Zobacz pełną wersję : Jaki program do NEF (RAW)
Witajcie!
Szanowni Państwo,
kolejne me pytanie dotyczy programu do wywoływania negatywu NEF (RAF) do pliku jpg.
Chodzi mi o program póki co - na licencji free - i w języku polskim.
Jak już kilka razy wspomniałem, uczę się więc będzie dla mnie wielkim plusem interfejs w języku polskim - gdyż nie znam angielskiego.
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Pozdrawiam
Thomi
Witajcie!
Szanowni Państwo,
kolejne me pytanie dotyczy programu do wywoływania negatywu NEF (RAF) do pliku jpg.
Chodzi mi o program póki co - na licencji free - i w języku polskim.
Jak już kilka razy wspomniałem, uczę się więc będzie dla mnie wielkim plusem interfejs w języku polskim - gdyż nie znam angielskiego.
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Pozdrawiam
Thomi
http://www.dobreprogramy.pl/Raw-Therapee,Program,Windows,13042.html
ViewNX 2 od nikona. https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/59194/~/pe%C5%82na-wersja-programu-viewnx-2.9.0-%E2%80%93-windows-xp
ViewNX 2 od nikona. https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/59194/~/pe%C5%82na-wersja-programu-viewnx-2.9.0-%E2%80%93-windows-xp
Ale on w englysz ;-) jest. A autor posta prosił o polski.
Capture NX-D, tylko nie wiem czy jest po polsku, ale wg. mnie to nie ma najmniejszego znaczenia.
Większość i tak korzysta z programów po angielsku, więc lepiej uczyć się pojęć po angielsku, poza tym te tłumaczenia często wołają o pomstę do nieba.
sorry Seś@ to w takim razie pełny pakiet GIMP + ufRAW
Capture NX-D, tylko nie wiem czy jest po polsku, ale wg. mnie to nie ma najmniejszego znaczenia.
Większość i tak korzysta z programów po angielsku, więc lepiej uczyć się pojęć po angielsku, poza tym te tłumaczenia często wołają o pomstę do nieba.
Capture NX-D jest też w englysz. Ale jest bardzo intuicyjny.
Silkypix przebił mi obecnie jakościowo jak i funkcjonalnie Capture NXD. Owszem katalogowania w LR nie da sie zastąpić ze względu na synchronizację z chmura Adobe CC a w rezultacie szybka selekcje iPadem/iPhone (aby pózniej dokończyć dzieła przed komputerem). Jednak możliwości oraz jakość jaka daje Silkypix jest nie do przebicia. Owszem nie jest to najszybszy program ze względu na prace na rawach jako ich przeglądarka jednak jak dla mnie rewelacja. I mowię to jako osoba która przez lata używała Capture One Pro.
Von Wafeln
27-08-2014, 21:16
Styczności nie miałem, ale podobno całkiem podobny do LR i nieźle zapowiadający się, jest open sourceowy Darktable. Nie wiem jak z działaniem pod windą, bo robiony na Linuxa. Oczywiście po angielsku.
Styczności nie miałem, ale podobno całkiem podobny do LR i nieźle zapowiadający się, jest open sourceowy Darktable. Nie wiem jak z działaniem pod windą, bo robiony na Linuxa. Oczywiście po angielsku.
Nie działa, chyba, że na wirtualnej maszynie z linuxem...
Pany, View NX2 nie chce ruszać NEF-ów robionych w CNX2!!?
Główny PC w naprawie i nie mam dostępu do Captura. Jakim darmowym programem na szybko w laptopie: poprawić z deka (ewentualnie), wykropować i zapisać w jpg.
Zawsze robiłem konwert na szybko w viewnx ale okazuje się że jak nef ruszany to konwert i edit nieaktywne dla takiego :|
Sprawdzałeś czy masz najnowszą wersję ViewNX2? Bo mają jakiś problem z wersjonowaniem i pokazuje nowszą wersję, ale z komunikatem, że masz zainstalowana najnowszą.
ViewNX 2 - 2.10.3 i że nie ma nowych aktualizacji na ten moment.
No to faktycznie masz najnowszy. Ale dziwne, bo powinien obsługiwać edytowane RAWki...
Może robione takie rzeczy których nie kuma?!