PDA

Zobacz pełną wersję : Paproch w wizjerze Nikon D3100 jak usunąć?

spedeer
21-08-2014, 00:20
Witam
Zauważyłem dziś w swoim Nikonie D3100 , że nagle pojawił się paproch widoczny w wizjerze. Na szczęście nie widać go na zdjęciach. Jednak przeszkadza mi.. Pojawił się nagle. Załączam foto jak to wygląda (przepraszam za jakość). Da się go jakoś usunąć? Gdzie może się znajdować? Dodam , że jest wielkości ~punktu focusa(może troszkę mniejszy) , czarny i dość ostry a jak patrzymy pod słońce biały.

Zdjęcie: http://zapodaj.net/668c5c8299a0f.jpg.html

ps. przesunął się minimalnie ku górze gdy włączyłem tryb live view . I zmienił swój kąt..

GonzoG
21-08-2014, 00:44
Przeczyść lustro i ewentualnie matówkę.
A takie paprochy będą się pojawiały. Aparat nie jest hermetyczny.

spedeer
21-08-2014, 01:48
Pobawiłem się trybem live view chyba z 10x włączając i wyłączając do tego czyszczenie matrycy z menu i znikł na dobre :P A przynajmniej go nie widać.

zgera
21-08-2014, 08:17
Paprochy widoczne w wizjerze najczęściej pojawiają się na matówce, w takim przypadku można je zdmuchnąć gruszką, używanie czyszczenia matrycy nie likwiduje takich paprochów.
Użycie trybu LV to nic innego jak klapnięcie lustrem, zrobiłeś to kilka razy i podmuch powietrza sprawił że paproch zmienił swoją lokalizację, nie ma go już na matówce.
W przypadku aparatów które w wizjerze posiadają układ luster zamiast pryzmatu a tak jest w D3100 istnieje możliwość przedostania się paprochów na te lustra i pozbycie się takiego paprocha bez rozbierania aparatu jest nie możliwe.