PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Szkło, odbicia i czerń

Inkognito
19-08-2014, 19:54
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/08/14784911129_7b5794349f_b-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/owuwYR)

Co myślicie?

patu
19-08-2014, 19:57
Myślę, że świetne. Brakuje mi tylko czegoś u góry.

Inkognito
19-08-2014, 19:59
Myślę, że świetne. Brakuje mi tylko czegoś u góry.

Mam podobne odczucie - niestety nie doczekałbym się tam chmur (bo te, które są na zdjęciu były praktycznie jedynymi wyrazistymi - a wiatr wiał w stronę "niekorzystną") :(

~lxs
20-08-2014, 23:40
Fakt, brakuje chmur u góry. Budynek po prawej świetnie się prezentuje :-) Ale zauważyłem jeszcze 2 kwestie:
* budynek po lewej za ciemny w stosunku do prawego - zabrakło pewnie światła, może dałoby się to uratować obróbką?
* budynek po lewej "wali się" na ten po prawej, wygląda że wycinałeś to z szerszego kadru (ucinając trochę prawej strony), albo coś źle poszło przy prostowaniu

Inkognito
22-08-2014, 18:41
lxs, dzięki za opinię!
Nie wydaje mi się, żeby obróbką szło nadrobić brak światła (to taka ogólna dygresja ;) ). Ale uwaga jak najbardziej słuszna. Od tej strony te budynki są trochę nieszczęśliwie usytuowane względem słońca (albo opcja wcześnie rano latem, albo opcja wieczorami), ale wtedy światło ma też trochę inny charakter. Niemniej na pewno warto spróbować.

No i nic nie było wycinane ani prostowane (może delikatnie linia "horyzontu" stworzonego przez dachy), wrażenie jest na pewno spowodowane różnym usytuowaniem budynków względem aparatu. I tu są dwie opcje:
a) albo skaszaniłem robiąc zdjęcia ze złego miejsca (choć tańczyłem niemało),
b) albo przez to, że lewy jest bliżej ulicy a prawy nieco w głębi "placu/podjazdu" takie wrażenie będzie.

Dzięki za feedback!

Dune
22-08-2014, 20:37
Dobrze jest, fajna konwersja. Rzeczywiście lepiej byłoby z większa ilością światła (odbić) na budynku po lewej, ale ta jego płaszczyzna, na której można by to uzyskać (przeszklona) jest już na skraju kadru.

mcleod
23-08-2014, 18:35
Za poprzednikami - ciemno po lewej stronie zwłaszcza w LD.