawie zdjęć muszę powiększyć zdjęcia lecz przy powiększaniu zdjęcie mi się rozmazuje i nie wiem jak je powiększyć aby to co mnie na zdjęciu interesuje było choćby troszkę wyraźniejsze.
Używam programu Adobe Photoshop ale niestety jestem chyba zbyt zielona i funkcja "wielkość zdjęcia czy coś w tym stylu" nic mi nie daje zdjęcie robi się rozmazane :( proszę o pomoc jak można powiększyć całe zdjęcie bądź ten fragment aby był wyraźniejszy, może inny program byłby lepszy a może ten jest ok tylko ja coś źle robię :(

Czekam na propozycję i pozdrawiam Annnis

shaolin
21-08-2014, 13:26
Zglos sie do CSI:NY! :mrgreen:

A tak na powaznie - najlepszy soft do powiekszen to (wg mnie :twisted:) to Perfect Resize 8 (stare Genuine Fractals). Niestety platny, ale jak Cie stac na fotoszopa to i na to Cie bedzie stac.

Pytanie po co chcesz powiekszac?

annnis
21-08-2014, 13:35
po co mi powiększyć ponieważ muszę się upewnić w pewnej sprawię ( bardzo osobistej ) i dlatego denerwuje się że nie umiem sobie dać radę z głupim powiększeniem zdjęcia :( a zdjęcie na monitorze + lupa to pomysł który nie wypalił :P dlatego szukam dobrej rady jak może powiększyć zdjęcia bez utraty jakości bądź przynajmniej cześć zdjęcia która mnie interesuje będzie nie rozmazana.

pozdrawiam annis

pytajaca
21-08-2014, 13:44
A moze jakos zdjecia, ilosc pixeli jest za mala, zeby powiekszyc tak, zeby wciaz bylo widac np. czyjas twarz..

Jarecky83
21-08-2014, 13:51
po co mi powiększyć ponieważ muszę się upewnić w pewnej sprawię ( bardzo osobistej ) i dlatego denerwuje się że nie umiem sobie dać radę z głupim powiększeniem zdjęcia :( a zdjęcie na monitorze + lupa to pomysł który nie wypalił :P dlatego szukam dobrej rady jak może powiększyć zdjęcia bez utraty jakości bądź przynajmniej cześć zdjęcia która mnie interesuje będzie nie rozmazana.

pozdrawiam annis

Zauważyłaś na google street view swojego chłopaka u kochanki czy jak?;)

morzon
21-08-2014, 13:52
a zdjęcie na monitorze + lupa to pomysł który nie wypalił :P

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://memecreator.eu/media/created/5ezg6p.jpg)

qbic
21-08-2014, 13:55
Nie wiem ile kosztuje ten sprzęt, ale tego poszukaj.

qHepKd38pr0

bunkier
21-08-2014, 14:05
Obraz -> Rozmiar obrazu (ustawiasz taki jaki Cię interesuje) potem Filtr -> Wyostrzenie -> Inteligentne wyostrzenie (zaznaczasz checkboxem podgląd i pracujesz suwakami).

GonzoG
21-08-2014, 16:21
Nie da się powiększyć zdjęć, aby mieć bardziej wyraźne małe elementy. To nie film, gdzie ze zdjęcia z kamerki CCTV odczytują rejestrację samochodu zajmującego 5 pikseli...

Powiększenie zdjęcia zawsze będzie prowadziło do "rozmazania" szczegółów. Wszystkie programy powiększające stosują różne algorytmy, ale żaden z nich nie zrobi wyraźnego obrazu z czegoś, czego po prostu nie ma.

annnis
21-08-2014, 17:03
Nie mnie nie chodzi o bardzo drobne szczegóły ale o to aby powiększyć nie dużo zdjęcie i dało się zobaczyć "coś" bez rozmazania :) nic spróbuje tego co mi podpowiedział "bunkier" może to coś da

tipsi
21-08-2014, 20:04
Może najpierw powieś to zdjęcie gdzieś w całości, bo tak to sobie gadamy jak ze ślepym o kolorach

Greg77
31-08-2014, 00:44
Nie da się powiększyć zdjęć, aby mieć bardziej wyraźne małe elementy. To nie film, gdzie ze zdjęcia z kamerki CCTV odczytują rejestrację samochodu zajmującego 5 pikseli...

Ale to jest SF na maksa, tylko w filmach albo na zywo, chyba, ze ktos ma serwery z trylionem terabajtow na zapleczu i zapisuje wszystko w maksymalnej mozliwej rozdzielczosci, jak nie zlapiesz takiego samochodu na zywo i nie przyblizysz rejestracji to bedzie tak jak ze zdjeciem a cala reszta to fikcja, no chyba, ze pentagon, tam to maja pewnie wysokiej rozdzielczosci.
Pracuje z CCTV i wiem jak to wyglada, obraz zapisywany w niskiej rozdzialce zeby wiecej weszlo na dyski ;)

Hehe wlasnie doczytalem, ze Ty sam wspomniales, ze "to nie film" :mrgreen: